Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Stutzer

Sivuja: 1 ... 3 4 [5]
61
Linkit ja vinkit / Vs: Ostoksilla Brysselissä
« : 30.08.10 - klo:10:55 »
^ Kiitos paljon! Näillä pääsen jo varmasti vauhtiin. Täytyy vielä tehdä vähän esityötä maps.googlen kanssa niin aikaa ei mene niin paljon turhan pyörimiseen, vaikkakin sitä on neljä päivää joten myös kauempana on mahdollista käydä.

62
Asut ja pukineet / Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« : 29.08.10 - klo:20:45 »
^ Mistä te kaivatte näitä kuvia :)

Avasin sen tutkielman, yritin lukea abstraktin.  Se oli aivan kamalaa englantia, ja vaikka itse tutkielma oli suomeksi, en noin huonon abstraktin jälkeen saanut enää aikaisiksi leipätekstiin perehtymistä.

Totta, on tainnut jäädä kielentarkastus tekemättä. Noh, gradu on gradu - eipä sitä voi varsinaisena tutkimuksena pitää. Mutta eipähän tarvitse itse ruveta etsimään kirjastosta noita lähteitä, vaikka tuossa tutkielmassa ei toki esitetäkään mitään omaperäisiä päätelmiä. Sivun mennen sanoen soisin enemmänkin varsinaisia tutkimuksia pukeutumisen merkityksistä - englanniksi niitä kyllä varmasti löytyisikin. Otan kiinnostuneena hyviä vinkkejä vastaan!

Esitit Dan-D hyvää analyysiä pukeutumisen sosiologiasta ja ryhmäsidonnaisuudesta. Minusta näitä juttuja pitää miettiä, vaikkakin esteettisyydellä on myös oma tärkeä paikkansa. Itse pyrin samaistumaan bisneksen sijaan eurooppalaisen intellektuellin pukeutumiseen, johon ei mielestäni ainakaan farkut oikein sovi. Kuvitelkaa Thomas Mann farmareissa.

63
Asut ja pukineet / Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« : 29.08.10 - klo:19:50 »
Näiden yhdistelmäkin on kuitenkin mahdollinen - se on farkkupuku :)

64
Asut ja pukineet / Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« : 29.08.10 - klo:18:22 »
Välillä vaan pelottaa, että osa porukasta ottaa tällaiset (minun mielestäni) ajan puhki kuluttamat "säännöt" jonkinlaisina faktoina ja sen jälkeen saakin sitten olla koko ajan kyselemässä, että mitä voi yhdistää mihinkin, mitä voin laittaa päälle sinne / tänne ja mitkä värit sopivat yhteen toistensa kanssa...

Olet tässä aivan oikeassa, että tärkeä pukeutumista ohjaava asia on oma arvostelukyky. Arvostelukykyhän on siitä erikoinen, että sen käyttämiseen ei voida antaa yleisiä sääntöjä. Tämä johtuu siitä, että tarvittaisiin kuitenkin arvostelukykyä näiden sääntöjen soveltamiseen erityisissä tilanteissa. Siksi pelkät yleiset säännöt eivät riitä pukeutumisessa.

Mutta tämän vapauden toisena vastapoolina on pukeutumisen historian ja etiketin tuomat käytännöt, joita kukaan yksittäinen pukeutuja ei pysty muuttamaan. Kyllä minusta hyvän pukeutujan on hallittava molemmat. Juhlapukeutumisen kohdalla tuo etiketti saa vielä suuremman vallan kuin arkipukeutumisessa, mutta sitä edellytetään myös jälkimmäisessä. Muutenhan olisi mahdotonta syyttää ketään ylipuketumisesta ellei arkipukeutumista säätelisi suomalainen käytäntö, jonka mukaan taskuliinat kuuluvat vain suurimpiin juhliin ja runoilijoille jne. Mieluusti murtaisin tämän arkipäiväisen pukeutumisen kirjoittamattoman säännön, mutta epäilen että yksi ihminen ei pysty sitä tekemään vaikka hänellä olisi kuinka hyvin kehittynyt henkilökohtainen maku. Silti aion pitää taskuliinaa kyllä toisinaan arkisinkin vaikka tiedän rikkovana tässä tiettyjä piirtämättömiä rajoja.

Pienen pohtimisen jälkeen farkut voivat kyllä olla ok pidemmän mustan napillisen nahkatakin kanssa, jos haluaa viestittää olevansa tosi kova kundi. Ei siis minun päälläni. Sen sijaan siniset farkut ruskean vetoketjullisen nahkatakin kanssa vievät heti metsään.

65
Asut ja pukineet / Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« : 29.08.10 - klo:17:53 »
Toisin sanoen merkitystä ei ole ennen kuin vasta jollekin tulkitsijalle jossakin tilanteessa, jossa puolestaan kulttuuriseen merkitykseen vaikuttavat paitsi tuo tilanne itse myös erilaiset intertekstuaaliset ja sosiokulttuuriset tekijät (konteksti). Pukeutuminen on viesti, ja jokseenkin barthesilaisittain voisi siis varmaan sanoa, että merkitys muodostuu katsojan toimesta (vrt. lukija). Niinpä farkkuja jalkaan kiskoessa ei lähtökohtaisesti sitoudu mihinkään arvoihin.

Barthes menee relativismissaan jo vähän liiankin pitkälle. Merkitykset ovat olemassa ennen kuin tulkitsijat. Tulkitsijat kasvavat johonkin kulttuurin ja oppivat tietyille symboleille tietyt merkitykset. Kuvaamallasi logiikalla voisin laittaa vaikka ristin kaulaan ja väittää, että kellään ei välttämättä tule siitä mielleyhtymiä kristinuskoon, koska tulkitsijathan luovat merkitykset. Tai jos laittaisin poliisin virka-asun päälle niin kyllähän nyt kaikki käytännössä tulkitsevat minut poliisiksi. Nämä ovat nyt denotaatioita, mutta samoin konnotaatiot ovat kulttuurisidonnaisia eli tulkitsijasta riippumatta määrättyjä. Farkuilla on samoin tietty konnotaatio (työvaate), jota ei voi kukaan muuttaa mielivaltaisesti. Muutenhan voisi lähteä siitä, että farkut sopivat frakkitakin kanssa hyvin yhteen, jos joku tulkitsija sattuu niin tulkitsemaan. Pointtini siis on, että tällaista relativismia on vaikea puolustaa. (Semiotiikka off topic päättyy tästä asiasta minun osaltani tähän.)

66
Asut ja pukineet / Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« : 29.08.10 - klo:17:47 »
Mielestäni on siis osittaista yhdistelytaitamattomuutta väittää, että farkut ovat jossain suhteessa "huonoa pukeutumista" tai symboloivat sitä.

Minusta farkut ovat pikemminkin kaikkein helpoimmat yhdistää niin että varmasti ainakin sulautuu joukkoon. Vaatii paljon enemmän yhdistelytaitoja osata pukeutua ei-formaalisti mutta siististi ilman että käyttäisi farkkuja. Tähän liittyen myös Tumppi$:n viesti:

Sillä jatkuva ja systemaattinen ylipukeutuminen tai tilanteeseen ja muuhun ympäristöön sopimaton pukeutuminen -vaikka kuinka räätälintyötä olisivatkin- ei osoita kummoista tilannetajua ainakaan.

Siinä vaiheessa on minusta jo tultu miesten pukeutumisen historian loppuun, jos on niin että muut housut kuin farkut tarkoittaa ylipukeutumista. Näinhän tilanne nykyään melkein onkin. En kyllä itse käytä kuitenkaan arkisin suoria housuja puvusta puhumattakaan, ellei ole mitään erityistä syytä. Tämä nimenomaan kysyy sitä yhdistelytaitoa: osata pukeutua siististi muttei liian formaalisti laittamatta päälle myöskään reijomäkeä eli pikkutakkia ja farmareita purjehduskenkien kanssa. Kuten sanottua, farkkuleikkausta tulee kyllä minunkin käytettyä, mutta housujen materiaali on silloin vaikka vakosametti tms.

67
Asut ja pukineet / Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« : 29.08.10 - klo:10:56 »
Ohessa vielä tutkielma, joka kertoo siitä mihin konnotaatioihin farkut viittaavat. Pukeutuminen kantaa mukanaan aina tiettyä merkitysten kenttää - olipa kantaja sitten tietoinen näistä tai ei. Käsitän pukeutumisen ikäänkuin kieleksi, jolla voi viestiä toiselle ja farkuilla on tässä kielessä edelleen tietty merkitys. Itsestään selväksi muuttuneilla vaatteillakin on historia, joka pitäisi minusta tuntea, jotta tietää mihin arvoihin sitoutuu käyttäessään jotakin vaatetta. Pukeutuminen ei tapahdu kulttuurisessa tyhjiössä.

Positiivisina arvoina farmarit kertovat toki demokratisoitumisesta: työläisvaate nousee nyt muotivaatteeksi. Vaikka farmarit ovat varmasti demokraattisuuden symboli, tämän päivän Baudelairelle niistä nousisi varmasti puna kasvoille, sillä mukana kulkee myös valitettavana seurauksena kaiken tasapäistyminen. Sikäli juuri 1970-luku kaikkine muinekin demokratisoitumisen puolineen oli niiden lopullisen läpilyömisen aikaa. Ensimmäistä kertaa nuoret (suuret ikäluokat) määrittivätkin sopivan pukeutumisen säännöt ja suorat housut alkoivatkin jossain vaiheessa vaikuttaa hipoissa naurettavilta ellei ollut kyse vakavista juhlista. 70-luvulle kuului yhtälailla muoti mennä naimisiin maistraatissa kahvitauolla, joten millekään juhlille ei ollut varsinaista tarvettakaan läpeensä rationalisoidussa maailmassa.

68
Asut ja pukineet / Vs: Farmarihousuista kieltäytyvät
« : 29.08.10 - klo:10:02 »
Trollaatko vai oletko tosissasi? Kolmiosainen farkkupuku, narukoruhimmelillä ja bootseilla?
Jokainen tyylillään...

Olen kyllä sikäli tosissani, että en ole käyttänyt farkkuja kohta kymmeneen vuoteen. Olen myös 90-luvulla käyttänyt kyllä farmareita flanellipaidan sekä farkkutakin kanssa ja bootseilla. Uskokaa pois. Tosin en ihan kolmiosaista farkkupukua, mutta kai sitä nyt saa vähän sentään vitsaillakin? Enää en laittaisi sellaisia päälleeni, kuten en farmarihousuja muutenkaan.

Tietenkin jos pukeutumisen historia ja käytetyn tyylin yhtenäisyys eivät ole pitäviä lähtökohtia, voidaan päättelyni helposti kumota. Kannattaa kuitenkin huomata, että tällöin on yhtälailla virheellista sakottaa ketään esim. liivin alimman napin pitämisestä kiinni. "Liivin alin nappi auki, koska oli olemassa Edward seitsemäs" on tällöin ihan yhtä outo perustelu kuin nuo esittämäni. Jos perehtyy farmarien historiaan, ymmärtää että juuri niiden yleistyminen kantaa mukanaan tuon miesten pukeutumisen heikkenemisen 60-luvun jälkeistä historiaa. Mutta tämä on nyt siis vain minun lähtökohtani pukeutumiseen - muut saavat toki pukeutua kuten parhaaksi näkevät.

69
Asut ja pukineet / Farmarihousuista kieltäytyvät
« : 29.08.10 - klo:09:12 »
Onko forumilla ihmisiä, jotka eivät suostu käyttämään lainkaan farmarihousuja? Itselläni tyylikkäämmän pukeutumisen aloittaminen liittyi suoraan siihen, että hylkäsin farkut 2000-luvun alkupuolella kokonaan. Samaan aikaan aloin nostaa pukeutumiseni tasoa. Toki käytän edelleenkin epämuodollisissa tilanteissa toisinaan farkkuleikkaksella olevia housuja, mutta en koskaan farmarikankaasta valmistettuja vaatteita.

Kukin saa toki pukeutua mihin haluaa, mutta minusta esimerkiksi farmarihousut ja tweed-takki yhdessä on huutava ristiriita englannin yläluokan vapaa-ajan puvustoa yhdistettynä raskaan työn suojavaatteeseen. Kestävänä vaatteena farmarihousut sopivat toki sellaisiin puuhiin kuten kaivostyö, jossa joutuu konttaamaan paljon likaisissa oloissa. Näin siis ainakin jos haluaa ottaa pukeutumisen historian huomioon, mutta toki farkut ovat muuttaneet nykyisin merkitystään.

Lienee siis aiheellista tutkia farmarihousujen historiaa, jotta tämä merkityksen muutos tulee ymmärrettäväksi. Suomessahan farkut vaatteena löi läpi James (Dean) merkki, jota rokkarit käyttivät 1960-luvulla. Siksi niihin liittyy edelleenkin nuorekkuuden ja muodollisuutta vastaan kapinallisuuden aura. Jos tutkii pukeutumisen historiaa, farmarihousujen käytön lisääntyminen on suoraan verrannollinen pukujen käytön romahdukseen tänä aikana. Teinien yliopistovallankumouksessa tärkeänä tavoitteena oli, että luennoille tulee saada saapua farkuissa ja villapaidassa eikä tarvitse olla puku päällä. Esimerkiksi M. A. Numminen kuului tällöin tämän nuorekkaan villapaita ja risuparta -tyylin esitaistelijoihin, mutta on myöhemmin palannut takaisin pukujen kannattajaksi. Tärkeä merkkipaalu farmarien läpilyönnissä on myös 1976, jolloin vietettiin USA:n itsenäistymisen 200-vuotis juhlaa. Muodikas diinarikulttuuri levitti omalta osaltaan farkkutyyliä. Kun omana tavoitteenani on pikemminkin lisätä kuin vähentää pukujen käyttöä arkipukeutumisessakin, on täten mielestäni ristiriitaista sonnustautua farmarihousuihin. Epämuodollisiin tilanteisiin voidaan minusta pukeutua muutenkin kuin tekemällä eräs tylsimmistä ratkaisuista - kalliit farmarit ja irtotakki.
 
Jos alkuperältään työväenluokkaiset farmarihousut ja irtotakki on mielestäni tänäpäivänäkin periaatteessa ristiriitainen yhdistelmä, johdonmukaisempaa on toki pitää farmareita esim. farkkutakin kanssa. Tällöin kengiksi sopivat bootsit (tai maihinnousukengät) ja taskuliinan voisi korvata aski punaista Marlboroa rintataskussa. Farmaripuku voidaan toteuttaa myös kolmiosaisena farkkuliivin kanssa. Paidaksi sopii flanellipaita tai t-paita ehkä jollakin bändin logolla. Muodollisempaan tilanteeseen kravatin sijaan käy paremmin hopeisessa kannassa oleva ovaali korukivi, joka kiristetään nyöreillä. En nyt halua pilkkata tällä kenenkään kantrityyliä, vaan näin pukeuduin itsekin joskus kaukaisella 1990-luvulla kun olin nuori. Tämä on mielestäni itseasiassa tyylikkäämpää kuin sotkea farkut jonkun täysin toisesta pukeutumiskulttuurista peräisin olevan yläosan kanssa. Tämä pätee siis jos premisseinä ovat (1) pitää kunnioittaa pukeutumisen historiaa sekä (2) pitää pukeutua yhtenäisesti.

70
Linkit ja vinkit / Ostoksilla Brysselissä
« : 29.08.10 - klo:08:30 »
Tietääkö joku Euroopassa matkannut mistä Brysselissä kannattaisi ostaa vaatteita tai kenkiä? Myös pienemmät hankinnat kuten solmiot, taskuliinat, kaulaliinat ovat mahdollisia. Olettaisin valikoiman siellä olevan kotoista paremman. Erityisesti kiinnostaa löytyisikö sieltä Pariisin tyylisiä vanhanajan pasaaseja?

Sivuja: 1 ... 3 4 [5]