Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - olavi

Sivuja: [1]
1
Linkit ja vinkit / Yönsininen puku hyllystä Suomessa?
« : 14.08.13 - klo:19:31 »
Keikari oli melko lailla yksimielinen siitä, että yönsininen puku vaatekaapin ainoana formaalina pukuna olisi monipuolisin vaihtoehto. Vaan mistäpä tällainen kannattaa hankkia Suomesta?

Allekirjoittanut nimittäin tarvitsisi tummaa pukua 1,5 viikon päästä, joten tilaaminen ei ole vaihtoehto, vaan mieluusti pääkaupunkiseudulta pitäisi löytyä. Feren omassa mallistossa oli muistaakseni tummansininen, mutta liekö navy? Edullisemman pään likkeistä Brothers, H&M ja Zara tietty kannattanee käydä tarkistamassa.

Voi toki olla, että tulee tähän hätään vuokrattua jotain tai hankittua halpa musta, mutta katsotaan miten käy.

2
Kulttuuri / Klassinen musiikki, osa 3 - klassismi
« : 07.10.11 - klo:13:39 »
Klassinen aikakausi tai klassismin aikakausi musiikissa syntyi, kun barokkiin kyllästyttiin. Rikkaat halusivat liukuhihnalta kamarimusiikkia jokaisiin kissanristäisiin, mutta toisaalta myös suuria kokoonpanoja alkoi löytyä maalliseen musiikkiin. Musiikki keveni ja raskaat moniääniset tekstuurit korvattiin selkeällä melodialla ja soinnuilla. Selkeyttä, muodon järjestelmällisyyttä ja hillityn eleganttia yksinkertaisuutta arvostettiin. Fortepiano keksittiin, ja sävellyksiin merkittiin entistä enemmän dynamiikan vaihtelua. Tunnelmaa voitiin vaihtaa useaan otteeseen kappaleen aikana.

Joseph Haydn ja Carl Philipp Emanuel Bach (yksi Johann Sebastianin siittämistä kahdestakymmenestä lapsesta) olivat ehkä tyylillisen muutoksen tärkeimmät voimat. Heidän musiikistaan minulla on valitettavan hatara käsitys, vaikka olenkin sitä toki kuullut etenkin konserteissa. Tiedän, että Haydnin jousikvartettoja (esim. 20, 33, 50, 76) arvostetaan korkealle, mutta yhden-kahden kuuntelukerran jälkeen ne eivät ole jääneet minulle mieleen. Molemmat herrat olivat myös merkittäviä sinfonioiden säveltäjiä. Joku voi kenties esitellä ainakin Haydnin minua paremmin.

Wolgang Amadeus Mozart lienee klassismin Bach eli kulminaatiopiste: parhaimmillaan Mozartin elegantti keveys on feminiinisintä tuntemaani musiikkia. Oma suosikkiesimerkkini on pianosonaatti op. 12, jossa etenkin keskimmäinen osa on mielettömän kaunis; tältä levyltä löytyy yksi tulkinta. Eine kleine Nachtmusik on klassikko jousille, ja myöhäiset pianokonsertot ja sinfoniat ovat arvostettuja; tässä eräs levy. Mainio esittely säveltäjään voisi olla Amadeus-elokuva, jonka lopun klassismille epätyypillisen jylhästi soiva Requiem on jäänyt hyvin mieleen. (Juoni elokuvassa on täysin sepitetty.) Klassismin musiikki sopii hyvin draamaan sekoitettuna, ja olen siinä uskossa, että Mozartin oopperat ovat kaikkein suosituimpia.

Ludwig van Beethoven oli säveltäjä, joka lopetti klassismin estetiikan. Hänen teoksissaan löytyy sitä palavan tunteen ilmaisua, maskuliinisuutta, tulta ja tappuraa, jota aikaisemmin aikakaudella häivähtänyt sturm und drang -tyyli oli jo hieman ennakoinut. Beethovenin kunnianhimoinen, vakava, kompromissiton taiteilijaromanttinen suhtautuminen säveltämiseen tuli kuuluisaksi ja seuranneen romantiikan aikakauden ohjenuoraksi. Selkeys ja järjestys kuuluivat silti Beethovenin tyyliin siinä missä romantikot pitivät orgaanisista tekstuureista. Minulle tämä ero tekee etenkin Beethovenin pianosonaatit hyvin mielenkiintoisiksi, sillä ne ovat yhtä kaukana niin Chopinista kuin Mozartista. Tällä levyllä Ashkenazy soittaa kuuluisimmat Waldsteinia ja Hammerklavieria lukuun ottamatta.

Beethovenin sinfoniat lienevät kaikkein aikojen suosituimmat, ja etenkin 3, 6 ja 9 kuuluvat yleissivistykseen, joista raivoisan terävästi alkava ja oodi ilolle -lauluun päättyvä viimeinen on se kaikkien aikojen sinfoniaksi haukuttu. Sitä on tulkittu kuuroutuneen säveltäjän kunnianosoitukseksi musiikin tuottamalle ilolle. Tässä Karajan-boksi.

Tiedän monen välttelevän klassismin musiikkia (johon Beethoven ei tyylillisesti enää oikein mahdu). No, maskuliinista se ei ainakaan ole, ja kieltämättä ajanjaksolla on tietty liukuhihnapopin vivahde. Musiikilla on kuitenkin paikkansa, jonka oivaltaminen onnistuu seuraavasti: Kuuntele ensin mahdollisimman raskas barokkisuurteos, esim. Kunst der Fuge. Laita sitten vaikkapa yllä mainittu Mozartin pianosonaatti op. 12 soimaan. Kyllä siinä mieli lepää aivan eri tavalla, ja tuntuu että musiikki huolehtii kuulijasta eikä kuulijan tarvitse huolehtia musiikista. Sisältö menee suoraan alitajuntaan ilman ajatustyötä, jota toisaalta voi halutessaan harrastaa nyanssien etsimiseen.

Romantiikan ajalle onkin jo ketju, osa 5 tulee sitten olemaan 1900-luvun alun uusista suuntauksista (ainakin impressionismi ja uusklassismi).

3
Kulttuuri / Klassinen musiikki, osa 2 - barokki
« : 06.10.11 - klo:03:35 »
Barokkimusiikissa kontrapunkti sävellystyökaluna, jossa säveltäjä luo useiden samanaikaisten melodioiden avulla monimutkaisen tekstuurin, saavutti huippunsa. Musiikki oli koristeellista ja raskasta, ja barokkia seuranneessa klassisessa periodissa pyrittiinkin vastapainoksi yksinkertaisempaan ilmaisuun. Viritykset ja harmonian käyttö vakiintuivat lähelle nykyaikaista.


Johann Sebastian Bach (1685-1750) lienee ainoa säveltäjä, jonka kutsuminen historian parhaimmaksi ei herätä välittömästi vastareaktiota. Kuitenkin Bachin merkitys oli pikemminkin olla barokin kulminaatiopiste kuin uuden tyylin airut. Minulle uniikeinta Bachissa on älyllinen ja pohdiskeleva itseilmaisu, jota mestari sai harjoittaa kirkkomusiikissaan ja onnistui tuomaan myös maalliseen tuotantoon. Tässä on lyhyt virteen pohjautuva esimerkki Bachin hartaammasta tuotannosta.

Goldberg-variaatiot on yksi parhaista koskaan sävelletyistä kosketinsoitinteoksesta. Variaatioiksi kutsuminen on ehkä hieman hämäävää: itse asiassa alun melodista teemaa ei varioida, vaan bassokuviota. Lopun haikeasti toistuva aaria ja etenkin puolivälin tunnelmaltaan yllättävän raskassoutuisesti itsetutkiskeleva variaatio 15 kielivät mestarillisesta kyvystä rakentaa eheä kokonaisuus. Jos yksi levy pitäisi lätkäistä klasarista kiinnostuneelle käteen, antaisin tämän Glenn Gouldin Goldberg-levytyksen vuodelta 1981. Toinen hyvä esitys on Rosalyn Tureckilta, jota Gould piti ainoana vaikuttimenaan.

Bach oli erinomainen musiikkitieteilijä ja opettaja, ja hänen opetuskäyttöön tekemänsä kosketinsoitinteos Das Wohltemperierte Klavier (joka käy kaikki sävellajit läpi) sekä etenkin kesken jäänyt fuugatutkielma Kunst der Fuge (variaatioita samasta teemasta, instrumentti ei määritelty) ovat miltei Goldberg-variaatioiden tasoisia helmiä. Gould ja Tureck ovat levyttäneet ensin mainitun, mutta "fuugan taidosta" paras tulkinta on vielä haussa. Ja tulkintojahan löytyy aina uruista Laibachin industrial-versioon.

Suuremman kokoonpanon musiikista tunnetuin lienee pääsiäisin kuultu oratorio Matteus-passio.

Lopuksi mainittakoon, että on hyvin epävarmaa, että se uruilla puhkisoitettu toccata ja fuuga (BWV 565) olisi Bachin alkuperäisesti säveltämä teos, mutta tämä viulusooloversio on mielenkiintoinen.


George Frideric Handel (1685-1759, nimi ennen englantilaistumista Georg Friedrich Händel) oli yksi suosituimpia barokkisäveltäjiä. Hänen musiikistaan minulle tulee ensimmäisenä mieleen tietynlainen jykevyys ja kohtalokkuus. Bachin kaltaista itsetutkiskelevuutta en Handelista löydä. Hänen tunnetuin teoksensa lienee Messias-oratorio, jota itse hieman välttelen puhkiesitettyyn Halleluja-kuoro-osuuteen kyllästyneenä.

Vesimusiikkia ja ilotulitusmusiikkia ulkoilmaorkesterille: http://open.spotify.com/album/7zUVfamR93BRiFlbPBeCrA (en voi väittää tuntevani riittävästi tulkintoja erottaakseni parhaat)

Oopperasta varovaisen kiinnostuneet voin ohjata Handelin oopperoihin (esim. Giulio Cesare), vaikka en ole itse juuri tutustunut niihin.


Näin. Olkaa hyvät, keskustelua barokkimusiikista.

4
Kulttuuri / Klassinen musiikki, osa 1 - renessanssi
« : 05.10.11 - klo:05:40 »
Suomalaisten miesten klassisen musiikin tuntemus on yhtä huonolla tolalla kuin klassisen pukeutumisen. Kuten pukeutuminen, myös klassinen, elegantti musiikki menetti asemansa sodanjälkeisinä vuosia. Huomaan, että myös Keikarin foorumin musiikkikeskustelu on pitkälti pysynyt afroamerikkalaistaustaisessa musiikissa (jossa ei toki ole mitään vikaa). Tämän puutteen aion korjata, sillä kyllähän herrasmiehen on syytä tuntea kulttuurinsa.

Oletan, että kaikki pitävät klassisesta musiikista jossain määrin. Ainakin Kubrickin elokuvissa. Ongelma kuunteluharrastuksen aloittamisessa on lähinnä tiedon puute, teosten ja levytysten valtava määrä sekä keskittymiskykyä vaativa pituus. Onneksi Spotifyn ansiosta kuuntelukynnys on madaltunut ratkaisevasti. Aion käydä aikakausia läpi kronologisesti, ja tässä ensimmäisessä ketjussa esittelen lyhyesti pari suosikkiani renessanssin aikakaudelta.

Renessanssimusiikki kehittyi, kun polyfonia eli moniäänisyys oli siirtynyt laajempaan käyttöön keskiajan kirkkolaulusta ja se jalostui hiljalleen kohti kulminaatiopistettä joka saavutettiin barokkimusiikissa. Laulu oli yhä tärkeämmässä osassa kuin instrumentaalimusiikki. Renessanssimusiikki kuulostaa klassisen puhtaalta (joskin se on usein epäpuhtaissa virityksissä), mutta yksinkertaisemmalta ja tunnelmaltaan keskiaikaiselta.

Minulle renessanssimusiikki on eräänlainen klassinen musiikin blues. Se on surullista, sielukasta mutta melko yksinkertaista musiikkia, joka on ponnahduslauta barokin ylittämättömiin saavutuksiin.

John Dowland (1563-1626)
Englantilainen John Dowland lienee tunnetuin säveltäjä-luutunsoittaja, joka muistetaan etenkin melankolisista lauluistaan. Näistä tunnetuin lienee Lachrimae (tai Flow My Tears), jossa on kaunis neljän laskevan sävelen "kyynelmotiivi". Vaikka Dowlandin musiikilla on yläluokkaiset lähtökohdat kuninkaiden hoveissa, hänen kappaleitaan luuttuavan voisi hyvin kuvitella nälkiintyneen näköiseksi trubaduuriksi kauniin neidon ikkunan alle. Itse pidän etenkin instrumentaaliversioista, sillä minut voimakas klassinen laulu jotenkin vieraannuttaa hennon luutun tunnelmasta. Kitarasovituksia en kuuntele.

Soololuutulle: http://open.spotify.com/album/1WHFEZXYiaViz0O7W1KFV1
Fretwork-yhtyeen muhkeampia jousisovituksia: http://open.spotify.com/album/19pe7q5LiLGqolvDvDHvto

Byrd, Gibbons, Sweelinck (n. 1500-1700)
Harvalla tulee renessanssimusiikista ensimmäinen mielleyhtymä kosketinsoittimiin, mutta virginaalille, uruille ja cembalolle sävellettiin myöhäisrenessanssin aikana. Sävellykset tehtiin yleensä yleisesti kosketinsoittimille, joten miksipä niitä ei voisi soittaa myös flyygelillä. Glenn Gould: http://open.spotify.com/album/7kG7NoayHXtAikrNe7UP7w


Olkaapa hyvät, odotan mielenkiinnolla löytyykö aiheeseen mielenkiintoa.

MUOKS: tämän ketjun aiheena olkoon a) renessanssimusiikki sekä b) yleisesti keskustelu länsimaisen klassisen musiikin asemasta, mutta sivuraiteet sallittakoon. Teen myöhemmin ketjuja muista aikakausista, joten suosituksia voi keskittää sinne jotta niitä on helpompi löytää.

Sivuja: [1]