Cocktail-kalvosin

0

May 21, 2013 by Ville Raivio

Kaara, kosla, kiesi, kärry ja kyyti toimivat esimerkkeinä siitä, kuinka mikä tahansa intohimoja herättävä nostaa lingvistin pintaan. Samalla periaattella cocktail-kalvosinmallille on kasautunut koko pino synonyymejä englanniksi: Casino cuff, Flowback cuff, Neapolitan cuff, Milanese cuff, Portofino cuff, cocktail cuff – ja viimeisenä James Bond cuff, mallin tunnetuimman käyttäjän mukaan. Englantilainen paitavalmistaja Turnbull&Asser, Bondin luottopaidoittaja, kutsuu kalvosinta teknisesti nimikkeellä two button turnback cuff. Rakkaalla lapsella on monen monta nimeä.

Cocktail-kalvosin on synteesi. Tavanomaisen nappikalvosimen lailla malli kiinnitetään napein, mutta siinä on taittuva kärkikappale kalvosinnappeja vaativan ranskalaisen kalvosimen tavoin. Ratkaisu jakaa mielipiteitä: fani kokee erikoisen kalvosimen kiehtovana ja valitsee sen jokaiseen kauluspaitaansa, nyrpistelijä näkee mallissa vain erikoisuutta tavoittelevan perversion. Oli oma mielipide mikä tahansa, moni tyyliharrastaja päätyy kokeilemaan erikoista cocktail-kalvosinta jossakin vaiheessa. Mallin valmistajan tulee pyöristää kalvosimen kulmat, muutoin cocktail tarttuu herkästi takin hihansuuhun.

Cocktail-kalvosimen historia on hämärä. Usein luojaksi mainitaan paitaräätäli Frank Foster, joka valmisti paidat Bond-ohjaaja Terence Youngille ja hänen kauttaan myös Sean Connerylle. Myös näyttelijä David Niven mainitaan ja hänen paitojensa suunnittelijaksi joko Ede&Ravenscroft tai Hawes&Curtis. Lisäksi Turnbull&Asser saa lähteestä riippuen kunnian kalvosinmallin suunnittelusta. Oli tämä miten oli, James Bond on Pallosalamasta lähtien koristanut ranteensa cocktail-kalvosimella noin kymmenessä filmissä.

Kovin harva valmispaitojen myyjä käyttää tätä kalvosinmallia, joten cocktailia tavoittelevan täytyy useimmiten teettää omansa. Autenttisin löytämäni valmismalli on Udeshin Connery-paita, joka on valmistajan mukaan tarkka kopio Conneryn käyttämästä – aina kaulus- ja kalvosinmallia myöden. Virallisuudessa cocktail-kalvosin asettuu jonnekin erikoiseen maastoon nappimallin ja mansettimallin välille. Erikoisen ulkomuoden vuoksi siitä ei ole saketin, smokin tai frakin kaveriksi, enkä usko cocktailin viihtyvän myöskään valtiotason edustamisessa. Muutoin se taipuu kyllä rennosta pukeutumisesta aina pukukäyttöön asti, jos malli vain miellyttää.

Kuva: © Udeshi


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari