Keikarin foorumi

Keikari => Vapaa sana => Aiheen aloitti: PleaseDeleteMe - 28.06.12 - klo:16:26

Otsikko: .
Kirjoitti: PleaseDeleteMe - 28.06.12 - klo:16:26
.
Otsikko: Vs: Re: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: konda - 28.06.12 - klo:17:06
No, kontributoidaan sitten. Olen ollut ja kokemus oli positiivinen. Nyt olen palkkatyöläinen ja tykkään kyllä siitäkin. Yrittäjyys vaatii kuitenkin jonkun hyvän idean ja hyvin suunnitellun pohjan. Mututuntumalla en lähtisi yrittäjäksi.

Viimeaikoina ollut mielessä, että tekisin työtä nykyiselle työnantajalle oman yrityksen kautta. Tämä jättäisi jokaiselle enemmän ja kaikki kahvikupit, joita maailmalla juon, voisi laittaa oman yrityksen kuluihin. Oman firman kautta työskentely olisi periaatteessa tuottavampaa ja pystyisi itse määrittelemään mm.sen millä autolla ajaa, miten maksaa päivärahoja, korvauksia jne jne jne. Saisi tehokkaammin maksatettua itselle palkkaa ilman että valtio vie siitä niin paljon.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: PleaseDeleteMe - 28.06.12 - klo:17:16
^ Tämä varmaan siinä kohtaa jokaiselle ajankohtainen, jos veroprosentti ylittää pääomatulon veroprosentin? :) Houkuttaisiko oman yrityksen nimissä toimiminen tekemään jotain muutakin, vai onko siinä myös mahdollisesti työnantajan näkökulmasta "helppo" tapa irtisanoa ja lopettaa työsuhde? Vai pysyykö suhde kahden instanssin välillä terveempänä, kun laskuttamalla voit kuitenkin perustella itsellesi sekä työnantajalle, että olet arvokas?
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: salaryman - 28.06.12 - klo:17:18
^^Elän siinä käsityksessä että verottaja tulkitsisi suht' automaattisesti tummoisen kuvion veronkierroksi.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: PleaseDeleteMe - 28.06.12 - klo:17:26
^ Kun katsoo Suomen suurituloisimpien veroprosentteja, on aika selvää että tätä "kiertoa" harrastaa moni :).
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: salaryman - 28.06.12 - klo:17:44
^Auttaa huomattavasti jos se yhden miehen firma oikeasti toimii ja saa tuloja muustakin kuin miehen työpanoksen myymisestä. Esimerkiksi osakkeiden ja kiinteistöjen omistamisesta, osto&myynti, import&export...

Käsittääkseni suurituloisimmat tekevät homman siten että he omistavat siivun siitä yrityksestä jossa työskentelevät ja ottavat rahansa pääomatuloina, eivät palkkatuloina. Palkkatulojen muuttaminen kevyemmin verotetuksi pääomatuloksi ei onnistu ihan noin vaan julistautumalla yrittäjäksi ja verottajalla on käsittääkseni edelleen näissä asioissa täysin suvereeni valta päättää kuka on oikeasti yrittäjä ja kuka vaan kikkailee veroprosenttiaan pienemmäksi. Ja valitettavasti verottaja on aina oikeassa koska verottaja on aina oikeassa. 80 luvulla moni lukiolaispoikakin pisti pystyyn sijoitusfirmoja joiden nimiin sitten liisattiin kyrväkkäitä työsuhdeautoja. Verottajaa ei ymmärtänyt silloinkaan huumoria, tuskin nykyäänkään.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: mairaksinen - 28.06.12 - klo:17:56
Lähipiirissäni on ollut tilanteita, joissa toiminimen kautta yhdelle päämiehelle toimiminen on rinnastettu verottajan toimesta palkkatyöksi. Eli ei kannattanut "kiertää".
Otsikko: Vs: Re: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: konda - 28.06.12 - klo:18:17
Hypno: ei tarvita yli 29 pinnan tuloja

Salary: kaikilla laillisilla tavoilla tulee kiertää, mutta kaiken mahdollisen vähentäminen ja päivärahojen nostaminen ei ole veronkiertoa.

Maira: en tiedä YEH:n kanssa, mutta osakeyhtiömuotoisena tällaista ei ole. Voi laskuttaa vain yhtä asiakasta ja pelata siitä saatavilla napeilla.
Otsikko: Vs: Re: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: _ a m _ - 28.06.12 - klo:19:38
kaikilla laillisilla tavoilla tulee kiertää, mutta kaiken mahdollisen vähentäminen ja päivärahojen nostaminen ei ole veronkiertoa.

Tämä on se ajatusmalli, mikä itseäni (joissakin) yrittäjissä hiertää. Kyllä palkkansa päivärahoina ja kilometrikorvauksina nostava yrittäjä nimenomaan kiertää veroja ja syö ilmaiseksi minunkin ruokapöydässäni. En tykkää, en arvosta.

Eikä siis mitenkään henkilökohtaisesti kondalle suunnattu kommentti.

Yritäjyyttä olen saanut seurata hyvin läheltä nähden 80-luvun nousun, sitä seuranneen äkkirysäyksen ja sen jälkeiset traumat. Isää ei paljon naurattanut, kun ensin vietiin autot ja sitten meni alta koti. Ehkä tällä on ollit vaikutusta siihen, että itse olen valinnut julkisen sektorin pitkän ja ei niin mahdottoman leveän leivän. Palkka tulee joka kk samaan aikaan odotetun suuruisena. Toivottavasti samoin myös jatkossa.

Rehellisille yrittäjille peukku :ylös:
Venkoileville loisille peukku :alas:

Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: PleaseDeleteMe - 28.06.12 - klo:19:41
Olen myös törmännyt tyyppeihin joilla on monta eri yritystä nimissään, en tiedä mitä oikeasti tekevät näillä koska liikevaihtoja kun tutkii, joillain ei ole toimintaa muutamaa tonnia enempää per vuosi. Parhaimmillaan yhdelläkin yrityksellä on 10 eri aputoiminimeä ja aivan erilaisia liiketoiminta-aloja. Onko joku oikeasti 10 eri alalla töissä erilaisissa "asiantuntijayrityksissä" vai mistähän mahtaa olla kyse :)

PS. Epäilyttävistä yrittäjistä puheenollen, tuli juuri mieleen kun eilen pamahti postiluukusta mainos "Suomen Sänkytukku" yritykseltä, jota lähdin googlettamaan ja selvisi että taustalla on Suomi-Soffan pääpiru, Harri Toivainen. Ainahan uutisia kaikenlaisista talousrikoksista kuulee, mutta onko yrityksen konkurssi ja velkojen alta karkaaminen helppoa vai tosi helppoa Suomessa?
Otsikko: Vs: Re: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: konda - 28.06.12 - klo:20:40
kaikilla laillisilla tavoilla tulee kiertää, mutta kaiken mahdollisen vähentäminen ja päivärahojen nostaminen ei ole veronkiertoa.


Eikä siis mitenkään henkilökohtaisesti kondalle suunnattu kommentti.


None taken. Jokaisen on rullattava niinkuin parhaaksi näkee. Itse kyllä maksan kaiken sen, mitä pitää, mutta silloin näen täysin asialliseksi optimoida maksuni omaan pussiini parhaani mukaan. Miksi ihmeessä maksaisin valtiolle, jos voin parantaa omaa elämänlaatua laittamalla enemmän omaan pussiin. Tämä omaan pussiin laittaminenhan on yrittäjyyden perusajatus - tehdä itse rahaa itselleen.

Mutta tosiaan nyt mennään palkkatyöllä ja maksetaan veroilla parempaa yhteiskuntaa kohden. (tähän joku todella lol memekuva)

Lähtökohtaisesti annan isoa peukkua jokaiselle yrittäjälle, joka viitsii yrittää. Yrittäminen on kovaa, kun valto tekee yrittämistä koko ajan epäkannattavammaksi ja hankalammaksi. Yritäjyys on osa tämän maan peruskivijalkaa ja jokainen sen muodostamiseen osallistuva ansaitsee kiitosta (jos maksaa veronsa hehe).
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Barbarossa - 28.06.12 - klo:21:19
Olin, mutta en ole enää...onneksi.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Jami - 28.06.12 - klo:21:23
Vaikea vastaus koska olen myös yrittäjä, mutta vastasin ei koska suurinosa toimeentulosta tulee palkkatyöstä.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Jami - 28.06.12 - klo:21:25
Lähipiirissäni on ollut tilanteita, joissa toiminimen kautta yhdelle päämiehelle toimiminen on rinnastettu verottajan toimesta palkkatyöksi. Eli ei kannattanut "kiertää".
Näin käy jos asiakkaana on vain yksi yritys, eli pitää huolehtia siitä että tuloja on vähän jostain muualtakin niin ei pitäisi tulla ongelmaa. Tiedän monia jotka ovat näin toimineet.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Gamla - 28.06.12 - klo:21:38
Olen, eikä minua verottaja ole koskaan kormuuttanut.

Ja kyllä niihin osinkoihin tarvitaan nykyään aikalailla jakokelpoista voittoa. Eli aika pitkälle sitä on rahansa palkkana otettava. Kysykää vaikka Sarasvuolta. Eri asia sitten, jos haluaa päivärahoilla ja kilometreillä pelata tai ostella kaikkea kivaa firmalle.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: barcelona - 28.06.12 - klo:21:51
Veron kierto terminä aika omituinen, ellei sitten oikeasti jätä maksamatta lakisääteisiä veroja. Kyllähän yrittäjä aika paljon valtiolle maksaa. Perus pienyrittäjä tekee vaikka miljoonan vaihdon josta menee heti reilu parisataatuhatta alvina valtiolle. Siitä voittoa vaikka kaksisataa tuhatta josta taas verottajalle reilu viiskymppiä. Yrittäjälle palkkaa 50 tonnia josta veroja ym kuluja noin kolme kymppiä. Näin yrittäjä pulittanut valtiolle reilu kolmesataa tonnia. Ihan riittävästi 50 tonnin palkasta vaikka nostaisikin 90 tonnia verotonta osinkoa. Tämä oli nyt aika mutkat suoraksi analyysi mutta kaikkihan voi alkaa yrittäjiksi jos kokevat palkkatyön epäreiluksi suhteessa yrittäjyyteen. Ennen sitä kannattaa miettiä toki onko jotain muitakin asioita mitkä tekee onnelliseksi kuin raha ja vaikka sillä sitten hankitut hienot vaatteet.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Gamla - 28.06.12 - klo:21:59
Ostoalvithan voi vähentää myyntialveista. Ei alv siis ole suoraan 23% liikevaihdosta.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Laoban - 28.06.12 - klo:22:24
Barcelona kiteyttikin kaiken, eli kyllä valtio omansa ottaa.

Kyllä, lasken itseni yrittäjäksi. Jos pelkkää rahaa arvostaa, niin sen varmasti saa helpommalla palkkatyöstä.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: konda - 28.06.12 - klo:22:43
Barcalla oli aika hyvä ja suora kommentti ja aika pitkälti noin se kyllä menee. Vaikka alv tosiaan on vain ja ainoastaan läpimenoerä ja sitä ei voi laskea mukaan lukuihin.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: _ a m _ - 28.06.12 - klo:22:44
Tämä oli nyt aika mutkat suoraksi analyysi mutta kaikkihan voi alkaa yrittäjiksi jos kokevat palkkatyön epäreiluksi suhteessa yrittäjyyteen. Ennen sitä kannattaa miettiä toki onko jotain muitakin asioita mitkä tekee onnelliseksi kuin raha ja vaikka sillä sitten hankitut hienot vaatteet.

Aika hyvin kiteytetty.

Ja vielä.

Emmehän me kaikki voi pyyhkiä mummojen takapuolia tai opettaa lukiolaisille filosofiaa. Yrittäjiä ja yrittäjyyttä tarvitaan, mutta toiminnan tulee rullata lakien ja yleisen oikeustajun (mitä se sitten onkaan) puitteissa. Välillä tuntuu siltä, ettei maassamme vaikuttavia talousrikollisia edes haluta saada vastaamaan teoistaan. Harmaan talouden miljoonat mukaan yhteiseen kakkuun, niin saattaisi itse kunkin verotaakka helpottaa. Itsehän maksan omat kymmenykseni hymyssä suin!
Otsikko: Vs: Re: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: salaryman - 29.06.12 - klo:12:55
Salary: kaikilla laillisilla tavoilla tulee kiertää, mutta kaiken mahdollisen vähentäminen ja päivärahojen nostaminen ei ole veronkiertoa.

Olen ihan samaa mieltä ja verosuunnittelu ei ole mitään veronkiertoa kun se tehdään voimassaolevien lakien mukaan. Mutta sillä mitä sinä ja minä tästä ajattelemme on ihan yhdentekevää koska päätökset tekee verottaja jonka tehtävä taas on huolehtia valtion, ei veronmaksajan intresseistä.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: salaryman - 29.06.12 - klo:13:58
...ja jos verovelvollinen on toiminut vilpittömässä mielessä...

Milläs todistat toimineesi bona fidé jos verottaja on eri mieltä?
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Franck Gaultier - 29.06.12 - klo:14:11
Luulisin, että Jermu viittasi 1 momentissa säädettyyn tasapuolisen kohtelun vaatimukseen. Luottamuksensuoja on kuitenkin aikalailla eri asia.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: salaryman - 29.06.12 - klo:14:29
Niinpä. Verovirkamiehen tulisi toimia tasapuolisesti mutta toisaalta hänelle maksetaan palkkaa ensisijaisesti valtion edun edistämisestä joten hänen näkemyksensä asioitten tasapuolisesta käsittelystä ei voi koskaan olla 100% objektiivinen. Vähän niin kuin toista joukkuetta vastaan pelaavsn jalkapallojoukkueen yksi pelaaja toimisi o.t.o. erotuomarina. Ei tämä ole mikään epäluottamuslausen virkamiehiä kohtaan, parhaansa he varmaan yrittävät mutta ihmisähän hekin ovat ja virkavastuu voi olla raskas jos virkamiehen voidaan katsoa päätöksellään aiheuttaneen valtiolle vahinkoa.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: konda - 29.06.12 - klo:14:43

Milläs todistat toimineesi bona fidé jos verottaja on eri mieltä?


About viisi vuotta oikeudessa. Sitten toivotaan, että tuomari ei ole kotiinvetävä, vaan pro yrittäjät. Tää on kyllä paha paikka lähteä tappelemaan. Varmaan yleensä aika pienet nopat voittaa ja suuret hävitä ja polttaa omaa fygyä ei asteissa.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Franck Gaultier - 29.06.12 - klo:14:53
Yleensähän se nyt tuppaa olemaan niin, että yrittäjät eivät vain ymmärrä verotuksesta yhtään mitään. Vielä kun tähän yhdistetään epäpätevä kirjanpitäjä tai keskimääräinen talouspäällikkö, niin ei ole mikään ihme, jos verottajan kohtelu tuntuu epäreilulta.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: salaryman - 29.06.12 - klo:17:06
Minkähän vuoksi verotuksen pitää olla vaikeaselkoista? (Retoorinen kysymys jota sietää pohdiskella useammastakin suunnasta lähestyen.)
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: tuc - 29.06.12 - klo:17:18
Itsenäisyyspäivän aikoihin tulee 3 vuotta yrittäjänä täyteen. Vie sydämen, vapaa-ajan, rahat ja kaiken. Vastineena saa hyvän mielen.

Aloitin täysin tyhjästä (mitä nyt lainaa sai pankista) ja nyt pyörii yksi maahantuontifirma, pari verkkokauppaa, pari myymälää ja franchising-myymälä.

Alun perin tarkoitus oli myydä kavereille vegenakkeja ja vitamiineja postimyyntinä muiden proggisten ohella, nyt tehdään yli täysipäiväisesti. Kasvutahtina on joka vuosi yli puolet enemmän myyntiä kuin edellisenä vuonna. Saas nähdä kuinka monta vuotta pystyy pitämään tahtia.

Ja jos luulitte, että verotus on vaikeaselkoista niin kokeilkaapa palkanmaksua ja eläkkeitä.
Otsikko: Vs: Re: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: konda - 29.06.12 - klo:17:36
Vitamiineja postimyyntinä kuulostaa pelottavan tutulta...

Kyllähän yrittãjyyttä täytyy rakastaa, jotta jaksaa.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: konda - 29.06.12 - klo:18:00
(http://thedefeatists.typepad.com/.a/6a00d8341c5adc53ef01348585e8db970c-500wi)
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: salaryman - 29.06.12 - klo:19:41
Minkähän vuoksi verotuksen pitää olla vaikeaselkoista? (Retoorinen kysymys jota sietää pohdiskella useammastakin suunnasta lähestyen.)

Foliohatut esiin!


Koska tuo "heitto" on kaikesta päätellen kohdistettu yllekirjoittaneen henkilöön niin voisitko täsmentää, mitä tarkoitat ettei synny väärinkäsityksiä.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: PleaseDeleteMe - 29.06.12 - klo:21:13
..ja nyt pyörii yksi maahantuontifirma, pari verkkokauppaa, pari myymälää ja franchising-myymälä.

Miten tuohon riittää kaikki aika? Et varmaan ole vielä siinä vaiheessa että voit palkata tiimin hoitamaan suurimman osan hommista, itse tyytyen vain tärkeisiin päätöksiin ;)
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Rescator - 30.06.12 - klo:00:44
Ei verotus ole kovinkaan vaikeaselkoista noin lähtökohtaisesti. Ongelman mielestäni muodostaa tyypillinen ajattelumalli, erityisesti yrittäjillä, että verojen maksu on jotenkin huono ja epäoikeuden mukainen asia, mitä se ei ole - meillähän on toimiva lainsäädäntö, jonka puitteissa toimitaan ja veroja maksetaan voitosta.

Mielestäni on sitten kokonaan eri kysymys se, ettei ole joko halua, kykyä tai muuten kiinnostusta etsiä päteviä avustajia verotusasioissa, ja ehkä laajemmin, koko yritystoiminnassa neuvomaan miten kannattaisi toimia, jotta lopputulema olisi sellainen optimi, mitä itse kukin tavoittelee.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Kirahvi No. 89 - 30.06.12 - klo:08:29
Verotus eli verolainsäädäntö on kyllä lähtökohtaisesti erittäin vaikeaselkoista. Tästä on turha kehitellä yhtään ruusuisempaa kuvaa kuin se todellisuudessa on. Lähtökohtana täytyisi olla ihmisten mahdollisimman sujuva vaihdanta. Tämä luo hyvinvointia. Ei se, että iso osa työajasta menee monimutkaisten verotuksellisten kiemuroinen kanssa näpläämiseen. Se on pois hyvinvoinnin luomisesta. Ainoat tahot joita tämä palvelee ovat verojuristit ja verohallinto. Eipä tarvitse ihmetellä, miksi Suomi on konsulttien luvattu maa. Luodaan ensin itse ongelma ja kappas, tarvitsemme yht' äkkiä valtaisan armeijan verokonsultointiin sekä julkisiin hallintoelimiin työn jälkeä tarkastamaan. Jokainen voi tarkastaa esim. verokonsulttien määrän kehityksen viimeisen 30 vuoden ajalta.   

Veronkierto ja verosuunnittelu ovat kaksi eri asiaa. Keskimääräiselle, ulkopuoliselle tallaajalle on merkityksetöntä kuinka monimutkainen verolainsäädäntö on kunhan yrittäjät sitä noudattavat. Jostakin syytä kuitenkin jaksetaan nupista kun yrittäjä tekee verosuunnittelunsa huolella ja saavuttaa "ansiotonta" hyötyä.

Verottajaa voi sitoa vaatimus tasapuoliseen kohteluun, mutta käytännössä kaikki tulkinnanvaraiset tilanteet vedetään kotiinpäin. Verottajan rahankeruun tarve muokkaa tätä tulkinnallisuuden kallistumista eri suuntiin. Selvissä tapauksissa mennään tietysti koneiston itsensä säätelemien pykälien mukaisesti. Lähtökohtaisesti koneistoa ei kiinnosta kuin oma etunsa.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Rescator - 30.06.12 - klo:09:54
Tuota tuota, aletaan liikkumaan vaarallisilla vesillä mutta menköön.... Ei verotuksen tehtävät ja tavoitteet liity mitenkään vaihdantaan tai muihin kaupankäynnin mekanismeihin. Veroja kerätään, jotta saadaan hoidettua yhteiskunnan keskeisiä toimintoja. Myöskin joitain sosiaalisia ja terveyspoliittisia syitä voi havaita. Pääsääntöisesti verotuksen kohdentumiseen yms vaikuttaa aina kulloinenkin poliittinen ilmapiiri ja sen aikaansaamat painoitukset.

Itse kaupankäynti ja vaihdanta sekä sen helppous tai vaikeus on mielestäni aivan eri asia samoin kuin hyvinvoinnin syntymekanismit.

Jos yrittäjä on muulla toimialalla kuin verokosulttina tai muuten asiaa lähellä, niin rohkenen väittää, että varsin outoa järjestelyä ollaan pyörittelemässä jos "iso osa ajasta menee monimutkaisten veroasioiden kanssa puuhaamiseen."

Tuloverotus koskee yhtälailla yrittäjiä kuin muitakin verovelvollisia. Yrityksiä verotetaan hieman erilaisilla mekanismeillä kuin yksityihenkilöitä. Luonnollisesti sitten välillinen verotus erikseen. Viittaus verohallinnon "kotiinpäin vetämiseen" on varmaankin osittain totta, koska veroasiamiehet, jotka hoitelevat kunnan ja valtion puolesta näitä asioita ovat yleensä varsin hyvin informoituja. Kuitenkin veruspäätökiin voi hakea oikaisua tai muutosta myös oikusprosessilla jos oikaisulautakunnankaan ratkaisu ei miellytä.



Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: mairaksinen - 30.06.12 - klo:10:35
Verottajan toiminta välillä ihmetyttää, otetaan esimerkiksi vaikka ennakkoverot. Firman toiminta on vakiintunutta ja toiminnan mittarit näyttävät tasaista pientä kasvua. Tästä huolimatta verottajalla on vankkumaton luottamus siihen, että liikevaihto ja liikevoitto nousee katosta läpi ja laittaa sen mukaiset ennakkoverot. Tämä toki korjaantuu aina oikaisun kautta, mutta työajasta se on joka vuosi pois. Joskus sitä vaan toivoo, että verottaja katsoisi firman trendiä ja tekisi suoraan ennakkoverotuspäätöksen realismin mukaan.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: salaryman - 30.06.12 - klo:11:37
Lainsäädännössä - myös verotusta säätelevässä - on merkittävänä aspektina se, että laki aina legitimoi ensisijaisesti vallan ja vallankäytön. Ei voi välttyä vaikutelmalta että virkamiesvetoisesti valmisteltavat lait ja asetukset kirjoitetaan tarkoituksellisesti vaikeaselkoisiksi ja tulkinnanvaraisiksi virkamiesten vallankäytön maksimoimiseksi. Hyvä, tai huono, esimerkki on Suomalainen aivan käsittämätön autoverolainsäädäntö joka on suureksi osaksi yhden miehen, vanhemman hallitussihteerin, Mr. Autoveron, Heikki Kuitusen käsialaa. Kuitunen pystyi torpedoimaan lukuisia poliitikoilta lähtenyttä aloitetta autoverotuksen yksinkertaistamiseksi että järjestelmän tunsi kokonaisuudessaan käytännössä vain yksi mies, Kuitunen itse ja yhden poikkiteloin asettuneen virkamiehen tieltä siirtämiseen tarvittiin koko EU:n työntövoima.

Valtion fiskaaliset tarpeet tulisivat kyllä täytetyiksi hyvin yksinkertaisilla ja helppotajuisilla mekanismeilla mutta tämä tekisi melkoisen armeijan virkamiehiä tarpettomiksi, sekä - ei yhtäään vähempimerkityksellistä - ottaisi pikkupoliitikoilta yhden mahdollisuuden tehdä omia eturyhmiään ja maailmankatsomustaan suosivaa siltarumpupolitiikkaa verotuksen keinoin.

Mitä taas tulee suomalaiseen virkamieskulttuuriin, sitä voisi luonnehtia lähinnä bysanttilaiseksi. Kulttuuri - yhteisön jakamat arvot ja uskomukset - periytyvät edelleen pohjimmiltaan tsaarin Venäjältä - Bysantin valtakunnan perilliseltä suoraan alenevassa polvessa. Eetos on että tsaarin (valtion) valtaa ei saa kyseenalaistaa koska se on peräisin itseltään Jumalalta ja näinollen virkamieskin pitää itseään suurinpiirtein Jumalan tahdon toteuttajana.

Ilkeämielisesti sanotaan että yliopistojen ja muiden oppilaitosten terävimmät kynät menevät liike-elämän palvelukseen ja ylijäämä julkiselle sektorille missä työ on tylsää ja palkka pientä mutta lohdutukseksi siellä pääsee käyttämään valtaa. Ja pienen ihmisen vallankäytöhän on sellaista että kun valtaa on saanut vain vähän niin se on käytetävä tarkkaan, muutenhan se kuluisi hukkaan. (Minä en näin sanonut mutta näin kuulee sanottavan.)

Neuvostoliitossa lait kirjoitettiin tarkoitukselisesti sekaviksi, ristiriitaisiksi ja tulkinnanvaraisiksi koska näin kuka hyvänsä voitiin tuomita lain mukaan kun tuomio katsottiin poliittisesti tarkoituksenmukaiseksi. Kansakin pysyi nöyränä kun kukaan ei koskaan voinut olla ihan varma, etteikö olisi rikkonut jotain lakia.

Ja Neuvostoliitossakin järjestelmää kritisoivat leimattiin mielisairaiksi.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: tuc - 30.06.12 - klo:12:39
..ja nyt pyörii yksi maahantuontifirma, pari verkkokauppaa, pari myymälää ja franchising-myymälä.

Miten tuohon riittää kaikki aika? Et varmaan ole vielä siinä vaiheessa että voit palkata tiimin hoitamaan suurimman osan hommista, itse tyytyen vain tärkeisiin päätöksiin ;)

Maahantuontifirma on osin tukitoiminto noille kahdelle muulle ja diilit mitä tehdään on isoja ja niitä ei ole läheskään joka viikko.

Kasvisruokapuolen franchising-myymälä pyörii oman yrittäjän voimin, oma myymäläni + verkkokauppa täysipäiväisen työntekijän ja harjoittelijan voimin.

Herrainpukimon päivittäisasiat pyörii hyvin pitkälti Tuomaksen hoitamana, hän on siis täysipäiväisenä työntekijänä pukimolla. Jussi tullee tiimiin täysipäiväisenä

Itselle jää edellisistä lähinnä ostotoimet, varastonhallinta, yleinen hallinto, talous, byrokratia ja autolla pörrääminen + pr- ja asiakassuhteiden hoitaminen.

Koska olen vanhemmiten tullut surkeaksi keskittymään mihinkään pitkäaikaisesti, sopii tällainen duuni hyvin. Ei tarvitse keskittyä kuin muutamaksi sekunniksi tai pariksi minuutiksi yhteen asiaan kerrallaan. Ainoa, mihin olen aika kyllästynyt on se, että puhelin soi tosi usein ja aina joku haluaa tai tarvitsee jotain.

En nykyään tee viikonloppuisin duunia, jos ei lasketa satunnaista sähköpostin kirjoittelua. Aika kauan meni opetella se, että on olemassa erikseen työ ja vapaa-aika.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Kaitsu - 30.06.12 - klo:14:25
Tästä huolimatta verottajalla on vankkumaton luottamus siihen, että liikevaihto ja liikevoitto nousee katosta läpi ja laittaa sen mukaiset ennakkoverot.

Ei verottaja ennakkoveroa arvalla määrää, se määräytyy edellisen verotuksessa vahvistetun tuloksen mukaan. Eli mitä enemmän oli toissa vuonna viivan alla voittoa, sitä suurempi ennakkovero ja päinvastoin. Tai näin ainakin minä olen sen ymmärtänyt neljä vuotta rakennusalalla firmaa pyörittäneenä...
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: tuc - 30.06.12 - klo:14:27
Ei verottaja ennakkoveroa arvalla määrää, se määräytyy edellisen verotuksessa vahvistetun tuloksen mukaan. Eli mitä enemmän oli toissa vuonna viivan alla voittoa, sitä suurempi ennakkovero ja päinvastoin. Tai näin ainakin minä olen sen ymmärtänyt neljä vuotta rakennusalalla firmaa pyörittäneenä...

Olen eri mieltä, sillä Herrainpukimo ainakin joutui maksamaan aika paljon ennakkoveroja jo näin ekalla tilikaudella. Ihan hatusta vedetyt luvut.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Jami - 30.06.12 - klo:14:38
Olen myös eri mieltä ennakkoveroista. Yrittäjä perheestä kotoisin, kaikilla 3 veljellä yritys, itsellä yritys ja puolisolla yritys. Ennakkoverot ei ole koskaan olleet edes oikealla sivulla ja joka vuosi joutuu korjauksia tekemään.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Kaitsu - 30.06.12 - klo:16:53
Ehkä nää sitten vaihtelee tapauskohtaisesti. Me ei kahdelta ekalta tilikaudelta maksettu kuin jälkiveroja, eikä kukaan missään vaiheessa tullut tarjoamaan ennakkoverolippuja tai edes kysellyt mitään. Ensimmäinen ennakkoverolippu tuli kun ensimmäisen tilikauden voitto oli vahvistettu ja sen jälkeen ne on olleet juurikin sen viimeisen vahvistetun tuloksen mukaan.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: _ a m _ - 30.06.12 - klo:20:42
Ilkeämielisesti sanotaan että yliopistojen ja muiden oppilaitosten terävimmät kynät menevät liike-elämän palvelukseen ja ylijäämä julkiselle sektorille missä työ on tylsää ja palkka pientä mutta lohdutukseksi siellä pääsee käyttämään valtaa. Ja pienen ihmisen vallankäytöhän on sellaista että kun valtaa on saanut vain vähän niin se on käytetävä tarkkaan, muutenhan se kuluisi hukkaan. (Minä en näin sanonut mutta näin kuulee sanottavan.)

Joo kyllä pisneetin tekijät ovat ihmisistä kiistatta niitä älykkäimpiä.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: Tapsa - 02.07.12 - klo:14:33
Kannattaa siirtää firman toiminnot Pakistanin heimoalueille tai Somaliaan jos tuntuu siltä, että valtion ie puristaa liialti. Jos taas kokee, että lainsäädännön vaikeaselkoisuus on neuvostoliittolaista tai Suomen bysanttilaisesta hallintoperinteesä johtuvaa, niin kannattaa tutustua vaikka tähän artikkeliin joka kertoo siitä kuinka asioita hoidetaan vapaan markkinatalouden ihmemaassa:

http://www.economist.com/node/21547784 (http://www.economist.com/node/21547784)

Jos halpojen heittojen ja mutuilun sijasta byrokratisoitumisen ja oikeudellistumisen todelliset syyt ja seuraukset modernissa yhteiskunnassa kiinnostavat, niin kannattaa tutustua edes kursorisesti alan kanonisoidun klassikon Max Werberin aivoituksin.

disclaimerina toki, että harva asiaan tutustunut kieltää suomalaisen verolainsäädännön vaikeaselkoisuuden.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: LuckyDuke - 03.07.12 - klo:11:39
Tämä keskustelu saa masentuneeksi. Kun ameriikankielisellä forumilla kysytään yrittäjyyskokemuksia, nousee mm. näitä asioita esiin:

- työnteon vapaus ajasta ja paikasta
- mielenkiintoisten ongelmien ratkaisu
- hyvä ansiotaso
- voi valita työkaverinsa ja asiakkaat
- itsensä toteuttaminen
- erittäin fiksut perustajakaverit
- mahdollisuus rikastua

Suomessa kun kysyy (ei ainoastaan tällä palstalla):
- verotus
- verotus
- verotus
.
.
.
.
.
- verotus

Asenne on täällä ongelma, verotus ei ole (suuri) ongelma.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: i v y m a n - 03.07.12 - klo:22:06
No voi voi. Itku tulee kun ihmiset on niin ikävän negatiivisia eikä kenenkään hampaatkaan kiillä.

Nyt ei olla Amerikassa.

Pienyrittäjä / freelancer itsekin, vapaus hyvä asia, valtiovallan suhtautuminen pienyrittäjiin / itsensä työllistäjiin täyttä koiran paskaa.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: mairaksinen - 03.07.12 - klo:22:12
Valtio ja verottaja pitävät nöyränä, sillä he yrittäjät usein kaatavat. Eikä se ole periaatteessa väärin, koska bisneksen pitää olla terveellä pohjalle. Se mikä on hanurista, ja josta soisi jenkkejä apinoivan, on suhtautuminen epäonnistumiseen. Täällä ei valtion toimesta kannusteta yrittämään uudestaan, vaan kerran epäonnistunut yrittäjä pitää ymmärtää oma parhaansa ja pitäytyä jatkossa palkkatöissä, oli halua yrittäjyyteen tai ei.

Jenkeissä konkka ei ole henkisesti sellainen maailmanloppu, jossa ei kannusteta yrittämään uudelleen. Rahat ja omaisuus yleensä menee, mutta kipinää ei pyritä sammuttamaan.

Tämä ero kyllä "kannustaa" olemaan nöyrä verottajalle, jotta se ei vaan suutu.
Otsikko: Vs: Oletko yrittäjä?
Kirjoitti: salaryman - 03.07.12 - klo:22:55
Kannattaa siirtää firman toiminnot Pakistanin heimoalueille tai Somaliaan jos tuntuu siltä, että valtion ie puristaa liialti. 

Melkoisen moni on jo siirtänyr firmansa Viroon. Ja vauhti vaan kiihtyy. Ikävä juttu suomalaisen holhousyhteiskunnan kannalta. Kun veropohja kapenee niin niistä jotka vielä verottajan kynsiin jäävät pitää puristaa viimeisetkin mehut pois. Huonompaa hiihtokenkää tiedossa suomalaiselle työssäkäyvälle keskiluokalle (sille joka kaikki viulut loppuviimein maksaa) seuraavan sukupolven ajaksi.