Kirjoittaja Aihe: Parta ja parranajo  (Luettu 430167 kertaa)

J-ma

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 185
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #165 : 01.09.10 - klo:16:19 »
Alunapala/kivi on muuten mahtava tapa ajon yhteydessä harjoitella omaa kidutuksen yms. fyysisen väkiväkivallan sietokykyä.

PleaseDeleteMe

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2726
  • Delete me please
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #166 : 02.09.10 - klo:16:50 »
Aluna-puikkoa kokeilleena en kyllä ymmärtänyt miksi kiven hierominen naamaan on hyvä juttu. Pieni kirvelemisen tunne siitä tuli, ei kyllä paha, mutta aika mitätön fiilis. Paras jälkihoito on puhdistettu iho, kylmä vesi (ihohuokoset kiinni) ja kosteusvoide nassuun kuivaamisen jälkeen, keep it simple.

kapten GT

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2908
  • Stiff Upper Lip
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #167 : 02.09.10 - klo:17:02 »
Ja ehkä jokin after-shave balm - Clinquen post shave healer on minulle mieleen. Ne haavat kyllä jäävät kun ajotekniikka kehittyy, ei aja tylsällä terällä ja ajaa kuumalla terällä ja vaahdottaa.
Sivistyneen ihmisen kvartaali on 25 vuotta

Pchan

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2133
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #168 : 02.09.10 - klo:20:21 »
Paras jälkihoito on puhdistettu iho, kylmä vesi (ihohuokoset kiinni) ja kosteusvoide nassuun kuivaamisen jälkeen, keep it simple.

Valittelin aiemmin ongelmaa sisäänkasvaneiden karvojen kanssa. Nyt ongelma on hävinnyt, mutta en ihan osaa tunnistaa mistä se tarkalleen johtui. Aika samoihin aikoihin vaihdoin kuitenkin body shopin 'partabalsamin' tai jonkin ennen ajoa naamaan vedeltävän maca-tökötin saman firman maca after shave -kosteusvoiteeseen. Ilmeisesti tuo voide pitää parran pehmeänä ja paremman laatuisena, joten mitään ongelmaa sisäänkasvaneiden karvojen kanssa ei ole. Eli hankalan parran kanssa kosteusvoide oieka kosteusvoide voi olla ratkaisu, varsinkin jos ei halua aamuisin temmeltää kuumien pyyhkeiden ja muiden pehmennysratkaisujen ennen ajoa.

Tämä tuote siis on kyseessä:
http://www.thebodyshop.co.uk/_en/_gb/catalog/product.aspx?ParentCatCode=C_SkinCare&CatCode=C_SkinCare_MensSkinCare&prdcode=56832m

Tko

  • Kisälli
  • Viestejä: 49
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #169 : 03.09.10 - klo:18:34 »
Alkuperäiseen kysymykseen vastaten: olen kokeillut kaikki vaihtoehdot sähkökoneesta cutthroat-veitseen ja toistaiseksi käteen on juuttunut Gilletten Mach3 vaikka sen terät ovatkin ärsyttävän kalliita. Partakoneella ei saanut kunnon sileää jälkeä joten opettelin märkäajon jollain halpaterällä ja sitten siirryin Gilletteen. Välillä kokeilin noita muita vaihtoehtoja, ja kokeilun perusteella safety razor riipi ihoa ja terät tuntuivat tylsiltä vaikka nappasin kaupasta tuoreen nipun. Suora veitsi myöskin tuntui tylsältä ja sillä tehty ajo on erittäin hidasta kun haluan ajaa vastakarvaan parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Veitsi kun tuppaa 'haukkaamaan' todella helposti. Joten olen vielä toistaiseksi suostunut maksamaan noista Mach3:n teristä.

Metodina on sama yksinkertainen menetelmä kuin muutamalla muullakin, eli ajo suihkun jälkeen ilman mitään hienostelua. Parranajoöljyksi tai -liukasteeksi laitan hivenen kehosaippuaa joka tuntuu riittävän hyvin tähän tarkoitukseen. Olen kokeillut myös purkkivaahdot ja -geelit, ja useita tavallisia saippuoita sudilla levitettynä, mutta en ole huomannut niiden käytöstä olevan mitään sanottavaa hyötyä. Kehosaippualla suoritettu ajo on minulle osoittautunut olevan nopeaa, helppoa ja tehokasta, ja tuoreella terällä saan ajettua sängen kertavedolla. Lisäksi kun terän vaihtaa parin viikon välein niin ihokin pysyy hyvässä kunnossa, tylsällä terällä syntyy pientä paukamaa ihoon.

Unelma toki olisi ajaa parransänki pois parissa minuutissa perinteisellä suoralla veitsellä johon ei tarvitsisi varateriä, mutta Mach3:n vaivattomuus ja erinomainen ajotulos on toistaiseksi painanut vaakakupissa enemmän kuin tyyliaspektit.

Miguel

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 687
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #170 : 03.09.10 - klo:22:05 »
Onkohan Gilleteissä ja Gilleteissä eroa? Kun välillä tuntuu, että terän saa vaihtaa jokaisen parranajon jälkeen ja toisinaan terä tuntuu kestävän sen 4-7 parranajoa hyvänä.

Omaa turpaa ei kärsi ajaa ilman erittäin pitkää kuumaa suihkua/saunaa, jonka jälkeen olen pruukannut laittaa tipan kaksi kosteusvoidetta sänkeen, jonka jälkeen vaahdotan sudilla reilusti. Sitten hetken aikaa odottelua ja varovasti tasaisin vedoin. Hyvän tovin tuohon saa aikaakin kulumaan, leuan kärkeä ei tunnu saavan sileäksi ilman toista vaahdotuskertaa. Sitten vielä after shavea tai after shave-balsamia.

Arska

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 4718
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #171 : 03.09.10 - klo:22:59 »
Onkohan Gilleteissä ja Gilleteissä eroa? Kun välillä tuntuu, että terän saa vaihtaa jokaisen parranajon jälkeen ja toisinaan terä tuntuu kestävän sen 4-7 parranajoa hyvänä.

Minä ajan samalla niin monta kertaa, etten yritä edes laskea. Ja kertavedollahan se ei lähde vaan höylään kuin puuseppä. Geelikin on riittoisaa: pullo riittää valehtelematta varmaan puoleksi vuodeksi. Partavesiä en käytä. Höyläni on muuten edelleen se ensimmäinen ja ainoa, jonka sain armeijassa ilmaiseksi. En muista, miten pärjäsin sitä ennen - käytinkö saksia vai stendaria. Ehkä partani ei vain kasvanut niin nuorena; parrankasvuni on aina ollut heikkoa.
Suositellaan täysraittiutta.

Miguel

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 687
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #172 : 04.09.10 - klo:10:23 »
Mulla rispaantuu se nauha, se sininen nauha terien yläpuolella, alle kymmenellä ajolla sen näköiseksi että huh huh!

Eikä omassa parrankasvussa ole paljoa kehumista, tiheys ja peitto jättävät paljon toivomisen varaa. Ilmeisesti sianharjasta muistuttavat karvat syövät terän ja nauhan.

Gilletin geeli on ihan mainiota mutta olen tykästynyt Taylor of Old Bond Streetin laventeli-partasaippuaan, sen kanssa saa myös tarkemmin ajettua ja leuka tuntuu sileämmältä heti ajon jälkeen ja pidempään kuin gilleten vaahdolla.

Stutzer

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 70
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #173 : 04.09.10 - klo:11:17 »
Siirryin noin kuukausi sitten NOS vintage safety razoriin ja luonnonharjassutiin, jotka löysin isäni kokoelmista. Tulos on moninkertaisesti parempi kuin normaaleilla höylillä! Kaikille jotka kokeilevat tätä siirtymää suosittelen seuraavia seikkoja:

1) perehdy jo etukäteen tähän kurssiin. Vaikka kurssi mainitaan jo säikeen alussa, toistan asian silti, sillä tämä on äärimmäisen tärkeää, jos aiot oppia ajamaan partasi kunnolla. Huom! tästä on paljon hyötyä myös vaikka et haluaisi siirtyä safety razoriin, sillä opit ajamaan partasi oikein myös moniteräisellä höylällä.
2) kunnon vaahdon tunnistaa siitä, että se ei ole heti käyttövalmista vaan sitä vatkataan sudilla sopivaksi kupissa. Mikäli geeli tuntuu vaahtoa paremmalta, käyttämäsi vaahto on todennäköisesti ollut huonoa. Geeli on toki hyvä moniteräisten höylien kanssa, mutta en suosittele sitä safety razorin kanssa. Partasaippuasta minulla ei ole kokemuksia.
3) vaahto, suti ja terä kannattaa lämmittää ja pitää lämpimänä laskemalla allas täyteen kuumaa vettä.
4) aja ensin myötäkarvaan. Ideana ei ole saada heti ensimmäisellä vedolla sileää jälkeä. Safety razorin kanssa pitää olla tarkkana: opettele hakemaan oikea ajokulma ajamalla ensin posket, jotka ovat helpoimmat. Opetellessasi ajoa laske runko ensin poskea vasten suorassa kulmassa. Käännä sen jälkeen sitä varovasti niin kauan että tunnet terän poskessasi. Vedä sitten varovasti alaspäin, mutta älä paina yhtään. Metallirunko on siksi painava, että terävän terän kanssa sen paino riittää leikkaamaan parran. Kuulet korvillasi kuinka yksittäiset partakarvat leikkautuvat. Tämä kuuluu juuri esteettiseen elämään - äärimmäisen tyydyttävä kokemus, johon en ole vieläkään kyllästynyt.
5) aja ensin posket ja viikset, vasta sitten kaula. Ainakin itselläni kaula on arin paikka ja se kaipaa eniten vaahdon vaikutusta.
6) vaahdota usein uudestaan.
7) aja sitten harkinnan mukaan vastakarvaan joko 90 tai 180 asteen kulmassa. Tämä vaatii hiukan harjoittelua: erityisesti leukaluun kaarteita pitää oppia myötäilemään ja kapistus tuntuu olevan kädessä välillä oudoissa kulmissa. Tätä en oman kokemuksen perusteella suosittele tehtäväksi lainkaan uudenaikaisilla moniteräisillä terillä, koska niissä oleva matto nostaa hiukan karvaa ennen leikkausta. Tämä saattaa johtaa sisään kasvaneisiin karvoihin. Näin ainakin siis omalla kohdallani kävi aiemmin ja tämä oli syy miksi siirryin safety razoriin.
8) lopuksi pese vaahdon jämät kylmällä vedellä joka sulkee ihohuokoset ja laita after shavea.
9) yhdellä terällä pitäisi pystyä ajamaan 1-2 vko, ellei se ole bulkkia.

Parranajo on toki erittäin yksilöllistä, mutta itselläni ajotulos parani huomattavasti opetellessani tämän tekniikan. Noin viikko kului opetteluun, mutta jo ensimmäisellä kerralla tuli hyvä jälki. Perinteinen ajaminen vie aluksi kauan aikaa, mutta nyt ajan partani jo samassa ajassa kuin aiemmin normihöylällä, sillä tekniikkani on kehittynyt aika nopeaksi. En aja joka aamu kasvojani täysin sileäksi, mutta nopeakin ajo takaa paremman tuloksen kuin perushöylä (koneesta puhumattakaan). Vaimon mukaan myös ihoni voi nyt paremmin.

Ainoastaan kerran olen onnistunut leikkaamaan nenääni pahan vekin joka vuoti pitkään. Tämä johtui siitä, että puhuin samalla kun leikkasin. Muuten ei ole tullut yhtään naarmua. Kannattaa siis keskittyä koko ajan siihen mitä on tekemässä ja opetella tekniikkaa videoista jo ennen kuin alkaa ajamaan niin välttää yleensä ongelmat.

Tko

  • Kisälli
  • Viestejä: 49
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #174 : 04.09.10 - klo:11:33 »
Onkohan Gilleteissä ja Gilleteissä eroa? Kun välillä tuntuu, että terän saa vaihtaa jokaisen parranajon jälkeen ja toisinaan terä tuntuu kestävän sen 4-7 parranajoa hyvänä.

Olen itse huomannut sen että jos yritän ajaa partani joka aamu niin terä ja se geelinauha kestää paljon vähemmän ajokertoja. Syytä tuohon en osaa kuin arvuutella, kenties jatkuva kosteus pilaa sen tai jotain. Minullakaan kun tuo parrankasvu ei mitään maailmanennätystasoa ole niin olen ajanut partaa vain joka toinen aamu joka ensinnäkin tuntuu olevan iholle hellempi, saan paljon tarkemman ajon ja myöskin terät kestävät sen 3-4 viikkoa käyttöä.

Tuolle kosteuden ja käytön aiheuttamalle kulumalle on olemassa jonkinlaisia perusteitakin vaikka se kuulostaakin hurjalta. Nimittäin aikaan jolloin kaikki miehet käyttivät suoria partaveitsia oli rikkaimmille tarjolla 7 veitsen sarjoja jota ainakin perusteltiin sillä että terän pitää saada levätä ajokertojen välissä.

Stutzer

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 70
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #175 : 04.09.10 - klo:13:06 »
Täytyypä koettaa vaihdella terää, sillä satun omistamaan kaksi kappaletta noita höyliä. Näinhän sen menee kenkien ja piippujen kanssa: yksi päivä käyttöä ja yksi päivä lepoa takaa jo huomattavasti pidemmän käyttöiän. Erilaisten terien kokeilu on itselläni vielä tekemättä. Olen mennyt Gilletellä, mitä ei voi pitää vielä kovin hyvänä ratkaisuna.

Yllä olevaan kurssiin vielä kohta
10. Käytä luonnonkosmetiikkaa. Esimerkiksi Body shopin partavaahdolla ja Korresin after shavella iho pysyy kunnossa.

Pchan

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2133
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #176 : 04.09.10 - klo:18:20 »
Tulipa mieleen vanhan äidinkielenopettajani kikka. Taittele paperiarkki kolmikulmioksi, eli 'pyramidiksi'. Leikkaa kolmion yhteen kylkeen viilto ja työnnä partaterää muutama kerta viillosta sisään. Jätä terä loveen ja anna hautua yön yli ja käytä terää taas aamulla. Partaterän pitäisi pysyä terävänä uskomattoman pitkään. Open mielestä tuo oli osoitus pyramidin tuntemattomista voimista.

Oma selitykseni on, että paperi tekee terälle saman kuin teränsuoristuspuikko tekee keittiöveitselle. Eli suoristaa terään tulleet 'aallot' pitäen terän terävänä niin kauan, kunnes terä ihan oikeasti tylsyy.

Siitä vaan kokeilemaan, joko tieteen nimissä tai jos terät tuntuvat liian kalliilta.

kapten GT

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2908
  • Stiff Upper Lip
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #177 : 04.09.10 - klo:21:37 »
Stutzer kirjoittaa asiaa. Juuri noin se menee, paitsi että vastakarvaan ei kannata ajaa. Se johtaa helposti sisään kasvaneisiin karvoihin. Höylällä ajo tavallaan toimii kuorintana, mutta silti sen lisäksi kannattaa käyttää n. kerran viikossa kuorintavoidetta ja sen jälkeen kosteusvoidetta. Kevyt kosteuttava geeli/emulsio on suositeltavaa jokaisen märkäajon jälkeen. Vastoin uskomuksia kosteusvoide ei rasvoita ihoa vaan sen tekee liika pesu, joka poistaa ihon luonnollisen rasvan (kosteuden).
Sivistyneen ihmisen kvartaali on 25 vuotta

kapten GT

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2908
  • Stiff Upper Lip
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #178 : 04.09.10 - klo:23:21 »
^ Tämä perustuu ihan kokemukseen ja lukemaani. Vastakarvaan ajamalla saan kyllä supersileän lopputuloksen, mutta seuraus on kirjoittamani. Siispä kohdallani saamani hyöty ei ole vaivan arvoinen.
Sivistyneen ihmisen kvartaali on 25 vuotta

Stutzer

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 70
    • Profiili
Vs: Parta ja parranajo
« Vastaus #179 : 05.09.10 - klo:08:47 »
Siksi sanoin että harkinnan mukaan voi ajaa vastakarvaan tai puolittain vastakarvaan. Eikä tietenkään tavallisella kaksi- tai useampi teräisellä höylällä koskaan kannata ajaa vastakarvaan. Vastakarvaan ajaminen on paikallaan vain silloin, jos haluaa täysin sileän ihon sinä päivänä. Vastakarvaan ajo ei ole myöskään mahdollista läheskään kaikille. Jos se siis tuntuu yhtään epämiellyttävältä terän nykkiessä, kannattaa lopettaa heti. Mutta hyvä että otit asian esille, sillä on tärkeää korostaa sen olevan vähän riskeeraamista.

Kannattaa kuitenkin myös huomata, että jos ajaa kaulan ylhäältä alas päin niin se on ainakin itselläni nimenomaan 90 asteen kulmassa vastakarvaan ajamista. Myötäkarvaan ajaminen tarkoittaa kaulalla minulla sitä, että ajan vasemmasta korvasta oikean suuntaan. Oikealta vasemmalle on minulla 180 astetta vastakarvaan kaulaa ajaessani. Jokaisen parrankasvu on toki yksillöllistä, joten tutkikaa ihoanne tarkasti ennen ajosuunnitelman laatimista.