Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tumppi$

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 113
31
Kuluneen juhlakauden aikana tuli pideltyä aika paljon ns. parempia kamppeita ja kylläpä se liina taskussa oli koko ajan. Eli en minäkään osaa ilman olla, kun on kerran tottunut. Onhan se mukava väriläiskä, varsinkin jos muu vaatetus on hillittyä sorttia värien ja sävyjen puolesta.

32
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 19.12.22 - klo:13:24 »
Meinasin aluksi kirjoittaa tuonne etiketti- osion tumma puku- säikeeseen, mutta onhan täällä tosiaan tämä oma säie hatuille..

Jeps. Eli viikonloppuna oli pikkujoulut ja menin sinne ns. smart casualissa, joka koostui siisteistä/ suoralla leikkauksella olevista hyvin tumman sinisistä farkuista, poolokaulusneuleesta ja ruskeasta tweed- takista. Päällystakkina polvipituinen harmaa glen plaid- kuvioinen villakangastakki pystykauluksin.
Noh, sen verran kylmää oli, että jokin hattu oli päässä oltava. Koska tilaisuudessa ei varsinaista pukukoodia ollut ja näin ollen musta Koivistolainen turkislakki olisi ollut jo turhankin edustava, joten ajattelin että kyllä se siisti pipo menee kun on farkutkin jalassa. Vaan pitää kyllä nyt alkaa uskomaan ettei pipo ole hyvä valinta jos yllä on pidempää päällystakkia ja alla pikkutakkia. Olkoonkin vaikka kuinka "siisti" pipo, niin kyllä se sotii muodollista päällystakkia vastaan ihan selvästi. Tulee hieman samanlainen olo kuin että suorien housujen kaverina pitäisi lenkkareita.

Asia kävi ilmi mentäessä viimeiseen "räkälään" jonne ei tarvinnut edes päällysvaatteita riisua, niin silloin näin itseni peilistä juovuksissa ja totesin, että nyt muuten saa näiden pipojen pitämiset riittää jos päällä on yhtään siistimpää kampetta. Taisin vielä tokaista itselleni ääneen, että hyi hitto mikä hattuvalinta! Kipparitakin kanssa pipo on vielä kotonaan, mutta siitä jos mennään yhtään muodollisempaan ja pidempään päällystakkiin, niin johan alkaa tökkiä.

Näin ollen, itselleni joululahjaksi olen tässä suunnittelemassa tilausta Booksterilta joko flat capista tai baker boysta. Joku tumman harmaa tweed voisi olla hyvä ja monikäyttöinen valinta. En ole moisia koskaan omistanut, joten eiköhän se ole aika yksi jo vihdoin hommata.

33
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 11.12.22 - klo:11:50 »
Kyllä vain, minullakin on koivistolainen kovimpia pakkasia varten. Vielä ei ole kukaan sitä kommentoinut, vaikka alussa oli pieni ääni sisälläni, joka kehotti varautumaan kommentteihin. Eiköhän täällä pk-seudulla ole jo todelliset hörhötkin nähty, jolloin yksi karvainen lakki ei kiinnosta.

Eikä varmasti kommentoikaan (negatiivisesti) ihan äkkiä, sillä koivistolainen on varsin sliikin näköinen kun se on takaa kiinni. Samalla poistui omalla kohdalla vuosia kestänyt "pelko" siitä, että tulee tumman puvun tilaisuus talvella.
Asiaan alkoi taas kiinnittämään tavallista enemmän huomiota muutenkin, niin täällähän näkyy vapaamuotoisempia turkislakkeja jo ihan arkisin. Ilmeisesti viime talvena on niiden myynti kasvanut huimasti vaikkapa kymmenen vuoden takaiseen.

34
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 07.12.22 - klo:15:23 »
Kiitokset muuten vinkkien antajille ja rohkaisijoille hatun suhteen.
Onneksi en laittanut sitä pipoa eilen, vaan mustan koivistolaisen karvalakin. Kylläpä se vaan alkaa jo ihan luonnolliselta näyttää, kun ei tässä enää mitään parikymppisiä olla.
Olisi se pipo ollut irvokas näky tumman kaksirivisen+vieläpä kolmiosaisen puvun ja pitkän, varsin sileäkankaisen päällystakin kanssa.

