Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - olavi

Sivuja: [1] 2
1
Kiitoksia herrat vinkeistä. Sauma ei tullut aluksi lainkaan mieleen, koska olin sijoittanut mielessäni sen sinne mittavaateosastolle. Vaikka olenhan minä siellä Smedleyn neuleita käynyt sovittamassa.

Taitaa kuitenkin olla niin, että päädyn lopulta H&M-pukuun, joka istuu varsin hyvin. Housut hieman kiristävät reidestä istuessa, mutta eivät ne sentään ole Brothers-tason pillit. Luulen, että ongelma ei ole suuri ja saattaa ratketa kokonaan, jos housut venyvät tai painonpudotus jatkuu. Värin tummuudesta oli yllättävän vaikea sanoa liikkeessäkään mitään, kiitos kirkkaiden loisteputkivalojen ja hämärän pukukopin. Paljon tummempi kuin omistamani laivastonsiniset, kuitenkin.

Hinta siis ratkaisi tällä erää, olisi tuntunut typerältä jättää edullinen mutta varsin istuva täysvillainen puku hankkimatta. Sitten kun kokemusta on enemmän, niin harkitsen kolmiosaisen hankintaa.

PS. H&M:ssä ei sitten tällä hetkellä ole enää kyseisiä puvuntakkeja, vaan ne täytyy tilata netistä.

2
Linkit ja vinkit / Yönsininen puku hyllystä Suomessa?
« : 14.08.13 - klo:19:31 »
Keikari oli melko lailla yksimielinen siitä, että yönsininen puku vaatekaapin ainoana formaalina pukuna olisi monipuolisin vaihtoehto. Vaan mistäpä tällainen kannattaa hankkia Suomesta?

Allekirjoittanut nimittäin tarvitsisi tummaa pukua 1,5 viikon päästä, joten tilaaminen ei ole vaihtoehto, vaan mieluusti pääkaupunkiseudulta pitäisi löytyä. Feren omassa mallistossa oli muistaakseni tummansininen, mutta liekö navy? Edullisemman pään likkeistä Brothers, H&M ja Zara tietty kannattanee käydä tarkistamassa.

Voi toki olla, että tulee tähän hätään vuokrattua jotain tai hankittua halpa musta, mutta katsotaan miten käy.

3
Asut ja pukineet / Vs: Louferit
« : 10.04.12 - klo:13:35 »
Olisikohan CT Hattonista mihinkään?

Kävin kokeilemassa Sebagoja, mutta kantapää ei pysynyt paikoillaan.

4
Asut ja pukineet / Vs: Naisten laadukkaat jalkineet
« : 15.11.11 - klo:22:50 »
Jos matalapohjaisena niin tässä hyvä vaihtoehto.

Minusta nuo Grensonit ja muutkin Goodyear-kengät ovat vähän turhan jykeviä. Jos reunoslinjalle lähdetään, niin minusta se perinteisen mallinen satulakenkä on feminiinisin: [spoiler][/spoiler]

Edukkaita Blake-ommeltuja tarttis yhä löytää jostain. Harmi kun Bexley ei kengitä naisia.

Onko muuten jotain naisten liimapohjavalmistajaa, joka käyttää säännönmukaisesti laadukkaita nahkoja ilman kummempaa designlisää hinnoissa? Ariat on suunnilleen ainoa, jonka tiedän käyttävän säännöllisesti full grainia (tosin reunosta myös). Lisäksi Frye ainakin mainitsee muutamassa kengässä taikasanat "full grain". Clarksin mokkaan olen luottanut, mutta muusta en tiedä.

5
Asut ja pukineet / Vs: Naisten laadukkaat jalkineet
« : 15.11.11 - klo:13:53 »
Yritänpä kääntää ketjun huomion hetkeksi pois korkokengistä, kaikille sellaiset kun eivät sovi työhön eikä tyyliinkään.

Pidän siroista tanssikengän näköisistä naisten kengistä korkeintaan hyvin maltillisella korolla. J. Crew'n Eddie-oxford naisille:



Liekö tuo Blake-ommel? En ole oikein nähnyt missään muualla järkihintaisia Blake-kenkiä naisille. Blake-ommeltu crepe-pohjainen saddle shoe voisi olla myös kova sana.

Tämän tanhukengän kanssa on varmasti vaikeampi onnistua, mutta uskon sen olevan mahdollista:


Jos isänmaallisella linjalla jatketaan, niin pakkassäillä huopikkaat pitävät jalan kuivana parhaiten ylivoimaisen hengittävyyden ansiosta. Primawoolilla on paljon erilaisia malleja:


Rakenteesta en tiedä. Tiedä vaikka joku huopikasvalmistaja käyttäisi Kuomista tuttua tapaa valaa pohja liimaamisen sijaan. Nämähän eivät toki ole enää siron elegantteja, vaan huopikkaat jalassa ilmaisee sitä, että osaa pukeutua sään mukaisesti. Minusta crepe sopisi paremmin pohjaksi; harmi vain, että en ole nähnyt crepe-pohjaisia huopikkaita myytävän.

Kumisaappaissa sen sijaan voi olla ripaus eleganssia, näissä tosin myös muotidesignia:


Ariat valmistaa perinteisiä englantilaistyylisiä full grain -ratsastussaappaita ilman kummempaa merkkilisää. Näitä saattaa saada Suomen ratsastusliikkeistäkin. Harmillisesti useisiin nilkkureihin on lisätty sporttisia yksityiskohtia (ei kuvissa).


Jotenkin metsäistä henkeä Clarksilta syksystä talveen, tosin ilmeisesti liimattuna. Pidän, mutta en tiedä miksi. Ehkä tuo rusetti ja keskeltä halkaistu design tuovat tarpeellisen naisellisuuden muuten hieman kumisaapasmaiseen näköiseen kenkään, ja kokonaisuus toimii mokkana hyvin:

6
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 27.10.11 - klo:14:42 »
Hoggs of Fife tarjoaa kahdenlaisia maalaiskenkiä Ridgeway-pohjalla alle 200 punnan:
http://www.fifecountry.com/mens/footwear/british-made-welted-footwear/country-shoes/hoggs-dornoch-country-grain-veldt-8396
http://www.fifecountry.com/mens/footwear/british-made-welted-footwear/country-shoes/glencoe-derby-shoe-0117

Tuo velttikenkä kiinnostaisi enemmän, mutta vähän epäilyttää tuo nahan kuvaus: "in supersoft Calf Country Grain leather which reduces foot stress". Kysyin kyllä sähköpostilla onko nahka top, corrected vai full grain. Vastaus oli että full grain, mutta kannattako tuohon vastaukseen luottaa kun usein kaikki nahka yritetään selittää full grainiksi?

7
Kulttuuri / Vs: Klassinen musiikki, osa 3 - klassismi
« : 12.10.11 - klo:21:31 »
Varsin kaunis Mozartin sävellys on erään pianokonserton hidas osa, jota on kuulemma käytetty filmissä nimeltä Elvira Madigan ja saanut siitä kutsumanimensä - en ole kyseistä rainaa nähnyt. Sen sijaan olen nähnyt Amadeus-filmin, joka on hieno pätkä, vaikka ilmeisesti Mozartin ja Salierin suhde ei oikeasti ollut tuollainen?

Tuo on kyllä varmasti kauneimpia koskaan tehtyjä pianokonserttoja. Toisin kuin suosituissa Chopinin ja Rahmaninovin kaltaisten pianovirtuoosien konsertoissa, jokainen ääni tuntuu todella olevan tasapainossa keskenään.

Haydnin sivuuttaminen jäi kaivelemaan sen verran, että mainittakoon esim. jousikvartetto op. 20 no. 5 f-mollissa, jossa säveltäjä näyttää hilpeää viihdemusiikkia säveltäneille aikalaisilleen, että pinnalta yksinkertaisen musiikin ei tarvitse olla pinnallista. Buchenberger-kvartetti tulkitsee.

Haydn on myös hyvä esimerkki muutoksesta, jossa barokin enimmäkseen tanssittava musiikki vaihtui enimmäkseen keskustelevaksi musiikiksi. Kun ottaa huomioon kuinka monimutkaisia keskiaikaisen kansanmusiikin rytmit saattoivat parhaimmillaan olla, niin ehkäpä vetävät rytmit jäivät hieman turhankin pitkäksi aikaa musiikissa taka-alalle.

8
Kulttuuri / Vs: Klassinen musiikki - romantiikka
« : 07.10.11 - klo:15:02 »
Ai niin. Romantiikan ajalla venäläinen musiikki puhkesi kukkaan, ja venäläiset kohtalokkaan melankoliset melodiat uppoavat minuun ja varmaan moneen muuhunkin suomalaiseen.

Rahmaninov tulikin jo esiin. Suosikkini on preludi op. 32, no. 10, ja toisena sitten se kuuluisampi op. 3, no. 2.

