Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tumppi$

Sivuja: [1] 2 3 ... 112
1
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 25.03.23 - klo:23:06 »
Puvusta ja sen väristä suomalaisessa pukeutumisessa,

mistähän mustan puvun suosio johtuu suomalaisten yli kolmekymppisten miesten pukeutumisessa? Olin tässä taannoin Koillismaalla kirkkohäissä, joissa näin yhden keskiharmaan puvun, yhden vaaleanruskean irtotakin ja kymmenittäin mustia pukuja.

Onko se "monikäyttöisyys" siinä mielessä, että samalla puvulla voi mennä hautajaisiinkin, eikä tarvitse omistaa kuin yksi puku? Häiden miespuoliset vieraat oletukseni mukaan pääsääntöisesti eivät varsinaisesti panosta klassiseen pukeutumiseen. Nykyään kuitenkin Dressmannilla ja vastaavissakin näkee harmaita ja sinisiä pukuja myynnissä.

Varmasti tuo veikkauksesi on hyvin lähellä totuutta. Eli se musta puku tavallaan ”käy joka paikkaan”. Tai siis niinhän se täällä yleisesti mielletään, vaikka tietenkin klassiseen pukeutumiseen vihkiytyneet tietävät ettei asia noin suinkaan ole.
Mutta suurten rivien keskuudessa se tosiaan noin mielletään.
Lisäksi suuri syypää on lehtien ynnä muiden tiedotusvälineiden muotitoimittajien ja kaikenmaailman muotikonsulttien ja ”stylistien” hokema, että ”musta käy suomalaiselle” ja ”musta pukee suomalaista”.

Muistan oikein hyvin, kuinka tuota mantraa hoettiin naistenlehdistä lähtien vuosikaupalla yhdessä vaiheessa. (90- luku ja 2000- luku)

2
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 22.03.23 - klo:15:06 »
Tuo nimimerkki Alhazenin vinkki on sellainen, joka kannattaa jokaisen niin sanotusti ottaa onkeensa. Aivan erityisesti uusien lukijoiden. Itse suosittelen nykyään jokaiselle tutulle ottamaan puvun kuin puvun materiaalista riippumatta kaksilla housuilla, jos mittatilaukseen alkavat. Kyllähän se muutaman satalappusen lisäpanostus yhteen ja samaan pukuun aiheuttaa nieleskelemistä, (niin tekee itselläkin) mutta maksaa itsensä taatusti takaisin vuosien saatossa, jos pukua on tarkoitus käyttää enemmän kuin muutaman kerran vuoteen. Ottaa vaikka toiset housut erilaisilla yksityiskohdilla, niin tällöin samaan pukuun lisäinvestointi ei tunnu ostovaiheessa ihan niin turhauttavalta.

3
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 20.03.23 - klo:21:40 »
No tottapa kyllä. Tuli ehkä rajattua hieman turhan tiukasti tuo. Onhan esim. Holland & Sherryn South Pacific- pellavakin jo suht' tuhtia tavaraa 340- grammaisena. Näin siis yhtenä esimerkkinä omasta kaapista.

Ja tulipa hiljattain tilattua varsin ohkaista tavaraa vartavasten kesää varten H&S:n Oceania mallistosta irtotakiksi. Sehän ei ole kuin 250- grammaista puuvilla-pellava-villa-silkki yms. sekoitetta. Kaveriksi vaaleanharmaata Minnisin 310- grammaista Fresco III:sta pöksyiksi.

Itsellä paksuimmat ovat Schott NYC:n kipparitakki joka taitaa olla noin 900- grammaista, H&S:n Pardessus pakasta ruskeaa -olikohan noin 800- grammaista tavaraa se. Luonnollisesti nuo ovat päällystakkeja. Tuhdeimmat -ei päällystakit- ovat SA-Int sarkahousut (veikkaisin ehkä jotain 600-700- grammaista) sekä pari tweed- irtotakkia 500- grammaisina. Hardy Minnisin flanellipökät 450-470 grammaisia.
Täytyy myöntää, että tuo Schottin kipparitakki ja H&S:n Pardessus alkavat olla liikaa tällä hetkellä vallitsevalla suojakelillä. Mutta ovat kyllä omiaan oikealla talvisäällä.   


