Kirjoittaja Aihe: Muuan kenkäodysseia  (Luettu 3913 kertaa)

Laurenz K

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 211
    • Profiili
    • Vaikutteita
Muuan kenkäodysseia
« : 22.03.17 - klo:20:35 »
Tervehdys!

Olenkin tätä aihetta jo hiukan kysymyspalstalla puinut, mutta arvelin tehdä jonkinlaisen koosteen kokemuksistani, josko joku tunnistaisi itsellään vastaavaa, tai osaisi selittää itseäni paremmin, mistä lienee kysymys tai mikä neuvoksi.

Tarina alkaa siitä, kun tyyli- ja laatutietoisuuden orastaessa lähdin etsimään jonkinlaista klassisensiistiä kenkäparia, jollainen noin kolmesta parista koostuvasta kenkäkaapistani puuttui. Ainoat omistamani "pukukengät" tässä vaiheessa olivat kenties hirveimmät koskaan näkemänne mustat derby-sämpylät, jotka hankittiin kai aikoinaan vanhojen tansseihin tjst. Minulla on todettu matala jalka, johon joku pediatri tms teetti isolla rahalla todella paksut ja erittäin hiostavat, hajua ja hikeä tehokkaasti itseensä imevät tukipohjalliset. Olen hiljalleen ymmärtänyt, että niiden takia olen joutunut ostamaan yhtä, ehkä jopa kahta kokoa suuremmat kengät kuin jalkani koko edellyttäisi. Mainituissa derbyissäkin tämän pohjallisenkin kanssa kantapää nousee kokonaan paikaltaan nauhojen ollessa tiukasti solmittu.

Eräässä vaiheessa tein sen havainnon, että ainoat käyttämäni ei-varrelliset kengät noiden aiemmin mainittujen lisäksi olivat lenkkarit. Syykin on lopulta varsin selvä: kun olen joutunut pohjallisten takia pitämään liian suuria kenkiä, nauhoitettu varsi on periaatteessa estänyt kenkää kokonaan irtoamasta jalasta askeltaessa, sillä kenkä on ikäänkuin roikkunut nilkan ympärille kiristyvän nauhoituksen varassa.

Jossain vaiheessa heräsi ajatus, että ehken tarvitsisikaan hiostavia pohjallisia, jos käyttäisin kenkiä, jotka on voimakkaammin muotoiltu ja tukevammin rakennettu. Aiempien sämpylän mallisten kenkieni kannasta päkiään melkolailla tasaisen leveä ja suorapohjainen lesti mahdollisti ehkä itse asiassa leveydellään sen, että jalka pääsi kääntymään nojaamaan sisäsyrjälleen?

Tänään hain postista kolmannen tähän tarinaan liittyvän kenkäparin. Kaksi edellistä olivat kaksi kokoa alussa mainittuja pienempiä, silti kantapää ei pysynyt niin millään paikallaan. Palautin ensimmäiset omakustanteisesti ja lesteistä kyseltyäni valitsi toisen parin. Sitä en enää voi palauttaa, sillä asennutin heel gripit siinä toivossa, että ne auttaisivat tilanteeseen. Nyt minulla sitten lojuu kaapissa tämä harvinaisen pientä kokoa oleva kenkäpari, joka on tullut maksamaan hintansa lisäksi vielä kolmasosan myyntihinnastaan postikuluja (nk. oppirahat). Tänään hakemani kauan odotettu pari sai osakseen suuret toiveet, näköjään kuitenkin taas turhaan. Vaikka kiristän nauhat niin kireälle kuin saan (derby-kielekkeiden väliin jää alhaalle n. 0,5 ja ylös n. 1,5 cm) saan kengän vedettyä jalastani ilman ongelmia, kanta kun nousee niin helposti.

