Kirjoittaja Aihe: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?  (Luettu 24812 kertaa)

Calle

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 804
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #15 : 15.09.10 - klo:13:06 »
Jos käyttää pitkähihaista neuletta voi kokeilla Villen blogissa esittelemää kikkaa. Itse ole napittanut rullalle käyttäen kahdesta paidannapista tehtyä kalvosinnappia.

harmaa eminenssi

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 256
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #16 : 15.09.10 - klo:13:28 »
Kalvosinnappien ideahan on sama kuin kravatissa: peittää paidan napit. Napit käsitetään alusvaatteiksi. Eihän housujenkaan etumuksen napit ole näkyvissä vaan peitetty kangassuikaleella. Tästä syystä kauluspaidan napit on aivan asiallista peittää kokonaan kravatilla.

Mielenkiintoista. Voisiko näin muodoin piilonapitetun kauluspaidan käyttö päällyspaitani olla hyväksytympää kuin tavallisen? Tai mitä etiketti ylipäänsä sanoo piilonapituksesta paidoissa, en ole asiaan törmännyt?
Lainaus käyttäjältä: SloBo
Parimetrisellä miehellä päällään polvien alapuolella yltävä hyvin istuva tummanharmaa kolttu ja päässään mitä mahtavin todella paksusta huovasta tehty epätasaisen harmaa ja melko korkea trilby.
^ketjusta "Mitä tyylikästä tai kaunista näit tänään?"

Dan-D

  • Vieras
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #17 : 15.09.10 - klo:14:06 »
Mikäli kravattia on asiallista käyttää slipoverin kanssa niin silloin myös tuplamansetteja voi käyttää sen kanssa, sillä molempien tehtävä on sama - peittää tai korvata rumat muovinapit.

Nyt täytyy todeta, etten pysynyt Stutzerin kirjoituksessa lainkaan kärryillä.  En ollut ikinä kuullut, että kalvosinnappien tehtävänä olisi ”peittää tai korvata” paidan (toivottavasti helmiäistä eikä muovia olevat) napit.  Suoritin pikagoogeltuksen (koska internetistä löytää aina kaiken totuuden) enkä vieläkään löytänyt mitään siihen viittaavaa.  Kuulisin mielelläni lisää tästä.  Ainoa vähänkään tämänsuuntainen mieleeni nyt tuleva sääntö on smokin liivin ja smokkivyön funktio housun vyötärön peittämisessä ja toisaalta smokkipaidan piilonapitus tulee mieleen, vaikka ne kultanapit ymmärtääkseni ovat täysin hyväksyttävä vaihtoehto. 

Erityisen hämmentävää mielestäni kuitenkin on, että jos tämä on todella kalvosinnappien (ja kravatin) funktio, päädymme mielestäni outoon tilanteeseen.  Yksinkertainen kalvosin on nimittäin Stutzerin määritelmän mukaan (nyt ja 1900-luvun alussa) säännönmukaisesti epäkelpo, sillä alusvaatteina pidettävät napit ovat näkyvillä takin hihan alta.  Ymmärtääkseni kirjoituksessa vihjataan, että yksinkertaisen kalvosimenkin kanssa tulisi käyttää kalvosinnappeja paidannappien peittämiseen, mitä itse pidän rankkana tyylimokana.  Mielestäni yksinkertaiseen kalvosimeen ei pukupaidassa ikinä tungeta kalvosinnappeja, vaikka halvimmissa (mansetiltaan yksinappisissa, joille tuhahdan muutenkin) paidoissa usein onkin outo reikä, jonka luullaan viittaavan tähän käyttöön.  (Esimerkkinä tästä kammotus nimeltä pukeudu.fi: http://pukeudu.fi/pukeutuminen/paidat/paidat-pitkae.html - ” Paitaa ostaessa tulee varmistaa, että tarvittaessa kalvosimet voi koristaa kalvosinnapein. Paitamallissa, jossa ei ole käännettyjä kalvosimia, tulee napin kohdalla olla reikä.”  Puistattaa.  Toki tämä viisaus tarkoittaa, että esim. Turnbull & Asserin legendaariset kolmen napin kalvosimet ovat täysin käyttökelvottomat… tai kolmella kalvosinnapilla ehkä?)  Toisaalta solmukkeen käyttö puolestaan jättää useinkin nappeja näkyviin vaikka millä mitalla, muttei tämä ole kai kenenkään mielestä virhe – nyt tai sata vuotta sitten?  Lopulta viittaus housunnappeihin ontuu, sillä esim. puvun takin napit, puvun liivin napit ja puvun mansetinnapit näkyvät joka tapauksessa.

Pohjimmiltaan pyrin siihen, että paita sinänsä oli joskus alusvaate, joka piti verhota takkiin.  Napeilla itsessään ei ole tässä nähdäkseni mitään osaa eikä arpaa.  Ilman takkia hilluminen oli virhe täysin riippumatta siitä, oliko solmio kaulassa peittämässä nappeja vai ei.  Myönnän auliisti mahdollisuuden, että olen tässä väärässä, ja haluankin kuulla aiheesta lisää.

Kaksinkertainen kalvosin on perinteisesti juhlava tai vähintäänkin formaali vaihtoehto.  Häät, hautajaiset, frakki ja smokki edellyttävät kaksinkertaista kalvosinta, mihin tämä juhlavuus ja formaalius varmasti perustuu.  Nappikiinnitteisyys on arkisempaa.  Tämän vuoksi kaksinkertaisten kalvosinten pitämistä hyvin vapaamuotoisen neuleen kanssa voidaan pitää jonkinasteisena tyylirikkona.  Tämän voi siis ilman muuta mielestäni tehdä taiten (monen muun tavoin koen tämän sopivan rohkeaan tyyliin), mutta epävarman tuskin kannattaa kokeilla.

Barbarossa

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2613
  • Beta as fuck!
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #18 : 15.09.10 - klo:14:23 »
Mielestäni on melkoisen absurdia että paidan kalvosimen napitus yksin määrittäisi paidan formaaliuden.
Tämä lienee taas kerran kulttuurisidonnainen asia.
Monissa maissa tuplamansetti on yhä se "default" vaihtoehto.
Paitoja, sekä kalvosinnappeja kuitenkin löytyy melko laajaa kirjoa näinä päivinä.

Jokainen tyylillään...
Peili on jälleen kerran oikeassa.
There ain't no rest for the wicked...

PleaseDeleteMe

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2726
  • Delete me please
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #19 : 15.09.10 - klo:14:29 »
Ymmärrän hyvin Stutzerin pointin asiassa, mutta en ole kuullut aiemmin viittausta mistä se olisi poimittu :). Toisaalta siinä on loogista ajattelua taustalla, joka vahvistaisi teoriaa myös sellaisiin paitoihin, joissa on eriväriset napit (esim. valkoinen paita, mustat napit jne.). Tällä voi korostaa paitaa, nappeja, napinläpien ompeleen väriä, jolloin tällaista paitaa ei käytetä solmiolla vaan juurikin ilman solmiota, että erilaiset/erikoiset napit erottuisivat edukseen. Meni nyt hieman ohi aiheen mutta.. :)

Jussi

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 4166
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #20 : 15.09.10 - klo:14:31 »
Häät, hautajaiset, frakki

Ei!

Frakin kanssa ei käytetä kaksoiskalvosimia. Oikea ratkaisu on kalvosinnapein suljettavat yksinkertaiset kalvosimet, jotka frakkipaidasta löytyvätkin.

(Äänekkäästä ei-huudostani huolimatta, kuitenkin, muutoin ansiokas postaus. Samaa mieltä kaikesta muusta.)


Ja neule & ranskikset...yea, jos toimii. Nay, jos ei toimi. As simple as pimple.
Kaikki villa tottelee rautaa.

Dan-D

  • Vieras
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #21 : 15.09.10 - klo:15:01 »
Mielestäni on melkoisen absurdia että paidan kalvosimen napitus yksin määrittäisi paidan formaaliuden.
Tämä lienee taas kerran kulttuurisidonnainen asia.
Monissa maissa tuplamansetti on yhä se "default" vaihtoehto.

No ei se nyt niin absurdia ole.  Samoinhan esim. paidan väri (valkoinen / sininen) vaikuttaa suoraan sen formaaliuteen, ja muitakin vastaavia, varsin triviaaleja esimerkkejä on esitettävissä.  Itse olen sitä mieltä, että mahdollinen formaalius on vähän jonkinlaista harhaa, joka liittyy tilaisuuksiin, joissa kaksinkertaista kalvosinta edellytetään.  Joka tapauksessa se on menettänyt merkitystään rankasti.  En silti äkkiseltään keksi mitään maata, jossa voisin suorastaan sanoa kalvosinnappien olevan oletusarvo.

Toisaalta mielestäni ”yksinäinen” (eli ilman takkia, vaikkapa sen liivin kanssa kokonaan näkyvä) tuplamansetti on jotenkin kömpelön ja orvon oloinen.  Ilman pitkää hihaa yksinkertainen kalvosin on omaan silmääni paremman näköinen, vaikka kaappini sisältää lähinnä kaksinkertaisia.

Ei!

No ei todellakaan!  Mitenköhän tämäkin päätyi viestiini?  Asianmukainen korjaus, kiitos hyvästä huomiosta!

Jälkiviisas

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3735
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #22 : 15.09.10 - klo:15:13 »
No ei se nyt niin absurdia ole.  Samoinhan esim. paidan väri (valkoinen / sininen) vaikuttaa suoraan sen formaaliuteen, ja muitakin vastaavia, varsin triviaaleja esimerkkejä on esitettävissä.  Itse olen sitä mieltä, että mahdollinen formaalius on vähän jonkinlaista harhaa, joka liittyy tilaisuuksiin, joissa kaksinkertaista kalvosinta edellytetään.  Joka tapauksessa se on menettänyt merkitystään rankasti.  En silti äkkiseltään keksi mitään maata, jossa voisin suorastaan sanoa kalvosinnappien olevan oletusarvo.

Enemmänhän on kysymys siitä, että formaalien tilaisuuksien määrä on vähentynyt.
Käytännössä niitä ovat enää erityiset tilaisuudet siinä missä jopa häät, hautajaiset ja vastaavat yleisemmät juhlat ovat siirtyneet vapaampaan muotoon. Työpukeutumisessa on suurelta osin suunnilleen tietyissä koodistoissa, joihin menee niin formaali kuin järkevä kasuaalikin. Näin ollen muun tiettyä koodistoa, kuten pukupakko, vaativan pukeutumisen ja aidosti formaalin pukeutumisen raja on hämärtänyt. Silloin tuplakalvosin sopii oikeastaan molempiin tilanteisiin, joten samoin kuin tweed-takki ja farkut tapauksessa, niin tässäkin formaali pukeutuminen on hiippaillut rennomman pukeutumisen tontille.

Näin ollen on tilaisuuksia, joissa tuplamansetti on ehdoton edellytyst ja tilaisuuksia, joissa sitä voi käyttää.
Tästä seuraa, että tuplamansetillinen paita sopii formaaleihin tilanteisiin, etenkin valkoinen, mutta ei se minusta nosta paidan formaaliutta. Joskin itse käytän tuplamansettia mieluiten puvun kanssa, välillä myös irtotakkien, mutta niiden ja neuleiden kanssa enemmän nappikalvosinta, suurelta osin siksi, että en käytä tällöin solmiota.

Tuosta nappien piilottamisen perinteestä haluaisin kyllä enemmän tietoa.
Kuvittelisi tällaisen perinteen johtaneen siihen, että vähemmän muodollisia paitoja olisi tehty piilonapituksella, etenkin kun rusetti on ihan sallittu asuste vai vaatiko rusetti sitten liivien käyttöä? Ainakaan en mistään ole lukenut, että pitäisi kravatilla peittää. Itsekään en pidä kamalasti näkyvistä napeista, mutta en ole löytänyt tälle vieroksunnalle mitään loogillista tai kirjallista perustetta... mutta en myöskään lähtökohtaisesti vihaa farkkukangasta.

Lainaus
Toisaalta mielestäni ”yksinäinen” (eli ilman takkia, vaikkapa sen liivin kanssa kokonaan näkyvä) tuplamansetti on jotenkin kömpelön ja orvon oloinen.  Ilman pitkää hihaa yksinkertainen kalvosin on omaan silmääni paremman näköinen, vaikka kaappini sisältää lähinnä kaksinkertaisia.

Tätä juuri tarkoitin kun kirjoitin, että slipoverin tai liivin kanssa tuplakalvosin voi näyttää hassulta.
Ainahan se ei toki näytä, mutta...
« Viimeksi muokattu: 15.09.10 - klo:15:19 kirjoittanut Jälkiviisas »
Tämä viesti ei sisällä satunnaista huutelua tai ylläpidon kritisoimista.

