Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tumppi$

Sivuja: [1] 2 3 ... 113
1
Asut ja pukineet / Vs: Mitä tänään on päälläsi?
« : 15.05.23 - klo:16:58 »





Kesäsettiä..
Kaikki vaatteet ”H. Pukimolta” Turkkusesta. Eli housut vaaleanharmaata Minnisin Frescoa, takin kangas H&S:n tämän kevään Oceania- pakasta, paita nappikauluksilla oleva denimpaita ”HP-1” eli Pukimon ensimmäinen tuotantoversio. Kengät tummanruskeat mokkanahkaiset penniavokkaat Carminalta, solmio Viola Milanon shantung- mallistosta (törkeän hintainen solmioksi, mutta perustelin sen syntymäpäivälahjaksi itselleni) ja taskuliina Pini Parman puuvilla-silkki sekoitusta jossa beigeä, ruskeaa ja sinistä.

Muita speksejä, jos jotakuta kiinnostaa:

- Takissa ruskea Glen- ruudukko hieman häivytettynä, kolme-rullaa-kahteen napitus, 3 hihanappia, sivuhalkiot, puolivuoraus, 9:n sentin kauluskäänteet, paikkataskut viistottuna, rinnassa venetasku, irtoliinoitettu tukikangas, pehmeä hartia ilman rypytystä

- housuissa tuplalaskokset ulospäin, 6:n sentin upslaakit lahkeissa, chino- taskut, henkselinapit+sivukiristimet, ei vyölenkkejä, korkeahko luonnollinen vyötärö, pitkä vyötärökaitale, piilo/ kolikko/ sytytintasku vyötärönauhan alapuolella.

Tietoiset ”sääntörikkeet”; ruudun ja raidan yhdistäminen, solmio nappikauluspaidan kanssa.

2
Onhan sillä paljonkin väliä. Muotiluomukset voivat olla millaisia tahansa, mutta klassinen tyyli rajaa villit ilmestykset pois laskuista välittömästi.
Useimmiten solmion kanssa tarkoitetut ns. pukupaidat ovat varsin hillittyjä. Mikäli paita on kovin kirkkaan värinen tai siinä on hyvin voimakasta kuviota, on syytä olettaa ettei sitä paitaa ole lähtökohtaisesti tarkoitettukaan solmion kaveriksi, vaan kyseessä on epämuodollinen vapaa-ajan kauluspaita tai trendivaate.

Toki myös solmion kanssa pidettäviä paitoja on olemassa erilaisin kuosein ja kuvioin, (mutta pukupaitojen kuviot eivät ole niin silmiinpistäviä) jolloin nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: Mitä erottuvampi kuosi tai kuvio paidassa, sitä hillitympi solmio. Ja päinvastoin, eli jos paita on yksivärinen ja pelkistetty, voi sitä vastoin solmio olla kuvioidumpi.
Tosin klassinen pukeutuminen rajaa myös kuvioita sikäli, etteivät värikkäät ja "hauskat" printtikuvat perinteisesti kuulu klassiseen tyyliin. Mutta raidat, ruudut, pallot, pilkut jne. ovat niitä perinteisiä, satoja vuosia käytössä olleita kuvioita.

3
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 07.05.23 - klo:13:00 »
Jaaha, päivitetäänpä sen verran, että yksi pulju jo löytynyt, jota en voi suositella. Tai sanotaan nyt ainakin näin että suhtautuisin hyvin varauksellisesti. (varsinkin etukäteen maksettavaan tilausmaksuun, josta sivuilla mainitaan)
Helsinki Hat Factory. En tiedä kuinka siellä lopulta mahtaa hattujen valmistaminen onnistua, mutta yhteydenpito tai vastaaminen yhteydenottopyyntöihin osoittautui mahdottomaksi tehtäväksi tälle puuhastelijalle.

Ensimmäisen kerran soitin tälle vappuaattoa edeltävänä lauantaina ja kerroin mahdollisesta trilby- mallisen hatun tarpeesta, jolloin sovittiin että hän palaa asiaan vapun jälkeisellä viikolla (eli kulunut viikko) kun on seuraavan kerran verstaallaan. Noh, viikko vierähti ilman yhteydenottoa ja tuli perjantai, joten päätin kysäistä asiaa uudelleen siltä varalta että hän on inhimillisesti unohtanut asian tai hukannut numeroni. Valitteli kiirettään, mutta lupasi palata vielä saman päivän iltapäivästä, noin klo 16-17 asiaan. Eipä kuulunut mitään. Alkuillasta lähetti sentään viestin ja kertoi siinä ettei enää ehtinyt ottaa yhteyttä, mutta olisi lauantaina iltapäivästä hattupajallaan ja palaisi silloin asiaan. Vastasin tietysti, että "ok, tehdään niin."
Noh, arvatkaas kuuluiko eilen mitään? (nyt ei tullut edes selittelyviestiä)

Vanha sanontakin taitaa kuulua, että kolmas kerta toden sanoo. Luulen, että hänen mahdollisuudet ainakin meikäläisen suhteen asiakkaana menivät. Hänen tuotteista ei kokemusta tietenkään ole, mutta kuten todettua, niin kehottaisin olemaan hyvin tarkkana, ennen kuin tuollaiselle antaa euroakaan etukäteen.
Jos yhteydenpito on jo noin vaikeaa, niin millaisen "taistelun" jälkeen asiakas mahtaa vasta tuotteensa saada..?



LISÄYS: Mutta ettei aina julkisesti annettu palaute ole pelkästään negatiivista, niin eräälle toiselle firmalle sitä vastoin hyvä palaute. Hattu Helsinki puolestaan vastasi sähköiseen yhteydenottopyyntööni puolessa tunnissa, kuten myös siitä seuranneisiin jatkokysymyksiini.

4
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 30.04.23 - klo:14:19 »
Jatketaan vielä sen verran, että omat kasvonpiirteet ja nykyinen asuinpaikka eivät ehkä ihan fedoraan asti yllä, mutta trilby tietyissä tilanteissa, kuten yllä mainituissa, voisi mennä. Sen verran olen tehnyt nyt "tutkimus- ja sovitustyötä", ettei se aivan kapein lierinenkään voi olla. Hyvin kapeasta lieristä tulee mieleen lähinnä lasten- tai pilailukauppojen hatut.

Kolme seikkaa on syytä pitää mielessä mittasuhteiden kanssa:

- Pään ja kasvojen koko (+ kasvojen muoto)
- vartalon ja koko olemuksesi kokonaismitat (hartioiden leveys + rintakehä ja mahdollinen pötsi, pituutesi)
- yksittäisenä havaintona nenän koko (esim. minulla on muuten pieni pää aikaiseksi mieheksi, mutta isäukon suvun puolelta peritty suht' iso nokka verrattuna pään kokoon muuten)

Eli ihan tuoreeltaan muutamia hattuja sovittaneena sanoisin, että omalla kohdallani hyvin kapea lierinen (alle 4cm) näyttää ihan yhtä huonolta kuin valtavan iso lierinen. Lierin muodosta taas sanoisin että omalla kohdallani melko suorat lierit toimivat parhaiten. Eli kovin voimakkaasti taivutetut on pois laskuista. Jos esim. puhutaan trilbystä, niin totesin aika nopeasti että ei saa olla niskan puolelta liian jyrkkää nousua, sillä muuten näyttää kostyymilta.
Etulierin osalta havainto on se, että sen on oltava selvästi nokkaa pidempi, mutta se riittää. Liian pitkä taas ei korreloi muuten pieneen päähäni ja näin ollen mennään taas rooliasun puolelle.

Joka tapauksessa, hattu on niin sanotusti löydettävissä ja yksi huopahattu on syytä olla repertuaarissa, jos/ kun aikoo pukeutua klassisesti. Toki näin pienellä kylällä (varsinkin nykyisessä Suomessa) ajan ja paikan on toki hyvä olla ns. oikea. Mutta niinhän se kai menee kaiken muunkin suhteen.




5
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 29.04.23 - klo:13:57 »
Nostellaanpa jälleen tätä ketjua ylöspäin. Olin kansallisena veteraanipäivänä sankarihaudoilla ja tumma puku asusteineen yllä. Sen verran koleaa vielä oli, että jotain päähinettä olisi taas kaivattu. Karvalakki olisi kuitenkin ollut jo ehdottomasti aivan liikaa, koska aurinko paistoi ja lämpötila oli siinä +10:n asteen hujakoilla. Koska tweed- lätsä ei olisi toiminut tumman kaksirivisen puvun kaverina, niin luonnollisesti päätin olla paljain päin. Taisin olla ylivoimaisesti nuorin porukasta. Kaikilla vanhoilla miehillä oli joko huopahatut tai vähintään lätsät. Näinpä ollen olo tuntui hieman alastomalta, varsinkin kun lippulinnan ja seppeleiden laskun aikana kaikki ottivat hatut päästään ja laittoivat hetken kuluttua ne takaisin.

Eli kyllä se on nyt sellainen homma, että tämän ikäisellä miehellä kuuluu se yksi pakollinen huopahattu olla. Hillitty, kapealierinen ja matalakupuinen trilby joko tumman sinisenä tai tumman harmaana on seuraava hankintani. Jokapäiväisessä käytössä en sitä omalla kohdallani näe, mutta juuri tällaisia välikauden juhlatilaisuuksia varten ulkoilmassa.

6
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 29.04.23 - klo:13:56 »
Nostellaanpa jälleen tätä ketjua ylöspäin. Olin kansallisena veteraanipäivänä jälleen sankarihaudoilla ja tumma puku oli yllä. Sen verran koleaa vielä oli, että jotain päähinettä olisi taas kaivattu. Karvalakki olisi kuitenkin ollut jo ehdottomasti liikaa, koska aurinko paistoi ja lämpötila oli siinä +10:n asteen hujakoilla. Koska tweed- lätsä ei olisi toiminut tumman kaksirivisen puvun kaverina, niin luonnollisesti päätin olla paljain päin. Taisin olla ylivoimaisesti nuorin porukasta. Kaikilla vanhoilla miehillä oli joko huopahatut tai vähintään lätsät. Näinpä ollen olo tuntui hieman alastomalta, varsinkin kun lippulinnan ja seppeleiden laskun aikana kaikki ottivat hatut päästään.

Eli kyllä se on nyt sellainen homma, että tämän ikäisellä miehellä kuuluu se yksi pakollinen huopahattu olla. Hillitty, kapealierinen ja matalakupuinen trilby joko tumman sinisenä tai tumman harmaana on seuraava hankintani. Jokapäiväisessä käytössä en sitä omalla kohdallani näe, mutta juuri tällaisia välikauden juhlatilaisuuksia varten ulkoilmassa.

7
Taisi Jannella olla tuossa pieni ketunhäntä kainalossa.

No niinpä taisikin.

8
Nettiostoksia ei juuri briteistä ole tullut tehtyä sen jälkeen kun erosivat EU:sta. Muualta euroopasta on tullut tilailtua vaatteita moneenkin eri lähtöön. Nykyään vaatteiden hintavertailu on helppoa ja yllättävän paljon edullisemmin voi tilata juuri euroopan maista. Luottokortti on ollut muutaman kerran vedettynä tappiin asti, kun oikein innostui tilailemaan... Ei hyvä juttu kyllä millään mittarilla. Onneksi tuon sai kuitenkin
yhdistettyä remppalainaan, niin ei tullut kovia kuluja maksettavaksi.

Aika moni brittiläinen verkkokauppa tosin hoitaa homman siellä päässä valmiiksi EU- asiakkaille niin, ettei ylimääräisiä kuluja enää täällä päässä synny. (eli hoitavat tulliselvitykset ynnä muut asiakkaan puolesta ja monen kaupan hintoihin on jo sisällytetty EU:n alv. kanta heidän oman alvinsa sijaan.)

9
Vapaa sana / Vs: Mitä ostit tänään?
« : 13.04.23 - klo:09:57 »
Ostin pitkästä aikaa uuden rannekellon, kun oli niin hyvä tarjous. Luulin tilaavani ihan suomesta, mutta tulikin suoraan jostain espanjasta. Verkkokauppa oli https://www.petenkello.fi/. Nuorempana tuli harrastettua laajemmin rannekelloja mutta kännyköiden yleistyessä nuo jäi pois. Nyt tuntuu että nämä taas yleistyy ja hyvä niin.

Vanha sanontahan kuuluu, että puku tekee miehen. Jos taas asiaa kysyisi äärikonservatiiviselta isäukoltani, niin hän sanoisi että rannekello tekee miehen. (aikanaan parikymppisenä kun sain ensimmäisen vakituisen työpaikan intin jälkeen, niin hän todella kritisoi vahvasti kun en siihen aikaan jatkuvasti pitänyt ja oli ihan oikeasti sitä mieltä, että johan tulevat työkaverisikin pitävät sinua arveluttavana huithapelina)


10
Asut ja pukineet / Vs: Mieluisimmat kuviot ja tekstuurit
« : 05.04.23 - klo:14:51 »
Juuri tänään (maku muuttuu ja on muuttunut toki vuosien mittaan) olen ehkä kallellaan visuaalisesti yksiväristen, mutta selvästi teksturoitujen kankaiden suuntaan. Tällaisia ovat kalanruodot, vahvat twillit (whipcord ja cavalry twill), avoimet kudokset kuten hopsack ja mock leno ja muu tällainen. Donegal tweediä on myös tullut kaappiin viime vuosina lisää, sekä jonkinlainen kalanruoto että toimikas alustana. Vähän tylsää, mutta näitä on helppo yhdistellä ja tällaisten kankaiden sormituntuva ja elävyys miellyttävät. Kyseessä on varmaan myös eräänlainen heiluriliike poispäin takavuosikymmenten voimakkaammista kuoseista.

En juuri nyt omista minkäänlaisia ruudullisia takkeja tai housuja - glen checkille voisi antaa taas periaatteessa mahdollisuuden - enkä ole jostain syystä koskaan lämmennyt ollenkaan neula- tai liituraidallisille puvuille. Vaikka sitä joskus päätyisi perinnetietoiseen pankkiin töihin, valitsisin työhaalariksi jotain muuta.
Erinomainen nosto tuo Donegal tweed. Itseltäni löytyy harmi kyllä toistaiseksi vain yksi irtotakki ruskeasta Donegalista, muttei takuulla jää viimeiseksi. Ihastuin suuresti heti ensisilmäyksellä. Ja enpä tiedä montakaan, tai oikeastaan toista yhtä helppoa yhdisteltävää. Flanellien, vakosametin tai farkkujen kanssa (tosin farkkuja tulee nykyään pidettyä aika harvoin) aivan ykkönen. Tuhtina tavarana on myös kuin kotonaan intin vanhojen sarkahousujen kaverina. Neuleet kuin myös useat kauluspaidat pelittävät oikeastaan edes suuremmin miettimättä hyvin vaivattomasti Donegalin kaverina. Päällystakkien kirjo niin ikään lähes rajaton tuon kanssa. Menee polvipituisen villakankaisen takin alla siinä missä vaikkapa kenttätakinkin. Kenkinä oikeastaan ainoat "väärät" ovat mustat juhla oxfordit tai kevytrakenteiset kesäloaferit, kun siis pysytään klassisissa perusjalkinemalleissa.

11
Asut ja pukineet / Mieluisimmat kuviot ja tekstuurit
« : 31.03.23 - klo:11:34 »
Pidätkö vaate- ja/ tai asustekankaissa kuvioista tai muuten erottuvasta tekstuurista kuten tietynlaisesta kudonnasta, vai onko mahdollisimman sileä pinta enemmän mieleesi?

Omat suosikit:

- Kalanruoto, (herringbone) tulee suosittua paljon eri vahvuisina päällystakeissa, puvuissa, irtotakeissa ja paidoissa, sekä joissakin asusteissa
- Glen- ruudukko, (Glen Urquhart) puvuissa hillitympänä, irto- ja päällystakeissa voimakkaampana, joissakin asusteissa
- Ikkunaruudukko, (windowpane) kokopuvuissa, joskaan ei hirvittävän voimakkaana
- Polka- pilkut/ pallot, asusteissa kuten solmioissa ja taskuliinoissa
- Kasmir- eli Paisley- kuvio, asusteissa kuten solmioissa ja taskuliinoissa

Oikeastaan noiden lisäksi ei muita kuvioita taida kaapistani juurikaan edes löytyä. (pois lukien joitakin tvillikudonnalla olevia) Mutta toisaalta näitä sitten onkin suurimmassa osassa klassisen tyylin vaatteitani ja asusteitani. Toki sileäpintaisia löytyy esimerkiksi kauluspaidoissa jotta saan vältettyä liiallisen kuvioinnin vaateparressa. Mutta esimerkiksi puvuissa tällä hetkellä ainoa täysin kuvioton taitaa olla vain musta hautajaispuku. Toisessa tumman puvun määritelmän täyttävässä puvussani on siinäkin hillitty ja kapeahko kalanruoto.

Miten muilla? Uppoaako kuviot ja tekstuurit, vai oletteko enemmän "silestone- miehiä"? Mitä ajatuksia ja suosikkeja tai kenties jopa inhokkeja tästä aiheesta?




12
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 31.03.23 - klo:07:49 »
Paidankalvosimen mitoituksesta muutaman ajatuksen esitän vielä. Olen n. 15 vuotta käyttänyt vain mittatilauspaitoja ja filosofiani on se, että kalvosimen ympärysmitta valitaan sellaiseksi, että kalvosin ei pääse valahtamaan liian pitkälle kämmenselän päälle. Mielestäni nimittäin hihan pitää olla pari senttiä liian pitkä, jos niin voi sanoa, jotta se ei kättä kohotettaessa vetäydy liiaksi ylöspäin takin hihan alla. Käden roikkuessa rentona alhaalla estää väljyydeltään sopiva kalvosin hihaa putoamasta liian alas. Tällöin sopiva kalvosimen mitta riippunee ranteen ympärysmitan lisäksi jonkin verran käden rakenteesta: onko se äkkiä levenevä kuin lapio vai solakampi. Minun kohdallani sopivaksi on osoittautunut n. 4,5 cm ranteen ympärysmittaa suurempi yksinappinen kalvosin (mitattuna napin kannasta napinläven ulkosyrjään). Kaksinappisen kalvosimen kohdalla mitta saattaa olla hieman toinen, koska kalvosin ei samalla tavalla pääse elämään. Perinteisen kokoinen pukukello ja jopa maltillisen paksuinen sukeltajankello mahtuvat näillä mitoilla hyvin kalvosimen alle. En suosittelee väljempää kalvosinta kellokädelle, koska silloin kalvosimet asettuvat eri korkeuksille käsissä ja mielestäni erilainen väljyys kalvosimien välillä ei itsessäänkään näytä tai tunnu hyvältä.

Mielestäni siis kalvosin ja hihan pituus ovat oikein mitoitettuja, kun nappi kiinni kalvosin roikkuu oikealla korkeudella ja nappi auki valahtaa pari senttiä alemmas.

Arskalta hyviä pointteja. Prikuulleen ns. oikean mittainen hiha paidassa aiheuttaa tosiaan sen, että sitä saa olla vaistomaisesti nyppimässä alaspäin vähän väliä. Ja myös tuosta kalvosinten eripari väljyydestä olisin samoilla linjoilla. Yhdessä paidassa olen tuota kokeillut, enkä oikein tykännyt. Oli vähän "toispuoleinen" olo koko ajan. Jotkut ilmeisesti pitävät hyvinkin paljon ja ottavat lähes jokaiseen paitaansa sen option.

13
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 25.03.23 - klo:23:06 »
Puvusta ja sen väristä suomalaisessa pukeutumisessa,

mistähän mustan puvun suosio johtuu suomalaisten yli kolmekymppisten miesten pukeutumisessa? Olin tässä taannoin Koillismaalla kirkkohäissä, joissa näin yhden keskiharmaan puvun, yhden vaaleanruskean irtotakin ja kymmenittäin mustia pukuja.

Onko se "monikäyttöisyys" siinä mielessä, että samalla puvulla voi mennä hautajaisiinkin, eikä tarvitse omistaa kuin yksi puku? Häiden miespuoliset vieraat oletukseni mukaan pääsääntöisesti eivät varsinaisesti panosta klassiseen pukeutumiseen. Nykyään kuitenkin Dressmannilla ja vastaavissakin näkee harmaita ja sinisiä pukuja myynnissä.

Varmasti tuo veikkauksesi on hyvin lähellä totuutta. Eli se musta puku tavallaan ”käy joka paikkaan”. Tai siis niinhän se täällä yleisesti mielletään, vaikka tietenkin klassiseen pukeutumiseen vihkiytyneet tietävät ettei asia noin suinkaan ole.
Mutta suurten rivien keskuudessa se tosiaan noin mielletään.
Lisäksi suuri syypää on lehtien ynnä muiden tiedotusvälineiden muotitoimittajien ja kaikenmaailman muotikonsulttien ja ”stylistien” hokema, että ”musta käy suomalaiselle” ja ”musta pukee suomalaista”.

Muistan oikein hyvin, kuinka tuota mantraa hoettiin naistenlehdistä lähtien vuosikaupalla yhdessä vaiheessa. (90- luku ja 2000- luku)

14
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 22.03.23 - klo:15:06 »
Tuo nimimerkki Alhazenin vinkki on sellainen, joka kannattaa jokaisen niin sanotusti ottaa onkeensa. Aivan erityisesti uusien lukijoiden. Itse suosittelen nykyään jokaiselle tutulle ottamaan puvun kuin puvun materiaalista riippumatta kaksilla housuilla, jos mittatilaukseen alkavat. Kyllähän se muutaman satalappusen lisäpanostus yhteen ja samaan pukuun aiheuttaa nieleskelemistä, (niin tekee itselläkin) mutta maksaa itsensä taatusti takaisin vuosien saatossa, jos pukua on tarkoitus käyttää enemmän kuin muutaman kerran vuoteen. Ottaa vaikka toiset housut erilaisilla yksityiskohdilla, niin tällöin samaan pukuun lisäinvestointi ei tunnu ostovaiheessa ihan niin turhauttavalta.

15
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 20.03.23 - klo:21:40 »
No tottapa kyllä. Tuli ehkä rajattua hieman turhan tiukasti tuo. Onhan esim. Holland & Sherryn South Pacific- pellavakin jo suht' tuhtia tavaraa 340- grammaisena. Näin siis yhtenä esimerkkinä omasta kaapista.

Ja tulipa hiljattain tilattua varsin ohkaista tavaraa vartavasten kesää varten H&S:n Oceania mallistosta irtotakiksi. Sehän ei ole kuin 250- grammaista puuvilla-pellava-villa-silkki yms. sekoitetta. Kaveriksi vaaleanharmaata Minnisin 310- grammaista Fresco III:sta pöksyiksi.

Itsellä paksuimmat ovat Schott NYC:n kipparitakki joka taitaa olla noin 900- grammaista, H&S:n Pardessus pakasta ruskeaa -olikohan noin 800- grammaista tavaraa se. Luonnollisesti nuo ovat päällystakkeja. Tuhdeimmat -ei päällystakit- ovat SA-Int sarkahousut (veikkaisin ehkä jotain 600-700- grammaista) sekä pari tweed- irtotakkia 500- grammaisina. Hardy Minnisin flanellipökät 450-470 grammaisia.
Täytyy myöntää, että tuo Schottin kipparitakki ja H&S:n Pardessus alkavat olla liikaa tällä hetkellä vallitsevalla suojakelillä. Mutta ovat kyllä omiaan oikealla talvisäällä.   


Sivuja: [1] 2 3 ... 113