Heel grippien tehottomuuden aiemmin todenneena kokeilin viimeisimpiin toisaalla mainittua järeämpää huonekaluhuopakikkaa, sen juuri vaikuttamatta. Vaikuttaa siltä, että kantaa lukuunottamatta näiden kenkien lesti on aivan liian pitkä ja kapea jalkaani, sillä pikkuvarpaan kohdalta pehmeä mokka pullistuu ulospäin epäesteettisesti, kun taas kärkeen jää aika paljon tilaa, olkoonkin se myös malliltaan melko pitkä ja terävä. Nämä käytetyt, siis jonkun toisen sisään ajamat kengät saavat parin tunnin kokeilussa jalkani kivistämään ja puutumaan ja tuntuu, ettei veri kierrä kunnolla.

En tiedä, onko muuta mahdollisuutta, kuin jatkaa tällaista hakuammuntaa tilailemalla epämääräisiä pareja eri puolilta maailmaa?
Sopivan lestin löytäminen on varmaan monelle teistäkin tuttu missio. Harvalla tosin on koon puolesta niin rajoittuneet valikoimat kuin itselläni, jolla jalat ovat ilmeisesti pysyvästi jääneet lapsen kokoon (olen kyllä muutenkin pienikokoinen, 160cm jäpikkä). Aiempien (liian suurten) kenkieni koko on 38, kaksi ensin tilaamaani paria nimellisesti 36 ja viimeisin, niitä selkeästi pienempi 37. Näissä koissa valikoima sijoittuu lähinnä naisten mallistoihin, ja on kaikinpuolin rajoittunut etenkin laatunäkökulmasta. Kuitenkin uskon että tietyt täällä monien toteamat istuvuusasiat pätevät tässäkin kokoluokassa, miltä pohjalta kokemuksenne voisivat minua tässä hyödyttää.

En tosiaan näe monia vaihtoehtoja enää: joko hankin ortopediset "bespoke"-tarralenkkarit ja/tai odotan jalkojeni laajentuvan iän karttuessa, tai sitten sijoitan puolen vuoden opintolainani Paljakan bespoke-pariin...
"Siististi ja tilanteeseen sopivasti pukeutumalla kunnioitat itseäsi ja toisia"

uuno

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 260
    • Profiili
Vs: Muuan kenkäodysseia
« Vastaus #1 : 22.03.17 - klo:21:14 »
Pari kommenttia:
  • Tukipohjallinen saattoi osaltaan olla syynä siihen, että jalka nousee pois kantakupista.  Pohja kun ei pääse niin helposti taipumaan jalan mukana.
  • Oletko käynyt asiantuntevassa kenkäkaupassa, vai tehnyt hakuammuntaa netissä?  Suomessa ei välttämättä ole montaa paikkaa, jossa pystyy oikeasti saamaan oikeat neuvot sopivaan jalkaan, mutta pääsee hieman Paljakkaa edullisemmalla kuitenkin.  Pitäisi löytää kauppa, joka tilaa jalan katsomisen ja sovituskenkien kokelemisen jälkeen sopivan lestin mukaisen kengän, eikä tavoittele sen kengän myymistä, mikä juuri nyt sattuu roikkumaan hyllyssä.

SloBo

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 731
    • Profiili
Vs: Muuan kenkäodysseia
« Vastaus #2 : 22.03.17 - klo:21:34 »
Vaikka oma jalkani onkin lähes standardi, tein aikoinaan niin, että otin jaloistani muotit alginaatilla (suosittelen ehkä ennemmin silikonia, mutta alginaatti on tähän tarkoitukseen ihan jees) ja kaadoin muottiin kaksikomponenttimuovia. Lähetin sitten valokset postissa Shoe Healerille, missä ne edelleen ovat, ja sieltä osattiin suositella tämän perusteella sopivaa lestiä ja kokoa onnistuneesti. Jos jostakin verkkokaupasta löytyy palvelua näissä asioissa, niin sieltä, ja heitä voi lähestyä varmasti mm. valokuvien, piirustusten ja mittojen avulla.

Jos kuitenkin askartelu on sydäntä lähellä, niin jatka vaan...

