Kirjoittaja Aihe: Mustekynät  (Luettu 187258 kertaa)

vemuli

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 291
  • Profiili
Vs: Mustekynät
« Vastaus #180 : 02.07.20 - klo:21:12 »
Piti tehdä pientä inventaariota:

1. Cross Townsend Quartz Blue Lacquer M
- upea kynä, laadukkain, kallein,  ss-terä on uskomattoman pehmeä

2. Lamy 2000 M
- ei yllä viimeistelyssä Crossin tasolle, kultaterä pehmeä ja luistava, hatun toiminta epämääräinen, ei mielestäni kaiken hypetyksen arvoinen, toimiva klipsi

3. Lamy Safari F
- halvin, kulmikkaana mukavin kirjoittaa, uskomaton hinta-/laatusuhde, käytännöllisin kynä

4. Pelikan M200 F
- laadukkaan oloinen, hatussa kierre, kynässä hieno kuvionti, terä pitää mukavaa rahinaa kirjoittaessa

5. Parker Urban Premium M
- edullinen kynä, ei herätä tunteita mihinkään suuntaan

6. Parker IM F
- edullinen kynä, ei herätä tunteita mihinkään suuntaan

1. Pelikan 4001 Brilliant Black
- perusmusta

2. Pelikan 4001 Royal Blue
- upea sininen, suosikkini

3. Waterman Serenity Blue
- perussininen

4. Diamine Blue Edition Noel
- edullinen, jouluinen punaväri

5. Sailor Shikiori Tokiwamatsu
- kallis, upea vihreä, suosikkini

6. Lamy Chrystal Ink Peridot
- edullinen perusvihreä

7. Lamy Chrystal Ink Topaz
- upea ruskeasävy, suosikkini

1. Rhodia 80g

2. Leuchtturm 1917 80g

- kumpaisetkin 80g paperit ovat ehkä hieman liian sileitä omaan makuuni, myös paksuutta voisi olla hieman lisää?
- Pelikan M200 toimii miellyttävästi tuon 80g paperin kanssa, sopivasti vastusta


Varmasti ajan kuluessa ja kirjoituskokemuksien lisääntyessä, tulevat mielipiteenikin hieman muuttumaan. Nyt on jäänyt kirjoitukseni yksittäistä kynää kohden niin vähäiseksi, että mitään syvempiä analyysejä en pysty niiden perusteella edes tekemään. Lamy 2000 on ollut suurin pettymys. Ennakko-odotukset olivat luultavasti liian kovat. Toinen seikka on varmaankin terän M-koko, joka on omaan makuuni liian leveää jälkeä tekevä. Crossin M-koko on taas sopiva eli suoraan ei voi noita teriäkään verrata pelkän koon perusteella.
« Viimeksi muokattu: 07.07.20 - klo:21:50 kirjoittanut vemuli »

vemuli

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 291
  • Profiili
Vs: Mustekynät
« Vastaus #181 : 07.07.20 - klo:17:57 »
Lamy 2000 on alkanut saada suosikkikynän aseman hieman huomaamatta. Hiljaa hyvä tulee? Latasin sisään Pelikan 4001 Royal Bluen ja muutos oli dramaattinen verrattuna Lamyn Peridotiin. RB toimii loistavasti tuon M-koon terän kanssa. Kyllä vain, Lamy 2k on kuin onkin kaiken hypetyksen arvoinen. Kynä, joka on tehty kirjoittamiseen...

Tumppi$

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1698
  • Profiili
Vs: Mustekynät
« Vastaus #182 : 07.07.20 - klo:22:23 »
Lamy 2000 on alkanut saada suosikkikynän aseman hieman huomaamatta. Hiljaa hyvä tulee? Latasin sisään Pelikan 4001 Royal Bluen ja muutos oli dramaattinen verrattuna Lamyn Peridotiin. RB toimii loistavasti tuon M-koon terän kanssa. Kyllä vain, Lamy 2k on kuin onkin kaiken hypetyksen arvoinen. Kynä, joka on tehty kirjoittamiseen...

Tuntuu kirjoittamisessa tuntuma olevan niin merkittävässä roolissa, että sen karttuessa voi mieltymykset muuttua hyvinkin paljon. Tosin itselläni on tuo Auroran Optima vain vahvistanut koko ajan ykköskynän asemaansa. Itse asiassa jopa niin paljon, että tilasin toisenkin Optiman erilaisella terällä. Tässä ensimmäisessäni ja siis nykyisessä on F- terä. Tulevaan valitsin Stub- terän. Toki pelkkiä vaihtoteriäkin olisi saanut, mutta kun nyt näyttää Optiman asema olevan minulla täysin lyömätön, uskalsin tilata koko paketin. Olen jopa harkinnut muiden kynien myymistä, mutta katsotaan nyt. Eihän nekään missään nimessä huonoja ole. Musteissa mielipide on yhden musteen osalta muuttunut. Nimittäin Stilo & Stile- putiikin Roman Praetorian Blu- muste onkin osoittautunut aika kuivaksi, eikä edes Aurora pelittänyt kunnolla sen kanssa. Hetken se aina luistaa, mutta vähän kun pidempään kirjoittaa yhtä soittoa, alkavat myös ongelmat. Ei hyvä. Varsinkin kun muutenkin olen märkien ja liukkaiden musteiden ystävä.
VASTATUULEEN!

Tumppi$

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1698
  • Profiili
Vs: Mustekynät
« Vastaus #183 : 07.08.20 - klo:21:58 »
Päivitelläänpä taas.. Nyt on ollut käytössäni tuon F- terällisen Aurora Optima 365:n rinnalla maanantaista lähtien Stub- terällinen Optima Rossa.
Loistava kynä lyhyesti. Stub- terästä huolimatta sopii oikein mainiosti päivittäiseen kirjoittamiseen. Vaati toki hieman opettelua ja totuttelua, mutta parin päivän jälkeen, kun oppi pitämään terän asennossaan, alkoi lyyti kirjoittamaan. Todella sileä ja höyhenen kevyt tuntuma. Musteen syöttö on erinomainen. En ole varma, onko myyjäliike tehnyt vielä hienosäätöä terälle, koska kaikenlainen kulmien terävyys ja raapiminen tuntuu olevan tipotiessään, vaikka ko. ominaisuutta hieman Stub- terässä pelkäsin. Viiva elää nyt kohtalaisen mukavasti ja kirjoitus on elävän näköistä myös näin täysin keskivertokäsialan omaavalle, joka ei siis saisi viivaa muuten elämään. Jälki tosin on tällä leveää (tuplaleveää) poikkivedoissa, mutta pystyvedot ovat jossain M- terän paksuudessa ellei jopa F:n noin suurinpiirtein. Terä on myös ns. "märkä", eli mustetta tulee vähintäänkin riittävästi, muttei kuitenkaan sotke tai tahri, ellei itse tumpeloi. Pelkäsin aluksi myös sitä, että tätä saa olla uudelleen täyttämässä vähän väliä juuri tuosta leveästä jäljestä ja märkyydestä johtuen, mutta vielä mitä! Yhdellä säiliöllisellä kirjoittaa vaivatta vaikka kuinka monta A5:sta molemmin puolin täyteen.

Jälleen voin vain todeta, että nämä molemmat Optimat ovat itselleni aivan ylivoimaisia kyniä. Sopivat omaan käteeni uskomattoman hyvin ja terät ovat aika lailla ykkösiä verrattuna muihin omistamiini kyniin nähden. Sailorin terä pääsee jo lähelle kylläkin - ja itse asiassa samaan kastiin-  mutta on kynänä sen verran pienikokoinen, että toimii parhaiten vain lyhyitä tekstejä kirjoitettaessa.
Ok, toki voidaan oikeutetusti sanoa, että kynän pitää tuohon Optiman hintaan jo aivan helkkarin hyvä ollakin. No, sitä se myös on.

« Viimeksi muokattu: 07.08.20 - klo:22:06 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

uuno

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 263
  • Profiili
Vs: Mustekynät
« Vastaus #184 : 09.08.20 - klo:19:16 »
Tuosta Aurorasta tuli mieleen taas, että voisi yrittää opetella roundhandia (engrossers script, copperplate), josta Suomenkin kaunokirjoitus on muunneltu.  Siihenhän tarvitaan joustoterä.   Kaivelin sitten mustekynälootaa, ja kas onnea: sieltä löytyi vanha Waterman, jossa oli joustava terä...

Enää ei ole tekosyitä huonoon kaunoon, vaan totuus kirjoittajan laiskuudesta paistaa läpi.

Partasuti

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1963
  • Profiili
Vs: Mustekynät
« Vastaus #185 : 14.12.20 - klo:15:47 »
Tämä ei varsinaisesti liity tarinaasi, mutta aiheeseen kyllä. Sattumalta sain luettua juuri John le Carrén romaanin The Constant Gardener, jonka takasivulla kirjailija itse poseeraa hienomman kynän kera.Kuvatekstiin on laitettu: "John le Carré on board a UN Buffalo supply plane over South Sudan".

Mielestäni on hienoa (tai imperialistista) kun hän omii tunnelmia siellä Jumalan selän takana parempilaatuisen muistiinpanovälineen kanssa. Kirja tuli ulos 2001, jolloin le Carré oli jo seitsenkymppinen. Ajattelin hänen jo aikoja sitten menehtyneen, mutta tarkistin Wikipediasta ja mitä vielä. Edelleen elossa ja kirjojakin on tuupannut ulos parin vuoden välein. Wikipedian kuvassa hänellä niinikään on parempi kynä kädessä. Lieneekö sama mitä pidellyt avustuskoneessa kymmenen vuotta aiemmin. Hyvät välineet kestävät pitkään.

Tämä ei varsinaisesti liity ketjun aiheeseen, mutta kulmikas-John on poissa keskuudestamme.

https://news.avclub.com/r-i-p-john-le-carre-novelist-and-former-spy-1845874325

Ehkäpä pitäisi lukea Tinker Tailor uudestaan.

Argonnessen

 • Kisälli
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Mustekynät
« Vastaus #186 : 02.03.24 - klo:02:48 »
Just luin että Mitsubishi Pencil Company on ostanut LAMYn. Varmaan sen toiminta jatkuu aika lailla samanlaisena kuin ennenkin, välillä tulee joitakin limited-malleja. Mulla on näitä muutamia, lähinnä Safareita. Kokonaan musta ("Batman-kynä") on mulla aina latingissa.