4
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 20.03.23 - klo:16:31 »
Näissä pitäisi olla jonkinmoinen sormituntuma kuinka paksua on 350-grammainen. Valmiiseen pukuun sitä ei ole merkitty.

Tuossapa se suuri haaste onkin. Samasta syystä johtuen omaankin kaappiin on päätynyt muutama alle 350 grammainen. Kangastyyppi niin ikään vaikuttaa merkittävästi, sillä esimerkkinä vaikkapa 350g pehmoinen villaflanelli eroaa melkoisesti 350g tiheään kudotusta kampalankavillasta, tai puhumattakaan saman painoisesta pellavasta. Näin ollen tuota vinkkiä on syytä pitää vain hyvin, hyvin karkeana ja suuntaa antavana nyrkkisääntönä.

5
Asut ja pukineet / Klassisen vaatekaapin ABC
« : 20.03.23 - klo:16:14 »
Olisiko tällaisessa ketjussa mitään järkeä ihan tuohon pysyvien aiheiden listalle asti?

Eli ajatuksena olisi antaa suuntaviivoja aivan alusta lähtien klassisen tyylin vaatekaapin pitkäjänteisessä rakentamisessa.

Nämä kaikki tiedot ovat toki jo nyt löydettävissä sieltä täältä. Mutta mielestäni koottu, aivan alkutekijöistä lähtevä pysyväiskeskustelu voisi kuitenkin olla monia helpottava lisä, vai kuinka?

Jotta kupletin juoni avautuisi niin sanotusti kaljaksi ja makkaraksi, niin voisin tähän samalla aloittaa siitä ensimmäisestä ja aivan pakollisesta, (muttei ollenkaan tylsästä, kun vain tietää ja omaksuu knopit) eli tummasta puvusta.

Linkki keskusteluun Tumma Puku:
https://www.keikari.com/foorumi/index.php/topic,99.0.html

Mitä kaikkea tuo kyseinen asukokonaisuus pitää sisällään, mistä lähteä liikkeelle, mitä on syytä ottaa huomioon, mitkä ovat niitä ensiarvoisen tärkeitä seikkoja, mitkä vasta toissijaisia? Mitä erityispiirteitä ja lisätarpeita selkeästi toisistaan erottuvat vuodenajat tuovat tullessaan? Kuinka varmistua kokonaisuuden toimivuudesta ja maksimaalisen pitkästä elinkaaresta niin kestävyyden kuin myös tyyliseikkojen ja yksityiskohtien osalta? Mitä karikoita ja mahdollisia "ansoja" on syytä välttää?

6
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 20.03.23 - klo:15:38 »
Tähän kangaskeskusteluun on pitänyt kirjoittaa muutama oma havainto vuosien varrelta. Omat pukuni ovat suureksi onnekseni osoittautuneet ihan onnistuneiksi ja aikaa kestäviksi valinnoiksi. Jos nyt kuitenkin pääsisin tilaamaan samat uudelleen, niin yhtään alle 350 grammaista kangasta en niihin valitsisi. Pois lukien ehkä aivan pelkkään kesäkäyttöön tarkoitetut. Mutta tuohonkin tarkoitukseen on olemassa myös tuhtia tavaraa, kuten paksua pellavaa tai alkuperäistä, sitä painavampaa Minnisin Frescoa yms.

Toki kuten todettua, ainakaan toistaiseksi vielä yksikään valinta ei ole mennyt pieleen, mutta niin kuin kaikessa, tietämys lisääntyy kokemuksien myötä ja omat mieltymykset tulevat selkeämmiksi.

