Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Kolibri

Sivuja: [1] 2 3 ... 12
1
Nykyisten valmisvaatevalikoimien sisällä:
  • Leikkaukset. Muutaman koon kasvaneena* slim fit -mania juhlavissa paidoissa ja XXL-kokojen puute joissain vaatetyypeissä ovat kiroiluttaneet kaupan päälle yli 185cm pitkänä elämisen lisäksi. Aivan kuin löysempi istuvuus automaagisesti rajaisi pois juhlavuudesta. Housuissakaan tilanne ei ole parempi. Farkuissa ja useissa arkisemmissa housuissa tasalahje on miesten kohdalla levein leikkaus mitä miehille on valikoimassa. Jopa naisten valikoimat ovat edistyksellisempiä. Leveämpiä leikkauksia miehillekin ilman överiksi menoja, kiitos.
  • Värit kauluspaidoissa. Jos solmiota ei käytä eli poistaa vaaleansävyiset paidat, niin jäljelle jää lähinnä punaista ja sinistä ja niitäkin tosi kapeissa sävyissä. Mielenkiintoisia värejä näkee lähinnä tehosteväreinä valkotaustaisten raidoissa ja ruudukoissa. Violetti, purppura, luumu, mintunvihreä ymsyms. (vaaleista vaaleanharmaa ja äärimmäisen punakka vaaleanpunainen) tuntuvat olevan varattu vain pellavaan tai jersey-puuvillaan.
  • Käänteet. Liiveissä käänteiden puute kummastuttaa vuosi vuodelta ja useissa kauluspaidoissa niiden kapeus taas on mennyt niin pitkälle, että leijuvat ilmassa yhdenkin napin avattuna hullunkurisen paljon.
  • Kukkapaidoissa sinistä sisältämättömät ovat olemattomissa. Ihan kuin sinisen puute kaataisi vaatevalmistajien mielestä miehisen itsetunnon.

Millaisia uusia vaatteita tai asusteita mietin:
  • Monipuolisempia taskuliinoja ja asusteita pellavaisina, puuvillaisina ja villaisina. Tämä silkinvälttäjille, jotka kokevat eläineettisistä syistä tuskaa silkin käyttämisestä. Pienemmillä toimijoilla tosin on hyvät valikoimat.
  • Laadukkaat tekonahkatuotteet. Sama syy kuin edellisessä ja erityisesti kengät mielessä. Jos koeputkilihaakin osataan tehdä, niin ei kai laadukas nahan jäljittely pitäisi olla pulma?
  • Edulliset pellavapaidat cutaway- eikä nappikauluksella. Suomessa nämä ovat kiven alla. Ruotsissa on jo huomattavasti laajempi valikoima ja Uniqloa voi yhtenä toimijana kiittää siitä.
  • Laadukkaasti kudotut sukat, jotka eivät rullaudu alaspäin. Onko ihme, että pitkät sukat eivät ole suosiossa, jos suurin osa on kudottu niin, etteivät pysy paikallaan ilman lisättyä kitkakerrointa eli aluskerrastoa? Tosin tässäkin pienemmillä toimijoilla on näitä jo valikoimissa.

*= Useissa tapauksissa painonnousu ja kokojen kasvu kuitataan itseä väheksyvällä huumorilla. Minä en. Terveydenhoitajani mukaan on fakta, että keho itsestään tasapainottuu tiettyihin painoihin ja minun tapauksessa aiemmissa ruokatottumuksissa söin unimääriinkin vaikuttavan vähän useiden vuosien ajan ja se meni hienovaraisuutensa takia ”tutkan ohi” pitkän aikaa. Korjattunakin ruokavalioni on erittäin terveellinen ja liikun terveyssuositusten mukaisesti. Häpeä pois kropan muuttumisesta.

2
Oolraittia. Kiitän selvennyksestä. Asiaan:
Lainaus
1) Voiko kyseistä puvuntakkia käyttää irtotakkina?
Tämä on haastavin kysymys. Se on siinä ja tässä rajalla. Terävimpien kuvien perusteella materiaali on melko kurillista kampavillaa vaikkakin suurijakoisempaa päätä, joten se tuo pukufiilistä (eli ei-rentouspisteitä). Väri on useimpien kuvien perusteella keskiharmaata, mutta joissain valaistuksissa se todellakin muuttuu hyvin erikoiseksi. Keskiharmaa irtotakki on harvinaisempi näky. Nappeja vaihtamalla irtofiilistä voi luoda, mutta se minkälaisiin nappeihin on sitten oma kysymys, johon tietämykseni ei riitä.

Lainaus
2) Onko se klassista miesten muotia?
Klassisesti irtotakit ovat tummaa tai erittäin rouheakankaisia, mutta vaaleitakin vastaesimerkkejä tulee ajatukseen hellesäille suunnattuina. Bleiserien ja klubitakkien kanssa sisältyy myös metallisia nappeja.

Keskisävyjä harvemmin irtonaisina näkee, koska kontrastin luominen muiden osien kanssa hankaloituu. Kuten aiemmin mainittu, ei se mahdotonta ole, mutta tiukasti klassista se ei ole. Takki itsessään on käänteiltään kapea, joka on toki nykymuodin mukaista, mutta klassisten trendien hitaamman heilurin nykymakuun liian kapea. Oma mielipide on, että ideaalikäänne on riittävän leveä peittääkseen edes pikkuriikkisen liinataskun linjaa (tilanne voi toki olla eri, jos omaa minua huomattavasti isomman rintakehän), mutta se ei ole vielä tarpeeksi painava syy olla käyttämättä takkia, jos se muuten tuntuu/näyttää hyvältä tai riittävän ok:lta.

Lainaus
3) Onko tuolle mitään käyttöä?
Jos nojataan turvalliseksi testatun pohjalla oleviin klassisen tukipilareihin, niin enemmän huti kuin hitti. Jos kompromissina sitä johonkin tilaisuuteen käyttää, niin kontrastit kunnossa pitämällä sitä voi pitää hyväksyttävänä. Simon Crompton kirjoitti tästä hyvin ja muutama kuva albumissasi antaa ymmärtää, että olet tainnut myös hoksata tämän kikan.

3
Ostin Dressmannista puvuntakin alennuksesta 50€ + vähän muokkauksia. Olisi ollut myös vaaleansinisenä, mutta ne eivät silloin itseäni miellyttäneet. Puvuntakin ostin irtotakiksi. Se on harmaa (ehkä keskiharmaa), siinä yhdistyy ruskean sävyjä, valoa vasten tällainen kiilto erottuu parhaiten. Tässä on Flickr-palvelun kautta kuvia puvuntakista. Siitä olisi muutama kysymys, johon toivon suoria vastauksia. Jos se oli hukkaostos, niin voin sen hyväksyä.

1) Voiko kyseistä puvuntakkia käyttää irtotakkina?
2) Onko se klassista miesten muotia?
3) Onko tuolle mitään käyttöä?

https://flickr.com/photos/willy-90/albums/72177720297831689/with/51979893274/
Linkki ohjaa moneen kuvaan, joissa kuvia eri takeista. Mikä niistä on kyseessä?

4
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 13.12.21 - klo:00:27 »
Pikkutakin ja kauluspaidan suhteen pidetään hyvänä linjana, että kauluspaidan hihansuu näkyy hieman sieltä pikkutakin hihan alta. Takin hihat siis lyhennetään hieman paidan hihoja lyhyemmiksi. Mutta miten tähän yhtälöön sopii poolokauluksinen neule? Tulisiko sellaisessa neuleessakin suosia kokoa/leikkausta, jossa hihat ovat riittävän pitkät, jotta "vilkkuvat" hieman sieltä pikkutakin hihan alta näkyviin?
Vilkkuminen on ok. En keksi skenaariota missä ei-vilkkuvan lyhythihainen pooloneule olisi hyödyksi. Kylmällä ranteeseen paremmin ulottuvampi hiha on plussaa ja jos tulee lämmintä, niin poolo imee/peittää hien eikä pääse aiheuttamaan korroosiota takin hihansuuhun.