Tšaikovskin 1812 on maino esimerkki romantiikan ajan ylilyönneistä: siinä on ihan oikeasti tykinlaukauksia ja kirkonkelloja. Joillekin siitä saattaa tulla mieleen eräs verikosto. Ne kuuluisat baletit, Joutsenlampi ja mielenkiintoisen tummasävyinen satu Pähkinänsärkijä ovat toki tuttuja.

Sitten on toki Musorgskin Näyttelykuvia ja Yö autiolla vuorella.

Omasta suosikistani eli Prokofjevista voisin kirjoittaa seuraavaan ketjuun enemmän, koska hän pyrki pikemminkin eroon romantiikasta uusklassismi-impressionismi-linjalla.

9
Kulttuuri / Klassinen musiikki, osa 3 - klassismi
« : 07.10.11 - klo:13:39 »
Klassinen aikakausi tai klassismin aikakausi musiikissa syntyi, kun barokkiin kyllästyttiin. Rikkaat halusivat liukuhihnalta kamarimusiikkia jokaisiin kissanristäisiin, mutta toisaalta myös suuria kokoonpanoja alkoi löytyä maalliseen musiikkiin. Musiikki keveni ja raskaat moniääniset tekstuurit korvattiin selkeällä melodialla ja soinnuilla. Selkeyttä, muodon järjestelmällisyyttä ja hillityn eleganttia yksinkertaisuutta arvostettiin. Fortepiano keksittiin, ja sävellyksiin merkittiin entistä enemmän dynamiikan vaihtelua. Tunnelmaa voitiin vaihtaa useaan otteeseen kappaleen aikana.

Joseph Haydn ja Carl Philipp Emanuel Bach (yksi Johann Sebastianin siittämistä kahdestakymmenestä lapsesta) olivat ehkä tyylillisen muutoksen tärkeimmät voimat. Heidän musiikistaan minulla on valitettavan hatara käsitys, vaikka olenkin sitä toki kuullut etenkin konserteissa. Tiedän, että Haydnin jousikvartettoja (esim. 20, 33, 50, 76) arvostetaan korkealle, mutta yhden-kahden kuuntelukerran jälkeen ne eivät ole jääneet minulle mieleen. Molemmat herrat olivat myös merkittäviä sinfonioiden säveltäjiä. Joku voi kenties esitellä ainakin Haydnin minua paremmin.

Wolgang Amadeus Mozart lienee klassismin Bach eli kulminaatiopiste: parhaimmillaan Mozartin elegantti keveys on feminiinisintä tuntemaani musiikkia. Oma suosikkiesimerkkini on pianosonaatti op. 12, jossa etenkin keskimmäinen osa on mielettömän kaunis; tältä levyltä löytyy yksi tulkinta. Eine kleine Nachtmusik on klassikko jousille, ja myöhäiset pianokonsertot ja sinfoniat ovat arvostettuja; tässä eräs levy. Mainio esittely säveltäjään voisi olla Amadeus-elokuva, jonka lopun klassismille epätyypillisen jylhästi soiva Requiem on jäänyt hyvin mieleen. (Juoni elokuvassa on täysin sepitetty.) Klassismin musiikki sopii hyvin draamaan sekoitettuna, ja olen siinä uskossa, että Mozartin oopperat ovat kaikkein suosituimpia.

Ludwig van Beethoven oli säveltäjä, joka lopetti klassismin estetiikan. Hänen teoksissaan löytyy sitä palavan tunteen ilmaisua, maskuliinisuutta, tulta ja tappuraa, jota aikaisemmin aikakaudella häivähtänyt sturm und drang -tyyli oli jo hieman ennakoinut. Beethovenin kunnianhimoinen, vakava, kompromissiton taiteilijaromanttinen suhtautuminen säveltämiseen tuli kuuluisaksi ja seuranneen romantiikan aikakauden ohjenuoraksi. Selkeys ja järjestys kuuluivat silti Beethovenin tyyliin siinä missä romantikot pitivät orgaanisista tekstuureista. Minulle tämä ero tekee etenkin Beethovenin pianosonaatit hyvin mielenkiintoisiksi, sillä ne ovat yhtä kaukana niin Chopinista kuin Mozartista. Tällä levyllä Ashkenazy soittaa kuuluisimmat Waldsteinia ja Hammerklavieria lukuun ottamatta.

Beethovenin sinfoniat lienevät kaikkein aikojen suosituimmat, ja etenkin 3, 6 ja 9 kuuluvat yleissivistykseen, joista raivoisan terävästi alkava ja oodi ilolle -lauluun päättyvä viimeinen on se kaikkien aikojen sinfoniaksi haukuttu. Sitä on tulkittu kuuroutuneen säveltäjän kunnianosoitukseksi musiikin tuottamalle ilolle. Tässä Karajan-boksi.

Tiedän monen välttelevän klassismin musiikkia (johon Beethoven ei tyylillisesti enää oikein mahdu). No, maskuliinista se ei ainakaan ole, ja kieltämättä ajanjaksolla on tietty liukuhihnapopin vivahde. Musiikilla on kuitenkin paikkansa, jonka oivaltaminen onnistuu seuraavasti: Kuuntele ensin mahdollisimman raskas barokkisuurteos, esim. Kunst der Fuge. Laita sitten vaikkapa yllä mainittu Mozartin pianosonaatti op. 12 soimaan. Kyllä siinä mieli lepää aivan eri tavalla, ja tuntuu että musiikki huolehtii kuulijasta eikä kuulijan tarvitse huolehtia musiikista. Sisältö menee suoraan alitajuntaan ilman ajatustyötä, jota toisaalta voi halutessaan harrastaa nyanssien etsimiseen.

Romantiikan ajalle onkin jo ketju, osa 5 tulee sitten olemaan 1900-luvun alun uusista suuntauksista (ainakin impressionismi ja uusklassismi).

10
Kulttuuri / Vs: Klassinen musiikki - romantiikka
« : 07.10.11 - klo:10:46 »
Toisekseen toisinaan ärsyttää, kun Suomessa Sibelius on yhtä kuin Finlandia, vaikka säveltäjältä löytyy upeita teoksia vaikka millä mitalla; toisaalta koskapa ne hittibiisit olisivat niitä parhaita oikeasti olleet, puhuttiin sitten bändeistä tai ajat sitten kuolleista säveltäjistä.

Jeps. Erittäin onnistunut simppeli nationalistiteos Finlandia kyllä on, mutta aika harvoin sitä jaksaa kuunnella.

Sibelius-suosikkini on Op. 55, Öinen ratsastus ja auringonnousu, joka kuulostaa hämmästyttävän paljon juuri siltä mitä nimike sanoo. Ja se on jälleen yksi teos joka todella svengaa, ja jossa on lisäksi impressionistista estetiikkaa. Lyhyenä sinfonisena runona se toimii myös mainiona johdantona Sibeliuksen tuotantoon.

Minulle Sibeliuksessa parasta on se, miten hän todella sai teoksensa kuulostamaan luonnolta: niissä jyllää hyvin luonnollisen kuuloisia voimia, jotka muuntuvat jollakin hyvin harmonisella tavalla - kuitenkin siten että se ei kuitenkaan kuulosta ihmisen rakentamalta vaan ikään kuin omaa elämäänsä elävältä, no, arvaamattomalta luonnolta. Sibeliuksen sinfonioissa mikään ei kuulosta keinotekoiselta.

11
Kulttuuri / Vs: Klassinen musiikki - romantiikka
« : 06.10.11 - klo:20:36 »
Romantiikan esitteleminen olisikin tuottanut minulle melkoisia vaikeuksia, koska keskeisten säveltäjien määrä on niin huima edellisiin aikakausiin verrattuna. Sen verran lisäisin, että Beethoven oli tärkein säveltäjä romantiikalle: vanha kunnon Ludwig van kun oli esikuva kaikille romantiikan ajan säveltäjille, jotka - kuten sanottua - pyrkivät sydänverensä vuodattamiseen musiikin kautta ilman tarkkoja esteettisiä rajoituksia.

Romantiikka on se, joka todennäköisesti tulee ensimmäisenä mieleen klassisesta musiikista, ja aikakauden musiikki lienee esitetyintä niin konserteissa kun radiossakin. Elokuvamusiikissa käytetään usein enimmäkseen romantiikan ajalle tyypillistä ilmaisua.

Pianomusiikin ystävänä itselleni romantiikkaa edustaa pianovirtuoosi Frédéric Chopin (1810-1849), joka lienee instrumentin suosituin säveltäjä. Useimpien pianistien mielestä myös paras. Monien mielestä hän on yksi runollisimpia säveltäjiä kautta aikojen - hänen teoksensa tavoittavat jatkuvasti tunteita, joille ei löydy sanoja.

