Kirjoittaja Aihe: Farmarihousuista kieltäytyvät  (Luettu 56932 kertaa)

Stutzer

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 70
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #105 : 01.09.10 - klo:16:38 »
Palatakseni säikeen varsinaiseen aiheeseen:

Kun Suomessa vielä pidetään reijomäkeä (farmarit + irtotakki) rohkeana ja reteänä ratkaisuna, muualla on jo alettu ymmärtää tyyliin sisältyvä vaarallinen hapatus. Esimerkiksi Daniel Akst kertoo suht. tuoreessa Wall Street Journalin kolumnissaan "Down With Denim" mielenkiintoisia seikkoja koskien farmareita. Lainatakseni: "Denim, for instance, is an essential co-conspirator in the modern trend toward undifferentiated dressing, in which we all strive to look equally shabby no matter what the occasion." Tämän voi varmasti allekirjoittaa, jos asiaa tarkastellaan yleisemmän mission tasolla nostaa miesten pukeutumisen yleistä tasoa. Farmarit ovat osa ketjukierrettä, jossa kukin yrittää näyttää toista nuhjuisemmalta antaakseen rennon vaikutelman.

Syynä farmarikuosin suureen suosioon Akst näkee aivan oikein aikansa eläneen karjapaimen henkisen maalaisnostalgian ja autenttisuuden kaipuun: "It is in denim that we invest our most nostalgic and destructive agrarian longings(.)" Maastokuvion ja pilottilasien tavoin kaikenlainen sotimiseen ja vaaralliseen yhdistyvä leviää kulovalkean tavoin wannabe machojen kaappeihin. Voiko sitä poleemisemmin muotoilla: "If hypocrisy had a flag, it would be cut from denim[.]"?

Jussi

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 4166
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #106 : 01.09.10 - klo:16:52 »
Farmarit ovat osa ketjukierrettä, jossa kukin yrittää näyttää toista nuhjuisemmalta antaakseen rennon vaikutelman.

En näe tätä näin. Ongelma on pääosin leikkausten puolella - hyvin istuvat ja oikeaa kokoa olevat farmarit eivät ole nuhjuiset. Vastaavanlaisia yleistäviä väitteitä voi laukoa lähes mistä tahansa materiaalista.

Tietenkin materiaalin kuin materiaalin saa näyttämään huonolta valitsemalla (ja kuvittelemalla) käyttäjiä, joiden vaatteet eivät soinnu yhteen ja ovat väärää kokoa. Reijo Mäki pitää - valtaosan tavoin - liian suuria vaatteita ja näyttää tämän vuoksi nuhjuiselta. Sama, tosin, pätee myös pukuihin - suuri osa (ellei jopa suurin osa) pukumiehistä näyttää huonosti pukeutuneilta.


Lainaus
Syynä farmarikuosin suureen suosioon Akst näkee aivan oikein aikansa eläneen karjapaimen henkisen maalaisnostalgian ja autenttisuuden kaipuun: "It is in denim that we invest our most nostalgic and destructive agrarian longings(.)"

Näin USA:ssa ja alkujaan. Denimiä, kuitenkin, voi käyttää (ja käytetään) huomattavan kauniisti ja täysin agraarikonnotaatioista irrallaan.
Kaikki villa tottelee rautaa.

Dan-D

  • Vieras
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #107 : 01.09.10 - klo:16:57 »
Sinänsä näytämme, Jälkiviisas, olevan pääpiirteissään samoilla linjoilla, keskustelemme oikeastaan lähinnä semantiikasta.  Sinun mielestäsi yhteiskuntaluokkia on, mutta ne ovat muuttuneet niinpaljon, ettei niitä voi kutsua luokiksi.  Minun mielestäni niitä voi huoleti kutsua luokiksi.  

Keskiluokan harha on kyllä niin ihanan 70-lukulaista.

Nimenomaan. Vähän progahtava alt. rock bändi tuntuisi jotenkin osuvan kuin nenä päähän.  

