Saksalainen ajattelija ja tiedemies Rolf Peter Sieferle (1949-2016) on kirjoittanut kulttuurimarxismin ja uusliberalismin aiheuttamasta tyylinmuutoksesta, kuten hän sitä nimittää, erittäin osuvasti, ja on myös ensimmäinen henkilö (minun lisäkseni, siis julkinen ajattelija) joka näkee erityisesti lierihatun katoamisen kulttuurisen rappion merkkinä. Tulen analysoimaan hänen tekstiään laajemmin blogissani Konservatiivinen tyyli-Conservative Style.
Tässä katkelma hänen kirjastaan Epochenwechsel vuodelta 1994 (liekö enteellistä, että hän kirjoitti tuosta teemasta juuri syntymävuotenani):
”Liberalismi” on tunnetusti häilyvä ja epäselvä sana. Sieferle ei juurikaan käytä sitä ylistyksenä tai kritiikkinä. Hän kuitenkin tähdentää, ettei 1700 ja 1800-luvun liberalismia enää ole, koska silloinen liberalismi oli olennainen osa jäsentynyttä yhteiskuntaa, josta on jäljellä vain rippeet. Nykyinen 2000-luvun hedonistinen liberalismi on jyrkkä vastakohta vanhalle liberaalille järjestykselle, jossa pyrittiin säilyttämään tiettyjä yhteiskunnan rakenteita ja järjestyksiä, kuten esimerkiksi omistavien oikeudet yli omistamattomien. Porvarillisella liberalismilla oli myös ainutlaatuinen tyylinsä. Sieferle korostaa muutosta tyylissä (Stilumbruch):
Kulttuurivallankumouksen todellinen vaikutus on arkielämän tyylimuutos, joka omaksuttiin vaivattomasti nykyajan systemaattiseen kulttuuriin. Kaikesta amerikkalaisuudestaan huolimatta 50-luvun kulttuuri takasi [Saksassa], ellei 20-luvun kulttuurin, niin kansallissosialismin populaarikulttuurin jatkuvuuden. Ehkei ole liioittelua väittää, että 1900-luvun alusta 1970-luvulle asti vallitsi tyylillinen yhtenäisyys (…) Varsinkin miesten muoti oli samankaltaista: puku ja solmio ilmestyvät 1800-luvun loppupuolella ja alkavat kadota 1970-luvun alusta lähtien. (…) Vielä merkittävämpää oli päähineiden katoaminen. Hatun katoaminen vahvistaa vanhan kulttuurikriittisen diagnoosin, jonka mukaan porvarillisen kulttuurin murentuessa rikas ja syvään juurtunut traditio romahti (…) Lisäesimerkkejä tyylinmuutoksesta löytyy paljon: ”moderni” kulttuuri ja arkkitehtuuri … innostus teknologiaan, avaruustutkimus, edistysusko … hillitön rytminen rock-musiikki syrjäyttää romanttisen populaarimusiikin … vähentyvien sovinnaistapojen korvautuminen lisääntyvällä epämuodollisuudella, vilpittömyyden ja ahkeruuden ”kulttuurin” katoaminen … teknisen sivilisaation itsevarmuus, joka alkoi 60-luvulla rakentaa hirvittävimpiä monumenttejaan … (s. 149, 150)
Lähde:
https://sarastuslehti.com/tag/rolf-peter-sieferle/Hatun käytön leimaaminen larppaukseksi, sekä sen käyttäjäin demonisointi erilaisilla kielteisillä määreillä on juurikin kulttuurimarxistien strategia porvallisen kulttuurin perinteiden murtamiseksi sekä pyrkiä nujertamaan tyylinmuutosta ja epämuodollistumista vastustavat henkilöt käyttämään 'demokraattista' ja 'liberaaliin' 'post-moderniin' (kyseessä kulttuurimarxilainen termi) yhteiskuntaan heidän mielestään paremmin soveltuvaa flat capia:
https://www.google.com/amp/s/www.nytimes.com/2015/11/29/magazine/the-winter-hat-trick.amp.htmltai baseball capia:
https://www.nytimes.com/2015/04/05/magazine/the-common-mans-crown.html, joka tarjoaa "miellyttävän kuvan (yhteiskunta)luokattomuudesta." Kyse on kulttuurisesta totalitarismista ja konservatiivien vainoamisesta kun kaikki hatun käyttö muilla kuin vanhemmilla miehillä leimataan larppaukseksi tai Redditissä ja vastaavilla forumeilla viljellään 'gentlesir', 'edgy fedora' jne kommentteja myös tavallisen näköisille, pukuhattunsa pukuun yhdistäville nuorikaisille degeneroituneiden videopelejä pelaavien hupparifarkkujen taholta.