Kirjoittaja Aihe: Sisustustyylit  (Luettu 607627 kertaa)

kapten GT

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2908
  • Stiff Upper Lip
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #465 : 10.01.13 - klo:21:49 »
^Ei ole funktionalismia?

(sori, oli pakko)
Sivistyneen ihmisen kvartaali on 25 vuotta

MrMan

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 636
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #466 : 10.01.13 - klo:21:52 »
^Ei avautunut.

kapten GT

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2908
  • Stiff Upper Lip
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #467 : 10.01.13 - klo:22:00 »
^Avautuu, jos luet tätä ketjua taaksepäin. Tumppi on funktionalismin sanansaattaja ja soihdunkantaja numero uno.
Sivistyneen ihmisen kvartaali on 25 vuotta

MrMan

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 636
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #468 : 10.01.13 - klo:22:05 »
^Ok, ymmärrän. Been there, done that. Nykyisin omassa kodissani sekaisin modernia (vaan ei skandinaavista minimalismia) ja antiikkia.

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #469 : 10.01.13 - klo:22:11 »
^Mitä tarkoitat aikaansa sidotulla. Tyylillisesti huonekalut edustavat useita eri tyylejä, eri aikakausilta.

Niin, siis ei tuo ole missään nimessä paha, vaan päinvastoin. Eli oikein tyylikäs kokonaisuus, mutta kirjoitinkin että OMAAN makuuni hieman liian aikaansa sidottu+tavaraa paljon. Mutta se ei silti tarkoita sitä etteikö tuo olisi tyylikäs sisustus, kuten jo tuossa aikaisemmin mainitsinkin. Muotokielessä on vain kovin paljon ns. romanttisia elementtejä. Mutta siitäkään huolimatta se ei tarkoita sitä, etteikö tuo olisi tyylikäs sisustus.
« Viimeksi muokattu: 10.01.13 - klo:22:13 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

Osman

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 709
  • Parturiunt Montes...
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #470 : 11.01.13 - klo:07:41 »
Luin hienoa julistetta 30-luvulta jossa puhuttiin monen rakennuksen osalla uusasiallisuudesta.
Onko uusasiallisuus sama kuin funktionalismi?
Lainaus
Sanotaan, että kravatin toi Länsi-Eurooppaan kroaattirykmentti, joka palveli Ludvig XIV:n joukoissa Ranskassa. Nämä Balkanin rebuusit olivat taistelleet aikaisemmin Turkin valtaa vastaan ja vapaus-tai-kuolema-hengessä he pitivät kaulassaan liinan pätkää symboloimassa hirttoköyttä.

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #471 : 11.01.13 - klo:12:49 »
Luin hienoa julistetta 30-luvulta jossa puhuttiin monen rakennuksen osalla uusasiallisuudesta.
Onko uusasiallisuus sama kuin funktionalismi?

Ihan tismalleen sama asia ne eivät ole, vaikkakin nimityksiä ilmeisesti käytetään jonkin verran ristiin. Toki 1900- luvun modernismiin ja modernistisiin suuntauksiin uusasiallisuuskin kuuluu, joten kaukana se ei ole. Tosin nimitystä tunnutaan käyttävän myös uusklassisista rakennuksista.
VASTATUULEEN!

Tauno

  • Vieras
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #472 : 11.01.13 - klo:13:08 »
Erittäin hyvä kysymys!

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #473 : 11.01.13 - klo:14:38 »
Tumpille (toki muillekin) kysymys koskien modernia designia. En tunne niin hyvin tyylisuuntia, mutta olen pohtinut tätä löytämättä vastausta. Moderni taide syntyi kutakuinkin samoihin aikoihin kuin nykyisin modernina muotoiluna tunnettu suuntaus (Bauhaussit, Aallot, ym...).

Modernille taiteelle oli tunnusomaista taiteen autonomisuus, jolloin taidetta käsiteltiin enemmänkin itseisarvon kuin välineellisen arvon kautta. Eli tässä iso ristiriita muotoilun suhteen, koska designissa oli juurikin kyse välineellisestä arvosta, tai ainakin näin olen sen ymmärtänyt.

Taiteen puolella ollaan siirrytty modernista taiteesta nykytaiteeseen, jossa tämä taiteen välineellinen arvo on tullut jossain mielessä keskiöön, etäännyttäen autonomian käsitettä sekä taiteen itseisarvoa.

Eli varsinainen kysymys, missä mennään designin suhteen? Onko modernismi jo menneen talven lumia ja onko sen tilalle tullut esim. "nyky" muotoilu tai vastaava, jossa muotoilun lähtökohdat ovat erit kuin modernissa designissa? Ja jos näin on, niin mitkä ovat tämän nykymuotoilun lähtökohdat?

No mielestäni tämä meidän tuntemamme modernismi on ikään kuin eräänlainen "avoin kirja" johon voidaan "sivuja" lisätä yhä edelleen ja joka ei ole "sulkeutunut". Eli siinä mielessä se ei ole menneen talven lumia, koska se vaikuttaa edelleen oikeastaan kaikkeen ympärillämme olevaan ja se katkaisi alati vaihtuvien tyylisuuntien syntymisen. Mehän edelleen elämme ns. modernistisessa aikakaudessa. Vaikka moni on asiasta ilmeisen eri mieltä, niin on kuitenkin muistettava että nimenomaan modernismi (huom. arkkitehtuurissa) on suurin vaikuttaja siihen, miltä ympäristömme yhä tänäkin päivänä näyttää. Tosin pelkkä modernismi on todella laaja käsite kattaen niin taiteen, arkkitehtuurin kuin myöskin designin 1900- luvulta näihin päiviin saakka. Tämän vuoksi itse pyrin rajaamaan käsitettä. (eli erottamaan esim. modernin kuvataiteen arkkitehtuurista ja esim. huonekaluista)
Toki, onhan tuon jälkeenkin syntynyt muun muassa postmodernismi, jonka tarkoitus oli leikitellä ja liioitella modernismin näennäistä ankaruutta.

Tämä on erittäin vaikea ja hyvä kysymys, sillä modernismi ilman tarkentavaa rajaamista on tosiaan varsin laaja käsite. Itse asiassa sen alkamisajankohdastakin ollaan yhä tänäkin päivänä varsin eri mieltä jopa alan ammattilaisten ja historian tutkijoidenkin keskuudessa. Ensimmäiset viittaukset modernin taiteen (huom. taiteen) syntyyn voidaan löytää ainakin teorian tasolla jo 1800- luvun jälkimmäiseltä puoliskolta. Puolestaan suuri osa tutkijoista ja historioitsijoista pitää nykyisin tuntemamme modernismin "lähtölaukauksena" Venäjältä alkunsa saanutta ja sieltä keskiseen Eurooppaan levinnyttä avantgardea. (tähän "koulukuntaan" kuulun itsekin) Eli voidaan hyvinkin todeta, että tämä modernismi yleisnimityksenä kattaa ja pitää sisällään lukuisia erilaisia virtauksia, suuntauksia ja metodeja. Bauhaus, Aalto ja kumppanit astuivat tosiaan kuvaan 1920- luvulla luoden uuden modernin arkkitehtuurin metodin, eli funktionalismin. Tosin, jopa funktionalismistakin voidaan löytää ensimmäisiä viittauksia jo 1800- luvun aivan viimeisiltä vuosilta. (vuonna 1896 yhdysvaltalainen arkkitehti Louis Sullivan on todennut että "tarkoitus sanelee muodon") Tosin konkretian tasolla funktionalismi voidaan tosiaan rajata varsin tarkasti 1920- luvulta alkaneeksi.

Summa summarum, vastakysymyksenä voidaan siis perustellusti esittää, että onko esim. nykytaide vain yksi modernismin sisällä oleva virtaus? Tuo yllä oleva ei tainnut olla vastauksena kysymykseen kovinkaan kaksinen, mutta tuon tarkempaa vastausta en ainakaan minä pysty antamaan. Enpä tiedä onko tähän olemassa lyhyttä ja selkeää vastausta...?
« Viimeksi muokattu: 11.01.13 - klo:22:49 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #474 : 11.01.13 - klo:16:24 »
onko esim. nykytaide vain yksi modernismin sisällä oleva virtaus?

Olen juuri viimeistelemässä tutkimusta Aaltoyliopistolle nykytaiteen tuotteistamisesta, viestinnän näkökulmasta, keskittyen suomalaiseen valokuvataiteeseen. Joten aihe jollain tavalla itselläni pinnalla.

Olen taipuvainen eriyttämään modernin taiteen ja nykytaiteen, juurikin tämän fundamentaalisen lähtökohdan takia. Moderni taide oli jollain tavalla kapinallista ja anarkistista, pyrkien irrottautumaan tyystin aikaisemmista tyylisuunnista ja taiteen "säännöistä". Samalla moderni taide linnottautui vahvasti juurikin taiteen autonomian taakse. Eli taidetta käsiteltiin vain sen itseisarvon kautta. Jolloin pyrittiin irrottautumaan mm. kaupallisuuden aiheuttamista vaikutuksista itse taiteeseen. Välittäjäportaan sekä taiteen loppukäyttäjien monipuolistuminen koettiin autonomian madollistavana voimana, koska tällöin ei yksittäiset mesenaatit päässeet vaikuttamaan itse taiteen sisältöön. vrt. esim kirkkojen ja valtion rooli taiteen tilaajana.

Kun taas nykytaiteeseen siirryttäessä taiteen välineellinen arvo on noussut puheenaiheeksi ja pikkuhiljaa myös hyväksytyksi. Eli taide voi olla vain väline taiteentekijän ja sen kokijan välillä,  välittäen taiteilijan haluaman vaikuttavuuden, oli se sitten yhteiskunnallinen, poliittinen, tai esimerkiksi terapialähtöinen. Samalla taiteen tekijän ja itse taiteen välinen ero on jossain tapauksissa hämärtynyt, taiteilijan tullessa yhä kiinteämmäksi osaksi itse taidetta.

Tästä voisi kirjoittaa paljonkin mutta oman näkemykseni mukaan taiteen lähtökohdat ovat hyvin erilaiset modernin ja nykytaiteen välillä. Taiteen mediumista sekä sisällöstä löytyy toki paljon yhtymäkohtia mutta tarkemmin tutkittaessa, näissäkin on selkeästi huomattavia eroja.

Mielenkiintoinen aihe tosiaan ja olisi kiva käydä laajemminkin keskustelua designin tulevaisuudesta. Tässähän voisi olla Tumpille hyvä tutkimuskohde, jos viellä "vanhoilla" päivillä intoutuisit koulun penkille ;)



Kas, alan ammattilaisia siis monessakin mielessä.

Joo, tosiaan modernilla taiteella oli anarkistisia tarkoitusperiä, (ns. rappiotaide) jotka tosin voidaan tänäpäivänä loiventaa kuitenkin monilta osin demokraattisiksi tarkoitusperiksi. Joten kyllähän lähtökohdat ovat tosiaan varsin erilaiset verrattaessa modernia taidetta ja nykytaidetta. Toki molempia yhdistäviä yhteiskunnallisia "kiinnekohtia" voidaan löytää ja havaita niitä molemmista, mutta yhtä lailla myöskin erot ovat havaittavissa. Taide kuitenkin kuvastaa aina enemmän tai vähemmän omaa aikaansa. (jos ei visuaalisesti, niin ainakin useimmiten sen sisältämän "piiloviestin"/kannanoton avulla)

Designin tulevaisuudesta olisi minunkin mielestäni mielenkiintoista ja mukavaa käydä enemmänkin ns. debattia. No miten sinä itse, joka olet aihetta sivunnut virallisen tutkimuksesikin osalta, näkisit designin tulevaisuuden? (Itseäni ainakin huolettaa sen tulevaisuus täällä Suomessa, sillä omasta mielestäni olemme menettämässä tällä menolla asemamme designin suurmaana. Kuitenkin laajemmassa mittakaavassa, eli maailmanlaajuisesti näen tulevaisuuden jopa valoisana, sillä tiedon määrä on lisääntynyt valtavasti ja sen saatavuus on noussut aivan uusiin sfääreihin viimeisen 10-15 vuoden aikana.)

Lisäpohjustuksena haluaisin korostaa yhteiskunnan merkitystä ja yhteiskunnan omille kansalaisilleen antamaa viestiä laajemminkin suhteessa designiin. Nimittäin minulle selvisi vasta ihan hiljattain, että esim. Tanskassa käydään pääpiirteittäin läpi jo alakoulussa rationaalisen ja tunnepohjaisen kauneuskäsityksen erot.
« Viimeksi muokattu: 11.01.13 - klo:17:05 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #475 : 11.01.13 - klo:23:07 »
Tuli tuossa tutkailtua omia lähdeaineistoja ja kuten mainitsinkin, niin tuosta modernismin synnystä tuntuu näkemykset vaihtelevan ihan jonkun verran myös ajallisesti. (modernismin syntyyn vaikuttaneita liikkeitä ja ryhmittymiä kun on ollut useita) Muutamat liian jyrkät vuosiluvut poistin tuolta ylempänä olevasta postauksestani ihan tästä syystä.
VASTATUULEEN!

Osman

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 709
  • Parturiunt Montes...
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #476 : 12.01.13 - klo:12:53 »
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/suunnittelumme_suunta_10461.html#media=10467

Tuolta kannattaa kuunnella hieno ohjelma suunnittelumme suunnasta 1960 luvulta
Lainaus
Sanotaan, että kravatin toi Länsi-Eurooppaan kroaattirykmentti, joka palveli Ludvig XIV:n joukoissa Ranskassa. Nämä Balkanin rebuusit olivat taistelleet aikaisemmin Turkin valtaa vastaan ja vapaus-tai-kuolema-hengessä he pitivät kaulassaan liinan pätkää symboloimassa hirttoköyttä.

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #477 : 12.01.13 - klo:14:09 »
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/suunnittelumme_suunta_10461.html#media=10467

Tuolta kannattaa kuunnella hieno ohjelma suunnittelumme suunnasta 1960 luvulta

Hyvä pätkä. Tuli kuunneltua samantein. Tuossa kiteytyi mielestäni aika hyvin tämä sama ongelma kuin mikä meillä yhä tänäkin päivänä Suomessa on ja mistä mainitsin tuossa ylempänä yhteiskunnallisena ongelmana. Eli ns. "makukasvatuksen" täydellinen puuttuminen kouluista, kodeista nyt puhumattakaan. Ohjelmassa tuumattiinkin osuvasti, että matkimme kaikessa Ruotsia... Ikävä kyllä myös tässä asiassa.
VASTATUULEEN!

Partasuti

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1963
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #478 : 20.01.13 - klo:10:42 »


Loft-henkisempää tyyliä. Löytyy avonaisia rakenteita ja betonia, sekä lämpimämpää sälekaihdinta ja parkettia. Minun silmääni tuo näyttää ihan hyvältä. Tosin Suomen talvikeleissä tuollaista ei helposti t-paitalämpöisenä saisi pysymään.

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Sisustustyylit
« Vastaus #479 : 23.01.13 - klo:04:13 »
Loft-henkisempää tyyliä. Löytyy avonaisia rakenteita ja betonia, sekä lämpimämpää sälekaihdinta ja parkettia. Minun silmääni tuo näyttää ihan hyvältä. Tosin Suomen talvikeleissä tuollaista ei helposti t-paitalämpöisenä saisi pysymään.

Loft- projekti kiehtoisi suuresti itseänikin, mutta (tai aika montakin muttaa) sopivan kohteen löytäminen on suorastaan toivotonta, koska aika harva loftiksi sopiva teollisuuskiinteistö sijaitsee hyvällä paikalla.. Toisekseen teollisuuskiinteistön muuttaminen jatkuvaan asuinkäyttöön nielee taatusti sen verran rahaa, että taitaa olla melkoisen tekemätön paikka tavan tallaajalle. Harmi kyllä, koska neliöitä ja avonaista tilaa niissä piisaisi+ juuri noita mainitsemiasi esillä olevia rakenteita jotka ovat melkoista nannaa monelle funktionalistille.





VASTATUULEEN!