Lainaus
Tämä jotenkin tiivistää minusta näkemyksesi ongelmallisuuden.
Puhut koko ajan yhteiskuntaluokasta ja aiemmin käytit esimerkiksi keskiluokan termiä. Nyt sitten rinnastat yhteiskuntaluokan ja pukeutumisen, mutta viittaat vaatteiden käyttötilanteisiin. Frakkia käytetään akateemisissa ja valtiollisissa tilaisuuksissa, joten tekeekö tämä tilaisuuksiin osallistujista jonkin yhteiskuntaluokan edustajia? Presidentti on kotoisin työväenluokasta, joku diplomaatti on aatelinen ja kansanedustaja entinen ahtaaja satamasta. Karonkassa professori voi olla Lapista kotoisin oleva kolttasaamelainen, opintotuella elävä opiskelija aatelinen ja tutkija entinen varastomies. Oopperassa tai kutsuilla voi pitää smokkia, mutta tilaisuuteen osallistuva voi taasen olla mistä tahansa yhteiskuntaluokasta. Samalla tavalla kuin yläluokan edustaja voi pitää farkkuja vapaa-ajalla.

Pukeutuminen viittaa siis em. tilaisuuksissa valtiollisiin tai akateemiseen eliittiin, tietyn harrastuksen harrastajiin tai vapaa-aikaan, mutta ei yhteiskuntaluokkaan. Nykyään pukeutumisessa erottavat tekijät tulevat ammatin (diplomaatti, professori, varastoduunari), harrastusten (pubivisat, kilpatanssi), kiinnostuksen kohteiden (ooppera, tikanheitto)  ja sosiaalisen piirin (ulkomaisia tuttuja = smokkikutsuja, kantabaarin kantapöytä) kautta. Vaatteet viestittävät toki sanomaansa, mutta eivät leimaa käyttäjäänsä kuten ennen. Syy tähän on se, että yhteiskuntaluokat ovat menettäneet erottelukykynsä koska ongelmista huolimatta luokkakiertoa on, keskiluokka on paisunut ja siksi on erottelukykyisempää puhua muusta kuin yhteiskuntaluokista, etenkin pukeutumista selittävinä tekijöinä.

Tässä ymmärsit minut väärin.  Lainaamasi kappale pyrki palaamaan keskustelussa farkkuihin ja siten toimimaan keskustelunavauksena jälleen itse vaatteille ja niiden symboliarvolle.  En rinnastanut pukeutumista ja yhteiskuntaluokkaa, vaan totesin niiden välillä olevan ajatuksellisen yhteyden.  Ketjun aloittajan mielestä farkkuihin liittyi työväenluokkainen leima, jonka totesin absurdiksi ajatukseksi.  Toisaalta totesin, että vaatteiden johdosta tehdään kyllä päätelmiä ihmisistä: esim. smokin perusteella ihmisellä ***oletetaan*** olevan sille käyttötarkoitus, joka ***assosioidaan*** tiettyyn yhteiskuntaluokkaan.  Siksi esim. smokkia kantavan ihmisen saatetaan mutkat suoriksi vetäen ***olettaa*** kuuluvan tiettyyn yhteiskuntaluokkaan.  Sen enempää ihminen kuin käyttötarkoituskaan ei välttämättä vastaa olettamaa, mutta olettamia tapahtuu silti.

Frakin suhteen esim. akateemiset eivät ole suoraan yläluokkaisia, Linnassa juhlivat eivät ole sitä sen enempää.  Kuitenkin akateemiset ihmiset ***oletetaan*** helposti pikemminkin yläluokkaisiksi kuin työväenluokkaisiksi.  Samoin Linnan juhliin kutsutun (ei-julkkiksen) ***oletetaan*** helposti olevan jollain lailla eliittiä.  Näiden olettamien myötä tehdään assosiaatioita, jotka eivät tietenkään ole aina perusteltuja.

Tämä on luonnollisesti perusteetonta, mutta sitä tapahtuu.  Empiirisesti asiaa voi todentaa menemällä vuorotellen puvussa ja rähjäisissä verkkareissa itse valitsemaansa liikkeeseen havainnoimaan pukeutumisen vaikutusta muihin ihmisiin.  Pukeutumisen pohjalta tehdään olettamia, jotka saattavat olla ja usein ovatkin perusteettomia, mutta vaikuttavat silti ihmisten mielikuviin ja käytökseen.  Smokki ja frakki lienevät kaikkein vahvimmin olettamia ihmisissä herättäviä vaatekappaleita, siksi nostin ne esille.  Vaikka olen alkuperäisen idean (farkut = työväenluokka) kanssa vahvasti eri mieltä, olen silti sitä mieltä, että vaatteiden perusteella tehdään ihmisistä olettamia, jotka assosioidaan johonkin yhteiskuntaluokkaan.  Perusteetonta tai ei, uskon näin tapahtuvan.

Smokki ei ole yläluokkainen asu, mutta smokkiin pukeutuvasta ihmisestä saatetaan ensi silmäyksellä tehdä tämänsuuntaisia johtopäätöksiä.  En usko olevani tässä kovin väärässä.  

Jälkiviisas

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3735
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #108 : 01.09.10 - klo:17:02 »
Farmarit ovat osa ketjukierrettä, jossa kukin yrittää näyttää toista nuhjuisemmalta antaakseen rennon vaikutelman.

Tässä joudun kyllä lainaamaan erästä suurta ajattelijaa:
Toinen vaihtoehto on sitten se, että halutaan lisätä muodollisuuden määrää ja käytetään verkkapuvun asemesta ruskeaa pukua tai tweed-takkia. Haetaan siis muodollisia elementtejä tuomaan klassista vaikutelmaa, mutta ei osteta koko pakettia 1800-luvun yhteiskuntaan perustuvina rationaliteetteineen vaan kuvitellaan, että nykyinen kaupunki on sen verran puhdas, että ruskeaa pukua voi käyttää ilman pelkoa hiilitahroista.

Lainaus
Syynä farmarikuosin suureen suosioon Akst näkee aivan oikein aikansa eläneen karjapaimen henkisen maalaisnostalgian ja autenttisuuden kaipuun: "It is in denim that we invest our most nostalgic and destructive agrarian longings(.)" Maastokuvion ja pilottilasien tavoin kaikenlainen sotimiseen ja vaaralliseen yhdistyvä leviää kulovalkean tavoin wannabe machojen kaappeihin. Voiko sitä poleemisemmin muotoilla: "If hypocrisy had a flag, it would be cut from denim[.]"?

Klassisen pukeutumisen motiivina ei sitten voi olla 1800-luvun herrainklubien, 1920-luvun glamourin tai 1950-luvun ihannoidun yhteiskunnan (ennen kuin hipit pilasi kaiken) nostalgisoiminen?

Kuitenkin puhutaan pukeutumisesta, joka pohjautuu uniformuihin ja kaiken järjen mukaanhan myös trenssin pitäisi kuulua machojen vaatekaappiin...
Tämä viesti ei sisällä satunnaista huutelua tai ylläpidon kritisoimista.

Dan-D

  • Vieras
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #109 : 01.09.10 - klo:17:05 »
Näin jälkikäteen tuli ajatuksena ottaa vastakohtainen esimerkki: saketti Suomessa lauantaina.  Ei pidä sisällään käyttötarkoituksista johtuen samanlaista olettamien ketjua, vaan lähinnä olettaman siitä, että sen kantaja on sulhanen.  Mielestäni tämä esimerkki kuvaa ajatuksiani itse asiassa sangen hyvin.

Stutzer

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 70
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #110 : 01.09.10 - klo:17:25 »
^^ Nostalgia ei sinänsä ole aina paha asia. Mutta aikansa elänyt nostalgia on pahasta. Woodstockhan perustui yhdysvaltalaiselle back to roots -mentaliteetille: farkut jalkaan, parran annetaan kasvaa jne. Jo sen nimi kertoo paljon autenttisuuden hakemisesta. Minusta herrasmiesten salonkien nostalgia tai jopa 30-luvun tyylin tutkiminen on tässä suhteessa kuin raikasta ilmaa. Se myös kasvattaa historiallisen tietoisuuden perspektiiviä valtaisasti verrattuna 90-luvun lopun tukalaan 70-luku kertaukseen. Muoti on aina kertaamista, mutta elämme sellaista sykliä joka kiertyy yhtä tiukemmalle ja tiukemmalle kuin korkkiruuvi. Nyt fiilistellään jo 90-luvun alun lama-aikaa ja legginssejä. Mieluummin minä pistän vaikka jo vaihteeksi kangasliivit päälle ja suorat housut jalkaan. Farkkujen ylivalta uhkaa jo tukehduttaa koko pukeutumisen. Muodin kierto kiristyy yhä lyhyemmälle ja lyhyeämmälle kierteelle kuristaen koko pukeutumista. Laajempi katsaus pukeutumisen historiaan avartaa alaa ja tuo hengitysilmaa - sekä tarjoaa mainioita aiemmin unohdettuja pukeutumisratkaisuja kuin uutuuksina.

Se nostalgiasta. Toinen mielenkiintoinen näkemys farkuista löytyy kirjasta Simon Doonanin kirjasta "Eccentric Glamour". Siinä hän kutsuu niitä nimellä Sininen Kuolema:

Lainaus
The denim trend, which swung into action in the late '90s with the boot-cut, butt-crack craze has gone on too long. ... In the counterculture of 1960s, denim jeans were associated with pleasure and leisure: Woodstock, Easy Rider, etc. How paradoxial that these once-transgressive garments are now, half a century later, sucking the inventiveness and fun out of dressing up. ... Don't be lazy. If you put all your jeans in a bag and drop them off at Goodwill, you will force yourself to seek out alternatives. You will automatically gain in individuality.

Tässäpä on oikeastaan muotoiltuna se, miten minä olen tämän asian kokenut omassa pukeutumisessani. Farkut hylkääväkään ei automaattisesti kaiketi pukeudu huonosti istuvaan teryleeni pukuun? Aivan kuten kaikki farkut eivät ole huonosti istuvia tai suttaisia - mutta ne ovat kylläkin auttamatta 2000-luvulla tulleet tylsiksi.

Jälkiviisas

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3735
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #111 : 01.09.10 - klo:17:36 »
Eli kaiken taustalla onkin halu olla uniikki lumihiutale...

Menenkin tässä pukeutumaan karhuntaljan ja iskemään itselleni naisen puunuijalla.
Tämä viesti ei sisällä satunnaista huutelua tai ylläpidon kritisoimista.

Stutzer

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 70
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #112 : 01.09.10 - klo:17:43 »
?

En usko että ehdotus käynnistää koko sukupolven kattava pukeutumisen uudelleen arvioimisen ja moninaistamisen prosessi on esittämälläsi tavallaan kokonaan palautettavissa psykologiseen haluun olla jotenkin erityinen. En siten aivan ymmärrä tuota primaalireaktiota.

kapten GT

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2908
  • Stiff Upper Lip
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #113 : 01.09.10 - klo:17:45 »
^ Tämä koko ketju, sekä sen denim- että demokratiaosuus, on ollut varsin sivistävää luettavaa, mistä kiitos. Mm. tuosta palvelijoiden "hyvin mutta tahallaan väärin" pukemisesta lukisin mielelläni lisää - se lienee viittaus miespavelijoiden frakkeihin mustine solmukkeineen ja liiveineen (joista tosin jälkimmäisiä käytetään ainakin akateemisilla herrapäivällisillä ennen klo 18, kun naisia ei ole läsnä).
Sivistyneen ihmisen kvartaali on 25 vuotta

Jälkiviisas

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3735
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #114 : 01.09.10 - klo:17:49 »
En usko että ehdotus käynnistää koko sukupolven kattava pukeutumisen uudelleen arvioimisen ja moninaistamisen prosessi on esittämälläsi tavallaan kokonaan palautettavissa psykologiseen haluun olla jotenkin erityinen. En siten aivan ymmärrä tuota primaalireaktiota.

Minä en taas ymmärrä tuosta sanaakaan, joten ollaan kaiketi tasoissa.
Tämä viesti ei sisällä satunnaista huutelua tai ylläpidon kritisoimista.

tuomas

  • Vieras
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #115 : 01.09.10 - klo:18:01 »
Farkkujen ylivalta uhkaa jo tukehduttaa koko pukeutumisen.

(klips)

Farkut hylkääväkään ei automaattisesti kaiketi pukeudu huonosti istuvaan teryleeni pukuun? Aivan kuten kaikki farkut eivät ole huonosti istuvia tai suttaisia - mutta ne ovat kylläkin auttamatta 2000-luvulla tulleet tylsiksi.

