Keikarin foorumi

Keikari => Yhteiskunta => Aiheen aloitti: supera - 12.02.11 - klo:23:48

Otsikko: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 12.02.11 - klo:23:48
Mikä on näkemyksenne Suomen bkt:n kehityksestä jatkossa viitaten perjantain viesteihin ?

Etla antoi tälläisiä ajatuksia tulevaisuudesta about 6 kk sitten.

http://www.etla.fi/index.php?did=877

Miten Nokia/Microsoft -allianssi tulee vaikuttamaan Suomen talouteen ?

Valtionvarain- ja Työ- ja elinkeinoministeriö viettävät pitkän viikonlopun, puhumattakaan verottajasta....
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: U-Haul - 13.02.11 - klo:11:46
Tässä asiassa olisi mukava olla väärässä, mutta Nokian osuus Suomen bkt:stä tulee epäilemättä edelleen vähenemään tulevaisuudessa kuluneiden vuosien hybriksen aiheuttaman tolloilun johdosta. Toisaalta, paljonhan se on jo huippuvuosista vähentynytkin: http://www.digitoday.fi/bisnes/2010/05/10/nokian-rooli-suomen-taloudessa-pienentynyt/20106718/66 , joten ei vaikutus koko bkt:hen ilmeisesti kovin dramaattinen lyhyellä tähtäimellä ole?

Ikävää on, että korvaavaa yritystoimintaa ei taida aivan riittävässä mittakaavassa kehittyä (eikä ole jo aiemmin kehittynyt) tilalle. Innovaatiokykyä ja osaamista löytyy, mutta Angry Birdsillä ja kumppaneilla ei kenties aivan paikata Nokian jatkossa jättämää aukkoa. : )

Tämä Ilta-Sanomien kirjoitus brittikolumnistin jutusta oli mielenkiintoinen. Viimeinen kappale summaa jotenkin osuvasti Nokian elinkaarta.:

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/Nokian%20tuhon%20syy%20Suomen%20saunakulttuuri/art-1288368824721.html
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Arska - 13.02.11 - klo:13:16
En tiedä BKT:stä mutta, mitä Nokiaan tulee, tämä on lopun alkua. Toivottavasti olen väärässä.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Jussi - 13.02.11 - klo:13:26
Jotenkin, mielestäni, tilanne tullee normalisoitumaan. Nokia on tähän mennessä ollut huomattavissa määrin pöhöttynyt kokonaisuus. Firma, jolla oikeastaan ei ole ollut riittävästi substanssia mutta joka on pioneeriasemansa vuoksi saanut tekohengitettyä itseään yllättävän pitkään.

Ei Nokia tuhoudu. Siitä tulee sitä, mitä se parhaimmillaan onkin: rautatoimittaja. Imagoetua sillä ei ole, joten - ellei ihmeitä tapahdu - softasisältöpuolen ulkoistaminen/hankkiminen muilta tulee olemaan arkipäivää.

Lopulta myös vaikutus Suomen talouteen ja politiikkaan on tervehdyttävä. Pienten maiden superjättiläiskonsernit ovat sanelijapotentiaalinsa vuoksi sairaahko asia.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Alhazen - 13.02.11 - klo:13:46
Tuntuu vähän oudolta kirjoittaa tätä nimenomaan Keikarin foorumille, mutta: Yhtä tuttua lainaten Suomessa on tänään(kin) n. 5,3 miljoonaa ihmistä, jotka tuntuvat omasta mielestään tietävän Nokian asiat paremmin kuin Nokia itse. Sen verran mitä kotimaan lehdistöä on täältä maailmalta voinut seurata on jotenkin alleviivannut vain tuota Jussin sanomaa: Nokiasta oli tullut jonkinlainen valtio valtiossa ja perjantain uutiset on nähty jonkin sortin antautumisena tai häpeärauhana. Keltainen lehdistö näyttää hyvää mallia: https://s-hphotos-snc6.fbcdn.net/169087_499868053726_757328726_6203547_7285543_n.jpg

Puhtaasti inhimilliseltä kantiltahan tässä on paljon ikävää mukana etenkin kaikille asuntolainan kanssa kärvisteleville Nokian toimihenkilöille, mutta vähän yleisemmin katsottuna tekee elinkeinorakenteelle ihan hyvää jos yhden telecom-yhtiön painoarvo laskee, varsinkin kun (toisin kuin IL ja hengenheimolaiset tuntuvat luulevan) se ei ole nykyiselläänkään Suomen ainoa työnantaja ja ohjelmistoala tuntuu vetävän edelleen ihan hyvin. En oikein myöskään jaksa käsittää suomalaisen lehdistön asennoitumista valittuun käyttikseen - OK, se on vielä toistaiseksi keskeneräinen alusta jolle on vielä kohtalaisen harvakseltaan ohjelmistoa, mutta sen perusteella mitä on muun maailman teknologialehdistöä itse lukenut ja jopa laitteita hypistellyt, potentiaali on jo nyt ihan eri luokkaa mitä Symbian olisi koskaan voinut järeämmissä älypuhelimissa olla ja ohjelmistovalikoimalla varmasti paineita kasvaa nyt perjantain ilmoituksen jälkeen (jos termit C# ja .NET soittavat kelloja, tuolla lienee nyt helppoa rahaa tulossa jakoon...) Taitaa olla perinteikkään "ei keksitty meillä"-ilmiön joku johdannainen kyseessä, tai sitten suuttumusta sen tosiasian edessä että Nokia näyttäisi olleen yhtiönä vaan melko lailla kykenemätön ohjelmistokehitykseen (mikä taas alleviivaa Jussin keskimmäistä pointtia).
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: U-Haul - 13.02.11 - klo:14:45
Irtonumeroiden myynnistä elävien iltapäivälehtien kirjoittelua ohjaa pitkälti lukijoiden kysyntä. Ne yrittävät kirjoittaa juuri sellaisia uutisia, joita lukijat haluavat lukea. Tunteita herättävää päiviteltävää ja kauhisteltavaa. Viikonlopun lööppi oli aavistuksen mauton, kännyköistä sommiteltu risti. Ylilyöntejä lehdistössä varmasti tapahtuu suuntaan jos toiseen.

