Kirjoittaja Aihe: Juoksukengät  (Luettu 57014 kertaa)

domppa

  • Eleganssin esitaistelija
  • ***
  • Viestejä: 473
    • Profiili
Juoksukengät
« : 25.02.13 - klo:17:16 »
Kevät on toivonmukaan kohta saapumassa, joten on hyvä aika alkaa suunnittelemaan uusien juoksukenkien ostoa. Ajattelin jakaa tässä omia tietojani juoksukengistä ja etenkin siitä mitä tulisi niitä ostaessa ottaa huomioon. Suurimmalle osalle meistä (allekirjoittamut mukaanlukien) juoksu on lähinnä plusasteisissa keleissä tapahtuva harrastus. Käsittelen seuraavaksi siis ns. yleismalleja, joilla voi juosta koko vuoden talvea lukuunottamatta. Talvijuoksukenkien mallit ovat erilaisia, mutta niitä ostaessa pätevät pääsääntöisesti samat lainalaisuudet.

Oma tietouteni aiheesta perustuu työn ja harrastuksen kautta opittuihin asioihin. En kuitenkaan halua tuoda omia mielipiteitäni liian vahvasti esille, sillä se mitä juoksukengältä haluaa tai tarvitsee riippuu nimenomaan käyttäjästä. Yritän antaa neuvoja, joista on kokeneemman juoksijan lisäksi erityisesti hyötyä ensimmäistä kunnon juoksukenkää ostavalle.

Mistä aloittaa?

Ennen kun lähdet ostoksille mieti vastauksia muutamaan peruskysymykseen. Hyvä myyjä kartoittaa tarpeesi muun muassa näiden kysymysten kautta, mutta ne on hyvä tiedostaa myös etukäteen, jotta kenkävalinta onnistuisi mahdollisimman hyvin.

Kuinka paljon ja minkälaisia lenkkejä juoksen?

Aktiivisempi juoksu vaatii kengältä lähtökohtaisesti enemmän kuin satunnainen harjoittelu. Esimerkiksi 4-5 kertaa viikossa tapahtuva harjoittelu asettaa kengälle erilaiset vaatimukset kuin satunnainen juoksu. Juoksun perusharrastaja käy lenkillä noin kolme kertaa viikossa, 5-15km tasavauhtisilla peruskuntolenkeillä. Intervalliharjoittelu, vetotreenit ja pitkät matkat ovat tietynlaisia erityistreenejä jotka vaativat kengältä enemmän.

Puolimaratonille tai maratonille treenaavan kannattaa ehdottomasti harkita useamman kengät omistamista. Yksi tai kaksi kenkää erilaisia harjoituslenkkejä varten, ja kokeneemmalle juoksijalle yhdet kengät "kenraaliharjoituksiin" ja itse suoritukseen.

Millä alustalla juoksen enimmäkseen?

Kova alusta, kuten asfaltti vaatii kengältä enemmän vaimennusta. Pururadalla taas pärjää köykäisemmällä kengällä. Maastojuoksu vaatii kengältä parempia pito-ominaisuuksia.

Haluanko vedenpitävät kengät?

Juoksukenkiä tehdään paljon Gore Tex kalvolla. GTX juoksukenkä toimii hyvin myös ulkoilu- ja kävelykenkänä. Toisaalta valikoima on pienempi ja Gore Tex on lämpimällä kelillä hiostava materiaali. Harvoin juokseva saattaa kuitenkin tällaisen kengän avulla löytää monikäyttöisen yleiskengän.

Keikari-approval

Juoksukengät ovat yleensä melko rumia: useimpien juoksuvarusteiden estetiikka vaatii siedätystä. Jos ostat kengät ulkonäön perusteella, varaudu pettymään. Useat parhaimman näköiset mallit ovat kevyitä, paljasjalka- tai kilpailutyyppisiä kenkiä, jotka eivät ole monelle tavalliselle harrastajalle paras vaihtoehto. Mikäli useampi kenkä tuntuu yhtä hyvältä jalassa, voit tällöin tehdä valinnan ulkonäön perusteella.

Minkälainen askellus minulla on?