Valoksia tehdessä on otettava huomioon muutamia asioita, esim. se, että muovin ja muotin on oltava yhteensopivaa materiaalia, muovin kutistuminen (kannattaa suosia muovia, joka kutistuu mahdollisimman vähän), sekä työturvallisuus (muovi voi esim. päästää myrkkykaasuja tai kuumeta reagoidessaan yli sadan asteen, jolloin a) voit kuolla tai saada vakavan palovamman ja b) alginaattimuotti voi mennä pilalle). Muovin kannattaisi olla myös kevyttä, jos valoksia meinaa postitella sinne tänne, koska siinä säästää postituksissa, mutta keveyttä ei tule suosia kutistuvuuden kustannuksella. Muovi on ylivertainen materiaali siksi, että se on myös kestävää, toisin kuin esim. kipsi.

Valoksissa on ongelmana se, että kun jalka on vapaana astiassa (ei pohjalla asti), ei astia tue sitä millään tavalla, mikä eroaa tilanteesta kengän sisällä. Astia, johon muotti tehdään, kannattaa olla aika pieni, jotta ainetta ei kulu kovin paljoa, mutta kuitenkin sen verran väljä, että ainetta jää jalan ympärille tarpeeksi pitämään muotti kasassa. Ilmakuplien on myös päästävä karkaamaan muotin sisältä, eli joudut vähän miettimään, missä asennossa sen on oltava, mutta jalan tapauksessa tämä ei ole ongelma eikä mikään. Tässä tapauksessa valoksen ei myöskään tarvitse olla täydellinen, vaan siinä voi olla vähän pieniä kuplia - kunhan ei isoja puutteita ole.

Kannattaa tilata kerralla vähän särkymävaraa ja harjoitella valoksen tekemistä ennen varsinaista suoritusta. YouTube:ssa on paljon opetusvideoita. Etenkin alginaatin kanssa leikkiessä ei voi jäädä kovin pitkäksi aikaa odottelemaan ennen valokseen ryhtymistä. Siitä syystä myös muovin tulee olla suhteellisen rivakkaa kovettuakseen, mutta toisaalta nopea reaktio tarkoittaa myös suurempaa kuumuutta jne.

Alginaattia saa mm. Ebay:sta, ja sitä yleensä käytetään hammasvaloksia tehdessä, loput kamat irtoavat esim. KauPo:sta, mutta varmaan löytyy muualtakin.

Laurenz K

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 211
    • Profiili
    • Vaikutteita
Vs: Muuan kenkäodysseia
« Vastaus #3 : 22.03.17 - klo:21:44 »
Pohjallisia käytin tosiaan vain noiden alussa mainittujen sämpyläkenkien sekä nykyään talvisaappaideni kanssa. Myöhemmissä kokeiluissa ei ole ollut tilaa minkäänlaiselle pohjalliselle. Toisaalta kaikissa esitellyissä kengissä paksuhko kumipohja, tilaamistani ekassa Vibram, tokassa tosikova Dainite ja kolmannessa jotain pehmeämpää lähes läskipohjamaista mustaa ainetta.

Toistaiseksi en ole päässyt asioimaan asiantuntevassa liikkeessä, Suomessa kun ylipäätään ei laatukenkien päälle ymmärretä ilmeisesti kuin muutamassa putiikissa. Olen turhaan etsinyt paikallisista kenkäkaupoista edes Brannock-mittauslaitetta. Ehdotuksia otetaan vastaan. Netistä olen kenkiä etsinyt, ja toistaiseksi kokeilemani valmistajat (kaksi ekaa paria Ghigo Calzature, viimeisin Ludwig Reiter) eivät sivuillaan esittele käytännössä mitenkään käyttämiään lestejä - niillä ei ole edes nimiä.

SloBon metodi kuulostaa melkoiselta taiteilulta: ei muuta kuin kerrostaloyksiön keittonurkkauksessa muoveja sulattelemaan ;) Joskus mietin kyllä itsekin, voisisko jalasta tehdä kipsivaloksen samaan tapaan kuin pikkulasten käden- ja jalanjäljistä joskus tehdään.
Ihmettelen muuten, mikseivät (ellen erehdy) bespoke-valmistajat hyödynnä nykyteknologiaa hommassaan: kolmiuloitteisen objektin kuten jalan vois kai laser-skannata, tehdä 3D mallin johon tarvittavat muutokset koneella ja 3D printata tai puusta sellaisella sorvilla tietokoneohjatusti valmistaa lestin... Jotenkin hurjaa, että edelleen tehdään silmävaraisesti puukon ja viilan kanssa tätä.
"Siististi ja tilanteeseen sopivasti pukeutumalla kunnioitat itseäsi ja toisia"

Tomi Järvenpää

  • Kisälli
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Vs: Muuan kenkäodysseia
« Vastaus #4 : 22.03.17 - klo:22:30 »
Kantapään hölskyminen johtuu yleensä siitä, ettei kenkä lukitu pitkän jalkaman kohdalta. Pitkän jalkaman mitta on kengän toimivuuden kannalta kaikista tärkein mitta. Ja jos oikein ymmärsin, niin kyseinen mitta lienee jaloissasi pienempi kuin käyttämissäsi kengissä. Pitkä jalkama on siis kantapään (ensimmäisenä maahan osuvan kohdan yläpuolen) ja jalan rintapisteen (korkein kohta keskellä jalkaterää) kohdalta otettu mitta.
Joskus kyse voi olla myös kantapään mallista, mutta aloitusviestin perusteella kenkien mittasuhteet eivät täsmää jalkojesi kanssa.

Yksi kokeilun arvoinen keino olisi kiinnittää aiemmin mainitsemaasi huopaa kannan lisäksi myös kengän ilttiin, jos et ole niin jo tehnyt. Ilttiin huopaa voi kiinnittää useammankin kerroksen.

Laurentius

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2427
    • Profiili
Vs: Muuan kenkäodysseia
« Vastaus #5 : 23.03.17 - klo:02:40 »
Lähetin sitten valokset postissa Shoe Healerille, missä ne edelleen ovat, ja sieltä osattiin suositella tämän perusteella sopivaa lestiä ja kokoa onnistuneesti. Jos jostakin verkkokaupasta löytyy palvelua näissä asioissa, niin sieltä, ja heitä voi lähestyä varmasti mm. valokuvien, piirustusten ja mittojen avulla.


Richard Shoehealerilla osaa kyllä poikkeuksellisen hyvin neuvoa ja suositella. Itse otin taannoin mitat jalastani sizeadvisorsin sivuilla olleen menetelmän mukaan (olikos se niin että 6 eri mittaa ja molemmista jaloista erikseen), ja lähetin Shoehealerille.

Sen avulla tullut sieltä kahdet eri kengät, molemmat osuneet hyvin kohdalleen.

Bordeaux

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1744
    • Profiili
Vs: Muuan kenkäodysseia
« Vastaus #6 : 23.03.17 - klo:08:08 »
Komppaan tätä, Rikulle pisteet. Tekee varmaan mitä vaan löytääkseen asiakkaalle sopivat kengät.

Kivijalassa testailua rajoittaa varmasti tuo pieni koko. En usko että valinnanvaraa juuri löytyy suomalaisista putiikeista.

Tadu

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 70
    • Profiili
Vs: Muuan kenkäodysseia
« Vastaus #7 : 23.03.17 - klo:17:53 »
Elielsillä Helsingissä voisi käydä juttelemassa. Omistaja tietää paljon kengistä, valikoima on laaja eikä myy asiakkaalle huonosti istuvia kenkiä.

danius

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2256
    • Profiili
Vs: Muuan kenkäodysseia
« Vastaus #8 : 23.03.17 - klo:19:26 »
Kannatan myös Elielsiä.
I´m not a snob. I´m exclusive! - Frasier Crane.