Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Siska

Sivuja: 1 2 [3] 4 5
31
Vapaa sana / Vs: Klassinen pukeutuminen vs. "Larppaus"
« : 25.02.18 - klo:12:22 »
Itse näkisin, että lyhykäisyydessään pukeutumiskulttuuri on muuttunut siksi, ettei muodolliselle pukeutumiselle ole nähty tarvetta ja osaltaan siksi, että ihmisten enemmistö arvostaa määrää laatua enemmän. Uskoakseni useimmat tällä foorumilla allekirjoittavat väitteen, että on helpompi löytää istuva massatuotettu tuulipuvun takki kuin vastaava pikkutakki.

Tuo larppaus on sinänsä hieman halveeraava muotoiltu ilmaisu, mutta on siinä myös jotakin sisältöäkin. Liian suuri poikkeama normista aiheuttaa mielikuvan siitä, että poikkeama ei ole ulkoapäin saneltua tai sattumaa vaan itsetarkoituksellista ja väittäisinkin, että useimmille ihmisille edellä mainittu syy on helpompi sulattaa kuin jälkimmäinen.

Ihmisistä on mukava ajatella, että puku päällä vastaantuleva ihminen on menossa rippijuhliin tai hautajaisiin, koska he arvottavat toisten käytöstä omista lähtökohdistaan. Samasta syystä on helpompi ymmärtää, että räätäli on perehtynyt pukeutumiseen (koska hänen on työnsä puolesta pakko), kun taas pukeutumiseen perehtynyt insinööri herättää hämmennystä ja mahdollisesti jopa mielikuvan turhamaisuudesta, mikäli tämä vaikuttaa omista lähtökohdista katsottuna järkevimmältä motiivilta.


32
Olen tässä sunnuntaiaamun ratoksi lukenut Nicholas Antongiavannin kirjaa "The Suit: A Machiavellian Approach to Men's Style". Kirjan 12. kappale "Of the young man" herätti minut pohtimaan pukeutumistyylin sosiaalista hyväksyttävyyttä suhteessä ikään ja sosiaaliseen asemaan.

Antongiavanni toteaa "It does not seem reasonable to them that young men should enjoy the trappings of eminence before attaining the reality". Tässä lauseessa "them" viittaa siis vanhempiin miehiin. Myöhemmin mainitaan yksityiskohtaisemmin asioita, joita nuoren miehen tulisi välttää: kolmiosaiset puvut (etenkin kaksirivisellä liivillä), kontrastikaulukselliset paidat, muut kuin yksiväriset vasikannahkaiset kengät, hatut, taskukellot, rusetit, taskuliinat, voimakkaat kuviot ja kirkkaat värit.

Vastaavasti todetaan, että nuorta miestä pukevat pikkutakit ja khakit, yksiriviset puvut, koristeettomat mustat kengät, nappikalvosimella olevat paidat, nappikauluspaidat, raitasolmiot, vyöt, hienovaraiset kuviot ja rauhalliset värit. Pukeutumistyylin hyväksyttävyyden yhteys sosiaaliseen asemaan käsitellään epäsuorasti sitä kautta, että nuoremmilla sosiaalinen asema on ainakin saman ammattiryhmän sisällä luonnostaan matalampi kuin vanhemmilla.

Lähdin hieman jatkojalostamaan ajatusta Suomen oloihin. Alla on hyvin karkeaa pohdintaa, jota voivat muut täydentää osaltaan:

Alle 20 v
Vertaisryhmän sosiaaliset odotukset pukeutumisen rentoudesta suhteellisen korkea, johtuen osin vertaisryhmän heikoista mahdollisuuksista panostaa pukeutumiseen. Huonosti istuvan puvun kanssa näyttää helposti asiakaspalvelijalta tai siltä, että on menossa rippijuhliin ja hyvin istuvan puvun kanssa herättää huomiota. Raskaista kankaista olevat pikkutakit näyttävät helposti isältä lainatulta.

20–25 v
Tässä iässä useimmat joko opiskelevat ja/tai käyvät töissä. Molemmat yhteydet nostavat odotusta pukeutumisesta; vaatteiden on syytä olla vähintäänkin ehjiä. Opiskelumaailmassa tuskin välttyy täysin erilaisilta juhlatilaisuuksilta. Pikkutakin käyttäminen on luontevaa puolimuodollisissa yhteyksissä. Suorittavaa työtä tekevillä käytössä on usein erillinen työnantajan määrittämä ja antama työasu, jolla on siten varsin vähän yhteyttä vapaa-ajan pukeutumisvalintoihin.

25–35 v
Korkeakoulutaustaiset ovat siirtyneet ensimmäisiin töihinsä, joissa pukeutumisoletuksena on tyypillisesti smart casual, joskin monissa tehtävissä pitäytyminen opiskeluajoilta jäänteenä olevassa casual-pukeutumisessa on vielä sosiaalisesti hyväksyttävää. Asiantuntija- ja esimiestehtävissä arkipukuja käytetään lähinnä merkittävissä asiakastapaamisissa tai puolivirallisissa yhteyksissä. Oman lukunsa muodostavat tietyt kaupalliset ja lainopilliset tehtävät, joiden parissa business casual saattaa olla oletus jo tässä vaiheessa. Arkipukeutumisen osalta oletus asiallisesta pukeutumisesta ei kata juuri muuta näkökulmaa kuin sen, että vaatteet ovat ehjät ja siistit. Pikkutakit edustavat arkipukeutumisen muodollisempaa päätä ja vapaa-ajallaan arkipukua käyttävä leimautuu helposti eksentrikoksi, erityisesti jos työtehtävät eivät perustele sellaisen hankkimista; esimerkiksi eräästä tuttavastani paikallislehti teki tällä perusteella haastattelujutun.

35–60 v
Luontainen karisma alkaa puskea esiin ja liikkumatila laajenee. Tämän ikäisellä miehellä ei ole varsinaisesti mitään syytä olla pukeutumatta asiallisesti töissä tai juhlatilaisuuksissa. Asiantuntija- ja esimiestehtävissä hupparit ja kivipestyt farkut pudottavat miehen helposti mieslapsikategoriaan, joskin IT-ala muodostaa tässä merkittävät poikkeuksen – jos nyt ei muiden niin ainakin alan itsensä silmissä. Esimiestehtävissä smart casual muodostaa pukeutumisen alarajan eikä arkipukukaan herätä suurempaa huomiota. Vapaa-ajan pukeutumisen osalta hyvänä pukeutumisena koetaan jonkinlainen vakiintunut oma tyyli, oli se sitten rokkikukko tai keikari.

60–
Eläkeiän kynnyksellä ympyrä sosiaalisesti sallittu pukeutumisen kirjo laajenee entisestään. Tässä iälle on ominaista suuri sosiaalinen vapaus yhdistettynä vähäiseen sosiaaliseen rohkeuteen.


Kommentteja, ajatuksia? Erityisesti tuosta iäkkäämmästä päästä minulla ei ole omakohtaista kokemusta.

33

Erään useampipäiväisen ammatillisen tapahtuman iltatanssit. Uskoakseni kyseessä on Suomen mittapuulla suhteellisen vanha tapahtumaperinne.

Minä olen usein osallistunut iltajuhlaan, jonka kuvaus vastaa täsmälleen tuota, ja lukeekohan kutsussa pukukoodina "frakki, tumma puku tai smokki", en muista, mutta mielestäni miehet pukeutuvat sinne juuri noin ja kukin tyylillään. Se ei aiheuta mitään hämmennystä, ja itsellä kun ei frakkia ole pukeudun aina smokkiin. Pidänkin smokista paljon enemmän, vaikka kyllä hyvin istuvaa frakkiakin olen joskus pitänyt.

Kiitoksia hyvistä huomioista. Taidan mennä siis frakilla, kun se löytyy entuudestaan. Veikkaisin, että jakolinja menee kutakuinkin niin, että akateemisissa kemuissa ravanneilta löytyy enemmän frakkeja ja muilta puolestaan enemmän smokkeja.

34
Varminta on jättää menemättä. Mikähän tapahtuma on kyseessä?

Erään useampipäiväisen ammatillisen tapahtuman iltatanssit. Uskoakseni kyseessä on Suomen mittapuulla suhteellisen vanha tapahtumaperinne.

En ole aivan varma edistääkö menemättä jättäminen tapahtumaan osallistumista, mutta kiitän kuitenkin vinkistä.

35
Hölmö kysymys etiketistä:

Jos tapahtuman pukukoodina lukee "frakki tai smokki" niin kumpi näistä olisi sitten asiallisempi vaihtoehto? Omaan korvaan tuntuu tosi oudolta pukukoodilta. Frakki löytyy omasta takaa, mutta se saattaa kyllä näyttää aika hoopolta, jos smokkeja on vähänkään enemmälti. Olisiko tumma puku varmempi valinta?

36
Myydään seetripuiset Shoepassion-merkkiset lepolestit kokoa 40. Lepolestien kokonaispituus on 29 cm eli vastaa hyvinkin joidenkin valmistajien kokoa 41.

Ostettu huhtikuussa 2016 ja hyvässä kunnossa. Alla linkki malliin.
http://www.shoepassion.eu/shoe-trees/cedar-shoe-tree.html

Hintapyyntö: 15 €.

Lepolestit sijaitsevat Oulussa, toimitustapa nouto, postitus tai toimitus lähialueelle.

37
Nyt olisi neuvot kalliit!

Upouusille Loake Anglesey -bootseille pärskyi dieseliä. Onko tahroille mitään tehtävissä?

38
Yhteiskunta / Vs: Statussymboli
« : 06.12.17 - klo:00:57 »
Voisimmeko todeta vaatetuksen olevan viestintää, jolla sijoitutaan johonkin haluttuun ryhmään? Joko osoitetaan kuuluminen siihen, tai vastaavasti pyritään kuulumaan ja pääsemään siihen?

Ulkoisen habituksen muuttuminen osoittaa ryhmälle kantajan halua päästä siihen. Liian nopeasti tehty muutos särähtää silmään (terveiset Pasi Heikuralle), eli näyttää ympäristössä larppaamiselta. Sopivan hitaasti tapahtuva muutos taas antaa kuvan vakaasti etenevästä henkisestä transitiosta. Nopea muutos voi tapahtua myös takapakkia tai toiseen suuntaan, eikä kantajaa siis voida pitää luotettavana.

Pukeutumistyylin vaihdoksella on mielestäni eri vaikutukset niihin ihmisiin, jotka tuntevat sinut kuin niihin joita et tunne. Sinut tuntevissa ihmisissä tunne nokkimisjärjestystä uhkaavasta muutoksesta voi kirvoittaa happamia kommentteja mutta sinua tuntemattomiin ihmisiin vaikuttaa toivottavasti haloefekti.

Eihän statussymboleissa ole kysymys muusta kuin luoda mielikuva siitä että olet saavuttanut jotain vaikeasti tavoiteltavaa, oli se sitten todellista tai feikkiä. Tällä mielikuvalla on merkitystä koska ihmisluonteeseen on syväkoodattu ajatus siitä, että jos sinulla on jokin poikkeuksellisen positiivinen ominaisuus, se heijastaa sitä että olet muutenkin poikkeuksellisen ”hyvä” ihminen. Jos olet saavuttanut menestystä yhdellä elämän alueella, oletetaan että pystyt toistamaan menestyksesi jollain toisella elämänalueella.

Pukeutuminen on varmaan helpoin tapa luoda haloefektiä. Pukeutumalla sinulle sopiviin, siisteihin ja harmoonisiin setteihin synnytät ihmisissä alitajuisen mielikuvan siitä, että sinulla on homma hallussa ja tämän jälkeen he olettavat että pystyt toistamaan jämptin, hallitun suorituksen myös muilla elämänalueilla.

Harvemmin pelkillä symboleilla mitään nousua hierarkiassa saa aikaiseksi, juju on vaan siinä että näillä vivuttamalla saa mahdollisuuksia osoittaa olevansa ensivaikutelman mukainen. Voivat siis toimia ovenavaajina sellaisiin mahdollisuuksiin jotka muuten jäisivät piiloon.

Mikäli pukeutuminen on todella huonoa niin tuo halo-efekti toimii varmasti myös toiseenkin suuntaan. Voi olla mahdollista, että efekti toimii jopa voimakkaammin negatiivisen kuin positiivisen vaikutuksen suuntaan. Valtaosa ihmisistähän ei osaa erottaa #menswear-nyansseja, mutta osaa kyllä tehdä pesäeron vaikkapa rumien/epäsiistien ja rikki olevien vaatteiden välillä.

40
Ostin halvalla porkkananvärisen kaulahuivin tuodakseni hieman kontrastia tummansiniseen villakangastakiin. Nämä yhdistettynä oxblood-värisiin saappaisiin ja fedoraan. Erään hieman erilaista pukeutumissuuntaa edustavan miespuolisen vastaantulijan huulilta pystyi lukemaan kommentin "homo".

Tuli mieleen täällä foorumilla kuultu vinkki: jos päät kääntyvät kadulla, olet pukeutunut liian huomiota herättävästi.

41
Missäpäin lepolestit sijaitsee? Olisin ainakin toisesta kiinnostunut.

Oulusta löytyy, toimitus lähialueille tai postitus onnistuu myös.

42
Myydään kaksi paria seetripuisia Human Scales -lepolestejä.

Noin puoli vuotta vanhoja ja kaikin puolin erinomaisessa kunnossa. Tässä linkki malliin.

Hintapyyntö: 20 € per pari.

Lepolestit sijaitsevat Oulussa, toimitustapa nouto, postitus tai toimitus lähialueelle.


43
Yhteiskunta / Vs: Statussymboli
« : 21.11.17 - klo:18:49 »
Mutta millainen statuksen esittämisen tunnistaisi vain alempi luokka, mutta eivät muut.
Ensimmäisenä tulevat mieleen jengitatuoinnit ja tietynlaiset korut.

44
Yhteiskunta / Vs: Statussymboli
« : 21.11.17 - klo:08:31 »
Vetoaako Sherlock Holmes siihen osaa sosiaalista tietoisuuttamme joka lukee ja tulkitsee vallan ja aseman symboleja ympärillään?

Hyvinkin mahdollista, että tuo selittää osaltaan Holmesin ajattomuutta.

Uskoisin, että yhteiskunnan voimakas keskiluokkaistuminen on jossain määrin muuttanut statussymboleiden ja yhteiskuntaluokkien yhteyttä. Tämän luulisin johtuvan siitä, että valtaosa ihmisistä on keskiluokkaa ja viettää aikansa pääosin keskiluokkaisten ihmisten kanssa. Näin ollen ihmiset huomaavat kyllä hyvin keskiluokkaiset statussymbolit, mutta heikommin muita. Väittäisin, että sotien jälkeisenä aikana on osattu päätellä jo kengistä, mihin yhteiskunnan kerrokseen kukin on sijoittunut. Nykyään rikkinäisissä tennareissa kulkeva mies voi olla yhtä hyvin IT-miljonääri kuin vähävarainen. Osaltaan ilmiön havainnointia vaikeuttaa samanaikainen kehitys kohti epämuodollisempaa pukeutumista.

45
Vapaa sana / Vs: Mitä inhottavaa näit tänään?
« : 13.11.17 - klo:23:35 »
Sokoksella tuli vastaan Eccon kiiltonahkaisia kenkiä, malliltaan pulleita wingtip derbyjä. Väreinä musta ja viininpunainen.

Alla linkki
https://us.shop.ecco.com/kenton-brogue-tie-512014.html?dwvar_512014_color=11001#cgid=men-dress

Mihinköhän käyttöön tuollaisia on oikein ajateltu? Liian koristeellisia iltajuhliin ja tuo kiillotettu nahka näyttää liian halvalta päivällä. Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko tuollaisilla on menekkiä.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5