Omien tarpeiden tiedostamisen jälkeen on hyvä alkaa miettiä jalkojaan. Markkinoilla on lukuisa määrä kenkiä, mutta niistä useat ovat nimenomaan tietynlaiselle jalkatyypille suunniteltuja. Kaikki kengät eivät sovi kaikille. Mutta mitä ihmettä tämä tarkoittaa?

Askellus kannattaa testata alan liikkeessä tai fysioterapeutin vastaanotolla (mikäli mahdollista). Mikäli kauppa ei tarjoa askelluksen määrittämiseen mahdollisuutta, aloittelijan kannattaa kääntyä ovea kohti. Jos kaupassa ei välitetä kuluttajan auttamisesta tämän vertaa, eivät he myöskään välitä siitä sopiiko ostamasi kenkä sinulle.

Kannattaa muistaa, että askeltestit eivät ole 100% varmoja. Niitä tehdään eri tavoin ja tulokset saattavat vaihdella, mutta ne antavat jokatapauksessa suunnan siitä minkälainen askellus sinulla on.

Askeltyyppejä on periaatteessa kolme:



Ylipronaatio

Pronaatio on jalan luonnollinen iskunvaimennusmekanismi. Ylipronaatiossa pronaatioliike jatkuu periaatteessa liian pitkän, jolloin nilkan ja akillesjänteen linja kääntyy sisäänpäin. Ylipronaatiosta puhutaan usein virheaskeleena, mutta se on itseasiassa jalan luonnollinen tapa korjata jotain muuta alaraajan tai -ruumiin toimintoa. Mikäli jalkasi diagnosoidaan ylipronatoivaksi, olet osa enemmistöä. Tulkinnasta riippuen 60-80% ihmisistä kuuluu tähän askellusryhmään. Ylipronaatio on yleinen syy erilaisiin alaraajan ja -selän vaivoihin, sillä se vaikuttaa koko kehon tasapainoon.



Kengät jaetaan karkeasti neutraaleihin ja ylipronaatiotuettuihin. Tuetussa kengässä on valmistajasta riippuen jonkinlainen tuki kengän sisäsyrjän pohjarakenteessa. Lievästi ylipronatoivalle sopivat silti useimmat neutraalit kengät, etenkin hieman kiertojäykemmät neutraalit mallit tai kevyesti tuetut kengät. Selkeän ja vahvan ylipronaation tapauksessa suositellaan usein vahvemmin tuettua kenkää tai tukipohjallista, joista myöhemmin lisää.

Neutraali askel

Mikäli askelluksesi on neutraali, olet onnekas. Neutraali askellus ei sinänsä aiheuta vaivoja, vaan on ns. ideaali askeltyyppi.

Neutraalin askeltajan tulisi lähes poikkeuksetta valita neutraali kenkä. Pronaatiotuki jäykentää tässä tapauksessa kenkää turhaan ja saattaa myös hiertää jalkaholvia. Painavampi neutraali askeltaja saattaa silti juuri jäykkyyden takia valita kevyesti tuetun kengän. Yleensä lievästä pronaatiotuesta ei ole merkittävää haittaa neutraalille askeltajalle.

Supinaatio eli alipronaatio

Supinoivassa askeleessa pronaatio jää "vajaaksi", eli nilkka ei jousta tarpeeksi, jolloin paino jää askeleella ulkosyrjälle. Tällöin juostessa syntyvä tärähdys vaikuttaa voimakkaammin aiheuttaen penikka ja nilkkakipua. Supinaatio on harvinainen askeltyyppi ja se liittyy usein poikkeuksellisen korkeaan holvikaareen.

Tällaiseen jalkaan on ehdottomasti valittava neutraali kenkä. Kenkä ei saa myöskään olla liian jäykkä, jotta nilkan vajaa liike ei vähene entisestään. Supinoiva askeltaja tarvitsee kenkäänsä myös enemmän vaimennusta, sillä jalan nivelrakenne ei alipronaatiossa pääse tuottamaan kaikkea luonnollista vaimennusta.

Kengän valinta

Nyt kun tiedät hieman taustaasi, voit ryhtyä miettimään itse kengän ostoa. Hyvä juoksukenkä maksaa kivijalassa yleensä 100-200 euroa. "Superalennuksien" kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä maahantuojat dumppaavat joskus varastojaan jälleenmyyjille edullisin hinnoin. Nämä kengät saattavat olla vanhoja malleja, joista ei pidäkään pyytää uuden mallin hintaa. Juoksukengät valmistetaan synteettisistä materiaaleista, jolloin varastossa lojuvakin kenkä menettää ominaisuuksia.

Kengät voi jakaa esimerkiksi seuraaviin neljään ryhmään:

1. Peruskestävyyskengät, eli pk-kengät

Tämä on kaikista yleisin kenkätyyppi. Suurimman osan juoksijoista kannattaa käyttää tällaista kenkää perusharjoitteluun. Näissä kengissä on usein melko reilu iskunvaimennus, joten ne soveltuvat kovalla alustalla juoksemiseen. PK-kengän hinta riippuu lähinnä vaimennuksen määrästä ja päällismateriaaleista, mutta noin 100 euron kengät ovat mielestäni usein yhtä hyviä vaihtoehtoja kuin reilusti kalliimmatkin kengät.

Esimerkkejä:
Neutraali, keskivertovaimennus: Nike Pegasus 29
Neutraali, paljon vaimennusta: Asics Nimbus 14
Lievästi ylipronaatiotuettu, keskivertovaimennus: Nike Lunarglide 4
Vahvasti ylipronaatiotuettu, paljon vaimennusta: Brooks Trance 11

2. Trainerit

Trainerit ovat hieman edellistä ryhmää kevyempiä ja vähemmän vaimennettuja kenkiä, olematta kuitenkaan vielä varsinaisia kisakenkiä. Niiden päälliset ovat myös usein ohuempia ja lestit kapeampia. Trainerit sopivat harrastajalle kakkoskengiksi nopeammille lenkeille, vetoharjoituksiin tai kisamatkoille. Kokeneempi tai kevytrakenteisempi juoksija voi käyttää traineria myös pienellä varauksella harjoituskenkänä.

Neutraali: Adidas Adizero Boston
Neutraali: New Balance 890v3
Lievästi ylipronaatiotuettu: Brooks Racer ST5
Lievästi ylipronaatiotuettu: Asics DS-Trainer 18

3. Kisakengät

Kisakengät on nimensä mukaisesti suunniteltu kisakäyttöön eri mittaisille matkoille. Ne ovat vielä trainereitakin kevyempiä ja pelkistetympiä. Niiden droppi on myös matalampi, eli pudotus kantapäältä päkiälle on pienempi kuin pk-kengissä tai trainereissa. Kisakenkiä ei vaimennuksen vähäisyyden takia voi juurikaan suositella kovinkaan usein käytettäviksi, mutta ne tarjoavat kunnianhimoiselle juoksijalle mahdollisuuden tavoitella kovia suorituksia. Tällaisella kengällä tulisi yleensä juosta ns. päkiätekniikalla, jolloin jalan luonnollinen liike vaimentaa iskua.

Neutraali: Adidas Adizero Adios 2
Neutraali: Karhu Racer Fulcrum Ride
Neutraali: Mizuno Wave Universe 4
Lievästi ylipronaatiotuettu: Asics DS-Racer 9

4. Paljasjalka- ja minimalistiset juoksukengät

Tämä kenkätyyppi on herättänyt viime vuosina paljon keskustelua. Näistä voi olla montaa mieltä, mutta paljasjalkakengillä on kieltämättä omat etunsa. Ne ovat käytännössä vaimentamattomia kenkiä, joiden tarkoitus on antaa jalalle mahdollisemman luonnolliset liikkumisedellytykset. Minimalistiset kengät ovat hieman varsinaisia paljasjalkakenkiä vaimennetumpia, mutta idea on melkolailla samanlainen. Paljasjalkakengällä voi opetella esimerkiksi päkiäjuoksua ja kehittää muutenkin juoksutekniikkaa. Ultramaratoonarit ja muut juoksushamaanit suosivat usein minimalistisia kenkiä loistavan juoksutuntuman takia. Aloittelijan kannattaa ennen innostumista muistaa, että tällaiset kengät vaativat huomattavasti pk-kenkää enemmän juoksutekniikkaa. Erilaisia paljasjalkakenkiä on kuitenkin nykyään niin suuri määrä, että valikoimasta aloittelijakin saattaa löytää sopivia malleja.

Kevyesti välpohjavaimennettu minimalistinen juoksukenkä: Nike Free 3.0
Vielä kevyempi minimalistinen juoksukenkä: Saucony Hattori
Varvastossumainen paljasjalkakenkä: Vibram FiveFingers Speed
Paljasjalkakenkä maastokäyttöön: Merrell Trail Glove

Tärkeintä on kuitenkin istuvuus

Kuten muissakin kengissä, juoksukengänkin valinnassa tärkein tekijä on istuvuus. Juoksukengän tulee istua tiukasti, mutta ei puristavasti. Kärkeen harrastaja voi jättää 0,5-1,5cm tilaa, riippuen hieman jalan turpoamisesta. Itse suosittelen ostamaan pituuden puolesta hieman istuvammat kengät, sillä se parantaa tuntumaa päkiän alueella. Kevyemmissä kengissä ei tarvitse olla juuri ollenkaan tilaa, sillä kengällä tavoitellaan muutenkin hyvää alustatuntumaa ja päällisen materiaalit venyvät näissä kengissä usein enemmän.

Minkä tahansa juoksukengän istuvuutta voi parantaa "bespokepohjallisella". Moni kauppa muotoilee pohjallisia paikanpäällä (mm. FootBalance ja Sole merkkisiä). Hinta on tällöin 50-60 euroa. Fysioterapeutit tekevät myös jykevämpiä tukipohjallisia, mutta niitä suositellaan lähinnä ihmisille joilla on selkeitä jalkavaivoja. Tällaiset pohjalliset maksavat 150 eurosta ylöspäin. Ne ovat kuitenkin usein hyvin paksuja ja jäykkiä, jolloin ne eivät sovellu aivan optimaalisesti juoksukäyttöön. Pohjalliset ovat aktiivisemmalle juoksijalle harkitsemisen arvoinen asia. Niistä hyötyy myös mikäli holvikaari on matala, kärsii virheaskeleesta tai lähes mistä tahansa alaraajan rasitusvammasta.

-----


Toivottavasti näistä neuvoista on apua. Juoksukengät ovat aikamoinen suo, johon voi uppoutua samalla tavalla kuin bespoke nahkakenkiinkin. Yritin nyt listata asioita, joita aloittelijan tulisi kenkää valitessa ottaa mieleen.

Vastaan mielellään kaikkiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin ja voin antaa kenkäsuosituksiakin.


konda

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 8975
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #1 : 25.02.13 - klo:17:38 »
Huh loistavaa. Aivan loistavaa. Pitkästä aikaa taas jotain hyvää sisältöä. Bravo!

domppa

  • Eleganssin esitaistelija
  • ***
  • Viestejä: 473
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #2 : 25.02.13 - klo:17:40 »
Eikös NB:llä ole ihan kelpo juoksumonojakin? Asics on tottakai hyvä (onhan se markkinajohtaja; tai ainakin oli vielä 1-2 vuotta sitten), mutta mulla on muista syistä hankinnassa nyt vain em 3 tuotemerkkiä.

Jos juoksukenkiä haet, niin menet joko Puhokseen Intersportiin tai Kamppiin 4runnersiin. Niissä on edes mahdollisuus törmätä asiantuntevaan juoksukenkämyyjään. Intersportissa ei ole muistaakseni NB:tä, 4runnersissa on ainakin ennen ollut (ja nettisivujen perusteella on edelleen).

(Ei juoksukenkiä voi ostaa kyselemällä, "mitkä on hyvät?" sinun pitää selvittää omaan askellukseesi sopiva tyyppi. Suurin osa kauppiasita todsin tyrkyttää ensimmäisenä ns. pronaatiotuettuja kenkiä, mikä alipronatoivalle voi olla myrkkyä. Jalat saa kyllä rikki väärillä juoksujalkineilla, ainakin, jos kilmometrejä alkaa kertyä edes kymmeniä viikossa. Harmi, että Toni on lopettanut 4runnersisssä (ja nyttemin ilmeisesti Jounikin). He olivat aikoinaan ehdottomasti asiantuntevimmat myyjät Tsadissa, kun 4runnersilla oli vielä liike Erottajallakin.)

Ylipronaatiotuettujen kenkien tyrkytys on onneksi vähentynyt ainakin asiantuntevien myyjien osalta. Toisaalta kyseisiä kenkiä on demonisoitu vähän liikaakin tietyissä piireissä, sillä moni tukea tarvitseva juoksee niillä ilman ongelmia hyvin paljon. Esimerkiksi monet Niken sponsoriurheilijat treenaavat huhujen mukaan Structure Triaxilla, joka on aika vahvasti tuettu peruskenkä.

Asicsiin liittyy Suomessa jokin ihme myytti kenkävalmistajan ylivoimaisuudesta. Itse en tätä allekirjoita, vaikka merkillä onkin hyviä malleja. Asicsin hinnat ovat myös muita merkkejä keskimäärin korkeammat. Lesti tuntuu sopivan monen suomalaisen jalkaan, mikä lienee syynä suosioon. Gel-vaimennusmateriaalissa ei ole mitään ihmeellistä verrattuna muiden valmistajien vaihtoehtoihin.

Adidas on hinta/laatusuhteeltaan erinomainen merkki, mutta merkin lestit ovat melko kapeita, joten ihan joka jalkaan addu ei mene. Reebokhan on nykyään Addun omistuksessa ja se on brändätty enemmänkin Fitness puolelle. Epäilen hieman miten paljon he panostavat juoksuominaisuuksien tuotekehitykseen, sillä ainakin Suomesta saatavat mallit ovat nykyään yleensä ns. crossoverkenkiä juoksuun ja fitnesskäyttöön.

MrMan

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 636
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #3 : 25.02.13 - klo:17:44 »
Erittäin hyvä postaus! En voi muuta kuin suositella askelluksen testaamista oikeanlaisen kenkäparin löytämiseksi ja sitten oikean juoksutekniikan opettelemista. Väärästä tekniikasta poisopetteleminen on vaikeaa, mutta kannattaa silti.

Ernst, Max Ernst

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 689
  • The Hat Makes the Man
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #4 : 25.02.13 - klo:18:40 »
^^ Enpä tosiaan itsekään ole demonisoimassa pronaatiotuettuja kenkiä, käytänhän Asicsin Kayanoja, joista tuessa on vaikea mennä ohi. Lienee myös niin, että pronaatiotuettu kenkä aiheuttaa supinoivalle vähemmän vahinkoa kuin tukematon kenkä ylipronatoivalle. Mielestäni on silti hyödyllistä hankkia mahdollisiman tarkoin omaan askellukseen sopivat juoksujalkineet, varsinkin alkuvaiheessa, kun jalkojan lihaksisto on juoksuun tottumaton. Muutoin erilaiset kiputilat saattavat lannistaa heti alkuun.

Omat maratonennätykseni olen juossut NB:n 1221 -kengillä, jotka olivat Asicsin Kayanoiden luokkaa pronaatiotuennassa, mutta rullasivat huomattavasti kevyemmän tuntuisesti. Tuskin sillä todellisuudessa oli paljonkaan vaikutusta fysikaaliselta kannalta, mutta juokseminen niillä oli hauskempaa kuin Asicseilla.

chr

  • Eleganssin esitaistelija
  • ***
  • Viestejä: 419
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #5 : 25.02.13 - klo:18:40 »
Neutraalin askeleen miehenä olen juossut jonkin tonnin (tai kymppitonnin) Pegasuksilla ja Nimbuksilla ja asettaisin ne valmennuksen suhteen toisin päin. Pegasus on pehmeämpi ja yleisesti löysemmän tuntuinen kuin jämäkämpi Nimbus. Kumpikin hyvä kenkä ja Pegasuksia löytää alelaareista hyvään hintaan.

domppa

  • Eleganssin esitaistelija
  • ***
  • Viestejä: 473
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #6 : 25.02.13 - klo:18:56 »
^^ Enpä tosiaan itsekään ole demonisoimassa pronaatiotuettuja kenkiä, käytänhän Asicsin Kayanoja, joista tuessa on vaikea mennä ohi. Lienee myös niin, että pronaatiotuettu kenkä aiheuttaa supinoivalle vähemmän vahinkoa kuin tukematon kenkä ylipronatoivalle. Mielestäni on silti hyödyllistä hankkia mahdollisiman tarkoin omaan askellukseen sopivat juoksujalkineet, varsinkin alkuvaiheessa, kun jalkojan lihaksisto on juoksuun tottumaton. Muutoin erilaiset kiputilat saattavat lannistaa heti alkuun.

Omat maratonennätykseni olen juossut NB:n 1221 -kengillä, jotka olivat Asicsin Kayanoiden luokkaa pronaatiotuennassa, mutta rullasivat huomattavasti kevyemmän tuntuisesti. Tuskin sillä todellisuudessa oli paljonkaan vaikutusta fysikaaliselta kannalta, mutta juokseminen niillä oli hauskempaa kuin Asicseilla.

En sanonut, että kuulut heihin! Osa sen sijaan välttää tuettuja kenkiä turhaan. Kayano on todella kiertojäykkä kenkä, jolloin tossun rullaavuus kärsii. Tästä johtunee se, että 1221 tuntui mukavammalta juosta.

Vaimennuksen määrä tuntuu materiaalista riippuen erilaiselta, Pegasus on periaatteessa Niken mallistossa ns. keskiverto vaimennukseltaan, mutta saattaa tuntua todella pehmeältä sillä kannassa oli etenkin ennen todella paljon vaimennusta. Hinta/laatusuhteeltaan Pegasus on aivan erinomainen henkä, sitä on usein aleaikaan saatavilla, eikä kivijalkojen perushinta 100e tuntumassa ole paha hinta tuosta kengästä. Hyvänä vaihtoehtona Pegasukselle toimii esimerkiksi Adidaksen Supernova Glide, erinomainen pk-kenkä sekin.

Laurentius

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2427
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #7 : 26.02.13 - klo:10:44 »
Ajankohtainen aihe, etenkin kun olen löytänyt juoksun uudelleen ja aamuisten 4km pyrähdysten sijaan olen pidentänyt 10-15km lenkkeihin.

Eli: Mikäs olisi helsingin keskustan alueella asiantunteva ja hyvä urheilukauppa? Olen automaattisesti ostanut ne asicsit jotka ovat olleet tarjouksessa, mutta pitkien lenkkien jäljiltä jalkaholvi- ja pohja ovat kipeytyneet.

Ernst, Max Ernst

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 689
  • The Hat Makes the Man
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #8 : 26.02.13 - klo:11:15 »
^ On se edelleen aiemmin mainittu 4Runners Kampissa, vaikka pari asiantuntevinta myyjää onkin yrityksestä lähtenyt ja isompi myymälä Erottajalta on lopetettu.

domppa

  • Eleganssin esitaistelija
  • ***
  • Viestejä: 473
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #9 : 26.02.13 - klo:16:29 »
4Runners lienee palvelultaan asiantuntevin liike keskustassa. Keskittyvät vähän enemmän minimalistisiin ja kisakenkiin, mutta perusmallejakin löytyy. Stadin Intersporteista taas Itiksen Puhos ja Mikonkatu ovat parhaita paikkoja ostaa juoksukengät, kummassakin on laaja valikoima perusmerkeiltä. Näissä paikoissa on myös paljon osaavia myyjiä, tosin ammattitaidossa saattaa olla suuria eroja. Ainakin näissä kolmessa paikassa voidaan tehdä jalka-analyysi.

Stadiumissa ja Stockalla on myös myynnissä perus Addua ja Asicsia, mutta en ole yhtä varma myyjien ammattitaidosta. Näissä kaupoissa on keskitytty vahvasti vaatepuoleen.

Viikonloput ovat isommissa kaupoissa välillä aika ruuhkaisia, joten käynti kannattaa ajoittaa viikolle. Näissä kaupoissa kannattaa mielestäni käydä ennen kuutta, jolloin kokeneemmat myyjät ovat useimmiten töissä.

Laurentius, kannattaa olla erittäin tarkkana kasvaneiden harjoitusmäärien kanssa. Vaikka kunto kestäisikin hyvin, eivät nivelet välttämättä totu pitkiin matkoihin yhtä nopeasti. Jalkaterän alueen kivut viittaavat usein joko holvi- tai poikittaiskaaren laskeumaan. Myös korkea holvikaari tai alipronaatio saattaa kiristää jalan lihaksia.

