Hilditch&Key -paidan anatomia

2

September 8, 2011 by Ville Raivio

Vuonna 1899 perustettu Hilditch&Key lukeutuu maineikkaan Jermyn Streetin vanhimpiin paitanikkareihin. Peruspaita heiltä kustantaa keskimäärin 90 puntaa, eikä alennusmyyntien aikana järin suuria prosentteja H&K-paita tästä halpene. Komeiden myymälöiden, kohteliaan palvelun, kunnioitettavan historian sekä maineen perusteella nämä paidat edustavat pukumiehen tasokkaimpia valintoja. Valitettavasti todellisuus ei ole tämä.

Aivan ensimmäisenä mainitsen kauluksen, joka on jo sanan  perusteella kauluspaidan tärkein muuttuja. H&K:n paidassa kaulus on surkean pieni ja kärjistään lyhyt. Napitettuna se näyttää epäsuhtaiselta kaikkien muiden paitsi kaikkein pienimpien päiden seurassa, eikä valmistajalla ole tarjota kuin kaksi pukumallia sekä yksi vapaa-ajan kaulusmalli. Yksin tämä surkea seikka riittää H&K:n paitojen ohittamiseen flanelliin verhotulla olankohautuksella. Hilditch&Key ei – todennäköisesti – enää valmista paitojaan Englannissa, mutta tämä seikka on jäänyt epäselväksi myös verkon tyylifoorumeilla. Asiakaspalvelun mukaan yhtiön paidoissa ei lue Made in England, sillä materiaalit ovat enimmäkseen Italiasta ja työ skotlantilaista, mutta lukemani perusteella selitys on kovin heppoinen. Oli totuus mikä tahansa, jälki on silti kelvollista – vaan ei täyden summan arvoista.

Kuviot on tasattu hyvin siististi kaikkialta, mutta kauluksessa on hyvin vähän tukikangasta ja kalvosimet ovat onnettomat pehmeät. Napit ovat surkean pienet ja ohuet, ne ovat myös ommeltu kiinni hyvin hutaisten. Kaulusvalikoima on onneton, mutta kankaiden määrä sekä ommelten huolellisuus ovat miellyttävät. H&K ansaitsee kehut selkeästä verkkokaupastaan sekä sen tarjonnan laajentumisesta myös lukuisiin asusteisiin. Tapanani on poistaa rintataskut kaikista paidoistani, sillä ne ovat turhia eivätkä palvele mitään tarkoitusta. Jos on tarve kuljettaa mukanaan pientavaraa, ne kulkevat aivan mainiosti salkussa, povitaskussa tai housujen taskuissa. Yllätykseni oli suuri, kun huomasin H&K:n lisäävän tukikangasta rintataskuihinsa – kellään muulla valmistajalla en ole samaista huolenpitoa huomannut.

Kun kyseessä on yli sadan euron hintainen paita, asiakkaalla on oikeus vaatia suuria ja saada vielä enemmän. Hilditch&Key ei lunasta odotuksia surkeiden nappiensa sekä kelvottomien kaulusten ja kalvosinten vuoksi. Samaa laatua saa jopa huokeammalla esimerkiksi Harvie&Hudsonilta, joka ei julista kuuluvansa maailmankaikkeuden laadukkaimpien paitavalmistajien joukkoon – kuten H&K. Hintatasonsa puolesta yhtiön lähin kilpailija on Turnbull&Asser, joka nousee voittajaksi upeiden kaulusten sekä käsin ommeltujen, munakkaiden nappiensa ansiosta. Henkilökohtaisesti pitäydyn silti napolilaisissa kauluspaidoissa, joissa käsityön jälki on sekä suurempaa että näkyvämpää ja kaulukset puolestaan täysin toisella tasolla. Tämän villin italialaiskaupungin paitojen kohdalla laadusta voidaan jo puhua vakavalla ilmeellä.

H&K listaa paitojensa ominaisuudet seuraavasti:

 • irrotettavat kaulusluut
 • kaksiosainen hartiarakenne
 • kuviot on tasattu ranteissa, rintataskussa sekä hartioiden ja hihojen saumoista
 • helmiäisnapit
 • vahvistettu nappilista sekä helmojen saumat
 • kaksiosainen kaulus
 • pitempi helma
 • tasokkaat italialaiset kankaat
 • saumat ommeltu tiheällä tikkauksella ja single needle -tyyliin

2 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Iltaa, Gentle.

  Jos olen aiemmin kehunutH&K:n paitoja, teksti on todennäköisesti kovin vanha – siis ajalta, jolloin en ollut vielä tutustunut useimpiin englantilaisiin paitavalmistajiin. H&K:n paidat ovat kuin ovatkin erittäin ylihinnoiteltuja, sillä laatu ei ole merkittävästi parempi kuin esimerkiksi Harvie&Hudsonin paidoissa, joiden koen tarjoavan Jermyn Streetin parhaan hinta-laatusuhteen. Niitä kun saa kolme yhden Hildtich&Keyn hinnalla.

 2. Gentle says:

  Aikaisemmassa kirjoituksessa kehuit h&k:n paitoja. Miksi nyt tälläinen kirjoitus? Jäi epäselväksi onko tämä Hilditch&Key hintansa väärti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari