Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - sika

Sivuja: [1] 2 3 ... 14
1
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 18.08.22 - klo:21:48 »
Vintage-kellojen tapauksessa on hyvä muistaa, että edes se, että kello on huollettu valmistajan toimesta, ei takaa, etteikö siihen olisi vaihdettu huollon yhteydessä osia, jotka eivät ole täysin alkuperäisiä, vaan ns. tehtaan uudempia huolto-varaosia. Tämä on suhteellisen yleistä esim. nuppien ja osoittimien kohdalla, kun tehtaan uudet tuotantoerät eivät ole enää 100% samanlaisia, kuin alkuperäiset.

Se, että kellossa on valmistajan tuoreempi huolto-varaosa, tai ei-alkuperäinen ranneke, eivät ainakaan minulta vie yöunia, kunhan kyseistä kelloa ei yritetä myydä täysin alkuperäiskuntoisena.

2
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 02.05.21 - klo:19:12 »
Juu, tyyriitä ovat nykyään minunkin mielestäni. Omalla kohdallani tämä on merkinnyt käytännössä sitä, että kokoelmani, joka oli liki parikymmentä vuotta kasvanut tasaisesti, on pienentynyt hieman hieman, kun olen myynyt joitakin kelloja - varsinkin Omegoja - joiden hinta oli mielestäni noussut tasolle, jolloin ne kannatti realisoida. Omegojen hyvä puoli on, että esim. Speedy Pron ja Connien myynti on suhteellisen helppoa ja niin on ostaminenkin, jos niitä tulevaisuudessa sattuisi taas kaipaamaan.

Aiemmin kertomani ongelmat vintage Zenith A384:n hankinnassa johtuivat juuri tästä hintakehityksestä. Lopulta ostin sitten uuden version, joka oli, jos ei nyt varsinaisesti edullinen, niin mielestäni kuitenkin suhteessa parempi diili. Kallishan se oli, mutta "joku piti saada, fiilis oli semmoinen".

Muutoin viimeisen parin vuoden hankinnat ovat jääneet kahteen edulliseen vintage Zenithiin.

3
Yhteiskunta / Vs: Totalitariamismin estetiikka
« : 25.04.21 - klo:11:21 »
Ensimmäisenä tulee mieleen ainakin biker-look ja Koijärvi-look. Molempien "univormujen" käyttäjät edellyttävät myös sitoutumista yhdenmukaiseen ajatusmaailmaan.

4
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 12.04.21 - klo:11:49 »
Mitä sanovat tyylitietoiset - onko vihreä uusi musta?

Huomattavan monien kellobrandien 2021-mallistoon on tullut vihrreällä taululla varustettuja malleja niin sporttisiin , kuin elegantinpiinkin malleihin. Tässä vain muutama esimerkki:

5
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 07.03.21 - klo:22:41 »
Päivyristä sen verran, että sen pois jättäminen olisi kokemukseni mukaan suosittua kelloharrastajien keskuudessa. Tämä siis ihan yleisesti ottaen, ei pelkästään Zenithin kohdalla. Kun olen jutellut aihesta useammankin kellobrandin edustajan kanssa vastaus on kuitenkin ollut aina sama: Päivyrin poisjättäminen pienentää heidän keräämiensä tietojen perusteella potentiaalista asiakaskuntaa niin paljon, ettei siihen haluta mennä kuin poikkeustapauksissa - yleensä silloin, kun halutaan säilyttää ikonisen aseman saavuttaneen mallin imago. Esim. Omega Speedmaster Professioonal.

6
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 07.03.21 - klo:22:24 »
Sika mikä sika. Se tarkoittaa kyllä ihan sitä itseään, eli oikea taivutusmuoto on Sian ;)

7
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 27.02.21 - klo:13:20 »
No niin. Zenith A384 Revival on vihdoin ranteessa. Tämä oli tavallaan riskittömin kellohankinta, minkä olen koskaan tehnyt, koska olen vastaavia alkuperäismalleja kokeillut ranteessani vuosien mittaan useita kertoja ja kellon käyttämästä koneistostakin on jo pitkälti kokemusta. Sain juuri sitä, mitä tilasinkin.

Alkuperäiseen verrattuna Revival-mallin merkittävimmät erot ovat:
- Safiirilasit molemmin puolin. Alkuperäisessä hesaliittilasi etupuolella ja takapuolella metallikansi "NATO-tähdellä".
- Z400 koneisto alkuperäisen 3019 PHC:n sijaan. Teknisesti erot ovat hyvin pieniä (mm. iskusuojausta on parannettu), mutta uudempi versio on visuaalisesti viimeistellympi.
- Nupissa viisisakarainen tähti alkuperäisen nelisakaraisen NATO-tähden sijaan.
- Superluminovan käyttö viisareissa ja indekseissä tritiumin sijaa.

Mieluisan ulkonäön ja tekniikan lisäksi kellon parasta antia on mielestäni mukavuus päivittäisessä käytössä, mikä ei aina ole itsestään selvää moderneissa isompikokoisissa chronografeissa. Mukavuutta lisää Gay Freres tikapuurannekkeen uusioversio, joka kokemukseni mukaan varsinkin kesähelteellä on ihan ykkösvalinta. Kolikon kääntöpuolena lienee syytä mainita, että koska ranneke edustaa 60-luvun suunnittelua yksinkertaisine fold-over-lukkoineen, se ei ole rakenteeltaan yhtä robusti, kuin laadukkaat uudet rannekkeet vastaavan hintaluokan kelloissa. Tämä oli hyvin tiedossani ostopäätöstä tehdessäni ja koska samanlainen vanha ranneke on vintage-Defyssäni palvellut minua luotettavasti, en näe siinä suurempaa ongelmaa.

Ohessa kuva, joka antanee jonkinlaisen käsityksen kellosta. Ranteeni edustaa paksuudeltaan jotakuinkin Suomalaisen miehen keskivertorannetta.


8
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 24.02.21 - klo:14:18 »
Koneistojen paksuudesta muutama huomio.

Juttelin joitakin vuosia sitten parin IWC:n teknologiaapuolen kaverin kanssa tästä aiheesta ja sain vastauksen, että vastaavien ominaisuuksien toteuttaminen paksummassa koneistossa on sekä helpompaa, että halvempaa. Lisäksi paksumpi koneisto on yleensä huoltoystävällisempi.

Muita syitä koneistojen paksuuden keskimääräiselle kasvulle ovat käsittäkseni ainakin seuraavat:

Kuten keikarilaiset hyvin tietävät, miesten pukeutuminen on jo vuosikymmenien ajan kulkenut kohti vähemmän formaalia tyyliä. Koska kello on myös asuste, se on seurannut muun muodin mukana. Vielä 70-luvulla ohuille koneistoille oli runsaasti kysyntää, koska ajan hengen mukaan pukukellon tuli olla ohut. Nykyään perinteisten pukukellojen kysyntä on suhteessa vähäisempää ja sitä kautta ohuiden koneistojenkin tarve on vähäisempää.

Nykyään suuremmissa volyymeissä tuotettavat koneistot suunnitellaan alusta alkaen tuotantoautomaatiota silmällä pitäen, mikä on tuonut uusia vaatimuksia insinööreille. Tämä on työntänyt koneiston paksuuden minimointia entistä vähäisemmälle prioriteetille.


9
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 24.02.21 - klo:12:32 »
Omegan 3303-koneistossa oli tuotantoon tullessaan luotettavuusongelmia, jotka antoivat koko Broad Arrow mallistolle huonon maineen. Omega sai muutamassa vuodessa hiottua koneiston kuntoon, mutta osalle harrastajapiirissä jäi pienoinen epäilys koko koneistoperheen ja siihen pohjautuvien kellojen uskottavuudesta. Aiheesta löytyy netissä lisää tietoa.

Speedmaster Professionaliin yksi harkinnan arvoinen rannekevaihtoehto saattaisi olla Forstner Bandsin Komfit ja Flat Link rannekkeet. Komfit oli NASAn käyttämä ranneke ja Flat Link puolestaan muistuttaa Omegan vanhoja  7912 ja 1039 rannekkeita. Koska nämä rannekkeet ovat 50+ vuotta vanhojen mallien uusioversioita, ne eivät ole laadullisesti ihan uusien Omega-rannekkeiden tasolla, mutta säädettävyys ja fiilis ovat käsittääkseni kohdallaan, eikä hintakaan ole kovin paha.

10
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 17.02.21 - klo:10:27 »
En näe uutta Chronomaster Sporttia niinkään Daytonan kopiointina, vaan ihan loogisena jatkumona Zenithin sporttisten chronojen mallistossa, joka alkoi ehkäpä 60-luvulla manuaalivetoisella A277- mallilla ja jatkui sitten ElPrimero-pohjaisilla De Luca-  ja Rainbow-malleilla. Ounastelin jo jotain tämän tyyppistä mallia tulevaksi, koska varsinkin ensimmäisen polven De Luca-mallien hinnat ovat olleet reilussa nousussa viimeisen kahden vuoden ajan. Samanlainen hintakehitys A384:n suhteen vaikutti osaltaan siihen, että päädyin revival-mallin hankkimiseen. Alkoi tuntua siltä, että aina kun löysin siistin alkuperäiskuntoisen kellon, sen pyyntihinta oli taas pompsahtanut korkeammalle, kuin halusin maksaa.

Tilasin omani Suomesta ja pitkäaikaisen asiakassuhteen ansoista pystyin hieman neuvottelemaan asiasta. En halua mennä tarkempiin detaljeihin, koska koen, että ne ovat luottamuksellista.

Ohessa Zenithin viimeinen manuaalivetoisten chronographien mallisto, jossa A277 on toinen vasemmalta.

11
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 16.02.21 - klo:22:39 »
Uusista Zenitheistä sen verran, että Chronomaster Sportit ovat mielestäni teknisesti kiinnostavia, mutta minun silmääni muistuttavat hieman turhan paljon Rolex Daytonaa. Tämä on tietysti puhtaasti makuasia. En ole myöskään vielä nähnyt niitä luonnossa, joten mielipiteeni saattaa vielä muuttua.

Uusi A385 re-edition on hyvin lähellä alkuperäistä, jollainen itsellänikin on, mutta ainakin kuvien perusteella sen kellotaulun väri on enemmän ruskean sävyinen. Omassani taulu on vihertävämpi. Molempia värisävyjä olen mailmalla vanhoissa A385:ssa tavannut, mutta olen aina kuvitellut, että tuo ruskea sävy on auringon aiheuttaman haalistumisen tulosta, koska Zenithin vanhoissa katalogeissa näkemäni kuvat ovat aina vastanneet omaa kelloani. Muuten merkittävin ero on se, että näissä uusissa on selvästi paremmin viimeistelty koneisto. Mielestäni on hienoa, ettei Zenith ole lähtenyt tekemään tästä kellosta muodin mukaisesti suurempaa versiota, vaan kuoret ovat edelleen täsmälleen alkuperäistä vastaavat.

Kerroin kauan sitten tällä foorumilla etsiväni A385 ja A386 vintage ElPrimerojen rinnalle A384 mallia. Hyvästä yrityksestä huolimatta en onnistunut löytämään kelloa, jossa alkuperäisyys, kunto ja hinta olisivat olleet mielestäni oikeassa balanssissa. Kun Zenith sitten esitteli A384 re-editionin alkuperäisen kaltaisella tikapuu-rannekkeella, pistin tilauksen sisään. Toimitus pitäisi tapahtua "any day now"...

12
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 22.05.20 - klo:23:30 »
Viime kädessä joitain osia, kuten tiivisteitä, voi yrittää vaikka valmistaa/valmistuttaa itse, mutta hankalaksi se menee.

Kovin eksklusiivista kelloa haluavan tulee mielestäni tehdä itselleen selväksi, että erikoisuudella on hintansa. Ei vain ostettaessa, vaan mahdollisesti myös jatkossa. Onko sellaisen kellon hankinnassa kuinka paljon mieltä, on sitten jokaisen oman harkinnan tulos. Myös monen suhteellisen yleisen kellomerkin teknisesti monimutkaisimmat ja erikoisimmat mallit lähetetään edustajan toimesta suoraan valmistajalle huollettavaksi.

Ihan oma lukunsa ovat mielestäni pienet "artisanaaliset valmistajat", joista ei tiedä mitä tapahtuu, kun ko. valmistajan perustaja/omistaja/aivot aikanaan syystä, tai toisesta, lopettaa. Isojen, vuosikymmeniä toimineiden valmistajien voi yleensä luottaa huolehtivansa tuotteidensa huollosta ainakin kohtuullisen kauas tulevaisuuteen, vaikka se sitten vaatisikin kellon lähettämisen tehtaalle asti.

13
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 21.05.20 - klo:13:54 »
^ Aseman Kello on edustanut Chopardia, joten heiltä kannattaa kysellä myös huollosta. Girard-Perregauxia myy pääkaupunkiseudulla Suomen Kultakello, joten he osannevat vastata ko. brandin huoltoa koskeviin kysymyksiin.

Yleisemmin ottaen, osaava kelloseppä pystyy huoltamaan myös monet in-house koneistot, kunhan kyseinen brandi suostuu toimittamaan mahdollisesti tarvittavat varaosat. Kellobrändien välillä on hyvin erilaisia periaatteita tämän suhteen, joten tämän tarkempaa vastausta en pysty antamaan.

14
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 23.03.20 - klo:06:33 »
Ahem... siis 5000 -8000€. Joku raja se on kohtuullisuudellakin.

15
Kaunis elämä / Vs: Kellot
« : 23.03.20 - klo:06:28 »
Huomasin, että alkuperäinen postaukseni oli ehkä liian tulkinnanvarainen. Kun kirjoitin "kohtuuhintainen", mielessäni oli koneisto, joka mahdollistaisi niin laadultaan, kuin imagoltaan kilpailukykyisen, noin 5000 - 8000 k€ hintaluokkaan sijoittuvan manuaalisen chronografin tuottamisen

Sivuja: [1] 2 3 ... 14