Ihmiset juoksevat muuten yleisesti kengillään liikaa, 1000km on useasti jo tarpeeksi. Moni kenkä saattaa toki kestää sen 1500km, mutta etenkin kovalla alustalla juostessa vaimennuksen väheneminen tässä vaiheessa saattaa aiheuttaa vaivoja.
« Viimeksi muokattu: 26.02.13 - klo:21:05 kirjoittanut domppa »

MrMan

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 636
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #10 : 26.02.13 - klo:16:33 »
^Etenkin, jos juoksee rullaten, jolloin kannan vaimennus heikkenee nopeasti.

puu

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1152
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #11 : 26.02.13 - klo:20:59 »
Niin selkeä esitys etten voi olla vastaankaan; kun en lukenut.

Itselläni lienee silleen sopivat jalat, että aina ostin Suomessa tehdyt Karhut ja
ne aina sopivat täydelleen.
Koskaan ei ollut ongelmia kun uusi kengät 1-2 vuoden välein ja yksiä pareja
tuli käytetyksi noin 2-3 vuotta.
Hyvin kestivät ja tuntuivat juostessa hyvältä.

Sitten kun noita kenkiä ei enää saanut, lopetin juoksemisen.

Ei siitäkään mitään vieroitusoireita tullut koska Karhu-kävelysauvat ja
hyvä gintonic peittivät alleen.

Co-re

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3760
  • Insinööri
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #12 : 02.03.13 - klo:13:40 »
Taas olisi uusien juoksukenkien aika. Gel Nimbukset saivat kyytiä lähes 1400km vuoden aikana vaikka rasitusmurtuma piinasi 2012 alkuvuodesta vielä. Mitäköhän muita malleja suosittelisitte tällaiselle maksimivaimennusta kaipaavalle junttaajalle? Ajattelin uusia Nimbuksia taas startfitness.co.uk kautta tilailla mutta koska siellä ei juuri nyt oikein ole edelliskausien malleja minun koossa niin joku halvempikin vastaavan tuntuman tarjoava kenkä voisi olla kokeilun arvoinen.

Alunperin tähän malliin päädyin 4Runnersin hyvän neuvonnan perusteella mutta sittemmin olen pyrkinyt hankkimaan edelliskausien malleja halvalla jostain kun muutaman parin suomihintojen jälkeen tuli sellainen olo, että konsultaatio on nyt maksettu. Erittäin hyvä kenkä kyllä mielestäni vaikka aluksi tuntuikin, että aina kun kysyy neuvoja, suositellaan kalleinta.
« Viimeksi muokattu: 02.03.13 - klo:13:42 kirjoittanut Co-re »

Laurentius

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2427
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #13 : 02.03.13 - klo:13:50 »
Tämän langan innoittamana kävin kampin 4 runnersissa, ja juoksumatolla tutkittiin ja todettin jalkani suht voimakas ylipronaatio, ja uusiksi kengiksi parin vuosikymmenen asics- uskollisuuden jälkeen tuli Mizumo Inspire. Oli 40% tarjouksessa joten hinnaksi tuli oikein siedettävät n. 100€. Parin lenkin jälkeen olen hyvin tyytyväinen. Kantapään vaimennus on minulle paljon sopivampi kuin aiemmissa asicseissa ( en muista mallia, jokin numerosarja se oli) ja myös jalkapohjan ja pronaatiotuki toimivat jotenkin paremmin.

Tomba

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 62
    • Profiili
Vs: Juoksukengät
« Vastaus #14 : 02.03.13 - klo:20:47 »
^^ Co-Relle voisin suositella Asicsin Gel Kinseitä. Tuollaiset ostin viime kesän maratonitreenejä varten ja vallan loistavilta kamppeilta tuntuvat. Vaimennus on nimenomaan varsin maksimaalinen. Hinta ei kyllä tosin ole vahvuutena noissa, mutta toisaalta kannattaako lenkkikengissä säästää, varsinkaan noilla kilometrimäärillä.