Barbarossa

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2613
  • Beta as fuck!
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #23 : 15.09.10 - klo:15:20 »
En silti äkkiseltään keksi mitään maata, jossa voisin suorastaan sanoa kalvosinnappien olevan oletusarvo.
Englanti

Lainaus
Toisaalta mielestäni ”yksinäinen” (eli ilman takkia, vaikkapa sen liivin kanssa kokonaan näkyvä) tuplamansetti on jotenkin kömpelön ja orvon oloinen.  Ilman pitkää hihaa yksinkertainen kalvosin on omaan silmääni paremman näköinen, vaikka kaappini sisältää lähinnä kaksinkertaisia.
Samaa mieltä. Ilman takkia en tuplamansetillista paitaa päälle laita, mutta taistelun tuoksinassa tuo takki saattaa lentää hetkeksi narikkaan.

Lainaus
Itse olen sitä mieltä, että mahdollinen formaalius on vähän jonkinlaista harhaa, joka liittyy tilaisuuksiin, joissa kaksinkertaista kalvosinta edellytetään. 

Niinpä. Suurin osa kalvosinnapeistani ei soveltuisi alkuunkaan tämän kaltaisiin tilaisuuksiin. Sama pätee suurimpaan osaan tuplamansetillisista paidoistani.
Eli, noita paitoja ei tee piiruakaan formaalimmaksi se että niissä on tuplamansetit.

There ain't no rest for the wicked...

Dan-D

  • Vieras
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #24 : 15.09.10 - klo:16:06 »
...

Olemme varsin samoilla linjoilla. 

Englanti

Luvalla sanoen olen eri mieltä.  Lontoon tietyn kadun paitakaupoissa näin on ehkä hiuksenhienosti, mutta koko maan tasolla tämä ei kyllä mielestäni pidä paikkaansa.

Lainaus
Niinpä. Suurin osa kalvosinnapeistani ei soveltuisi alkuunkaan tämän kaltaisiin tilaisuuksiin. Sama pätee suurimpaan osaan tuplamansetillisista paidoistani.
Eli, noita paitoja ei tee piiruakaan formaalimmaksi se että niissä on tuplamansetit.

Viitekehys ratkaisee paljon.  Puvun kanssa valkoinen, tuplamansetein varustettu paita on hyvinkin formaali.  Tuplamansetti on mielestäni puvun kanssa ehdottomasti tyylikkäämpi ja voisi jopa sanoa, että arvokkaampi vaihtoehto.  Formaalimpi?  Vaikeampi kysymys.Neuleen kanssa vaikka vahvasti kuvioitu, pääväriltään vaaleanpunainen paita samoilla manseteilla on ihan eri eläin.  Toisaalta nappimansetin saa näyttämään (ainakin lähes…;-)) yhtä formaalilta samoilla ehdoilla.

Nappimansetin saa kuitenkin toiseen suuntaan asian tarkastelua vietäessä huomattavan paljon helpommin vapaamuotoisemmaksi, kuin tuplamansetillisen paidan.  Ensinnäkin harva valmistaja tekee kaikkein informaaleimpia paitojaan tuplamansetilla.  Minulle ainakin tuottaa lähes vaikeuksia kuvitella esim. vahvalla ja värikkäällä printtikuviolla koristeltua paitaa tuplamansetein.  Tuplamansetillisissa paidoissa on usein joko yksivärinen ratkaisu tai selvä bisnesraidoitus tai –ruudutus.  Tällaisen paidan yhdistäminen esim. neuleeseen voi ehkä juuri siksi olla varsin mielenkiintoista.  Nappimansetin saa erittäin vapaamuotoiseksi ilman mitään yritystä: farkut alle, paita ulos housuista ja menoksi, yksinkertaisimmillaan.  Se on ehkä siinä mielessä hieman monikäyttöisempi.

Toisaalta samaa keskustelua voidaan käydä ja käydään jatkuvasti esim. nappikauluksesta.  Monet vanhat merkitykset unohtuvat, murtuvat ja siirretään syrjään, ja aikakautemme tuntuukin hakevan omia pelisääntöjään.

Jostain syystä minulle tuli tunne, että käyn jälleen sitä farkkukeskustelua…

Stutzer

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 70
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #25 : 15.09.10 - klo:16:17 »
Mikäli kravattia on asiallista käyttää slipoverin kanssa niin silloin myös tuplamansetteja voi käyttää sen kanssa, sillä molempien tehtävä on sama - peittää tai korvata rumat muovinapit.

En ollut ikinä kuullut, että kalvosinnappien tehtävänä olisi ”peittää tai korvata” paidan (toivottavasti helmiäistä eikä muovia olevat) napit.
Ymmärtääkseni kirjoituksessa vihjataan, että yksinkertaisen kalvosimenkin kanssa tulisi käyttää kalvosinnappeja paidannappien peittämiseen, mitä itse pidän rankkana tyylimokana.


Kirjoitin vähän epäselvästi. Huomaa tuo tai-sana: Kravatin tehtävänä on peittää paidan napit. Kalvosinnappien tehtävänä on korvata ne korulla. Älkää tosiaankaan tehkö mauripekkarisia eli sitä virhettä että tungette kalvosinnapit normaaleilla nappikalvosimilla olevaan paitaan. Kirjoitukseni tarkoitus ei ole vihjata tätä. Sen tarkoitus on vihjata ja sanoa ääneenkin se, että kravatin kanssa olisi aina johdonmukaista käyttää mansettipaitaa - myös neuleiden kanssa. Kravatiton kauluspaita puolestaan on statukseltaan t-paitaan rinnastuva aluspaita joka käy toki sellaisissa tilanteissa missä myös pelkkä t-paitakin kävisi.

Antti Nylén väitti taannoisessa Beau Brummel elämäkerran suomennoksessa, että kravatti on mainio symboli jollekin tarpeettomalle. Nylén oli kuitenkin sikäli väärässä, että kravatti ei ole tarpeeton. Pelkkä kauluspaita ilman kravattia näytti vielä pitkälle 1900-lukua aluspaidalta. Kauluspaita edellytti aiemmin kravattia aivan yhtä paljon kuin nykyään kravatti edellyttää kauluspaitaa. Pelkkä kravatti t-paidan kanssa on mahdottomuus ja niin tavallaan oli aiemmin pelkkä kauluspaitakin.

Tästä tulee termi "olla paitasillaan" mitä pidettiin jopa vähän siveettömänä erityisesti naisseurassa. Vaikka miehellä olisi pikkutakkikin päällä, mutta kravatti puuttuu niin hänen asunsa oli epäjärjestyksessä. Myöhemmin kun pukeutumisen taso on lasahtanut pohjamutiin voidaan toki nähdä ihmisten kuljeskelevan paitasillaan kadulla.

Jos kravatti olisi täysin tarpeeton vaatekappale, miksipä pitää sellaista? On todella vaikeaa perustella järkevästi jonkin täysin tarpeettoman vaatteen pitämistä. Kravatin herättämä mainio siisti vaikutelma syntyy kuitenkin juuri siitä ettei se ole tarpeeton vaan estää sen etteivät aluspaidan napit näy. Tällaista yleistä tietoa ei tarvitse etsiä kovin kaukaa. Esim. Wikipediassa asia ilmaistaan näin: "Sie wird in der Regel unter dem Hemdkragen getragen, wobei sie die Knopfleiste auf der Brust verdeckt." Puvuntakin napeilla ei ole tässä asiassa mitään merkitystä, sillä niiden allahan on vielä aluspaita eikä suinkaan paljas iho.

Kravatti siten tekee pelkästä aluspaidasta päällyspaidan. Siksi etiketti vaatii tietyissä tilanteissa pitämään kravattia aivan kuten ruokapöytäänkään ei pidä tulla paidatta. Olisi absurdia jos etiketti vaatisi pitämään täysin tarpeetonta vaatetta vain "muodon vuoksi". Nykyään kravattia ei tarvitse toki pitää koko ajan (tavat ovat löystyneet), mutta esimerkiksi miehen ei edelleenkään ole suotavaa mennä häihin jne. aluspaidan napit esillä.

Mitä tulee henkseleihin niin samoin henkselit ovat alusvaate, jonka napit ompelen ainakin itse sisäpuolelle ja peitän ne aina visusti liivillä. Se on juuri liivin tarkoitus lämmittämisen ohella - peittää alusvaate. Minun puolestani siistissä vapaamuotoisemmassa pukeutumisessa tällainen liivi voi olla myös neuleliivi ja siten sen voi halutessaan hyvin yhdistää tuplamansettiinkin.

Jälkiviisas

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3735
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #26 : 15.09.10 - klo:16:52 »
Jos kravatti olisi täysin tarpeeton vaatekappale, miksipä pitää sellaista? On todella vaikeaa perustella järkevästi jonkin täysin tarpeettoman vaatteen pitämistä. Kravatin herättämä mainio siisti vaikutelma syntyy kuitenkin juuri siitä ettei se ole tarpeeton vaan estää sen etteivät aluspaidan napit näy. Tällaista yleistä tietoa ei tarvitse etsiä kovin kaukaa. Esim. Wikipediassa asia ilmaistaan näin: "Sie wird in der Regel unter dem Hemdkragen getragen, wobei sie die Knopfleiste auf der Brust verdeckt." Puvuntakin napeilla ei ole tässä asiassa mitään merkitystä, sillä niiden allahan on vielä aluspaita eikä suinkaan paljas iho.

Ovathan rusetti ja vaikkapa taskuliinakin täysin tarpeettomia.
Niille on kuitenkin olemassa pukeutumishistoriallinen taustansa ja kravatti nyt myös parhaimmillaan näyttää hyvältä. Samoin monet säännöt ovat tarpeettomia, kuten "ei ruskeaa tai tweediä kaupungissa" tai liivien alimman napin on oltava auki, mutta niille on historiallisia sekä jopa esteettisiä perusteita. Jotkus asiat vain ovat, etenkin vaatetuksen saralla.

Itsessään, per se, kravatti on tarpeeton, mutta koska se kuuluu formaaliin pukeutumiseen niin sillä saa kohotettua pukeutumisensa tasoa ja kravatti näyttää hyvältä. Ei sillä edes tarvitsisi olla sen syvällisempää tehtävää.

Mitä tulee Wikipedia-tekstiin niin kyllähän tosiaan kravatti kätkee napit, koska se roikkuu kaulasta samassa linjassa kuin napit... Samalla tavoin kuin yleensäkin vaatekappaleet ovat päälleikkäin tai lomittain, mutta ei saksankielinenkään Wikipedia anna vastausta kysymykseen, että onko kravatin tehtävä peittää napit vaan sehän vain kertoo, että kravatti peittää napit. Nimenomaan tästä tehtävästä peittää napit olisi mukava tietää lisää, että mihin koodistoon tämä edellytys kuuluu kun siitä niin harva on kuullut.

Toisekseen niin edelleen on olemassa tässä teoriassa rusettikysymys ja myös aluspaitakysymys, kyllähän sitä ennen aikaa kauluspaidan alla pidettiin ihan aluspaitaa. Klassinen wifebeaterhan on tämän tyylin seurausta.
Tämä viesti ei sisällä satunnaista huutelua tai ylläpidon kritisoimista.

Barbarossa

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2613
  • Beta as fuck!
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #27 : 15.09.10 - klo:17:19 »
Luvalla sanoen olen eri mieltä.  Lontoon tietyn kadun paitakaupoissa näin on ehkä hiuksenhienosti, mutta koko maan tasolla tämä ei kyllä mielestäni pidä paikkaansa.
Olkaa hyvä vaan. Omat kokemukseni vaatteiden ostamisesta Englannissa/Skotlannissa ovat saaneet itseni tälle kannalle.
No, jos koko maan tasolle lähdettäisiin Suomessa niin kulahtanut Addun t-paitakin on varmaan snobbailua.
Jos mies menee työpaitaa itselleen Englannissa ostamaan, niin ensimmäisenä tarjotaan lähes satavarmasti tuplamansetillista paitaa.
 
Lainaus
Viitekehys ratkaisee paljon.  Puvun kanssa valkoinen, tuplamansetein varustettu paita on hyvinkin formaali.  Tuplamansetti on mielestäni puvun kanssa ehdottomasti tyylikkäämpi ja voisi jopa sanoa, että arvokkaampi vaihtoehto. 
Kaiketi samaa mieltä tästä.

Lainaus
Nappimansetin saa kuitenkin toiseen suuntaan asian tarkastelua vietäessä huomattavan paljon helpommin vapaamuotoisemmaksi, kuin tuplamansetillisen paidan. 
Luonnollisesti.