Todennäköisesti mikä tahansa Chopin-kokoelma toimii oivana johdatuksena säveltäjän tyyliin, tässä yksi. Jos yksi Chopin-tulkki pitäisi valita ylitse muiden, se voisi olla tuon kokoelman aloittava Martha Argerich. Itse pidän enemmän Chopinin soolopianoteoksista kuin konsertoista.

Raskaamman musiikin ystävät todennäköisesti pitävät ainakin kahdesta yleissivistykseen kuuluvasta Chopinin show-off-teoksesta: vallankumousetydi ja Fantaisie Impromptu Stanislav Buninin esittäminä YouTubessa (nämä täytyy nähdä eikä vain kuunnella).

Romantiikan pianokappaleet ovat edelliseen aikakausiin verrattuna hyvin runsaita - yksinkertaisten sointujen sijaan käytetään hyvin orkesterimaisia tekstuureita, joista on mahdoton erottaa yksittäisiä säveliä.

12
Kulttuuri / Vs: Klassinen musiikki, osa 2 - barokki
« : 06.10.11 - klo:14:00 »
Muita hienoja barokkivalintoja löytyy Bergmanin elokuvista, nimittäin Bachin mollisellosarjojen sarabandet, joista etenkin viitossarjan sarabande kiteyttää Bachin edellä aikaansa olleen ilmaisun. Kappaletta voisi helposti luulla nykymusiikiksi.

Aloitusviestin ensimmäisen linkin kappale oli puolestaan merkittävässä osassa Tarkovskin Solarista.

13
Kulttuuri / Vs: Klassinen musiikki, osa 2 - barokki
« : 06.10.11 - klo:13:46 »
Nyt kun Kubrickista tuli puhetta, en voi olla mainitsematta Barry Lyndonin teemaa, eli Handelin cembalosarjan no. 11 sarabandea. Andrei Gavrilovin hidas pianotulkinta on mieleeni: http://open.spotify.com/track/7lcOmcMIV5SJ248DRBTHVA

Elokuvaa vartenhan kappaleesta tehtiin hyvin onnistunut ja melko romanttinen orkesteriversio. Muutenkin elokuvassa on mielettömät musiikit.

14
Kulttuuri / Klassinen musiikki, osa 2 - barokki
« : 06.10.11 - klo:03:35 »
Barokkimusiikissa kontrapunkti sävellystyökaluna, jossa säveltäjä luo useiden samanaikaisten melodioiden avulla monimutkaisen tekstuurin, saavutti huippunsa. Musiikki oli koristeellista ja raskasta, ja barokkia seuranneessa klassisessa periodissa pyrittiinkin vastapainoksi yksinkertaisempaan ilmaisuun. Viritykset ja harmonian käyttö vakiintuivat lähelle nykyaikaista.


Johann Sebastian Bach (1685-1750) lienee ainoa säveltäjä, jonka kutsuminen historian parhaimmaksi ei herätä välittömästi vastareaktiota. Kuitenkin Bachin merkitys oli pikemminkin olla barokin kulminaatiopiste kuin uuden tyylin airut. Minulle uniikeinta Bachissa on älyllinen ja pohdiskeleva itseilmaisu, jota mestari sai harjoittaa kirkkomusiikissaan ja onnistui tuomaan myös maalliseen tuotantoon. Tässä on lyhyt virteen pohjautuva esimerkki Bachin hartaammasta tuotannosta.

Goldberg-variaatiot on yksi parhaista koskaan sävelletyistä kosketinsoitinteoksesta. Variaatioiksi kutsuminen on ehkä hieman hämäävää: itse asiassa alun melodista teemaa ei varioida, vaan bassokuviota. Lopun haikeasti toistuva aaria ja etenkin puolivälin tunnelmaltaan yllättävän raskassoutuisesti itsetutkiskeleva variaatio 15 kielivät mestarillisesta kyvystä rakentaa eheä kokonaisuus. Jos yksi levy pitäisi lätkäistä klasarista kiinnostuneelle käteen, antaisin tämän Glenn Gouldin Goldberg-levytyksen vuodelta 1981. Toinen hyvä esitys on Rosalyn Tureckilta, jota Gould piti ainoana vaikuttimenaan.

Bach oli erinomainen musiikkitieteilijä ja opettaja, ja hänen opetuskäyttöön tekemänsä kosketinsoitinteos Das Wohltemperierte Klavier (joka käy kaikki sävellajit läpi) sekä etenkin kesken jäänyt fuugatutkielma Kunst der Fuge (variaatioita samasta teemasta, instrumentti ei määritelty) ovat miltei Goldberg-variaatioiden tasoisia helmiä. Gould ja Tureck ovat levyttäneet ensin mainitun, mutta "fuugan taidosta" paras tulkinta on vielä haussa. Ja tulkintojahan löytyy aina uruista Laibachin industrial-versioon.

Suuremman kokoonpanon musiikista tunnetuin lienee pääsiäisin kuultu oratorio Matteus-passio.

Lopuksi mainittakoon, että on hyvin epävarmaa, että se uruilla puhkisoitettu toccata ja fuuga (BWV 565) olisi Bachin alkuperäisesti säveltämä teos, mutta tämä viulusooloversio on mielenkiintoinen.


George Frideric Handel (1685-1759, nimi ennen englantilaistumista Georg Friedrich Händel) oli yksi suosituimpia barokkisäveltäjiä. Hänen musiikistaan minulle tulee ensimmäisenä mieleen tietynlainen jykevyys ja kohtalokkuus. Bachin kaltaista itsetutkiskelevuutta en Handelista löydä. Hänen tunnetuin teoksensa lienee Messias-oratorio, jota itse hieman välttelen puhkiesitettyyn Halleluja-kuoro-osuuteen kyllästyneenä.

Vesimusiikkia ja ilotulitusmusiikkia ulkoilmaorkesterille: http://open.spotify.com/album/7zUVfamR93BRiFlbPBeCrA (en voi väittää tuntevani riittävästi tulkintoja erottaakseni parhaat)

Oopperasta varovaisen kiinnostuneet voin ohjata Handelin oopperoihin (esim. Giulio Cesare), vaikka en ole itse juuri tutustunut niihin.


Näin. Olkaa hyvät, keskustelua barokkimusiikista.

15
Kulttuuri / Vs: Klassinen musiikki, osa 1 - renessanssi
« : 06.10.11 - klo:03:21 »
Täällä ilmoittautuu yksi renessanssimusiikin, ja nimenomaan laulumusiikin ystävä. Olavin mainitsemien säveltäjien lisäksi mm. Eccard ja Tallis kuuluvat suosikkeihini.

Näihin kahteen herraan en olekaan tutustunut. Hyvä hyvä, lisää Spotify-kuunneltavaa ja vieläpä polyfonista kuoromusiikkia.

Kyseessä siis:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Tallis
http://en.wikipedia.org/wiki/Johannes_Eccard

Renessanssi - tai sitä vanhemmasta musiikista ei minun levyhyllyyni ole mahtunut muuta kuin Medieval Baebesin tuotanto, joka on pääosin keskiaikaista tai varhaisrenesanssia
Olen myös keskiaikaisen kansanmusiikin ystävä, ja kyllä tuo minuun uppoaa. Muutenkin sovituksen nykyaikaistaminen vaikuttaa toimivan yhä paremmin vanhempaan musiikkiin mentäessä.

Lainaus
Varsinkin klassisen musiikin kanssa täytyy kehua kirjastolaitosta - radiosta kun ei klassisesta saa aivan yhtä hyvää läpileikkausta kuin kevyemmästä musiikista, niin itse olen kirjaston valtavasta lainalevykokoelmasta tutustunut klassiseen musikkiin täysin sokkotestimenetelmällä, niinpä asiantuntemukseni on melkoisen sirpaleista.

Juuri tämän takia Spotify on suuri lahja klassisen musiikin harrastajalle. Ei tarvitse kuunnella sitä mitä radiosta soitetaan tai mitä kirjastosta löytyy, vaan jos jokin kiinnostaa niin se löytyy välittömästi.

Esimerkiksi tässä on hauska Naxoksen kokoelma, jossa on läpileikkaus aina keskiaikaisista rytmeistä seesteiseen myöhäisrenessanssiin: http://open.spotify.com/album/1aPNHZwNf2xLvwqM16r46A

On kyllä mielenkiintoista, että klassinen musiikki jätti keskiajalla yleiset voimakkaat ja monimutkaiset rytmit lähes käyttämättä 1900-luvulle asti. Ymmärrän kyllä että alun perin polyfonisen kirkkolaulun tuli kuulostaa hartaammalta kuin "rahvaan musiikin", mutta olisin kuvitellut että rytmeihin olisi palattu voimakkaammin viimeistään romantiikan aikakaudella.

Sivuja: [1] 2