Keikarin blogi on Villen luomus, joten keskustelun sen elitismistä voisi lopettaa lyheen. Tekijä päättää sisällöstä ja jos ei miellytä niin vaihda saittia tai tee parempi. Keikari-blogilla on kuitenkin missio (21.9. 2008), joka tähtää muutokseen suomalaisten miesten pukeutumisessa. Siksi lienee sopivaa, että kohderyhmän puolelta tulee mielipiteitä siitä, miten blogi onnistuu mission toteuttamisessa. Tätähän Ville haki itsekin joku aika sitten tehdyssä lukijakyselyssä.
Minulle keikari-blogi on ollut ylivoimaisen myönteinen kokemus. Tärkeintä on ollut mahdollisuus sen kautta kalibroida omaa pukeutumistyyliä. Saada kaikupohjaa omille ratkaisuilleen, sillä pukeutumiskysymyksissä mies on yksin. Hyvä jos saa vaimolta tukea, lapsista ja kavereista puhumattakaan. Tässä mielessä on yhdentekevää olenko blogin kanssa samaa mieltä vai en. Joka tapauksessa se tarjoaa mahdollisuuden omien käsitysteni peilaamiseen. Ehkä jotain samaa mitä Tim Gallwey sanoo kirjassaan ’The Inner Game of Tennis’: vastustajan kätteleminen pelin jälkeen tarkoittaa kiitosta siitä että hän antoi minulle mahdollisuuden pelata itseäni vastaan.
Joskus tulee tietysti ihan hyödyllistä käytännön tietoa. Niin että kiitos vielä kenkien huopapalavinkistä. Ideat eivät välttämättä aina tule suoraan, vaan yksi johtaa toiseen ja toinen kolmanteen. Yhtä kaikki, blogin ansiota sekin . Keikari ja sen foorumi ovat niitä harvoja palstoja joita seuraan päivittäin ja johon kirjoitan silloin tällöin. Antoisimpina koen ne kirjoitukset, jotka tavalla tai toisella ammentavat maskuliinisen tyylin kokemus- ja tietouniversumista. Vähiten hyödyllisinä pidän yritys- ja tuotemerkkiesittelyjä.
Ymmärrän kyllä niitäkin jotka näkevät elitismiä. Moska-leimoja jaellaan ja maailman parhaita ja kalleimpia ylistellään. Voin kuvitella, että meidän tavisten joukossa on niitä johon tämä jättää toivottomuuden tunteen. Sormella osoittelu ei millään elämänalueella ole kovin tehokas keino ihmiskäyttäytymisen muuttamiseksi. Joten jos yleisön joukossa näin koetaan, uhraisin asialle muutaman ajatuksen, ennen uhmakasta tyyli-ei-muutu -reaktiota. Olettaen että syyskuussa määritetly missio on edelleen voimassa. Muutenhan asialla ei ole väliä ja voidaan palata postitukseni toiseen virkkeeseen. Mutta vastuu se on lukijallakin. Ei pidä pahastua vaikka tuntisikin nuolen osuvan. Netin anonyymiteetti tarjoaa optimaalisen teflonin.
Tähän asti keikari on minun sanavarastossani tarkoittanut huikentelevaa ja aroganttia pelleä. Sietämätöntä tyyppiä, jonka yritän kiertää kaukaa. Blogin myötä olen oppinut, että kyse onkin elämäntavasta. Jonkinlaisesta filosofiasta jonka ydintä en ole vielä täysin ymmärtänyt. Johtuneeko siitä että elin herkän nuoruuteni 70-luvulla jolloin suuria teorioita tuli joka tuutista ja jonka takia vierastan kokonaisvaltaisia ajatuskehikkoja ja ideologioita. Keikariutta karsastan siksikin, että haluan pukeutumisen palvelevan minun persoonaani enkä jotain aatetta. Raja kulkee siinä että noudatanko jotain pukeutumistapaa omasta aidosta tahdostani vai siksi että se kuuluu johonkin koodistoon. Voit kuulua koulukuntaan mutta muiden vanavedessä sinusta ei tule taiteilijaa.
Minulle pukeutuminen on jokamiehen käyttötaidetta. Kun pukeutua täytyy, niin miksei sitä tekisi kauniisti, mukavasti ja tyylillä, omien mahdollisuuksiensa ja rajoitustensa puitteissa? Pukeutuminen on älyllisesti ja esteettisesti kiehtovaa ja kunnon vetimet niskassa antavat käsittämättömän hyvänolon tunteen. Kuten muissakin taiteissa, pukeutumisessakin on tietyt perinteet, tekniikat ja koulukunnat. On tietyt säännöt jotka auttavat pyrkimyksessä harmooniseen lopputulokseen. Mutta kuten muissakaan taiteissa, ei pukeutumisessakaan ole mitään algoritmia joka sylkäisisi oikean ratkaisun. Maailmalta voi kerätä rakennuspalikoita mutta itse ne on kasattava. Mitä enemmän palikoita keikari-blogi tarjoaa, sen paremmin se on täyttänyt tehtävänsä.
Foorumi on blogin erottamaton vastinpari. Mitä oli ennen foorumia? Jo sen perustamisesta Ville ansaitsisi valtion apurahan. Ihan samoin kuin blogi, foorumi tarjoaa mahdollisuuden omien käsitysten arviointiin. Kuitenkin, jos elitismistä puhutaan, kerhoutuminen uhkaa. Jos puuhataan keikaritapaamista johon ’aktiivijäsenet’ ovat tervetulleita, niin toki se on elitismiä. Se ei ole kiellettyä, mutta ei pidä ihmetellä jos joku tuntee ettei kuulu joukkoon.
Foorumissa arvostan samoja asioita kuin blogissakin ja se on ollut lukuisten ahaa-elämysten lähde. Sitten ovat erikseen ne asiat jotka näen pelkkinä makukysymyksinä. Mitä juon, kuuntelen tai luen? Sitä mistä pidän. Ei siitä sen enempää. Ne ovat puhtaita makuasioita eikä niihin asioihin liity mitään omakohtaista taiteen rakentamista kuten pukeutumiseen. Heti perään sanon että jos jotkut kokevat näistä asioista postittamisen relevantiksi en mitenkään halua tuomita tai rajoittaa sellaista pyrkimystä. Odottelen milloin foorumiin ilmestyvät aiheet ’Millaisten naisten kanssa seurustelet’ ja ’Millaisella ongenkoholla herrasmiehen tulisi kalastaa’.