Tämä pienenä vinkkinä aloitteleville klassisen tyylin pukeutujille, sillä eri kangastalojen vihkoista esimerkkejä selaamalla on mielestäni hyvin vaikea erottaa, miltä mikäkin kangas tuntuu (tai edes lopulta näyttää) sitten kun siitä on tehty kokonainen vaate tai jopa kokonainen puku liiveineen. Ilman muuta niistä kangasvihkoista ja mallipaloista on hyötyä ja paljon, mutta ihan lopullista tulosta nekään eivät pysty kertomaan.

Eli nyrkkisääntönä; suosi aina painavia ja paksuja kankaita, ellet aivan välttämättä ja 110%:n tietoisesti halua ohutta ja hyvin kevyttä tuntumaa.

7
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 20.03.23 - klo:08:59 »
Mikä olisi kauluspaidan kalvosimelle sopiva napakkuus? Teetätin ekat mittapaitani tuossa taannoin ja minusta tuntuvat kalvosimet todella väljiltä, mutta myyjän mielestä ne ovat ok.
Ilman muuta pitkälti makukysymys, kuten edellä jo mainittiin. Tosin, liian väljä kalvosin kyllä näkyy harjaantuneemman silmään. Eri asia tietysti, että ketä moinen haittaa..
Itse pidän niin napakasta, että oikeastaan vain etusormi menee väliin jos kokeilee. Napakan istuvuuden etu on kalvosimien/ hihojen paremmin pysyminen oikealla kohdallaan ilman toistuvaa korjailun tarvetta. Myös takin hiha laskeutuu huomattavasti paremmin.
Puhutaan mittojen suhteen niin pienistä mittasuhteista, että kokemuksen karttuessa sen oppii määrittelemään jopa 1cm:n tarkkuudella ja sillä sentillä voi sitten pelata joko napakampaan tai väljempään suuntaan esimerkiksi paidan käyttötarkoituksen mukaan. (eli lähtökohtaisesti muodollisiin paitoihin napakampaa ja vapaa-aikaan aavistuksen väljempää. Joskaan ero ei iso ole, ainakaan omissani)

Mutta omakin kokemus on ihan sama, että myös mittapaitoihin pyritään hyvin usein tarjoamaan pikemminkin turhan väljää kuin napakkaa ikään kuin varmuuden vuoksi. Olen tainnut ainakin yhdestä paidastani korjauttaa ko. asian. Eli jos sinusta tuntuu, että ovat turhan väljiä, niin korjauta takuun piikkiin reilusti vaan, koska muuten ne saattavat jäädä tulevaisuudessa vaille käyttöä turhan pantiksi, jos/kun paitoja tulee jatkossa lisää paremmalla kalvosimien istuvuudella.

8
Asiasta kolmanteen.. Oletteko huomanneet internet- aikakauden myötä muutosta klassisen tyylin saralla..?
Alan uskoa pikkuhiljaa, että kyllä hatut ovat pienimuotoisen paluun tehneet. Toki edelleen näillä seuduilla ne rajoittuvat lähinnä flat capeihin, mutta muistan hyvin ajan jolloin ei niitäkään näkynyt.

Toinen huomio klassisen pukeutumisen saralla housujen yksityiskohdat/ rakenne. Jälleen näkee nuoremmillakin veijareilla etulaskoksia sekä upslaakeja. (mikä on mielestäni erittäin positiivinen paluu) Tässäkin muistan hyvin ajan, jolloin ne olivat ehdottomasti poissa laskuista. Huomaan sen omastakin vaatekaapistani. Housut joita olen hankkinut kymmenen vuotta tai jopa toistakymmentä vuotta sitten, ovat järjestään ilman upslaakeja olevia flätti frontteja... Kun taas viimeisen viiden vuoden aikana juuri päinvastoin. Eli upslaakit suurimmassa osassa ja aika monissa myös etulaskokset, jopa tuplana.