35
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 28.11.22 - klo:10:53 »
No niin minäkin mieltäisin, että iltatilaisuuksiin ilman muuta se hopean- tai helmenharmaa. Aamu/ päivätilaisuuksiin näkisin sitten mattapintaisemmat ja tummemman harmaat sopiviksi, sekä tietyin rajauksin tummansinisen. Sama materiaalin osalta. Eli en näkisi ongelmaa päivätilaisuuksissa käyttää esim. villaista talvisaikaan, mutta tosiaan jos juhlapukuna illalla käytetään, niin sitten sitä silkkiä ja enemmän kiiltoa sekä vaaleampaa sävyä.

Hatuista vielä unohtui mainita, että tuo 90- luvulta oleva Uusi Käytöksen Kultainen Kirja rajaa lakit varsin tiukasti; "Tumma huopahattu, talvella turkislakki."

36
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 27.11.22 - klo:20:43 »
Käsitykseni suomalaisesta tumman puvun koodia - jos olisi esim. jonkun järjestön itsenäisyyspäivän vastaanotolle asiaa - on, että:

- Solmio on noudatettaessa helmen- tai hopeanharmaa (joku pykälää tummempi "asemetalli" varmaan menee vielä) ja muuten kuvioton, mutta kankaaseen voi olla kudottu yksinkertainen kuvio. Hautajaisiin musta. Kuriositeettina Ruotsissa on paikallistapana, että vainajan lähiomaisilla valkoinen, minkä takia niitä näkee ruotsalaisten tavaratalojen juhlapukeutumisosastolla.
- Kaulahuivi on joidenkin tulkintojen mukaan hautajaisissa lähiomaisilla valkoinen, muuten sen kai oletetaan olevan lähinnä hillitty, juhlava ja päällystakin väriin sopiva. Esim. Turun joulurauhan julistuksen kuorolaisilla ja varmaan vastaavissa ulkotilaisuuksissa kaikilla on yhtenäisen ulkoasun vuoksi valkoiset.
- Hansikkaat mustat tai harmaat ja ylipäätään nahkaiset. Harmaita säämiskähansikkaita käytettiin kai ennen muinoin enemmän päiväpukeutumisessa saketin kanssa joten miksei päiväsaikaan puvunkin, jos sellaiset sattuu vaikka perintönä omistamaan. Tämä on niin pieni yksityiskohta, että säämiskä tai mokka tuskin pistää pintanahkaan verrattuna suuremmin silmään.
- Kengät mustaa pintanahkaa. En muista, että mokkaa olisi mainittu missään lähteessä erikseen, mutta se on sen verran erikoisempi valinta ja mokka lähtökohtaisesti sen verran pintanahkaa rennompi tai vanhastaan "urheilullisempi" vaihtoehto, että pitäytyisin pintanahassa.

Ahaa, eli tummansininen solmioko ei täytä etikettiä edes päivätilaisuuksissa?

Kaivelin omaa "kirjastoani" ja Uudessa Käytöksen Kultaisessa Kirjassa (90- luvulta) sanotaan solmiosta; "Hillitty, puvun väriin sointuva, mieluiten harmaa tai sinisävyinen."
Kaulahuivista puolestaan; "Harmaa tai harmaapohjainen kuvioitu, hautajaisissa valkea." (tosin itse en hirveästi kikkailisi kuvioinneilla tässä tapauksessa, ellei sillä tuossa tarkoiteta kankaan tekstuuria/ kudontaa)
Hansikkaista; "Harmaat, hautajaisissa mustat."
Taskuliinasta ei ole mainintaa, mikä ei sinänsä yllätä. (tosin ilmeisesti kirjoittaja olettaa että mahdollisia kunniamerkkejä käytetään)

No sitten Villen kirjassahan puolestaan paita voi olla jopa kermanvärinen ja solmio tummansininen esim. valkoisin palloin. Noh, henkilökohtaisesti olen eri mieltä noista, mutta kaippa kirjoittaja on paremmin perillä niistä kuin minä. Taskuliinasta Ville kirjoittaa, että taskuliina yleensä valkoinen. Pellava hienoin, mutta myös silkki ja puuvilla kuulemma käy.

