Keikarin foorumi

Keikari => Yhteiskunta => Aiheen aloitti: Ville - 28.09.13 - klo:14:31

Otsikko: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ville - 28.09.13 - klo:14:31
...vaan ei sellaiset miestenlehdet. Suomessa on kaiketi vain kaksi miestenlehteä, jotka ovat pysyneet kasassa ja laajentuneet: Tekniikan Maailma sekä Metsästys ja Kalastus. Viimeisin miesten yleislehtiyritys taisi olla Suomen Kuvalehden julkaisema Mies (http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Suomen+Kuvalehden+Mies-lehti+j%C3%A4ihin/1101980051818 (http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Suomen+Kuvalehden+Mies-lehti+j%C3%A4ihin/1101980051818)), joka kaatui nopeasti. Ulkomailla näitä taas löytyy lukemattomia.

Miksi miestenlehdille ei Suomessa ole kysyntää?
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: U-Haul - 28.09.13 - klo:14:55
Markkina vaan on yksinkertaisesti liian pieni. Isolla kustantajalla paperilehden kannattavuusraja on yleisesti 20 000 - 30 000:n levikki. Silloin kyseessä on kuitenkin jo ihan hyvän kokoinen lehti. Maksullisella "Miestenlehdellä" olisi saavutettavissa arviolta ehkä vain n. 5000:n levikki.

Netti on kuitenkin kustannusrakenteeltaan ihan toinen juttu, ja sinne voisi olla mahdollista rakentaa ihan menestyvääkin miestenlehteä/portaalia sopivasti toteutettuna. Siihen löytyy esim. tältäkin foorumilta monenlaista osaamista. Voisi olla hyvinkin mielenkiintoinen hanke ja aikakin kypsä jo tällaiselle.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: mairaksinen - 28.09.13 - klo:14:59
Haaste on kaupallinen ja jos sitä kaupallisuutta karttaa kuin ruttoa, ei päästä alkua pidemmälle.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Jaguar - 28.09.13 - klo:15:01
Kestotilauksena tulee (http://www.pingstate.nu/omnilayer/yksi/kuvat/11904/karpaasi.jpg)
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ville - 28.09.13 - klo:15:37
...no niin, josko laitettaisiin verkkolehti pystyyn? Miestenlehteen osallistuminen kiinnosti jo ensimmäisenä opiskeluvuotena, mutta en löytänyt priimusta moottoria projektiin. Joku varmasti tuntee jonkun, joka tuntee jonkun, joka rohkenee.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: salaryman - 28.09.13 - klo:15:39
Komppaan U-Haulia; Tulevaisuus on sähköinen. Sitä mukaa kun aikakauslehden tyyppisen materiaalin katseluun soveltuvat mobiililaitteet yleistyvät, paperisten lehtien kysyntä supistuu. Ei ole epäilystäkään siitä että tulevaisuus on verkkojulkaisujen.

Ongelmia on muutama mutta ne on kierrettävissä.

Ensimmäinen suurempi ongelma on tai oli se, että julkaisusovellukset oli kierrätettävä käyttöjärjestelmän julkaisijan kautta mihin yleensä liittyi se, että application shop lohkaisi reippaan siivun sovelluksen kautta kulkevasta rahavirrasta. Turha kuvitella että joku NY timesin kaltainen suuri toimija hyppisi riemusta siitä ajatuksesta että omppufirma imuroisi kolmasosan tilaajatuloista.

Toinen on se, että lehtien visuaalisesta ilmeestä vastaavilla ammattilaisilla ei ole oikein selvää käsitystä sähköisen median vaatimuksista ja mahdollisuuksista eikä kovin monen tushi- AD:n ta graafikon käsissä koodi taivu. Edelleen tehdään paperilehteä ja ajatus esimerkiksi upotetuista videoista ei oikein taivu.

Kolmas juttu on että eri mobiilikäyttöjärjestelmille pitää tehdä omat appsit, tosin HTML5/CSS3 -kehys tuo tähän toivottavasti ratkaisun.

Käyttöjärjestelmäkysymys ratkeaa aivan varmasti siten että sovellukset siirtyvät päätelaitteista pilveen ja päätteeseen ei tarvita kuin selain ja luotettava autentikointimenetelmä niin "lehden" kaltainen kaupallinen sovellus on toimivine ansaintalogiikkoineen kaikilla mobiililaitteilla saavutettavissa.

Tuo pilven laskentatehon valjastaminen avaa muitakin jänniä mahdollisuuksia: Käännöskoneitten ei tarvitse nykyisestä niin hirveästi enää kehittyä kun julkaisun alkuperäiskieli muuttuu merkityksettömäksi ja mediakuluttaja voi nauttia millä hyvänsä kielellä tuotetusta materiaalista äidinkielellään. Itse olen huvittanut itseäni selaamalla mm. puolalaisia verkkosivuja chromella käännösstoiminto päällä.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Pchan - 28.09.13 - klo:16:38
Toinen on se, että lehtien visuaalisesta ilmeestä vastaavilla ammattilaisilla ei ole oikein selvää käsitystä sähköisen median vaatimuksista ja mahdollisuuksista eikä kovin monen tushi- AD:n ta graafikon käsissä koodi taivu. Edelleen tehdään paperilehteä ja ajatus esimerkiksi upotetuista videoista ei oikein taivu.

Hyvää hypertekstiäkin näkee varsin harvoin, vaikka se on koko netin pihvi. Valokuvien käyttö on toinen ikuinen ongelmakohta.

Videoita en siinä mielessä näe ongelmana, että videoita ja tekstiä kulutetaan hieman eri tavoin. Usein tekstin lukija ei löydä lisäarvoa videosta ja vastaavasti videota hakenut ei jaksa lukea tekstiä. Voin katsoa chris harrisia youtubessa, mutta en jaksaisi lukea herran samaan juttuun liittyvää tekstiä. Vastaavasti taas en jaksa katsella autoblogin tai the vergen satunnaisia videoita, kun noissa saiteissa teksti ja kuvat ovat se juttu. Kannattaa vähän miettiä, missä voi olla hyvä. Kuvat vaativat taitoa ja kalustoa. Videot ovat vielä vaativampia, jos ei halua ihan harrastelijatasoon tyytyä.

Nettilehdessä kannattaa suunnitella tarkkaan tulopuoli. Voisi olla ihan fiksua yhdistää erilaisia ansaintamalleja. Kuvapainotteisessa lehdessä voisi esim. olla ihan toimivaa, että kuvat näkyisivät hyvällä resolla vain jonkin pienen tilausmaksun suorittaneille lukijoille. Mainontaa kannattaa syleillä avoimesti, koska siltä puolelta voi tienata rahaa. Aiemmin maksullisilla appseilla olisi voinut tienata, mutta tänä päivänä on jo mukavampaa selata melkein kaikkea netin kautta myös mobiilivehkeillä.

Kannattaa laskea aika tarkkaan paljonko kassavirtaa pitäisi generoida, jos juttujen tekemiseen vaaditaan kirjoittajan lisäksi kuvaaja sun muuta. Matkustelukin voi olla puolipakollista mielenkiinnon ylläpitämiseksi.

Netissä kilpailu on kansainvälistä, joten suomessa pitää kyetä tuottamaan jotain paikallisuuteen perustuvaa lisäarvoa. Toki pelkkä suomenkielikin on jo plussa joillekin lukijoille.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: salaryman - 28.09.13 - klo:18:07
Vastaavasti taas en jaksa katsella autoblogin tai the vergen satunnaisia videoita, kun noissa saiteissa teksti ja kuvat ovat se juttu. Kannattaa vähän miettiä, missä voi olla hyvä. Kuvat vaativat taitoa ja kalustoa. Videot ovat vielä vaativampia, jos ei halua ihan harrastelijatasoon tyytyä.

Rima nousee koko ajan ja uudet välineet vaativat uusia taitoja ja uusia lähestymistapoja. Nettilehti on oikeastaan täysin väärä ja turhaan mielikuvatasolla rajoittava määritelmä tälle medialle kun kysymys on multimediajulkaisusta. Multimediajulkaisu on rampa heti kättelyssä jos jättää jonkun multimedian dimension huomioimatta. Tekstin ohessa ääntä ja sekä staattista että liikkuvaa kuvaa.

Tähän saa perspektiiviä kun miettii painetun median historiaa. Kaiverretuista painolaatoista irtokirjasimiin, jossain vaiheessa piirroskuvituksen sekaan hiipivät valokuvat, sitten tuli värikuvia, valokuvan tarkkaa painojälkeää jne. Nyt sitten ollaan menossa verkkoon. 

Ja kuten sanoin, tekoälyn ja verkkopalveluiden, varsinkin automaattisten reaaliaikaisten käännöspalveluiden kehittyminen tekee materiaalin alkuperäiskielestä merkityksettömän. Ja koska verkolla ei ole maantiedettä, kilpailu on jo heti lähtöviivalta globaalia.

Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: U-Haul - 28.09.13 - klo:18:23
Näkisin että Villen blogi ja foorumi voisivat olla jo erittäin hyvä lähtökohta. Niitä muokattaisiin teknisesti eteenpäin foorumisofta, ulkoasu jne., ja blogista tehtäisiin verkkolehti, jonka aihepiireinä, alaosastoina olisivat täällä foorumillakin keskustellut vaatepuoli, ruoka, juoma, tekniikka, kulttuuri... Laadukasta kuvamateriaalia ja liikkuvaa kuvaa. Palveluhaku vaattureista, liikkeistä, palveluista. Kenties kuitenkin pääosin Suomen kielellä, mutta käännettynä myös Englanniksi. Nimi saattaisi toimia sellaisenaan tai sitten "Keikari" on nyt Xxxx.

Brändin luomista ja jonkin verran aktiivista markkinointia eri puolilla, perinteisessä mediassa, sosiaalisessa mediassa jne. Alkuun lehti saattaisi syntyä kiinnostuneiden avustajien, kirjoittajien, kuvaajien, koodareiden vapaaehtoisvoimin omien toimien ohessa, ikään kuin isona yhteisblogina, kunnes mahdollinen kaupallinen potentiaali alkaisi hahmottua. Jonkinlainen yhteisö, osakeyhtiö, olisi ehkä syytä perustaa ja kerätä hieman alkupääomaa toimintaan. Kuluthan eivät aivan valtavat ole, kun toimitiloja, laitteita tms. ei alkuun tarvita.

Itse olen mielelläni tällaisessa hankkeessa mukana siltä osin kuin voin auttaa. Tällainenhan todella Suomesta puuttuu ja tällainen pitäisi olla. Kuten Pchan totesi, erilaisia laskelmia on kuitenkin hyvä tehdä alkuun, olisiko hanke parhaimmillaankaan mielekäs. Varsinaisesti taloudellisesti kannattavat sivustot vaativat yleensä hyvinkin mittavia kävijämääriä. Ansaintalogiikka perustuisi melko puhtaasti ilmoitteluun. Tässä ehkä kohderyhmä ja tuote on kuitenkin erityinen, eikä varsinaista suoraa kilpailijaa Suomen markkinoilla ole. 

Ei tietysti tyylikkään ja hienon verkkolehden pyörittäminen puhtaasti kulttuuritekona harrastemielessäkään (suuri yhteisblogi) mikään huono vaihtoehto ole, jos työmäärä säilyy kohtuullisena. Tuntuu että lukuisat erilliset laatublogit menevät jollain tavalla hukkaan, kun kävijämäärä jakaantuu usealle pienemmälle sivustolle.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Koutsi - 28.09.13 - klo:18:39
Laitappas Ville pystyyn. Lupaan lukea.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ron Burgundy - 28.09.13 - klo:18:58
Ville kysyi "miksei miestenlehdille ole Suomessa kysyntää", ja täällä puhutaan jo insinöörilasit päässä appseista ja julkaisualustoista. Ei kyllä yllätä tällä foorumilla.

Miestenlehdille ei ole Suomessa kysyntää, koska miehet ovat sukupuolensa sisällä paljon vaihtelevampaa porukkaa kuin naiset. Naistenlehdet rakentavat koko juttunsa sen pohjalle, että on olemassa jonkinlainen (lähes) kaikkien naisten jakama "naiseuden kokemus", johon sisältyy asioita kuten ihmissuhteet, kulttuuri, muoti, perhe, sisustus ja juoruilu. Naistenlehdet olettavat, että nämä asiat kiinnostavat lähes kaikkia naisia niin paljon, että he haluavat säännöllisesti maksaa rahaa saadakseen lukea niistä lehden sivuilta. Ja naistenlehdet ovat oikeassa.

Miehillä tilanne on aivan toinen. Miesten kiinnostuksen kohteet vaihtelevat paljon villimmin kuin naisten, eikä koko valtavaa kirjoa voi tunkea yhteen lehteen. Siksi aiemmissa lehtiyritelmissä on yritetty väkisin luoda jonkinlainen modernin mieheyden tiivistymä vastineeksi naistenlehtien kohdeyleisölle, ja tuloksena on ollut huono karikatyyri - hyvin toimeentuleva kaupunkilaismies, joka tykkää mimmeistä, urheilusta, elektroniikasta, autoista, elokuvista, mimmeistä ja urheilusta.

Miehet ovat myös reilusti taipuvaisempia pakkomielteisiin kuin naiset. Kun mies kokee jonkin asian kiinnostavaksi, hän haluaa tonkia sen pohjia myöten. Siksi kamera-, pienoismalli-, auto- ja kuntoilufriikit lukevat omia lehtiään, joissa ei ole juttuja oman lokeron ulkopuolelta.

Tekniikan Maailmakaan ei ole mikään miesten yleislehti. TM ei pärjää Suomessa siksi, että kaikki miehet olisivat kiinnostuneita tekniikasta ja vimpaimista. Eivät ole. Varsinkin suurissa kaupungeissa on valtavasti miehiä, joita TM ei kiinnosta pätkän vertaa. Nykyään enemmän kuin koskaan.

TM porskuttaa, koska tässä maassa on silti hyvin paljon tekniikasta ja vimpaimista kiinnostuneita miehiä (eikä lehdellä ole ainuttakaan kotimaista kilpailijaa).

Miesten yleislehti on mahdoton ajatus näin pienessä maassa.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Arska - 28.09.13 - klo:19:03
..."naiseuden kokemus", johon sisältyy asioita kuten ihmissuhteet, kulttuuri, muoti, perhe, sisustus ja juoruilu...

Varsinkin juoruilu.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Jaguar - 28.09.13 - klo:19:08
Ihan hyvää tekstiä ronilta. Vaikuttaa siltä, että tämän sorttisissa arvioissa pitkälle pärjää kun miettii tuollaisia yksinkertaisia perusjuttuja. Jotkut sortuvat ylianalysointiin, ehkäpä syynä on se, ettei heidän omalla alallaan ole noin helppoja vastauksia.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ville - 28.09.13 - klo:19:45
Olen lukenut Esquirea useamman vuoden, sillä lehti on törkeän halpa myös Suomeen asti tilattuna. Kyllä siinä jonkinlainen miehyyden kokeminen ja eläminen on keskiössä, mukana tietysti ruoka, tyyli, vähän autoja, viinat myös. Joka numerossa on lisäksi raskaan sarjan journalismia noin viiden tuhannen sanan verran, aiheena esimerkiksi USA:n ja Meksikon rajasodat, dollarisetelien valmistus, kipeä miehen isäsuhde, terrorismin vastainen sota, näin edelleen. Taitto on loistava, tyylijutut surkeita mainoskuvia. Kyllähän sitä lukee, mutta pääsyynä tietysti halpa hinta, ja onhan Amerikan sisämarkkinoilla tilaa miesten lehdille.

Voisin hyvin kuvitella pitkän linjan artikkeleita suomalaiseen miestenlehteen: miehen elämänvalinnat peruskoulun jälkeen, eri parisuhteiden anatomiaa, mitä lapsiltaan oppii, kuinka joku sai elämänsä kuntoon vasta vankilassa, vanhempien sukupolvien kokema emaskulaatio, muutamat tarinat inttivaiheista, mitä työelämä on opettanut, kuinka joku menetti koko perheensä, näin edelleen. Riittävän yleisellä tasolla miehen näkökulmasta koettuja asioita, jotka jollain tavoin koskettavat Matti Meikäläistä. Vaikea sanoa mitä muuta lehteen tulisi. Kysymyspalsta ainakin on kulunut vinkkeli. Jospa konseptina olisi, ettei mitään vakiopalstoja edes löytyisi.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Venemies - 28.09.13 - klo:20:43
Muistan vielä MG Miesten Glorian ja Veli -lehden. Eivät edes nousukaudella myyneet.

En tiedä mistä johtuu. Veli tosin oli melkoista p*skaa.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: watchet - 28.09.13 - klo:21:55
Olen lukenut Esquirea useamman vuoden
Ko. aviisi on ollut ikävässä lamassa sitten Arnold Gingrichin, Esq. päivien. Tuolloin oli tyyliä ja raskaan sarjan journalismia à la Ernest Hemingway, William Faulkner, John Steinbeck, Truman Capote, Norman Mailer etc.
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Arnold_Gingrich.jpg)
(http://1.bp.blogspot.com/-gFZi26yr7uw/T0zIcBcGVoI/AAAAAAAADHU/ldRFR714JWE/s1600/349c8796.jpg)
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Fränk - 28.09.13 - klo:22:00
Ronilta ansiokas analyysi.

[spoiler]
Ville kysyi "miksei miestenlehdille ole Suomessa kysyntää", ja täällä puhutaan jo insinöörilasit päässä appseista ja julkaisualustoista. Ei kyllä yllätä tällä foorumilla.

Miestenlehdille ei ole Suomessa kysyntää, koska miehet ovat sukupuolensa sisällä paljon vaihtelevampaa porukkaa kuin naiset. Naistenlehdet rakentavat koko juttunsa sen pohjalle, että on olemassa jonkinlainen (lähes) kaikkien naisten jakama "naiseuden kokemus", johon sisältyy asioita kuten ihmissuhteet, kulttuuri, muoti, perhe, sisustus ja juoruilu. Naistenlehdet olettavat, että nämä asiat kiinnostavat lähes kaikkia naisia niin paljon, että he haluavat säännöllisesti maksaa rahaa saadakseen lukea niistä lehden sivuilta. Ja naistenlehdet ovat oikeassa.

Miehillä tilanne on aivan toinen. Miesten kiinnostuksen kohteet vaihtelevat paljon villimmin kuin naisten, eikä koko valtavaa kirjoa voi tunkea yhteen lehteen. Siksi aiemmissa lehtiyritelmissä on yritetty väkisin luoda jonkinlainen modernin mieheyden tiivistymä vastineeksi naistenlehtien kohdeyleisölle, ja tuloksena on ollut huono karikatyyri - hyvin toimeentuleva kaupunkilaismies, joka tykkää mimmeistä, urheilusta, elektroniikasta, autoista, elokuvista, mimmeistä ja urheilusta.

Miehet ovat myös reilusti taipuvaisempia pakkomielteisiin kuin naiset. Kun mies kokee jonkin asian kiinnostavaksi, hän haluaa tonkia sen pohjia myöten. Siksi kamera-, pienoismalli-, auto- ja kuntoilufriikit lukevat omia lehtiään, joissa ei ole juttuja oman lokeron ulkopuolelta.

Tekniikan Maailmakaan ei ole mikään miesten yleislehti. TM ei pärjää Suomessa siksi, että kaikki miehet olisivat kiinnostuneita tekniikasta ja vimpaimista. Eivät ole. Varsinkin suurissa kaupungeissa on valtavasti miehiä, joita TM ei kiinnosta pätkän vertaa. Nykyään enemmän kuin koskaan.

TM porskuttaa, koska tässä maassa on silti hyvin paljon tekniikasta ja vimpaimista kiinnostuneita miehiä (eikä lehdellä ole ainuttakaan kotimaista kilpailijaa).

Miesten yleislehti on mahdoton ajatus näin pienessä maassa.
[/spoiler]
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Tommi - 28.09.13 - klo:23:19
Niin se taitaa olla, että Suomi on liian pieni pelikenttä tällaiselle julkaisulle, julkaistiinpa sitä sitten verkossa tai paperilla. Kapeaan "miehisyyden osa-alueeseen" kuten esimerkiksi pukeutumiseen keskittyvät verkkosivustot, joita ylläpidetään harrastuksenomaisesti, lienevät tässä kohtaa suomalaisen kehityksen lakipiste. Niitähän onkin sitten jo useampia blogimuodossa.

Se, että hanke on käytännössä mahdoton, ei kuitenkaan estä leikkimästä ajatuksella. Millaiset juttutyypit ja aiheet julkaisuun pitäisi sisällyttää? Isolla verkolla pitäisi tietysti kalastaa, koska Suomi on niin pieni ja - kuten Ron jo ansiokkaasti toikin esille - miehillä on monenlaisia mielenkiinnon kohteita. Toisaalta kalastusverkon silmäkoon pitäisi olla pieni, jotta mukaan tarttuu kaikenlaisia miehiä: kelloautisteja, herkkusuita, yhteiskuntavalveutuneita, tekniikka-addikteja, pukeutumiseen naurettavia summia kuluttavia tyhjätaskuja ja niin edelleen. Toisin sanoen julkaisun pitäisi kilpailla jokaisella osa-alueella jo olemassa olevien huippujulkaisujen kanssa. Vastaavasti miehet pitäisi saada kiinnostumaan myös sellaisista aiheista, joista kirjoitetaan tällä hetkellä vähän - kuten esimerkiksi pukeutuminen.

Mistä saada pätevät kirjoittajat ja kuvaajat? Olisivatko äänessä alojen oikeat asiantuntijat vai erikoistoimittajat? Missä muodossa julkaistaisiin? Entä millä tahdilla? Juttu per osa-alue per viikko? Kuka tämän kaiken maksaa? Kuka tästä kaikesta maksaa?

Onko tällaisessa lopulta mitään järkeä? No eipä oikeastaan. Aika sekalainen julkaisuhan siitä lopulta tulisi.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Arska - 28.09.13 - klo:23:34
Erä ja Ryyppäys

muita lehtiä ei tarvita

Lehtiä on aina helppo lukea mutta kuka elää noin?
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: _ a m _ - 29.09.13 - klo:09:31
Ronhan sen tuolla jo sanoi.

Itse taidan olla lehtien suurkuluttaja - kotiin tilattuna taitaa tälle hetkellä tulla kymmenkunta eri aviisia, pääasiassa ulkomailta. Ja marketistakin satunnaisesti sitten jotain. Ja nimenomaan lehtiä, ei todellakaan mitään appseja/digiversioita, joiden käyttöliittymä on ziljoona kertaa paperiversiota kömpelömpi.

Nuo kaikki "suomalaiset" tuli aikanaan testattua Slitzistä Men's Healthiin, mutta eipä niiden lyhyet elinkaaret yllärinä tulleet. Miehet kun taitavat ylipäätään lukea lehtiä aika vähän ja jos lukevat, niin tosiaan jotain suppeamman alan julkaisua sitten. Tai TeeÄmmää, jonka oma isä minullekin aina tilaa joululahjaksi - se on vähän sellainen sukuriitti.

Norjassa ilmestyy muuten Vi Menn, jonka levikki oli ainakin jossakin vaiheessa luottaa 100k. Tisseillä ja perseillä tuota näköjään myydään.

(http://lindakristine.blogg.no/images/forside_76828f_1173819907.jpg)
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ville - 29.09.13 - klo:13:20
watchet, Esquire on myös julkaissut kovakantisia kokoelmakirjoja vuosien varrella ilmestyneistä laatuartikkeleista. Suomestahan näitä ei löydä, mutta käytettyjen kirjojen verkkokaupoista voi hakea lehden nimellä. Minulla on yksi tällainen teos, siinä on noin puolen vuosisadan varrelta lehden parasta tarjolla.

Kun tilaajia tai menestystä ei ole odotettavissa, ehkä helpoiten jonkinlaisen verkkolehtiyritelmän saisi kasaan oman alan harrastajien teksteistä. Siis harrastuspohjalta ja ilman maksua. Jos mainostajia sitten ilmestyisi, saisi jokainen korvauksen ajasta ja vaivastaan. Näin paineita ei ainakaan aluksi olisi. Tärkeämpää olisi antaa tilaa innokkaiden harrastajien ajatuksille: joku digimaailmasta, joku politiikasta, joku taloudesta, joku historiasta, näin edelleen. Minä kirjoittaisin mieluusti, sillä tavallisista lehdistä ei saa palstatilaa asioille, joista oikeasti haluaisi kirjoittaa. Jos saa, teksti täytyy myydä, typistää tai tehdä Matti Meikäläiseen vetoavaksi, eikä oma visio mene läpi. Taatusti jostain päin Suomea löytyy joka, joka haluaa kirjoittaa vaikkapa Vasemmistoliiton suosion rappiosta, totaalikieltäytymisestä, isäksi tulemisesta, Suomen talouden ongelmakohdista, puolustusvoimien upseeriston työilmapiiristä ja näin edelleen. Eivät nämä kaikkia miehiä kiinnostaisi, mutta aina löytyisi joku.

Minulla on toki käynyt mainiosti, kun Taloussanomat antaa vapaat kädet aiheissa ja muodossa sekä luvan julkaista ne myös Keikarissa.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: salaryman - 29.09.13 - klo:19:44
Oli media mikä hyvänsä niin mikään ei peittoa "supertähtien" vetovoimaa. Aina joskus sattuu niin että julkaisuun osuu sisältöä tuottamaan oikea tyyppi oikeaan aikaan oikealla tyylillä ja loppu on historiaa. Esimerkkinä vaikka Rolling Stone Magazine ja Hunter S. Thompson. Tai Howard Stern ja muutama radioasema.

Toinen juttu on mediamaailma tykkää siitä että asiat liitetän henkilöihin, t.s. meille on syntynyt median kanonisoimien asiantuntijoiden luokka johon kuuluvilla onmediassa monopoliasemä sillä alueella mille heidät on "paalutettu". Jos uutismaailmassa liikkuu jotain tietoturvaan liittyvää niin televisiokameroiden eteen ilmestyy kohtuu varmasti Hyppösen Mikko. Jos asuntomarkkinoilla tapahtuu jotain, lausuntoja jakaa Timo Tyrväinen. Ja niin edelleen.

Sellaisen sisällöntuottajan löytäminen jonka tekemisiä seurataan ensisijaisesti hänen persoonansa vuoksi on lottovoitto ja - ikävä kyllä - elämän ja kuoleman kysymys. Miten tuo sitten käytännössä tehdään, älkää kysykö minulta. Palasten vaan pitää sattua kohdalleen, tähtien pitää olla oikeissa asennoissa, median jumalien suosiollisia etc.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Jälkiviisas - 30.09.13 - klo:10:32
Menneiden suuruuden aikojen muistelussa aina unohtuu, että nyt ne kanonisoidut Esquiren ja vastaavien kirjoittajat ovat joskus aloittaneet. Kuten salaryman edellä toteaa, niin tällaisissa projekteissa olennaista on napata se kyky ennen kuin iskee valtavirtaan.

Olen ollut toteuttamassa pari paperi- ja paria nettilehtiprojektia (ajatustasolla sitten virittelemässä varmaan useampaa kymmentä) ja vaikka innokkaita (ja hyviä) kirjoittajia olisikin, niin se on vasta alku ja eikä edes riitä. Tarvitaan nimittäin joku tunnistamaan lahjakas kirjoittaja, oikolukemaan kirjoittajan tekstit, editoimaan niitä ja taittamaan. Nykyistä mediaa voi haukkua aika paljosta, mutta esimerkiksi 7 Päivää on teknisesti hyvin tehty lehti ja jotain onnetonta televisiodokumenttiakin on ollut tekemässä iso kasa ammattilaisia. Jos siis haaveillaan hyvästä sisällöstä, niin tarvitaan ammattilaisia johonkin toimitusketjun vaiheeseen.

Ammattilaisuus taas vaatii palkkaa ja rahaa.
Ei toki aina sillä musiikkipuolellahan NRGM (http://www.nrgm.fi/) on laadukas julkaisu, joka toimii vapaaehtoispohjalta, mutta ne vapaaehtoiset ovat tietotekniikka-alan ja suomalaisen musiikkijournalismin ammattilaisia. Saman toistaminen jossain toisessa muodossa vaatisi tähtiä oikeaan asentoon.

Harrastepohjalta tulee harrastepohjaisia tekstejä ja en tiedä, että mitä lisää niiden kautta tulisi nykyiseen tarjontaan.
Suomessa tällaisille miestenlehdille on vähän kysyntää (muistetaan samalla, että monta kertaa mainitun Esquiren levikki on n. 750 000 eli ei oikein mitään) ja vaikka se, että aiemmilla ei ole kysyntää ei tarkoita sitä, että tämä ei pärjäisi, niin mikä olisi se uuden julkaisun pihvi?

Teknisesti on jo puhuttu kaikkea ja tosiaan verkkomedia mahdollistaa multimedian ja kunnollisen teknisen konvergenssin, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että sisältö on tärkein.

Jos tämä etenee ajatustasolta eteenpäin, niin toki mukana vankkureissa.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ron Burgundy - 30.09.13 - klo:10:50
Harrastepohjalta tulee harrastepohjaisia tekstejä

Ja harrastepohjaisuuden suurin ongelma on aina ja kaikkialla se, ettei sen varaan voi pitemmän päälle laskea mitään.

Alkuinnostus kantaa hetken - kunnes ei enää kanna.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Richard Mutt - 30.09.13 - klo:13:11
Häh?

(http://tosimies.net/wp-content/akuom7.jpg)
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: starsailor - 30.09.13 - klo:21:32
Miten olisi sellainen tietokirjamainen sarja eri teemoihin jaettuna käsittäen vaatetusta ja miesten tyyliä. Siis aina iso osa lehdestä olisi teeman mukainen ja sitten täytteenä tyyliin ja elämään liittyvää yleisluontoista juttelua. Erillaiset palveluntarjoajat ja -liikkeet voisivat tuottaa materiaalia lehteen, jota sitten tarjottaisiin tietopohjaisina mainoksina kuten suutarien palvelut jne. Huumoriakin voisi olla lehdessä. Nettilehti vit... jos siinä on välkkyviä mainoksia reunat täynnä kuten yleensä, joten paperiversio.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: holipompeli - 03.10.13 - klo:09:57
Tämä nyt perustuu pelkkiin muistikuviin, kun en jaksa asiaa tarkastaa, mutta kyllähän Raton levikki oli 70-80-luvuilla todella korkea, puhutaan ainakin kymmenistä tuhansista. Eli kyllä tässä maassa ovat tuollaiset yleismaailmallisetkin miestenlehdet pärjänneet. Toisaalta aika muuttunut, ja yhtenäiskulttuuri rapistunut.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ville - 03.10.13 - klo:10:29
Tällainen hauska kokoelmakirja on julkaistu. Jokaisen miehen kirjassa on hämmentävän vanhentunutta lääketieteellistä asiaa ja muuta miehistä luettavaa. Sen löytää (jos löytää) antikvaareista.

Miten olisi sellainen tietokirjamainen sarja eri teemoihin jaettuna käsittäen vaatetusta ja miesten tyyliä. Siis aina iso osa lehdestä olisi teeman mukainen ja sitten täytteenä tyyliin ja elämään liittyvää yleisluontoista juttelua. Erillaiset palveluntarjoajat ja -liikkeet voisivat tuottaa materiaalia lehteen, jota sitten tarjottaisiin tietopohjaisina mainoksina kuten suutarien palvelut jne. Huumoriakin voisi olla lehdessä. Nettilehti vit... jos siinä on välkkyviä mainoksia reunat täynnä kuten yleensä, joten paperiversio.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ron Burgundy - 03.10.13 - klo:13:00
kyllähän Raton levikki oli 70-80-luvuilla todella korkea, puhutaan ainakin kymmenistä tuhansista. Eli kyllä tässä maassa ovat tuollaiset yleismaailmallisetkin miestenlehdet pärjänneet. Toisaalta aika muuttunut, ja yhtenäiskulttuuri rapistunut.

Ei tollanen Raton tyyppinen kama enää putoa kansaan aikana, jolloin bussikuskitkin on käyneet lukion.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Tommiedvard - 03.10.13 - klo:13:31
kyllähän Raton levikki oli 70-80-luvuilla todella korkea, puhutaan ainakin kymmenistä tuhansista. Eli kyllä tässä maassa ovat tuollaiset yleismaailmallisetkin miestenlehdet pärjänneet. Toisaalta aika muuttunut, ja yhtenäiskulttuuri rapistunut.

Ei tollanen Raton tyyppinen kama enää putoa kansaan aikana, jolloin bussikuskitkin on käyneet lukion.

Juuri näin. Lisäksi ne puolijulkkisten alasti kusiaispesässä istumiset viikoksi elävältä haudattuna ovat siirtyneet telkkarin puolelle.

Ulkomaisista herrainjulkaisuista olen edes puolilaiskasti seurannut viime vuosisadan puolella Loadedia ja Arenaa ja siinä oltiin mahdollisimman kaukana Ratosta. Mielestäni Ratto oli sisältöpuolelta jotain Seiskan ja Alibin väliltä.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ville - 03.10.13 - klo:14:48
Onko kukaan silmäillyt wanhain Playboy-aviisien tarjontaa? Lehdellä oli kuulemma muutama vuosikymmen sitten nisien lisäksi myös journalismia tarjolla. Kiinnostaisi tilata kokeeksi.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: holipompeli - 03.10.13 - klo:14:59
^
Joo, eihän Ratossa erityisemmin miesten muotia käsitelty, mutta olihan tuo selkeästi miehille suunnattu lehti. Vrt. Alibi, Seiska ja Hymy, joita kumpainenkin sukupuoli lukee. Toki oli Ratossa sensaatiojuttuja, mutta oli myös juttuja, jotka liittyivät sodankäyntiin, urheiluun, autoihin ja pilluun. Eli selkeästi yleismaailmallinen miestenlehti.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Arska - 03.10.13 - klo:15:28
Minä olin siinä luulossa, että Ratto oli ihan kunnon pornolehti.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ron Burgundy - 03.10.13 - klo:20:22
oli myös juttuja, jotka liittyivät sodankäyntiin, urheiluun, autoihin ja pilluun.

Jep. Lisätään listaan vielä Kekkonen.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: _ a m _ - 03.10.13 - klo:20:48
Minä olin siinä luulossa, että Ratto oli ihan kunnon pornolehti.

Näitä olivat Kalle ja Jallu. Isin stääsheistä noita lapsena haettiin. Good times!
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: salaryman - 03.10.13 - klo:21:35
oli myös juttuja, jotka liittyivät sodankäyntiin, urheiluun, autoihin ja pilluun.

Jep. Lisätään listaan vielä Kekkonen.

Häh?! Oliko niissä juttujakin?
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Pchan - 03.10.13 - klo:23:20
Onko kukaan silmäillyt wanhain Playboy-aviisien tarjontaa? Lehdellä oli kuulemma muutama vuosikymmen sitten nisien lisäksi myös journalismia tarjolla. Kiinnostaisi tilata kokeeksi.

Eikös Playboyssa ole edelleenkin artikkeleita? En tosin ole kymmeneen vuoteen vilkaissut.

Laadukkaiden artikkelien ja nakujen naisien yhdistelmä on ollut nerokas. Tuossa on nimittäin se ominaisuus, että monille on psykologisesti helpompaa tarttua lehteen, kun siinä on jotain luettavaa. Samalla lehdestä kuitenkin on oltu valmiita maksamaan summa, jota pelkistä artikkeleista ei olisi maksettu.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Cisne36 - 04.10.13 - klo:07:43
Onko kukaan silmäillyt wanhain Playboy-aviisien tarjontaa? Lehdellä oli kuulemma muutama vuosikymmen sitten nisien lisäksi myös journalismia tarjolla.

Tilasin sitä viitisen vuotta tuhatluvun taitteessa, ja silloin sen kiinnostavin asia oli henkilökuva tai henkilöhaastattelu - joka yleensä oli huolella tehty. Ei mikään "nähdään kahvilassa ja tarjoan sulle tuopin" -tyylistä. Esim. Iversonin haastattelu oli (aikaa ennen kaikenkattavaa internettiä) todella mielenkiintoinen.

Nykytilanteesta en tiedä mitään, mutta vuosituhannen vaihteessa tuo aviisi tuntui enemmän kirjailijoiden tukemiselta - ostoartikkeleiden eli tarinoiden ja muiden juttujen muodossa - kuin naistenkuvalehdeltä.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Mangrove - 08.10.13 - klo:16:05
Miksi miestenlehdille ei Suomessa ole kysyntää?

Muutama valittu sana Arvo Aallaksen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Arvo_Aallas) kirjasta Aiotko kirjoittaa? (1959):
Lainaus
Kun sellaiset miestenlehdet, jotka eivät harrasta sivuillaan nudismia tai muuta alastomuuskulttuuria, eivät ota meillä mennäkseen, niin sen sijaan naisten lehdistön rintama on laaja ja kärkipäästään myös suuripainoksinen.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Co-re - 08.10.13 - klo:18:42
oli myös juttuja, jotka liittyivät sodankäyntiin, urheiluun, autoihin ja pilluun.

Jep. Lisätään listaan vielä Kekkonen.

Häh?! Oliko niissä juttujakin?

Rattoahan luettiin "paremmissa piireissäkin" juuri Kekkos-juttujen takia, joskin häveliäästi ja salaa. Kai se oli enemmän oman aikansa Seiska ja Hymy.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ville - 08.10.13 - klo:18:51
Valistakaa toki nuorempaa: oliko Ratossa niin sanottua asiaakin? Siis artikkeleita, joista syntyi keskustelua ja jotka joku saattaa yhä muistaa.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ron Burgundy - 08.10.13 - klo:19:15
Valistakaa toki nuorempaa: oliko Ratossa niin sanottua asiaakin? Siis artikkeleita, joista syntyi keskustelua ja jotka joku saattaa yhä muistaa.

Silloin ei ollu vielä nettiä, joten käsittääkseni mistään ei voitu keskustella.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: salaryman - 08.10.13 - klo:19:44
Eihän Suomessa edelleenkään synny keskustelua, ainoastaan toisten ohi huutelua.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ernst, Max Ernst - 08.10.13 - klo:21:14
^ Nythän mä vasta hokasin, että Jermuhan oli myös suomalainen miestenlehti: http://www.sci.fi/~karielk/Jermu_7003_.jpg (http://www.sci.fi/~karielk/Jermu_7003_.jpg). Nomen est omen vai miten se menikään? Jermussakin oli paljon tärkeää asiaa.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: salaryman - 09.10.13 - klo:21:18
Jotenkin en oo ihan kauhean yllättynyt, että salarymanista tuntuu tolta.

Voi poikarukka, onkohan sulla kaikki hyvin?
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Farmer John - 09.10.13 - klo:21:24
^Älä pojittele jos et maksa viikkorahaa!
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ernst, Max Ernst - 09.10.13 - klo:23:38

No niin tytöt, keskitykkääpä asiaan!
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: salaryman - 10.10.13 - klo:16:09
Täytyy kyllä ihan oikeasti ihmetellä näiden parin sankarin motiiveja esiintyä tällä keskusteluforumilla. Kommentit kun rajoittuvat lähes kokonaan riidan haastamiseen ja vittuiluun. Siis ei kerta kaikkiaan mitään muuta.

Jos joku esittää mielipiteen joka ei herroja miellytä niin seurauksena on refleksinomainen itkupotkuraivari ja äärettömän vastemielinen ja agressiivinen ad hominem. Ei siis riitä välineet asialliseen keskusteluun vaan lähdetään välittömästi hyökkäämään mielipiteen esittäjää vastaan.

Mitä teidän päässänne oikein liikkuu, vai liikkuuko siellä yhtään mitään? Mitä te tuolla öyhöttämisellänne oikein tavoittelette? Sitäkö että tämä foorumi jää teidän keskinäiseksi hiekkalaatikoksi?

Ikävä että keskustelujen taso on näiden muutaman ilmeisesti ikuisen teiniangstin riivaaman molopään myötävaikutuksella romahtanut. Keskusteluihin ei enää huvita osallistua kun tietää että ainoat kommentit tulevat olemaan kuin tarkkaavaisuushäiriöisen esikoululaisen suusta. Aika moni ennen täällä tiuhaan esiintynyt kirjoittaja näyttää vetäytyneen täältä kokonaan ja trendi tuntuu olevan vahvistumaan päin.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Jälkiviisas - 10.10.13 - klo:17:07
Tämä nyt perustuu pelkkiin muistikuviin, kun en jaksa asiaa tarkastaa, mutta kyllähän Raton levikki oli 70-80-luvuilla todella korkea, puhutaan ainakin kymmenistä tuhansista. Eli kyllä tässä maassa ovat tuollaiset yleismaailmallisetkin miestenlehdet pärjänneet. Toisaalta aika muuttunut, ja yhtenäiskulttuuri rapistunut.

Nyt on internet.
Ratonhan levikki oli parhaimmillaan yli 200 000, mutta sitten tuli ensin VHS ja nyt internet.

Samaa luokkaahan se oli myös Kallella, Jallulla, Napakympillä ja kumppaneilla (Cocktail, Urkki...), joiden perinnöstä ehkä jotain selviytyi vielä Nykypostiin ja Hymyyn. Samaten tietysti tovi sitten vaikeuksissa ollut naisten versio Regina. Noissahan oli paljon novelleja (joilla köyhät kirjailijat ja opiskelijat hankkivat taskurahoja) sekä sitten sosiaalipornoa sen oikean lisäksi. Juha Vainion pornolaulut julkaistiin Rattorallit-nimikkeen alla ja Veikko Ennala oli Suomen oikea gonzotoimittaja (kannattaa lukea elämänkerta ja kootut novellit).

Huomatkaa päivänpolttavat otsikot ja yhteiskunnallinen ote (yritin karsia tissikuvat pois ylläpidon iloksi)!

(http://www.phinnweb.org/livingroom/ILikeToWatch/finnsleaze/pic11/onni0279.jpg)
(http://www.phinnweb.org/livingroom/ILikeToWatch/finnsleaze/pic3/vip0672.gif)
(http://www.phinnweb.org/livingroom/ILikeToWatch/finnsleaze/pic11/pelimies1.jpg)
(http://www.phinnweb.org/livingroom/ILikeToWatch/finnsleaze/pic2/ratto0676.jpg)

Taisi olla Raton lukijamatka, jolta osallistuneet saivat aina klassisen "naimassa Thaimaassa"-paidan.

Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Partasuti - 10.10.13 - klo:20:06
Tuolloin naiset olivat vielä luonnonmukaisia.
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: Ville - 10.10.13 - klo:20:37
Kyllä, se onkin inhottavaa kun naiset ovat yliluonnollisia.

(http://www.thefilmmakersworkshop.com/wp-content/uploads/2012/05/samara-comes-out-tv-ring-large-msg-128812971474.jpg)
Otsikko: Vs: Suomalaiset miestenlehdet
Kirjoitti: holipompeli - 11.10.13 - klo:08:32
Veikko Ennalan joku mainitsikin. Kaverin novellikokoelmat silkkaa parhautta. Lisäksi kannattaa tarkistaa nämä Tommi Liimatan kokoamat lehtikirjoitukset, jotka on julkaista 2000-luvulla. Siinä Villelle hyvä esikuva, miten miesten juttuja kirjoitetaan. Värikäs kieli on kaiketi se juju, ei kukaan jaksa pelkkiä detaljiluetteloita lukea.