Tätä näkökulmaa en täysin ymmärrä. En mitenkään osaa antaa yhdelle vaatteelle niin paljon painoarvoa, että se tukehduttaisi pukeutumisen. Mutta kuten tuli todettua aiemmin, minulle farkut ovat vasta 2000-luvulla tulleet mielenkiintoisiksi.

Muuten olen sitä mieltä, että nostalgiakin oli ennen nostalgisempaa.

Dan-D

  • Vieras
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #116 : 01.09.10 - klo:21:43 »
^ Tämä koko ketju, sekä sen denim- että demokratiaosuus, on ollut varsin sivistävää luettavaa, mistä kiitos. Mm. tuosta palvelijoiden "hyvin mutta tahallaan väärin" pukemisesta lukisin mielelläni lisää - se lienee viittaus miespavelijoiden frakkeihin mustine solmukkeineen ja liiveineen (joista tosin jälkimmäisiä käytetään ainakin akateemisilla herrapäivällisillä ennen klo 18, kun naisia ei ole läsnä).

Luin aikanaan aiheesta mielenkiintoisen artikkelin, mutta en löytänyt sitä ihan pikagoogletuksella.  Aihe on mielenkiintoinen ja siinä on ollut outoja variaatioita, jotka kaikki eivät muistaakseni ihan nykypäivään ole yltäneet.

Tuosta suomalaisesta frakkipoikkeuksesta onkin muuten ollut aikomuksenani kysyä: tietääkö kukaan, missä muualla se on käytössä ja mikä sen historia on?  Onko se esim. Briteissä lainkaan käytössä?

Jälkiviisas

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3735
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #117 : 01.09.10 - klo:22:06 »
Tuosta suomalaisesta frakkipoikkeuksesta onkin muuten ollut aikomuksenani kysyä: tietääkö kukaan, missä muualla se on käytössä ja mikä sen historia on?  Onko se esim. Briteissä lainkaan käytössä?

Yhden teorian mukaan tapa tulee Pohjois-Saksan yliopistoista, joissa se heitettiin romukoppaan kaikkien muiden perinteiden kanssa 60-luvulla. Ruotsissa taisi Uumajassa olla vielä vastaavaa, mutta muistaakseni Lund ja Uppsala ovat luopuneet.

Briteissähän on yliopistomaailmassa käytössä ihan vain ja ainoastaan yliopistoa varten tehdyt kaavut, mm. Oxfordissa ihan perusopiskelija tenttii tenttikaavussa.
Tämä viesti ei sisällä satunnaista huutelua tai ylläpidon kritisoimista.

kapten GT

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2908
  • Stiff Upper Lip
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #118 : 01.09.10 - klo:22:11 »
Teoriasta en tiedä, minä olen törmännyt tuohon Åbo Akademissa itsenäisyyspäivän herrapäivällisillä, jossa liivi vaihdetaan valkoiseen klo 18.
Sivistyneen ihmisen kvartaali on 25 vuotta

Jälkiviisas

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3735
    • Profiili
Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« Vastaus #119 : 01.09.10 - klo:22:21 »
Teoriasta en tiedä, minä olen törmännyt tuohon Åbo Akademissa itsenäisyyspäivän herrapäivällisillä, jossa liivi vaihdetaan valkoiseen klo 18.

ÅA lienee ainoa, jossa on vielä herrapäivällisiä.
Taustallahan on saksalainen vaikutus, joka näkyy edelleen vahvasti Virossa eli esim. opiskelijärjestöt, korporaatiot, ovat vain miehille tai naisille voimakkaine perinteineen. Näitä perinteitä sitten kulkeutui Ruotsiin ja Suomeen. Saksassa tosiaan 60-luvulla yliopistoperinteet heitettiin roskakoriin, Ruotsissa päädyttiin sekasotkuun ja Suomessa on sitten pidetty omat versiot näistä, Virossa taidetaan vetää edelleen keskiaikaisella mallilla...
Tämä viesti ei sisällä satunnaista huutelua tai ylläpidon kritisoimista.