Molskikangas

0

October 6, 2013 by Ville Raivio

Molski (eng. moleskin) on puuvillakangas, joka ensin kudotaan ja tämän jälkeen kammataan ja leikataan toiselta puolelta lyhyen, pehmeän nukkapinnan luomiseksi. Sen ansiosta kangas muistuttaa kovasti kontiaisen pörröistä turkkia, josta englanninkielinen nimike on peräisin. Kangas syntyi Englannissa 1800-luvulla ja siitä valmistettiin alun perin työvaatteita maanviljelijöille sekä tehdastyöläisille. Tämä kovin ruraali tausta on muuttunut viimeistään 1900-luvulla, kun asukoodisto on murtunut ja molskista on tullut yksi vaihtoehto muiden joukossa vaatevalmistajille. Siispä molskikankaisia irtotakkeja näkee satunnaisesti mallistoissa. Tämä toimikasmuotoon kudottu kangas on useimmiten paksua sekä hyvin kestävää, ja siitä valmistetaan sekä työ- että vapaa-ajan vaatteita, kuten molskihousuja, -liivejä tai -päällystakkeja. Hyvin kevyttä molskia käytetään myös vuorikangas-, kauluspaita- ja taskumateriaalina.

Laadukkaimmat molskit ovat tuulenpitäviä, sillä kangas kudotaan kymmenistä pitkäkuituisista puuvillalangoista hyvin tiuhaksi. Samat kankaat myös kestävät erittäin hyvin hankausta. Nukkapinnan ansiosta molski on myös lämmintä ja paksumpana ideaali talvikangas. Kankaan harmipuolena on huono vedenpitävyys ja venyvyys, joten molskisadetakkeja tai molskitanssivaatteita tuskin nähdään tulevan talven mallistoissa. Venyvyys korjaantuu hieman, kun kangas pehmenee käytössä. Molskia on myös käytetty univormuissa, kuten Bundeswehrin harmaassa mallissa 60-luvulta aina 90-luvun alkuun asti.

Valtaosa molskikankaista on konepestäviä ja hyvin helppohoitoisia: useimmat kuivuneet tahrat voi vain raaputtaa irti tiuhasta, pörröisestä pinnasta. Hankauksen ja pesujen seurauksena kangas pehmenee yhä, joten paksuimmatkin molskit muuttuvat mukavammiksi. Kuten vakosamettihousuja, myös molskihousuja valmistetaan kymmenissä värisävyissä: väriä asuunsa tavoitteleva voi siis poimia ylleen vaikkapa ruosteen väriset housut tylsäntavallisen sinisen tai ruskean sijaan. Puuvillakankaana molski haalistuu ja kuluu niin kuin denim, joten vuosien aikana housut elävät käyttäjänsä mukana, kehittäen uniikin kangaspatinan – molski vain paranee vuosi vuodelta.

Kuva: © Cordings


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari