No joo, noin sitä järkeilinkin eli jokin aivan poikkeuksellisen terävä terä täytyy olla kyseessä, enkä kyllä oikein osaa sanoa tuohon mitään. Juha Perttula linkin takana tekstissä itsekin totoeaa, että karbidien rooli kulumiskestävyydessä on ns. yleistä tietoa/käsitystä mutta omissa puukonteräkokeissaan ei tätä huomannut. Laittaisin viisipenniseni likoon sen puolesta, että tuossa on joko tuo terävyys ja karbidien koko, tai jokin muu selitys taustalla, sillä puhkitutkittuna tietona nimenomaan on karbidien rooli kulumiskestävyyden merkittävänä lisääjänä. Olisi mielenkiintoista tietää tarkemmin mistä kyse, pitääkin siis lukea tuo lähde tarkemmin jossain vaiheessa, kiitos linkistä.
Kyllä sekä opiskelut että nykyiset työhommat näitä aiheita sivuavat :-)
Kyllä juuri näin. Eli pieni subjektiivisuus sieltä toki paistaa, vaikka muuten onkin oikein mielenkiintoinen ja hyvä väitös/tutkimus.
Tosiaan, muun muassa yhdysvaltalainen Jay Fisher, joka niin ikään harjoittaa veitsien ja niiden tekemisen parissa samalla myös tieteellistä tutkimusta, käy luennoimassa yliopistoissa metallurgiaa opiskeleville ja nimen omaan hänen pitkälle hiotusta kryogeenisesta lämpökäsittelystä missä karbidit ovat avainasemassa.
Mahtaako sitten kuinka suuri merkitys olla eri teräksillä tässä kohtaa..?
No, joka tapauksessa mielenkiintoinen aihe, vaikka ehkä hieman "hifistelyä" onkin puhuttaessa veitsistä ja puukoista.
Itse veitsiin ja puukkoihin palatakseni, niin suomalainen puukkokulttuurihan on ollut todella rikasta. Näin nykypäivänä voisi sanoa, että kyseessä on oikea keräilijän "taivas" missä ei ihan heti tule rajat vastaan. Itseäni kiinnostavat eniten perinne- ja eri maakuntien/alueiden puukot. Ja niitä muuten onkin valtava määrä. Toki vaikutteita ne ovat toisistaan saaneet enemmän tai vähemmän, mutta on kuitenkin luonteen omaista että ne pystytään lokeroimaan varsin selvästi miltä seudulta tai alueelta ne kulloinkin ovat. Tietysti nykykielellä sanottuna hybridejä on varmasti ollut olemassa kautta aikojen, mutta ns. tyylipuhtaasta yksilöstä pystyy heti sanomaan miltä alueelta tai maakunnasta se on peräisin.
Muun muassa Timo Hyytisen kirjoittamassa Puukko Käsikirjassa sekä pitkän linjan arvostetun puukkomiehen Taisto Kuortin nettisivuilla kerrotaan, että suomalaiset puukkotyypit voidaan jakaa seuraavasti:
1. Kansanomaiset käyttöpuukot
2. Etelä-Pohjanmaan puukot
2.1 Vöyrin puukko
2.2 Jalasjärven puukko
2.3 Kalajokilaakson puukko
2.4 Härmän puukko
2.5 Kauhavan puukko
3. Ruukintehtaiden puukot
3.1 Fiskarsin puukot (puukkoveitset)
3.2 Hackmanin Sorsakosken puukot
4. Rautalammin puukko
5. Toijalan puukko
6. Tornionjokilaakson puukot
6.1 Pekanpään puukko
7. Kainuun puukot
7.1 Tommipuukko
8. Saamelaispuukot
8.1 Leuku eli Stuorra-Niibi
8.2 Lapinpuukko eli Unna-Niibas, Niibi
9. Sotilas- ja suojeluskuntapuukot
9.1 Puukkopistin
9.2 Suojeluskuntapuukko M27
9.3 Puukkotehtaiden suojeluskuntapuukot
10. Sotien aikaiset puhdetyöpuukot
11. Järjestöpuukot
12. Miniatyyripuukot, kellonperäpuukot
13. Nimeltä tunnettuja puukkomalleja
14. Jahti- ja kalaveitset
15. Uudet tehdaspuukot