Kolmas huomio on, että vihdoin on alkanut näkyä oikeasti sellaisia irtotakkeja joita ei miellä vahingossakaan orvoksi puvun takiksi. Eli kuviota ja kuosia sekä elävämpää tekstuuria näkee selvästi enemmän kuin vaikkapa vielä kymmenen vuotta sitten. Lisäksi värejäkin uskalletaan jo hieman reippaammin käyttää. Parhaimmassa tapauksessa vuodenajan mukaan.

Näitä huomioita on tullut tehtyä ihan täällä ylempänäkin maata.

Toki klassisen tyylin saralla näkee omaan silmään myös joitakin ei-toivottuja juttuja, mutta näinhän se aina väkisinkin menee. Toisaalta, ehkäpä muodissa olleet hyvin kapeat kauluskäänteet ja turhan lyhyet takit ovat saaneet houkuteltua uutta käyttäjäkuntaa, vaikkei se näkynä ehkä meitä kaikkia niin miellytäkään. 

9
^ No sopii hyvin noiden nykyajan yliliberaalien valehtelijoiden joukkoon. Niinhän meidän pääministerimmekin näytti silloin aikanaan Ruotsin vierailulla nahkatakissaan enemmän katuvarpuselta kuin pääministeriltä.
Muutenkin tuo "bisnes" ja "bisnespukeutuminen" jo terminäkin hieman kuvottaa.. Sillä "bisneshän" on täyttä kusettamista jossa ajatellaan pelkkää rahaa, niin miksi moista touhua varten pitäisi pukeutua fiinisti? Tuota paradoksia olen koko ikäni hämmästellyt. Tästä syystä vanhat termit, kuten arkipuku, juhlapuku, iltapuku ja sotilailla tarvittaessa paraatipuku ovat mielestäni paljon parempia termejä kuin joku "kusetus" eli bisnespuku...

10
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 16.02.23 - klo:09:18 »
Nyt on ollut reilun viikon käytössä Booksterin baker boy- lätsä kivihiilen harmaasta, kalanruotokuvioisesta 500 grammaisesta Lovat Mill:n tweedistä. Sanoisin että onnistunut ostos. Vaikka baker boy on hieman muhkeampi kuin flat cap, niin onneksi ero ei kuitenkaan valtava ole. Eli ainakaan nämä Booksterin lätsät eivät mitään valtavia ja huomiota herättäviä torttuja ole. Sanoisin että tyylikkäämpi kuin litteä, tavallinen flat cap. (tosin tilannetta saattaa vääristää Suomessa paljon viljellyt halpikset, jotka ovat usein sileistä liurukankaista tehtyjä ja niitä monesti näytetään pidettävän täysin niille sopimattomien kamppeiden kanssa ja usein väärinpäin jos halutaan näyttää oikein "nuorekkailta") Litteän flat capin kanssa en vaan pysty pääsemään yli "ukki- mielikuvasta" (enkä tarkoita nimimerkki Ukkia) joten siksi päädyin astetta "härskimpään" riskillä ja näköjään tällä kertaa kannatti, ainakin siis omasta (ja äidin) mielestä.

Sen verran ihastuin tähän, että tilasin myös toisen baker boy:n hieman pidemmällä lipalla ja keskiruskeana.

11
Vapaa sana / Vs: Mitä ostit tänään?
« : 10.01.23 - klo:11:11 »
Ebay-löytö ja itselle joululahja


Ohhoh! Onpahan vaan komea päällystakki. Hieno löytö!

12
Kuluneen juhlakauden aikana tuli pideltyä aika paljon ns. parempia kamppeita ja kylläpä se liina taskussa oli koko ajan. Eli en minäkään osaa ilman olla, kun on kerran tottunut. Onhan se mukava väriläiskä, varsinkin jos muu vaatetus on hillittyä sorttia värien ja sävyjen puolesta.