Lainaus
Ensinnäkin harva valmistaja tekee kaikkein informaaleimpia paitojaan tuplamansetilla.  Minulle ainakin tuottaa lähes vaikeuksia kuvitella esim. vahvalla ja värikkäällä printtikuviolla koristeltua paitaa tuplamansetein.  Tuplamansetillisissa paidoissa on usein joko yksivärinen ratkaisu tai selvä bisnesraidoitus tai –ruudutus.
Kyllä ja ei. Esim. Harvie & Hudson ja Duchamp tekevät mielestäni hyvinkin räväköitä paitoja tuplamanseteilla.
Lisäksi itselle, totaaliselle Gingham addiktille, Gingham ei ole kovin formaali kuosi varsinkaan kovaa pönötystä vaativiin tilaisuuksiin.
Kuitenkin, Lähes jokainen paitavalmistaja tekee Gingham paitoja tuplamansetilla.

Lainaus
Jostain syystä minulle tuli tunne, että käyn jälleen sitä farkkukeskustelua…

Heh. No, itse asiassa uskoisin että olemme melkolailla samalla aaltopituudella tämän asian kanssa.
Kuten jo sanoin, itse en käytä tuplamansettipaitoja ellei vähintään irtotakki ole matkassa.
En tosin kyllä häpeile helyt ranteissa hiippailla konttorilla kun takki roikkuu koukussa.
There ain't no rest for the wicked...

Stutzer

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 70
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #28 : 15.09.10 - klo:17:23 »
Ovathan rusetti ja vaikkapa taskuliinakin täysin tarpeettomia.

Taskuliinan ja kravatin ero onkin siinä, että mies voi saapua häihin ilman taskuliinaa ilman että kukaan edes välttämättä huomaa mitään. Ilman kravattia saapuvaa pidetään selkeästi virheellisesti pukeutuneena. Taskuliina on ollut alunperin ihan arkisia tilanteita varten oleva tekstiili joka on sittemmin toki estetisöitynyt pelkäksi koristeeksi.

Rusettia kuuluu käyttää esimerkiksi smokkipaidan kanssa. Smokkipaidan määritelmänä on "Smokkipaita on valkoinen, siinä on piilonapitus ja ranskalaiset kalvosimet." Smokkipaidassa ei ole sattumalta piilonapitus vaan siitä syystä, että kravatti ei olekaan nyt peittämässä ei-toivottuja näkymiä kuten normaalisti.

En pidä rusetin käyttöä normaalin napitetun paidan kanssa kovinkaan tyylikkäänä ratkaisuna. Mm.Bernhard Roetzel on pitänyt rusetin käytön vähäisyyden syynä juuri sitä, että se jättää paidan edustan rumalla tavalla paljaaksi. Jos haluaa käyttää rusettia normaalin kauluspaidan kanssa niin suosittelen melkeinpä peittämään napit liivillä.

Mitä tulee Wikipedia-tekstiin niin kyllähän tosiaan kravatti kätkee napit, koska se roikkuu kaulasta samassa linjassa kuin napit...

Samalla logiikallahan voisi sanoa, että pikkutakki peittää vain sattumalta kauluspaidan koska edellinen sattuu sijoittumaan jälkimmäisen päälle. Tästä ei siis voitaisi päätellä pikkutakin tarkoituksena olevan kauluspaidan osittaisen peittämisen?

Toisekseen niin edelleen on olemassa tässä teoriassa rusettikysymys ja myös aluspaitakysymys, kyllähän sitä ennen aikaa kauluspaidan alla pidettiin ihan aluspaitaa. Klassinen wifebeaterhan on tämän tyylin seurausta.

Hellepaidan tarkoitus on eristää kauluspaita kuumalla ilmalla kokonaan ihosta, jotta se ei hikoutuisi niin helposti.

Jussi

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 4166
    • Profiili
Vs: Neule ja tuplamansetit. Yea vai Nay?
« Vastaus #29 : 15.09.10 - klo:17:35 »
Smokkipaidan määritelmänä on "Smokkipaita on valkoinen, siinä on piilonapitus

Mieluummin kyllä irtonapit, kuten frakkipaidassakin. Smokkipaidassa mustat (onyx), frakkipaidassa valkoiset (helmiäinen).
Kaikki villa tottelee rautaa.