5
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 14.10.21 - klo:15:35 »
Villalätsä syksyisin ja talvisin. Panamahattu kesäisin. Nyt vähän polttelisi siirtyä säiden viilentyessä lätsästä seuraavalle tasolle
Selventävä kysymys: onko tämä toteamus/vastaus edelliseen kysymykseen ja/tai neuvojen pyyntö liittyen tulevaan hankintaan?

6
Asut ja pukineet / Vs: Smokki Helsingistä
« : 11.10.21 - klo:20:58 »
Suitsupply tulee itsellä ensimmäisenä ajatukseen valmispuolelta.

7
Etiketti / Vs: Väitöstilaisuuden vieraan etiketti
« : 30.09.21 - klo:23:45 »
Raitapuvun analyysi on oikein: yleensä raitakuvio puvussa ilmaisee bisnestä tai muunlaista äksöniä, joten se ei ole juhlava valinta. Mainitsemasi kaksi muuta ovat täysin ok juhlakäyttöön.

Solmioista (käsittelen vain riittävästi kuvaillut vaihtoehdot):
- Yksivärinen hopea tai helmenharmaa on formaali ja hyvin luonteva juhlavalinta.
- Harmaa yksivärisenä (oletan keski- tai tummansävyisen) menee kiiltävänä vielä juuri ja juuri juhlavasta, mutta ensisijaisena valintana en ottaisi sitä juhliin. Se on hieman tylsä ja superkonservatiivinen.
- Harmaa hienovaraisella kuviolla alkaa sen sijaan olla hyvin mahdollinen optio juhlasolmioksi minunkin seulan läpi.
- Liila on irrotteleva valinta ja mitä vaaleammasta sävystä kyse, niin sitä irrottelevamapaa. En halua dumata sitä lähtökohtaisesti, mutta harkitsisin sitä vasta (ja silloinkin tumman puolella olevana), jos tilaisuuden järjestäjä on suonut vieraille riittävästi vapausasteita pukeutumisen suhteen eikä se ole automaationa otettava oletus.

Itse pukeutuisin melko formaaliin kokonaisuuteen siltä varalta, että väittelijä käyttääkin frakkia tai muuta formaalia väittelyasua, jolloin asukokonaisuus nyökkää kunnioittavasti hänen vaatevalinnan suuntaan. Jos taas jollain ihmeellä itse olisikin väittelijään nähden ylipukeutuja, niin pieleen tuskin on voinut mennä, koska on mennyt vain pääjuhlittavan antaman koodin mukaan.

8
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 23.08.21 - klo:17:07 »
Millaisella päähineellä voisi suojata päätä auringolta, joka sopisi hyvin rentoon asuun (shortsit ja pikeepaita, jalassa purkkarit/loaferit). Nyt olen käyttänyt lippalakkia, mutta eihän tuo tyylikkäältä näytä. Onko vaihtoehtoja kesätekstiilistä ommellulle flat capille, hattuja ei ole vielä tullut käytettyä joten kynnys sellaiseen siirtymiseen on henkisesti iso.
Kesäisässä ympäristössä olkihatulle lämmin (sanaleikki ei-tarkoituksenmukainen) suositus. Mitä tarkkailla hatun esteettisissä valinnoissa:

1) Muoto. Jos olet täysin uusi, niin ota oma aikasi pohtia minkä muotoisista hatuista tykkäät ja luota rohkeasti ns. vatsanpohjan tuntemuksiin. Klassisia olkihatuissa käytettyjä muotoja ovat fedora, trilby ja pork pie. Niistä on turvallista lähteä liikkeelle. Käsitteistä taas on hyvä tuntea lieri, kruunu (se, mihin päälaki ottaa kiinni hatun huipussa), "pinch" ja sylinteri siltä varalta, jos kiikariin päätyy jonkin verran klassisen parametrien ulkopuolelle valuvaa yksilöä, niin osaa käsitteistää eroavaisuuksia.

Lisäys: lierin leveys vaikuttaa myös aurinkosuojan tehoon. Maskiaikakautena se on hyvä pitää mielessä siltä varalta, koska leveämpilierisellä voi kompensoida hengityshuurujen vuoksi etäämmällä kasvoista olevia aurinkolaseja ja silti säilyttää silmien aurinkosuojan.

2) Materiaali ja väri. Klassinen lähtökohta on toquillaoljista tehty eli ns. panamahattu. Usein sillä kuitenkin viitataan luonnon- tai vitivalkoisiin yksilöihin, joka ei aina välttämättä ole haluttuun nähden tarpeeksi rentoa. Panamahatun olki on usein myös sileää ja suht hienopunoista päätä. Rustiikimmassa päässä on sitten pelto-olkien värinen vehnä- ja bao-olki, joihin useammin törmää karkeammin punottuina.
 
Aiemmin kuvatuista löytyy toki vastaesimerkkejä formaalisuussuunnissa, minkä takia kannattaa lähtökohtaisesti luottaa silmiin eikä tuudittautua liikaa kuvausten perusteella tehtävään valikointiin. Kaksi- tai useampivärisien tapauksessa käytettävä yksilöllistä harkintaa. Yksivärisistä helppo lähteä liikkeelle.

3) Yksityiskohdat eli usein vain koristenauha. Tumma ja yksivärinen kiiltävä rusettinauha on eittämättä formaalia ja ikonista päätä. Mattaisampi (esim. nahka ja puuvilla) ja/tai kuvioitu (esim. raidat) valinta lisää rentouspisteitä. Näissä on paljon valinnanvaraa ja pätevä hattukäsityöläinen voi tarvittaessa vaihtaa vanhan uuteen, joten jos muilta spekseiltä kiva valmisyksilö löytyy, niin osta surutta ja vaihda myöhemmin nauha mieleiseesi. Ei ole yleensä iso operaatio.

9
Vapaa sana / Vs: Mitä ostit tänään?
« : 22.05.21 - klo:18:01 »
Mittatilauksen teille musta panamafedora. Konservatiivisinta päätä lopputulos ei tule olemaan, mutta pitäisi toimia tummien pukujen ja edustusasukokonaisuuksien kanssa.

10
Vapaa sana / Vs: Mitä ostit tänään?
« : 19.04.21 - klo:22:21 »
Kai vaihdat nauhan?
Hyvin vahvassa harkinnassa. Jos tuossa nauhassa on joku pahisreferenssi, niin saa valaista.

11
Vapaa sana / Vs: Mitä ostit tänään?
« : 18.04.21 - klo:12:43 »


Stetsonin Vallejo Vitafelt Western tuli tilattua alkuviikosta ja saapui perjantaina. Menee arkikäyttöön neuleiden, t-paitojen ja arkialaosien kanssa (rennot kauluspaidat sitten joskus, kun pääsen infimasseihin/palkkahommiin kiinni).

Baretti on toki hoitanut hyvin lämpimämmän päähineen virkaa, mutta maskien ja aurinkolasien kanssa on tullut vastaan hengityshuurujen pulma. Siihen voi vastata ainoastaan pitämällä aurinkolaseja pidemmällä nenässä tuuletuksen lisäämiseksi, mutta samalla heikentää aurinkosuojaansa huomattavasti näkökentän yläpuolelta. Ynnää tähän vielä koronaetäilyn tuoma lisääntynyt ruutuaika, niin ei kiva tilanne silmille. Lierihattu muuttui ainoaksi ulospääsyksi.

Aiempi karvahuopafedorani on liian formaali arkikäyttöön, joten uuden hankinta oli väistämätön. Lämpimissä päivissä on sentään se hyvä puoli, että muotoon kutistaminen nopeutuu.