En ole itse omistanut Nokiaa tähän mennessä, koska en vain ole kyennyt uskomaan sen potentiaaliin pitkällä aikavälillä ja tässä suhteessa ei olekaan tarvinnut pettyä. Olisiko nyt kuitenkin kenties aika uida hieman vastavirtaan ja hankkia osakkeita pitempiaikaiseen omistukseen, kun markkinat eivät näytä tällä hetkellä oikein uskovan Microsoft-kuvion tuomiin mahdollisuuksiin? Jos ottaisi hallitun riskin sopivalla summalla. Olisiko Keikarin analyytikkojaoksella suosituksia?
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Jami - 13.02.11 - klo:15:15
Ei itselläkään ole enää Nokiaa (luovuin varmaan vajaa vuosi sitten pienellä voitolla), nyt olen harkinnut, mutta oikeastaan miksi en osta niin pitää sitoa rahaa nyt ihan muualle (remonttiin). Jos ylimääräistä olisin niin saattaisin vakavasti harkita Nokiaa nyt kun taas edullisesti saa, en kuitenkaan todennäköisti uskaltaisi kovinkaan suurella rahalla ostaa, tuntuu olevan aika riskipeliä.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 13.02.11 - klo:15:36
Jos ottaisi hallitun riskin sopivalla summalla. Olisiko Keikarin analyytikkojaoksella suosituksia?

Ei tähän voi antaa sen ihmeellisempää vastausta kuin muuhunkaan osakesijoittamiseen....Ei ennustaminen vaikeaa ole, vain oikeassa oleminen on se haastellisempi juttu.

Toisaalta katsoen mitä tahansa tunnuslukua on NOK kohtuuhintainen. Jos lähtisin nyt salkkua kokoamaan niin sitä sinne laittaisin sopivalla summalla.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Jum-Jum - 13.02.11 - klo:16:00
Suomen BKT:n kasvu tulee  ETLA:n, PT:n PTT:n SP:n ja VM:n viimeisimpien ennusteiden mukaan pysymään tänä vuonna melko matalana, noin 2,5 - 3,5:n prosentin tasolla. Ensi vuodellekaan ei odoteta tuota ihmeempiä lukuja. Työn tuottavuuden kasvu on ollut muutaman toimialan varassa, joiden merkitys nyt vähenee. Tämä ja työikäisen väestön kutistuminen näkyy BKT:n melko hitaana kasvuvauhtina.

Tämä siis melko suoraan kansiksen slaideista. Sinänsä joku 3 % ei kuulosta kovin huonolta, mutta Finlandén kasvava julkisen talouden alijäämä vaatisi kovempaa kasvua (väestön ikääntyminen jne.)

Nokia on sen verran ylianalysoitu firma että en viitsi (enkä osaisikaan) firman toimiin suuremmin ottaa kantaa. Analyytikot tekevät sen kumminkin.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Tumppi$ - 13.02.11 - klo:16:16
U-Haul: Kovasti olen itsekin miettinyt samaa asiaa. Muistammehan mitä aikanaan tapahtui niille, jotka ostivat lähes tuhoutumassa olevan yrityksen eli nimenomaan Nokian osakkeita. Moni heistä on nykyään miljonäärejä tai ainakin lähes. Siis ne jotka sitten älysivät myydä osakkeensa 90-luvun lopulla ja viimeistään 2000-luvun alkupuolella.
Mutta on myös muistettava, että ajat olivat tuolloin kuitenkin toisenlaiset. Tuolloinhan Nokia tähtäsi täysin uuteen aluevalloitukseen.
Enkä jaksa uskoa että toista tuollaista täysin uutta aluevaltausta ja totaalista uudistusta on enää tulossa ja liekö enää nykyään mahdollistakaan..

Toki onhan mahdollista, että tämän Microsoft- yhteistyön avulla Nokia onnistuu pysymään kilpailussa mukana niin kauan kuin Microsoft/windows onnistuu säilyttämään valta-asemansa maailman konttoreissa, toimistoissa ja kotitalouksissa. Tosin kilpailijat ovat lohkaisseet tästäkin kakusta jo yllättävän ison palan ja kilpailijoiden pala vain kasvaa koko ajan.
Ok, tulevaisuudessa Nokia tulee siis käyttämään Microsoftin softaa pohjana. Entäs muuta? Tuo ei vain yksin riitä vielä juuri mihinkään, valitettavasti. No tietysti puhelimen ja Microsoft-käyttöjärjestelmällä toimivan tietokoneen yhteispeli tulee olemaan yksi juttu.. Vaan eipä ole uusi juttu enää tuokaan.
Muotoiluun olisi myös vihdoinkin aika panostaa, ellei ole jo liian myöhäistä. Puhelimet ovat jo pitkään suunniteltu aivan "vasurilla". Ylimielisyys on kostautunut tässäkin. Hyvä esimerkki siitä, että muotoilu on jäänyt täysin taka-alalle on se, että Nokian hallituksessa ei istu, eikä ole tainnut koskaan istuakaan yhtään ainutta ihmistä muotoiluosastolta. Symbian-osaston väkeä siellä kyllä riittää.. Kertoo mielestäni aika paljon nykytilasta tuo seikka. Täydellinen sortuminen ylimielisyyteen, koska kuviteltiin brändin kantavan vuodesta toiseen niin hyvin että kuluttajille voitaisiin myydä silmiin pistävän halvalla tehtyä, kankeasti toimivaa ja vasurilla muotoiltua tavaraa kalliilla hinnalla ja pelkän brändin voimalla. Tuollainen onnistuu kyllä vähän aikaa, mutta ei ikuisesti niin kuin nyt nähtiin.

Jos ennustaa pitäisi, niin jotenkin veikkaan, että Nokiasta tulee alallaan sellainen perusjyrä, eli ei nyt sentään tuhoudu, mutta samalla myös loiston ajat ovat ohi.

Onneksi kuitenkaan minä en ole Nokian suunniteluosastolla, vaan siellä on alan ammatti-ihmisiä joilla toivon mukaan on vielä valttikortteja taskussaan. Onhan siitä nimittäin ollut juttua että heillä olisi innovaatioita vaikka kuinka paljon, mutta ne eivät vain ole menneet "symbian-hallituksessa" läpi.

Itse keskustelun alkuperäiseen kysymykseen, eli Suomen bkt:hen jatkossa en osaa sanoa mitään. Oma työni on niin totaalisen kaukana talous- ja finanssialasta, että omalta kohdaltani jopa arvuuttelukin on turhaa, koska tietämystä ei juuri ole.

Aidosti olen huolissani ja surullinen niistä lukuisista ihmisistä jotka ovat kohta vailla työtä. Vaikka Nokia yrityksenä onnistuisi sinnittelemään ja säilymään, niin eipä se paljon lämmitä irtisanottuja ihmisiä.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: TheodoreMaul - 13.02.11 - klo:17:30
Jos ottaisi hallitun riskin sopivalla summalla. Olisiko Keikarin analyytikkojaoksella suosituksia?


Toisaalta katsoen mitä tahansa tunnuslukua on NOK kohtuuhintainen. Jos lähtisin nyt salkkua kokoamaan niin sitä sinne laittaisin sopivalla summalla.

Juuri näin tein itsekin ja lähdin sopivan pienellä positiolla mukaan. Kun huomasin, että perjantaina markkinoilla syntyi huomattava alennus ja olin mietiskellyt asiaa aiemmin niin lisäys olemassaolevaan salkkuun oli helppo tehdä. Vielä ehtii sitä paitsi kuittaamaan yli 5% osinkotuoton tänä keväänä.

Yleensä en kyllä varsinaisesti perusta onnistuneen ajoituksen päälle vaan teen päinvastoin ja luotan mm. ajalliseen hajautukseen. Katsotaan siis miten homma elää ja seuraillaan jos keskihintaa saisi vielä alaspäin.

BKT:stä en osaa sanoa mitään muuta kuin, että en näe viimeisimpiä käänteitä nyt ihan niin dramaattisena sen kannalta. Noksun tulevaisuuttakaan en yritä ennustaa - otin vain asiasta henkilökohtaisen näkemyksen perjantaina. Sattumalta torstaina hypistelin kaverin WP7-luuria ja pitkästä aikaa jaksoin taas kiinnostua uudesta kosketusnäyttöpuhelimesta. Aiemmin ne eivät ole juuri napanneet. Tietysti kun oma elanto tulee vahvasti .NETin suunnasta niin perspektiivini on vähän vinksahtanut.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Arska - 13.02.11 - klo:19:13
Nokia on viime aikojen kursseilla ollut mielestäni ostettavissa kohtuullisen osinkotuoton vuoksi. Ajattelin, että uusi Symbian ja Meego voisivat viedä firman tuloskehityksen positiiviseen suuntaan ja tällöin osingot säilyisivät vähintään ennallaan ja kurssikin nousisi. Nyt kun näyttää siltä, että Symbianilla heitetään vesilintua ja Meegosta ei tule mitään kunnollista, on kaikki aivan levällään ja tulevaa suuntaa mielestäni aika mahdotonta ennustaa. Itse en harrasta porauslautoilta hyppelyä. Nokiaan sijoittamista suosittelen niille, joiden elämä on tylsää. Yllätyksiä nimittäin piisaa tämän lapun kanssa. Mieluummin ostaisin vaikka Lännen tehtaita sopivasta dipistä.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: i v y m a n - 13.02.11 - klo:19:46
Jotenkin, mielestäni, tilanne tullee normalisoitumaan. Nokia on tähän mennessä ollut huomattavissa määrin pöhöttynyt kokonaisuus. Firma, jolla oikeastaan ei ole ollut riittävästi substanssia mutta joka on pioneeriasemansa vuoksi saanut tekohengitettyä itseään yllättävän pitkään.

Ei Nokia tuhoudu. Siitä tulee sitä, mitä se parhaimmillaan onkin: rautatoimittaja. Imagoetua sillä ei ole, joten - ellei ihmeitä tapahdu - softasisältöpuolen ulkoistaminen/hankkiminen muilta tulee olemaan arkipäivää.

Lopulta myös vaikutus Suomen talouteen ja politiikkaan on tervehdyttävä. Pienten maiden superjättiläiskonsernit ovat sanelijapotentiaalinsa vuoksi sairaahko asia.

Samoilla linjoilla täällä.

Nokialla töissä olevien tilanne toki huolestuttaa - sekä Nokian tilan vaikutukset Suomen talouselämään ja siten välillisesti myös omaan toimeentuloon.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: TheodoreMaul - 13.02.11 - klo:19:51
^2 Tuon ylianalysoidun heittelehtimisen takia olenkin tähän asti vältellyt Nokiaa. Nyt pystyin perustelemaan oston em. seikkojen lisäksi samoin kuin muutenkin eli sillä, että horisontti on meikäläisellä kohtuullisen pitkä ja tosiaan tuon paino jäi vielä järkevän pieneksi. Tutut ja kollegat tuntuvat harrastavan enemmän pelaamista kuin sijoittamista ja heille perjantai olikin jännittävä päivä. Itselläni taas aktivoitui tutka Warren Buffetin "ole ahne kun muut ovat pelokkaita ja pelokas kun muut ovat ahneita" sanonnan muistaen.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: R - 13.02.11 - klo:21:18
Minäkin olen enemmän Jussin linjoilla kuin lehdistön tuomion kanssa, enkä oikein jaksa nähdä Nokian uutta strategiaa minään muuna kuin pakollisena uudistuksena muuten uppoavalle laivalle. Meegosta en paljoa osaa sanoa, mutta Symbian nyt yksinkertaisesti oli huono. Nokian juuri sen vuoksi Windows Mobile -laitteeseen vaihtaneelle tämä tietysti oli mukava uutinen, koska nyt voin ottaa Noksun jälleen harkintalistalleni seuraavaa mobiililaitetta hankittaessa.

En ole ihan varma mitä ihmettä TEM oikein meinasi näille piakkoin työttömänä oleville C++-osaajille tehdä. Mahtaa olla motivoivaa työskennellä jossain kriisiapuna perustetussa ohjelmassa tai saada ministeriötason avustamana hätäsiirto muihin hommiin. Lainaus TEMin tiedotteesta perjantailta: "Tavoitteeksi asetetaan uuden uran löytyminen mahdollisimman monelle Nokian ja sen alihankkijoiden työntekijälle. Tavoitteena on myös uuden yritystoiminnan synnyttäminen. " Jungnerkin tätä uudelleentyöllistämistä ehti käsittelemään blogissaan: http://mikaeljungner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/61346-nokia (http://mikaeljungner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/61346-nokia), linja on yhtä synkeä kuin lehdistöllä.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Arska - 13.02.11 - klo:21:30
^^ Itsekin olen piinkova holdari ja olen ennen ostanut Nokiaa, kun markkinoilla usko tuntuu loppuneen - esim. viime kesänä nykyistä alempaan kurssiin. Nyt kuitenkin on vakava epäilys mielessä. Epäilen, että vaikka Microsoft-strategia sinänsä toimisi, ei Nokia pysty silti merkittävästi parantamaan tuloskuntoaan viime vuosien tilanteeseen verrattuna. Jos se puolestaan ei toimi, ei hyvä heilu. Näen tämän muuttuneen tilanteen niin, että tilaisuutta uuteen, suureen nousuun ei oikein ole vaan parhaimmillaankin säilytetään nykyiset asemat tai hieman parannetaan niitä. Sen sijaan mukaan on tullut huomattava riski. Ennen tätä viimeistä käännettä näin asian niin, että odotettavissa ei ole suurta nousua mutta todennäköisesti ei suurta laskuakaan.

Huomautettakoon vielä, että tämä arvio ei pohjaudu asiantuntevaan yritysanalyysiin tai suureen markkinatuntemukseen vaan henkilökohtaiseen, kohtalaisen laadukkaaseen mutuuni. Loppukaneettina siis todettakoon, kuten meillä analyytikoilla tapana on: oikeudet pidätetään ja vastuusta paetaan.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: TheodoreMaul - 13.02.11 - klo:21:33

En ole ihan varma mitä ihmettä TEM oikein meinasi näille piakkoin työttömänä oleville C++-osaajille tehdä. Mahtaa olla motivoivaa työskennellä jossain kriisiapuna perustetussa ohjelmassa tai saada ministeriötason avustamana hätäsiirto muihin hommiin.

Tietysti jos työmarkkinoille heitetään yhtäkkiä pari tuhatta C++-koodaria niin se vääristää tilannetta jonkin verran. En silti näe miksi nuo ihmiset olisivat pitkällä tähtäimellä tuhoon tuomittuja. Alalla pitää uudistaa osaamistaan joka tapauksessa koko ajan ja niille jotka ovat olleet edes jotenkin hereillä ei siirtymisen vaikka .NET- tai Java-maailmaan luulisi olevan kovin vaikeaa. Omalla työuralla olen jossain vaiheessa ollut tekemisissä kaikkien noiden kanssa ja ympäristön vaihtamisesta silloin tällöin on ollut pelkkää hyötyä.

Synkkää tuossa on mielestäni se, että nämä ihmiset pistetään surutta pihalle. Olen antanut itseni ymmärtää, että Nokialla on kuitenkin prosessit aika hyvin hallussa ja siksi on vaikea käsittää miksi mobiililaitteiden parissa kokemusta hankkineet ihmiset eivät voisi omaksua uutta ohjelmistoalustaa. Ainoa syy minkä keksin on se, että ellei Noksun softaosasto ole ollut Suomen suurin it-suojatyöpaikka niin suuri osa softasta tehdään jatkossa Microsoftilla tai sen kumppaneilla.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Tumppi$ - 13.02.11 - klo:23:26
Omakin mielipiteeni on sama kuin Arskalla. Eli Nokian osake heittelee todella rajusti ja on niin myrskyisä ollut jo pitkän aikaa, että minä en lähtisi Nokiaa salkkuuni ostamaan, vaan jättäisin sen viimeistään nyt täysin rauhaan.
Ilman muuta ajatus ostaa nyt Nokiaa kutkuttaa aivan varmasti monia, koska osake on tällä hetkellä halpa ja sitä kautta nopeahko voiton mahdollisuus on ihmismielelle kuin karkkia. Pelkään vain pahasti sitä, että kunhan se pääsee tarpeeksi alas, niin Microsoft tekee Nokiasta historiaa omana yhtiönä. "Uhrautuu" "pelastamaan" eli ostaa sen pilkkahinnalla. Osakkeen arvo painuu pahimmissa painajaisissa nollaan ja silloinhan tiedetään kuinka sijoittajien rahojen käy. Tosiaan pahin painajainenhan tuo on, mutta kuitenkin selvästi mahdollista, joten pysyisin erossa.

Ylläpidolle/muille foorumilaisille kymysys: Olisiko sijoitusaiheinen keskusteluketju ihan omanaan mitään? Sellaista ei taida vielä olla..
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 13.02.11 - klo:23:34
Jonkilainen arvio on ollut että Suomessa olisi noin 6-8000 Symbian -koodaaja mukaanlukien Nokian alihankkijat.

Olen samaa mieltä että koodaaja on suht helppo oppia uudet kielet ja sitä kautta työllistyä. Suurempi kysymys on että kuinka paljon
ohjelmistokoodausosaamista ylipäätään tarvitaan lokaalilla tasolla. Trendi näyttää enemminkin olemaan valmisohjelmistopuolelle ja niiden integrointeihin kuin koodaukseen.

Käytännössä Nokia ajaa nykyisen ekosysteeminsä softapuolella alas ja uusi rakennetaan Microsoftin kanssa. Tuo alasajettava ekosysteemi on se iso kysymysmerkki. Se on paljon enemmän kuin Nokian koodarit.....

 http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110260443

Kun avasin keskustelun eilen punaviinipullo kaverina, niin ajatukseni oli kansantaloudessa ei rahoituksessa. Sijoitusaiheisia keskusteluja on sen verran tarjolla että itse en koe sellaiselle tarvetta omana ketjuna.

Edit: lisätty linkki Kauppalehden verkkosivuille
 
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: rjs - 14.02.11 - klo:12:06
Miten Nokian organisaatiomuutokset vaikuttavat Suomen BKT:hen? Vertailua voi hakea vaikkapa metsäteollisuudesta: kymmenen viime vuoden aikana on metsäteollisuuden osuus koko teollisuustuotannon arvosta pudonnut päälle 20%:sta noin 15%:iin. Osuus viennistä ja työpaikkojen määrä on pudonnut myös, ei nyt kuitenkaan ihan romahtanut. Ja mitä on tapahtunut Suomen BKT:lle tässä ajassa?
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Jälkiviisas - 14.02.11 - klo:12:23
Miten Nokian organisaatiomuutokset vaikuttavat Suomen BKT:hen? Vertailua voi hakea vaikkapa metsäteollisuudesta: kymmenen viime vuoden aikana on metsäteollisuuden osuus koko teollisuustuotannon arvosta pudonnut päälle 20%:sta noin 15%:iin. Osuus viennistä ja työpaikkojen määrä on pudonnut myös, ei nyt kuitenkaan ihan romahtanut. Ja mitä on tapahtunut Suomen BKT:lle tässä ajassa?

BKT on vaan aika huono mittari.
Parempia kun olisi viennin arvo ja tuotannon määrä, joista sitten katsottaisiin eri alojen suhdelukuja. Unohtamatta työttömyyttä aloittain ja ostovoiman kehitystä. Bruttukansantuotetta kun tuotetaan rakentamalla, kuluttamalla ja näin ollen se ei loppujen lopuksi kerro kuin talouden yleisen virkeliäisyyden tilan, vähän kuin liikevaihto yritysten kohdalla. Liikevaihtoa ja bruttokansantuotetta voi tehdä teoriassa vaikka kuinka paljon, mutta se mikä jää viivan alle on tärkeintä.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Jami - 14.02.11 - klo:13:04
Pahoittelen että mun on nyt pakko pistää tää vanha ja kulunut vitsi tänne. Itse vaan en tosiaan ymmärrä esim liikevaihtoa minään järkevänä mittarina. En myöskään BKT:ta (jonka täydellinen käsittäminen on muuten aika vaikeata).

Kaksi ekonomia käveli kadulla. Toinen huomas koiranpaskan, ja saoin toiselle: "Saat 1000€ jos syöt tuon koiranpaskan". Noh toinen sitten söi sen. Pian toinen huomas kadulla koiranpaskan, ja sanoi sitten toiselle, että: "Saat 1000€ jos vuorostas syöt ton koiranpaskan". Noh tämä toinen sitten söi sen. Vähän matkaa kun ekonomit oli kävellyt, toiselle välähti: "Heetkinen! Me molemmat söitiin koiranpaskaa, eikä kumpikaan hyötynyt siitä mitenkään". Siihen sitten toinen ekonomi "Noh saatiin me sentään aikaiseksi 2000€ liikevaihto!"
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Arska - 14.02.11 - klo:13:06
^ Hyvä esimerkki.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Jum-Jum - 14.02.11 - klo:13:57
Inflaation ennustetaan nousevan reippaasti tänä vuonna, käytyään välillä melkein nollassa. Ihan niin kuin tässä maassa ei kaikki olisi jo nyt riittävän kallista. Ja tuo mainitsemani julkisen talouden alijäämä yhdistettynä Suomen väestörakenteeseen takaa sen, että verot eivät ainakaan laske ja kansalaisten ostovoima kutistuu entisestään. Noksun täytyy kyllä myydä aika monta älypuhelinta että tilanne tuosta korjaantuisi.

Ja mitä sijoittamiseen tulee, niin itse olen luottanut edullisiin indeksirahastoihin. Tuotto on kyllä ollut ihan kohtalaista ottaen huomioon menetelmän vaivattomuuden.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: Jami - 14.02.11 - klo:14:12
Rahastoihin itsekin luotan, tosin osakerahastoja. Nilläkin parhaimmillaan saanut tosin yli 100% tuoton reilussa vuodessa.

0% inflaatiohan ei myöskään ole hyvä, paras on se kevyt pieni inflaatio. Toki näin asuntovelalliselle inflaatio ei ole huono kun vaan tulot nousisi vähintään sen saman kuin inflaatio.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: rjs - 14.02.11 - klo:15:05
BKT on vaan aika huono mittari.

Niin just, ja sen takia on vähän hölmöä vetää johtopäätöksiä nokian tai it-toimialan saati metsäteollisuuden rakennemuutoksista suomen bkt:n muutoksiin. Tärkeintä lopulta on tuottavuuden kasvu, ja poliitikkojen näkökulmasta sen ennustaminen että mihin investointeja houkuttelemalla saadaan tuottavuuden kasvuvauhti pidettyä maksimissa.
Otsikko: Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 14.02.11 - klo:15:19
BKT on vaan aika huono mittari.

Niin just, ja sen takia on vähän hölmöä vetää johtopäätöksiä nokian tai it-toimialan saati metsäteollisuuden rakennemuutoksista suomen bkt:n muutoksiin. Tärkeintä lopulta on tuottavuuden kasvu, ja poliitikkojen näkökulmasta sen ennustaminen että mihin investointeja houkuttelemalla saadaan tuottavuuden kasvuvauhti pidettyä maksimissa.

Bkt ei ole luonnolisesti kansantalouden ainoa mittari. Sen rinnalla tarvitaan näitä muitakin mainittuja johtopäätöksiä tehtäessä.

Jokainen voi tietysti miettiä omalta kantiltaan mihin kansantalouden mittariin Nokian strategiamuutos vaikuttaa tai edes vaikuttaako mitenkään. Muutan otsikkoa niin jokainen voi antaa mielipiteensä vapaammin aiheesta.
 
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: ChuckBass - 22.03.11 - klo:20:38
Laitetaanpa tänne: http://hyvinvoinninjalkeen.fi/

Osoitteesta löytyy Aalto Entrepreneurship Societyn ja sen yhteistyökumppaneiden järjestämän "Suomi hyvinvoinnin jälkeen"-paneelikeskustelu Suomen talouden ja yhteiskunnan tulevaisuuden haasteista, joka järjestettiin eilen Finlandia-talossa. Mukana mm. Nalle, Jorma Ollila ja Risto Siilasmaa.

Kannattaa katsoa.

http://vimeo.com/21342571 (suora linkki videointiin tapahtumasta)
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: Johannes P - 22.03.11 - klo:22:04
Laitetaanpa tänne: http://hyvinvoinninjalkeen.fi/

Osoitteesta löytyy Aalto Entrepreneurship Societyn ja sen yhteistyökumppaneiden järjestämän "Suomi hyvinvoinnin jälkeen"-paneelikeskustelu Suomen talouden ja yhteiskunnan tulevaisuuden haasteista, joka järjestettiin eilen Finlandia-talossa. Mukana mm. Nalle, Jorma Ollila ja Risto Siilasmaa.

Kannattaa katsoa.

http://vimeo.com/21342571 (suora linkki videointiin tapahtumasta)
Katsoin juuri itsekkin tuon videon, kun facebookissa kaveri laittoi. Hätkähdyttävän mielenkiintoinen video. Kannattaa muidenkin katsoa!
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 22.03.11 - klo:23:06
+1, kiitos linkistä !
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: U-Haul - 23.03.11 - klo:15:53
Mielenkiintoinen keskustelu tosiaan. Minkälaisia ajatuksia herätti?

Itse pohdiskelin hieman esille tullutta suomalaista kansanluonnetta, riskinoton välttämistä ja turvallisuushakuista toimintaa, joka näkyy mm. siinä, että yrittämistä ei oikein nähdä vaihtoehtona ja toisaalta sitten suurtenkin yritysten ylivarovaisessa toiminnassa. Ei investoida riittävästi uusiin innovaatioihin eikä uskalleta kokeilla. Tätä toimintakulttuuria on varmasti vaikea muuttaa vaikka tehtäisiin siihen tähtääviä tietoisia toimenpiteitä, tai sen muuttuminen on ainakin hyvin hidasta.
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: vallaton - 23.03.11 - klo:16:49
Suomessa ryhdytään yrittäjäksi vielä ihan kohtuullisesti, mutta yrityksen kasvattaminen on harvinaista. Alle kymmenen henkeä työllistävien yritysten määrä nousee, mutta yli kymmenen henkeä työllistävien määrä on pysynyt samana kymmeniä vuosia. Riskinottohaluttomuus näkyy siis nimenomaan siinä, että yritystä ei haluta välttämättä kasvattaa.
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: Jälkiviisas - 23.03.11 - klo:17:04
Ymmärtääkseni tähän on yhtenä syynä, että Suomen markkinoilla kasvutila on rajallinen ja ulkomaille laajentuminen satakertaistaa riskit?
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 23.03.11 - klo:17:33
Yrityskoon nostohaluttomuuteen liittyy usein haaste että ydinosaamisen lisäksi joudutaan investoimaan tukitoimintoihin
jotka kuormittavat suhteettomasti kiinteitä kuluja. Kysymys ei ole pelkästään riskinottokyvyttömyydestä.

Kuten paneelissakin oli juttua on viennin merkitys ratkaiseva. Meillä on varsin vähän luonnovaroja joita cashata, primääristi vientimme
tulisi perustua osaamisen (innovaatioiden) tuottamiseen. Tällöin taas kansantalouden kannalta painopiste tulisi olla vientiin perustuviin yrityksiin vs. toiminta pelkästään kotimarkkinoilla.

Paneeli oli kokonaisuudesaan hyvä, hieman minua häiritsee Nallen erittäin hyvä supliikki. Kaveri vie omilla mielipiteillään ja kommenteillaan liiaksi tilaa muilta (esim keskustelu Siilasmaan perustellessa valtion merkityksestä rahoituksessa).

Toinen askarruttava asia oli että panelin painavimmat puheenvuorot yrittäjyydestä veivät kaverit joilla ei ole minkäänlaista yrittäjäkokemusta. Ammattijohtajuus ja toimiminen businesenkelinä ei ole yrittäjyyttä vaikka heillä jokin rooli siinä olisikin.

Tämä tuli vielä vahvemmin esiin MTV3:n vastaavassa paneelissa parisen viikkoa sitten (katsokaa katsomo.fi:stä).

Jokatapauksessa minusta erittäin hyvää settiä ja konteksti nyt Aalto-lähtöinen. Miten viestin saisi myös suorittavamman tason yrittäjyyteen? Niitä kuitenkin on valtaosa pk-puolen firmoista.


Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: U-Haul - 24.03.11 - klo:09:17
Paneeli oli kokonaisuudesaan hyvä, hieman minua häiritsee Nallen erittäin hyvä supliikki. Kaveri vie omilla mielipiteillään ja kommenteillaan liiaksi tilaa muilta (esim keskustelu Siilasmaan perustellessa valtion merkityksestä rahoituksessa).

Wahlroosilla on ilmeisesti tapana esittää asioita ja mielipiteitään paljolti huumorin voimalla. Kun sali remahtaa nauruun, vetää se samalla ikään kuin maton alta vastapuolen mahdollisesti eriävältä mielipiteeltä. Jonkinlaista henkilönpalvontaakin on mielestäni havaittavissa?, jolloin häntä käsitellään vähän silkkihansikkain.

Mietin myös valtion rahoitusta, ja mielestäni se on enemmän kuin paikallaan. Riskiä tulee jakaa ja veronmaksajathan onnistuneesta yrittämisestä lopulta hyötyy. Monet loistavat ideat kun syntyvät usein "vahingossa", tulisi tukea hyvin erilaisia ja eri aloja edustavia aloittavia yrityksiä. Yksityinen raha ei kenties yhtä helposti lähde hieman omituisilta kuulostaviin liikeideoihin sijoittamaan.

Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: Tommi - 24.03.11 - klo:09:28
Wahlroosilla on ilmeisesti tapana esittää asioita ja mielipiteitään paljolti huumorin voimalla. Kun sali remahtaa nauruun, vetää se samalla ikään kuin maton alta vastapuolen mahdollisesti eriävältä mielipiteeltä. Jonkinlaista henkilönpalvontaakin on mielestäni havaittavissa?, jolloin häntä käsitellään vähän silkkihansikkain.

Aivan. Nalle on retorisesti erittäin lahjakas - vai pitäisikö sanoa oppinut, kuten esimerkkisi paljastaa.
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: U-Haul - 24.03.11 - klo:09:35
Mietinkin juuri kuinka pitkälti se on harjoiteltua ja tietoista, ja ilmeisesti hyvinkin pitkälle. : )

Suomessa retoriikalla ei taida olla korkekoulutuksessa aivan samanlaista asemaa kuin esim. Englannissa ja Yhdysvalloissa. Siellä ilmeisesti väittelytaito ja esiintymistaito ylipäätään on hieman runsaammin painotettuna?
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 24.03.11 - klo:09:47
Mietin myös valtion rahoitusta, ja mielestäni se on enemmän kuin paikallaan. Riskiä tulee jakaa ja veronmaksajathan onnistuneesta yrittämisestä lopulta hyötyy. Monet loistavat ideat kun syntyvät usein "vahingossa", tulisi tukea hyvin erilaisia ja eri aloja edustavia aloittavia yrityksiä. Yksityinen raha ei kenties yhtä helposti lähde hieman omituisilta kuulostaviin liikeideoihin sijoittamaan.


Valtio on mukana mm Tekesin ja Finnvaran kautta tukemassa erilaisia aihioita. Eli kyllä rahoitusapua löytyy. Tämä ei missään tapauksessa tarkoita etteikö asialle voisi tehdä enemmän. Rahoituksen merkityksestä Ollilla kommentoi hyvin esimerkissään Amazon.com:sta. Ne merkitysellisimmät ideat harvoin tulevat rahan voimalla.

Suurin asia on ilmapiirin ja kultuurin nostamisen yrittäjyyttä kannustavaksi. Paljon puheita, vähän tekoja. Esim tämän paneelin tukijoina oli
mukana myös Laurean ja Metropolian akk:t. Kummankaan internet-sivuilla ei ollut minkäänlaista mainintaa heidän roolistaan ko tilaisuudessa (tai edes koko tilaisuudesta). En sysää vastuuta pelkästän opinahjoille, mutta korostan niiden tärkeyttä yrittäjyyteen kannustettaessa.
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: Tommi - 24.03.11 - klo:09:50
Mietinkin juuri kuinka pitkälti se on harjoiteltua ja tietoista, ja ilmeisesti hyvinkin pitkälle. : )

Suomessa retoriikalla ei taida olla korkekoulutuksessa aivan samanlaista asemaa kuin esim. Englannissa ja Yhdysvalloissa. Siellä ilmeisesti väittelytaito ja esiintymistaito ylipäätään on hieman runsaammin painotettuna?

Harjoiteltua ja tietoista varmasti, mutta ei "päälleliimatulla" tavalla juuri tuota tilannetta varten, vaan kaikki on iskostettu selkäytimeen saakka.

Retoriikka ei ole oma pääaineensa missään Suomen korkeakoulussa, mutta toisaalta Juhana Torkin väitteet siitä, että retoriikkaa ei voisi opiskella missään suomalaisessa korkeakoulussa, ovat vääriä. Itsekin nimittäin opiskelen yliopistossa alaa, jossa retoriikka on yksi todella tärkeä osa kokonaisuutta ja sen takia sitä myös opetetaan ihan erillisillä kursseillaan. Toisaalta, koulutusohjelmani lienee oikeastaan ainoa Suomessa, missä retoriikka on yhä melko merkittävässä roolissa, joten Torkin huoli suomalaisen retoriikanopetuksen tilasta on sinänsä perusteltu.
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 24.03.11 - klo:09:55
Mietinkin juuri kuinka pitkälti se on harjoiteltua ja tietoista, ja ilmeisesti hyvinkin pitkälle. : )

Suomessa retoriikalla ei taida olla korkekoulutuksessa aivan samanlaista asemaa kuin esim. Englannissa ja Yhdysvalloissa. Siellä ilmeisesti väittelytaito ja esiintymistaito ylipäätään on hieman runsaammin painotettuna?

Nallen kohdalla on varmasti kouluttautumista ja käytännön kautta hankittua taitoa. Lähtökohtaisesti pidän hänen tyylistään ja oiva esimerkki tämän päivän "huomiotaloudesta" mikä kansaan puree.

Mitä tulee itse persoonaan, niin "narsisimi" kyllä loistaa vahvasti. Ei ole sattumaa esim miehen valinnat pukeutumisen suhteen.
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: U-Haul - 24.03.11 - klo:10:17
Tuntuisi tosiaan että se mielipiteen muokkaus yrittäjyyttä suosivaksi tulisi lähteä jo hyvin varhaisesta vaiheesta opetuksessa, mielellään jo ala-asteelta.

Itse olin Amerikassa ollessani tällaisen järjestön toiminnassa mukana, ja etenkin jälkikäteen ajateltuna monesti tullut ajatelleeksi kuinka äärimmäisen fiksusta asiasta oli kysymys. Olen monesti miettinyt että se pitäisi saada myös meille Suomeen.

(Edit: onhan se jo näköjään Suomessakin, ei ole kovin paljon julkisuutta kyllä saanut:) http://www.ja.org/near/members/finland.shtmlhttp://www.ja.org/near/members/finland.shtml
http://www.ja-ye.fi/

http://www.ja.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Junior_Achievement

Myös koulun yrittäjyys/talouskurssi oli siellä hyvin mielenkiintoinen. Suomessa ei ainakaan omana aikanani ollut yläasteella yrittäjyys mitenkään esillä ja lukiossa talouskurssi käsitteli enemmänkin henkilökohtaista taloutta sinänsä.

Yliopistossa olin mukana Kauppiksen kansainvälisellä yrittäjyyskurssilla, joka oli myös erittäin mielenkiintoinen. Mielenkiintoiseksi sen teki aivan ilmiömäinen vetäjä, amerikanitalialainen veteraani-insinööri Dr. Pier A. Abetti: http://lallyschool.rpi.edu/faculty/abettp.html On ilmeisesti vieraillut säännöllisesti luennoimassa Suomessa? Elämänkokemusta näyttäisi olevan tällä hetkellä plakkarissa jo 90 vuotta!!


Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 24.03.11 - klo:10:26
+1 !
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 28.03.11 - klo:10:33
Eilen tuli YLE1:ltä ruotsalainen dokkari hieman eri kulmasta. Aiheena teollisuuden siirtyminen Kiinaan ja sen vaikutus Ruotsin teollisuuteen.
Dokkari varsin uusi ja ohjelmassa käsiteltlln aihetta konkreettisilla esimerkeillä miten asiaa lähdetty korjaamaan.

Uusinta lauantaina 2/4 klo 12.45.

http://yle.fi/ohjelmat/1012755

Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: U-Haul - 28.03.11 - klo:10:43
Mielenkiintoinen dokumentti tosiaan. Täytyy katsella vähän huolellisemmin vielä uusintana.

Aamun hesarissa oli myös mielenkiintoinen kirjoitus pääkirjoitussivulla sijoituksiin liittyen:

http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Suomi+tarvitsee+muuta+kuin+Burger+Kingin/1135264959070
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 28.03.11 - klo:11:15
 ^Onko tietoa mistä moinen ero Jenkkien investoinneilla Ruotsin ja Suomen välillä (27,4 Mrd vs 2Mrd) ?
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: U-Haul - 28.03.11 - klo:11:31
Syyt jäivät itseäkin kiinnostamaan, kun ero on tosiaan noin valtava. Voisikohan olla ihan perinteisesti kiinteämmistä yhteyksistäkin (kulttuurisista ja taloudellisista) kiinni? Myös musiikin "vientihän" on Ruotsista aivan toisessa mittakaavassa maailmalle ja etenkin anglosaksisiin? maihin.

Kovista kasvuluvuista huolimatta suomalainen musiikkivienti on Ruotsiin verrattuna pilipalibisnestä. Kun länsinaapuri nettoaa vuodessa musiikilla 700 miljoonaa, meidän vientipottimme on 25 miljoonaa euroa.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/yritysuutiset/?oid=20110258747

Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: supera - 26.05.11 - klo:00:18
Viimeisessä Imagessa (nro 5) on pitkä artikkeli Suomen toivoista jotka rakentavat uutta Nokiaa.....

"Aalto-yliopiston opiskelijat valmistelevat vallankumousta. He haluavat tehdä Helsingistä Euroopan Piilaakson. Siinä vallankumouksessa on vain hyvä, että Nokialla menee huonosti."
Otsikko: Vs: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?
Kirjoitti: Arska - 26.05.11 - klo:10:48
Noh, lehdessä jo lupaillaan, että yhteisövero ei laske mutta pääomavero nousee. Mikäs tässä veroja maksellessa...