Summa summarum, tumma puku koodina ei olekaan ihan niin tiukka kuin olen aiemmin luullut tai muistellut. Näyttää antavan aika paljonkin soveltamisvaraa jos noita lähteitä on uskominen.

Joka tapauksessa itse lähtisin pelaamaan "varman päälle" siten että molemmat etiketin ääripäät asusteissa ehkä välttäisin.

37
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 27.11.22 - klo:17:37 »
Jaa, käydäänkö läpi tumman puvun koodi yleisemminkin talviaikaan, sillä se tuottaa eniten sekaannusta koska asusteita on rutkasti enemmän kuin kesällä.

No taskuliina on aina valkoinen, siitä tuskin on epäselvää. (ja mieluiten pellavaa, oliko niin vai onko tässäkin taas joku "kaatopykälä"?)
Kauluspaita tietysti valkoinen juhlapaita jämäkällä kauluksella ilman kaulusnappeja (eli ei BD) ja korkeintaan hienovaraisella tekstuurilla/ kudonnalla, mutta ei muulla kikkailulla. Joko yksinkertaisella kalvosimella, tai kaksinkertaisella jos oikein juhlavasti vedetään.

Miten oli solmion laita? Harmaa, vaiko tummansininen? Ja jos harmaa, niin keskiharmaa, tummanharmaa, hopeanharmaa vaiko helmenharmaa? (no hautajaisissa musta, se on onneksi yksiselitteinen ilman kaatopykäliä)

Mutta entäpä kaulaliina? Pitikö sen nyt olla musta, valkoinen vaiko harmaa?

Entä käsineet? Mustat vaiko harmaat? Olen nimittäin jossain törmännyt sellaiseenkin etiketti- versioon jossa käsineiden sanotaan olevan harmaat. (varmaan harmaan tummemmissa sävyissä kuitenkin) Entä materiaali? Onko aina nahkaa, vai käykö esim. villasormikkaat? Entäs mokkanahka?
Käytännössä kuitenkin kaikilla taitaa aina olla mustat pintanahkaiset, koska eipä taida kovin monelta valmistajalta harmaita löytyä. Mutta miten se meni etikettiin kirjattuna?

Kengät tietysti koristeettomat ohutpohjaiset, nauhalliset nahkakengät. (eli mieluiten kuviottomat oxfordit, kuten harjaantuneemmat niitä nimittävät) Mutta rajataanko muuten etiketissä, että vain ns. pintanahka käy? Entäs musta mokkanahka? Tosin mustia mokkanahkaisia koristeettomia oxfordeja en edes omista, mutta tulipahan vain mieleeni, että onhan se mokkanahkakin nahkaa.

38
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 27.11.22 - klo:16:00 »

Outoa touhua.  Kyllä näin viiskymppinenkin on käyttänyt koko lapsuutensa karvalakkeja talvihattuina.  Tosin ne silloiset lasten mallit eivät ole ihan hautajaislajia.  Mutta kyllä talvihautajaisiin ehdoton hattu on turkislakki, kuten https://www.hattu.fi/lammas-nikita-p-105.html?sort=2a&cPath=2_12, https://www.hattu.fi/lammas-koivisto-p-106.html?sort=2a&cPath=2_12 https://www.hattu.fi/lammastoppa-p-99.html?sort=2a&cPath=2_12.  Ja menee ihan hyvin myös normaalien talvitakkien kanssa myös arkena.

Ihmiset on hankalia, jos tuijottaa, mutta itse olen kokenut tuijotusta ainoastaan homburg/eden päässä; turkislakki ei ole aiheuttanut juuri kommentointia. Ratkaisu tuohon on tietysti muuttaa isommalle paikkakunnalle, jossa on totuttu kaikkeen omituiseen...

Juu, totta. Outoa on touhu, mutta kokemuksella voin sanoa, että näin todella on. (vietin lapsuuteni myös tällä samaisella paikkakunnalla) Korostan vielä, että itselläni ei ole mitään hattuja vastaan, vaan päinvastoin. Toivon hartaasti että ne tekisivät joskus vielä paluun suuremmassa mittakaavassa.

Toisaalta, eipä tuonne itsenäisyyspäivän juhlaan ole toki tulossa kylän yksinkertaisin ja ahdasmielisin väki tietenkään. Eikä varmasti nuoria myöskään kuten nykypäivän menosta olettaa sopii, valitettavasti.

Joten eipä siinä. Taidan vetää eno-vainaan vanhan koivistolaisen päähän, kun sellainen jo valmiiksi löytyy. Pipo on irvokas tumman puvun ja pitkän muodollisen päällystakin kaverina kyllä.
Valtion kamppeiden kanssa ei tätä ongelmaa ole, sillä kuten todettua niissä tietyt asusteet kuuluvat käskettynä asuun, ilman että kukin soveltaa niitä miten lystää.

39
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 27.11.22 - klo:15:14 »
Jos on luvassa seisomista noissa oloissa, harkitsisin päähineeksi  tummaa kelsi- tai turkislakkia, mielummin pyöreää läpätöntä mallia. Sille voi löytyä itäsuomalaisissa talvissa muutenkin käyttöä ja jos paikalla on paikkakunnan vanhempia herroja, se on tuskin edes ainoa laatuaan.

Mikäs siinä muuten. Lämpimin vaihtoehtohan se toki on ja ainoa periaatteessa oikea vaihtoehto silloin kun pakkasta on ihan kunnolla, mutta karvahattua vaivaa mielestäni ihan sama. Eli nykyaikana alle 60- vuotiaan päässä menee täälläpäin lähes "spektaakkelin" omaiseksi näyksi. Eri asia tietysti valtion virka- juhla- ja paraatipuvut, joihin tietyt lakit ovat käskyllä määrättyjä. (kuten se karvalakki talvella)

40
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 27.11.22 - klo:10:45 »
No niin, nythän se tilanne, mitä olen peljännyt jo vuosia tuli eteen. Talvitilaisuus jossa pukukoodina tumma puku ja sankarihautausmaalla ainakin tunnin verran ulkoilmaa luvassa. Eli se kirottu hattuhan tässä on se ongelma. Paljain päin ei voi enää nykyään vetää, kun tulee ylimääräiset haituvat ajeltua millin terällä. Mutta olkoonkin lierihattu kuinka hieno, elegantti ja oikea valinta tahansa, niin kyllä se vaan pienellä itä-suomalaisella paikkakunnalla näyttää niin toisesta maailmasta tempaistulta vajaa nelikymppisen kaverin päässä ettei mitään rajaa. Toisaalta, olisipa tällöin edes yksi, joka täyttäisi etiketin ilman mitään poikkeusta asusteissa. Katselin vaan, että laadukkaat hatut ovat hinnoissaan. Ja jos käyttötarve on noin kerran kymmenessä vuodessa, niin kyllä houkutus on suuri laittaa päähän matalalla ja napakasti istuva tumma pipo, vaikka se kuinka sotii muuta vaatepartta vastaan.

41
Yhteiskunta / Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« : 19.11.22 - klo:14:50 »
Pukeutuminen on valtavan homogeenistä täällä.. Miehillä ja naisilla pitkälti samanlaiset tai samankaltaiset vaatteet poislukien kesäaikaan. Ero tietysti tehdään leikkauksella ja ehkäpä väreillä, mutta siinä se. Lähes jokaisella vastaantulijalla näillä seuduin on sellainen michelin- ukko/ makkaramallinen toppatakki. Sellaista kiiltävää tai puolikiiltävää keinokuitua (joka taatusti roihahtaa kipinästä, tai ainakin siihen sulaa reikä) ja tietenkin useimmiten mustana. Enkä siis tarkoita paksuja untuvatakkeja, vaan nämä ovat selvästi ohuempia ja voin lyödä vaikka vetoa, etteivät ole edes oikeasti lämpimiä kun pakkasta alkaa olla -10 astetta ja siitä enemmän.

42
Taitaa olla hieman nettietiketin vastaista kirjoittaa aloittamaansa ketjuun jo parin vastauksen jälkeen, mutta jospa se kirvottaisi keskustelua enemmänkin.
En tosiaan jaksa millään muistaa, kuka oli se foorumilainen joka totesi jo vuosia sitten jättävänsä taskuliinan pois aina silloin tällöin. Joka tapauksessa ns. vakiokirjoittajasta oli kyse.

Alhazenin kanssa olen samoilla linjoilla, että on kokonaisuuksia johon se eittämättä kuuluu. Itse miellän tällaisiksi muun muassa kokopuvut. (eli takki+housut ja kenties liivi samaa settiä) Samoin sellaiset irtohousu/ irtotakki yhdistelmät jotka ovat selvästi sileämpää ja "hienompaa" kangasta. Eli karrikoiden, mitä muodollisempi kokonaisuus, sitä enemmän taskuliina siihen kuuluu.
Mutta sitten jos mennään hyvin epämuodolliseen, eli vaikkapa farkut+poolokaulusneule ja paksu tweedtakki, niin tässä kohtaa en pidä liinaa ainakaan henkilökohtaisesti enää niin automaattisena ja pakollisena kuin ennen. Itse asiassa jopa päinvastoin, koska mielestäni kontrasti alkaa olla liian iso esimerkiksi verrattuna farkkuihin, jotka ovat hyvin arkiset housut. Näen vähän samanlaisena tuon kontrastin kuin että farkkujen kanssa käytetään oxfordeja. En ole koskaan saanut tuota kombinaatiota omalla kohdalla toimimaan. Derbyt ovat huomattavasti paremmin balanssissa farkkujen kanssa.

Sitten Villelle kysymys.. Oletko aivan varma, ettei pikkutakin rintataskulla ole koskaan ollut mitään muuta funktiota kuin vain ja ainoastaan taskuliinan säilyttäminen? Toki tuostahan on paljon mustaa valkoisella, mutta siitä huolimatta. Vai onko kyse ollut enemmänkin siitä, että joku on vain aikanaan alkanut säilyttää siellä liinaa, jonka seurauksena käytäntö on yleistynyt ympäri maailman?

Oma ratkaisu on ollut ottaa kuitenkin taskuliina varuilta mukaan povitaskuun tai sivutaskuun, koska eipä tuo paljon paina eikä edes pullota kun siististi taittelee.

43
Tästähän on toki keskusteltu ohimennen monissa ketjuissa, mutta ajattelinpa tehdä tästä kokonaisen aiheen, sillä itse olen alkanut hieman vieraantua ko. asusteesta.
Olkoonkin niin, että muun muassa foorumin perustaja onkin kannassaan vankkumaton, kuten myös varmasti moni muukin.

On toki ilman muuta tilanteita, joissa sen pois jättämistä en edes harkitse, mutta enää en pidä sitä täysin automaationa, vaikka kuinka se rintatasku jokaisesta pikkutakista löytyykin. En tiedä, olisiko asia jossain muualla toisin, mutta mielestäni se vetää huomiota ja katseita puoleensa hieman liikaa Suomessa. Eli rohkenen väittää, että jos sitä niin sanottua "understatementtia" tässä maassa haluaa hienollakin pukeutumisella viestittää, niin melkein olen taipuvainen jättämään liinan pois, ellei kyseessä ole jokin selkeä/ arvokas juhla, tai muuten tieto siitä että paikalla on paljon muutakin väkeä pikkutakeissa.

Täällähän joku foorumilainen kertoili jo vuosia sitten, ettei enää automaattisesti liinaa taskuun laita, vaan katsoo sen kulloisenkin tilanteen ja asukokonaisuuden mukaan.

Nyt kun itse olen välillä jättänyt liinan pois, niin pakko kyllä myöntää että tunnen oloni usein jopa varmemmaksi, koska sellainen "riikinkukko"- fiilis ei puske niin vahvasti päähäni. Toki täytyy muistaa myös se, ettei suurin osa ihmisistä kiinnitä asiaan mitään huomiota, mutten voi täysin poissulkea tunnetta, että liina kerää kieltämättä katseita. Ei siinä, kyllä minua katsoa saa, mutta on myös tilanteita ja tunnetiloja joissa ylimääräiset katseet eivät aina niin toivottavia ole.

Mitä mieltä tästä? Vieläkö porukka on täällä sitä mieltä, että taskuliina on automaatio, vai onko joku muukin (myös vuosia sitten kyseisen kommentin kirjoittaneen lisäksi) alkanut taipumaan sille linjalle, että ainakaan Suomessa (ehkä korkeintaan poislukien pk- seutu + Turku) sitä ei ehkä aivan automaationa kannata/ tarvitse pitää.

Esimerkkinä mainittakoot vaikkapa oikein rouheat takit, kuten maanväreissä olevat tweedit tai vakosametit. Väitän että on tilanteita ja kokonaisuuksia joissa näyttävät käyttäjänsä päällä paljon luonnollisemmalta ilman liinaa.

44
Wikipedian mukaan heijastin on suomalainen keksintö 1940-luvulta. Valtaosan historiasta se ei siis ole ollut käytössä pukujen sun muiden kanssa, joten vanhat manuaalit eivät juuri ohjeita anna. Harva heijastin on tyylikäs. Kerran ostin yhden kokeeksi, mutta se oli jotain pehmeää muovia, joka hajosi käytössä. Sen jälkeen olen elänyt ilman.

Kannattanee sinunkin edes yrittää pysyä linjassa... Olet kuitenkin aikanaan kirjoittanut tupakoinnista, että; "2000- luvun miehen tulee tietää paremmin." Eikö tähän kysymykseen tai asiaan sama pädekään? Heijastimen käyttämättömyys voi johtaa jopa äkkikuolemaan, päinvastoin kuin tupakointi.

Eli minun vinkki, ihan sama miltä näyttää, mutta heijastimet ovat asiaa! Eli suosittelen lämpimästi. Ja tuohan nyt on ihan hevon... sitä itseään, että "hajosi käytössä"... Niitä on kovamuovisia tarjolla vaikka kuinka. Oletko ihan oikeasti niin umpiossa elänyt, ettet tuota tiedä? Älä viitsi, lähes aikainen "mies"...

Terveisin,

Turvallisuusalalla 20 vuotta.

45
Se ihmeellinen "leikkauspiste" menee Jyväskylän kohdalla niin pituus kuin leveyssuunnassa. Olipa sitten kyse vaatteista, huonekaluista tai vaikkapa harrastusvälineistä.. Käytännössä yhtään noista ei ole oikeastaan koskaan löytynyt Jyväskylän itä- tai pohjoispuolelta. Näin siis omalla kohdallani. Onneksi huonekalujen eikä vaatteiden perässä tarvitse enää pitkiin aikoihin ajella. (huonekalujen osalta ei enää elinaikanani ellei jotain dramaattista tapahdu) Äänentoistolaitteiden ja niiden oheistarvikkeiden saralla vielä parit reissut pitää heittää vuoden sisään.

Jaa, otetaanpa sen verran takaisinpäin, että yhdet kaiutinkotelot ovat parhaillaan valmistumassa Pohjois-Karjalan suunnilla ja yksi viritinvastaanotin pitäisi jaksaa Kainuusta hakea lähiaikoina.

Yliopistoillakaan ei tuota eroa voi selittää, koska esim. Kuopiossa ja Joensuussa sellaisetkin on. Sekä Oulussa myös jos niikseen tulee. Selitys on oltava voimakkaissa kulttuurieroissa, koska niin silmiinpistävää se on ollut iät ja ajat. Aikanaan kun etsin ja metsästin huonekaluja ynnä muita kodin välttämättömiä esineitä, tein sitä niin "täyspäiväisesti", että takuulla olisin tullut tehneeksi sillä saralla kauppoja täälläkin päin, jos niitä vain olisi tarjolla näillä kulmilla ollut. Tuo selittynee myös voimakkailla tuloeroilla. Sama on toistunut, kun olen metsästellyt noita menneiden aikojen äänentoistolaitteita. Kertakaikkiaan näiden seutujen ihmisillä ei ole varaa (eikä varmasti tietämystä/ tuntemusta) ollut hankkia aikansa laatuvehkeitä.
Ja vaikka 2000- luvulle tultaessa tilanne onkin selvästi tasoittunut, ei kelkkaa tunnuta saavan kääntymään vielä parin vuosikymmenen aikana.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 113