13
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 19.12.22 - klo:13:24 »
Meinasin aluksi kirjoittaa tuonne etiketti- osion tumma puku- säikeeseen, mutta onhan täällä tosiaan tämä oma säie hatuille..

Jeps. Eli viikonloppuna oli pikkujoulut ja menin sinne ns. smart casualissa, joka koostui siisteistä/ suoralla leikkauksella olevista hyvin tumman sinisistä farkuista, poolokaulusneuleesta ja ruskeasta tweed- takista. Päällystakkina polvipituinen harmaa glen plaid- kuvioinen villakangastakki pystykauluksin.
Noh, sen verran kylmää oli, että jokin hattu oli päässä oltava. Koska tilaisuudessa ei varsinaista pukukoodia ollut ja näin ollen musta Koivistolainen turkislakki olisi ollut jo turhankin edustava, joten ajattelin että kyllä se siisti pipo menee kun on farkutkin jalassa. Vaan pitää kyllä nyt alkaa uskomaan ettei pipo ole hyvä valinta jos yllä on pidempää päällystakkia ja alla pikkutakkia. Olkoonkin vaikka kuinka "siisti" pipo, niin kyllä se sotii muodollista päällystakkia vastaan ihan selvästi. Tulee hieman samanlainen olo kuin että suorien housujen kaverina pitäisi lenkkareita.

Asia kävi ilmi mentäessä viimeiseen "räkälään" jonne ei tarvinnut edes päällysvaatteita riisua, niin silloin näin itseni peilistä juovuksissa ja totesin, että nyt muuten saa näiden pipojen pitämiset riittää jos päällä on yhtään siistimpää kampetta. Taisin vielä tokaista itselleni ääneen, että hyi hitto mikä hattuvalinta! Kipparitakin kanssa pipo on vielä kotonaan, mutta siitä jos mennään yhtään muodollisempaan ja pidempään päällystakkiin, niin johan alkaa tökkiä.

Näin ollen, itselleni joululahjaksi olen tässä suunnittelemassa tilausta Booksterilta joko flat capista tai baker boysta. Joku tumman harmaa tweed voisi olla hyvä ja monikäyttöinen valinta. En ole moisia koskaan omistanut, joten eiköhän se ole aika yksi jo vihdoin hommata.

14
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 11.12.22 - klo:11:50 »
Kyllä vain, minullakin on koivistolainen kovimpia pakkasia varten. Vielä ei ole kukaan sitä kommentoinut, vaikka alussa oli pieni ääni sisälläni, joka kehotti varautumaan kommentteihin. Eiköhän täällä pk-seudulla ole jo todelliset hörhötkin nähty, jolloin yksi karvainen lakki ei kiinnosta.

Eikä varmasti kommentoikaan (negatiivisesti) ihan äkkiä, sillä koivistolainen on varsin sliikin näköinen kun se on takaa kiinni. Samalla poistui omalla kohdalla vuosia kestänyt "pelko" siitä, että tulee tumman puvun tilaisuus talvella.
Asiaan alkoi taas kiinnittämään tavallista enemmän huomiota muutenkin, niin täällähän näkyy vapaamuotoisempia turkislakkeja jo ihan arkisin. Ilmeisesti viime talvena on niiden myynti kasvanut huimasti vaikkapa kymmenen vuoden takaiseen.

15
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 07.12.22 - klo:15:23 »
Kiitokset muuten vinkkien antajille ja rohkaisijoille hatun suhteen.
Onneksi en laittanut sitä pipoa eilen, vaan mustan koivistolaisen karvalakin. Kylläpä se vaan alkaa jo ihan luonnolliselta näyttää, kun ei tässä enää mitään parikymppisiä olla.
Olisi se pipo ollut irvokas näky tumman kaksirivisen+vieläpä kolmiosaisen puvun ja pitkän, varsin sileäkankaisen päällystakin kanssa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 112