12
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 11.03.21 - klo:01:07 »
Kumpi lämpimämpi: tweed vai flanelli? Taustaoletuksena ihon ja kankaan välillä 1 - 2 pehmeää kangaskerrosta.

13
Tyrmäysketju on olemassa, mutta onko tullut positiivista palautetta tyylistä? Tämä on oikea paikka niille. Joitain omia kokemuksia:


Tapaus #1
- Tutun lapsi rappukäytävässä: ”Miksi tuo näyttää herrasmieheltä?”
- Äitinsä: ”No kun se on herrasmies”

Päällä oli muistaakseni syksyn arkityyli eli pitkähelmainen loden-mac, huivi, farkut, brogue-derbyt ja baretti. Tästä on joitain vuosia.

Tapaus #2
- Kanssakaronkkalainen 2019: ”Nuo muut näyttävät korkeintaan eri vuosikymmeneltä tempaistuilta, mutta sinä ja [yksi muu henkilö] näytätte kuin olisitte eri vuosisadalta.”

Frakkietiketin tilanteen kommentin kirvoitti osaltani chesterfield, villahuopasilinteri, ja pisteenä i:n päällä taskukello frakkiliivissä.

Tapaus #3
Kanssakaronkkalainen 2020 huomauttaa tuntomerkkieni täsmäävän tuolloin hetki sitten laulettuun Fridolins dårskapin päähenkilöön.
Relevantti katkelma tästä Erik Axel Karlfeldtin kirjoittamasta runosta:

Du går med knäsid gångjärnsrock
och hög och fejad hatt,
du drager balsam i din lock
och bär en skön kravatt.
Ack, på de unga narrars stig,
där vällukt svävar fin


Frakkitilanne tämäkin, joten ei ollut solmiota tai polvipituista päällystakkia*, mutta sen verran mieltä lämmitti, että epävastaavuudet ei mieltä alentanut.

*= Tässä tilanteessa oli polvet ylittävä loden-mac. Syy kompromissiin on, että nykyisen rekkifrakin hartiat eivät mahdu vartalomyötäisemmän chesterfieldin alle. Toisaalta loden-mac peittää myös liepeet, joten ei tarvitse säätää ja neurotisoida erillisen ja vaivaisan piilotusprosessin kanssa.

14
Kulttuuri / Vs: Mitä luet nyt?
« : 10.01.21 - klo:15:56 »


Pekka Viljasen ja Eeva-Liisa Hynysen Kittilän laki pitää lupauksensa hyytävyydestä. Kirja on vielä kesken, mutta jo hieman yli 60 sivun jälkeen kolauksen sai missioni yrittää jotain inhimillisen järjen häivääkään syytetyn penkille joutuneiden sekoiluista. Sen verran ihmeellisempää tosi on tarusta.

15
Vapaa sana / Vs: Mitä ostit tänään?
« : 08.01.21 - klo:22:21 »
Ihan mieluusti vastaan uteliaisuuteen. En loukkaannu.

Hame on mukava vaatekappale ja erityisesti lämpimämmillä ilmoilla. Tykkään myös sen estetiikasta.

Vuonna 2019 yli 30°C helteiden kurituksessa päädyin niiden käyttöön aloittaen yhdestä halvasta mustan puuvillan unisex-kiltistä (joskin neurotisoiva sellainen heikollakin tuulella) ja totesin sen ajavan asiansa. En ole osannut tykätä shortseista eikä vaatekaappia ollut suunnitelma tipauttaa kokonaan länsimaiselta pohjalta tai edes varaa siihen, joten se oli luonteva linja aloittaa. Jatkoin hankintoja muutamalla lisähameella ja totesin tämän olevan juttuani. Omissa hameissani edellytän taskuja, luonnonkuituvoittoisuutta sekä levenevää leikkausta. Toki housuilla on oma paikkansa, kun kelit muuttuvat enimmäkseen viileiksi tai tulee rajua tuulta vuodenajasta riippumatta.

Sivuja: [1] 2 3 ... 12