Kaikki varmaan ovat kuulleet tarinan / nähneet reportaaseja afrikkalaisista, jotka ostivat lantamajoihinsa statussymbolikseen televisioita, vaikka heillä ei ollut edes sähköjä, saati signaalia. Mielestäni siihen kiteytyy osta statussymbolin määritelmästä: se ei anna arkipäivän askareisiin mitään käytännön lisäarvoa, eli sitä ei hankita käytännön funktion takia. Se voi kuitenkin kohottaa juurikin statusta kiiltävään mieltyneiden harakoiden silmissä.
Et päivittänyt Casiotasi <lisää kallis kellomerkki tähän>:iin, koska halusit nähdä kellonajan paremmin, vaan siksi, että halusit hienomman kellon, mikä ei ole käytännön lisäarvo. Tosiasiassa kello on nykyään lähes aina turhake, koska kaikilla on kännykkä, josta ajan voi myös tarkistaa. Sitten voi miettiä, tarjoaako se iPhone X muka käytännössä jotain, mitä ehkä omistamasi toimiva iPhone 6+ ei pysty tekemään.
Räätälin tekemä puku, joka kiristää, roikkuu ja hiostaa vähemmän kuin entinen Turosi, mahdollisesti tarjoaa käytännön hyödyn. Puvut voivat kuitenkin muuttua statussymboliksi vaikkapa määrällisesti tai laadullisesti: liikaa tai liian hienoja. Pukujen määrä ei kuitenkaan paljastu ennen kuin joku pääsee tutkimaan vaatekaappiasi, joten jos et esittele sitä, saatat olla kuivilla. Joku voi toki pitää mielessään kirjaa kaikesta, mitä on päälläsi nähnyt.
Statussymboleita siis myös esitellään. Herrasmies ei moiseen sorru, edes vilauttamalla - egon ohjailema brassailija kylläkin.