Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Jussi

Sivuja: [1] 2 3 ... 269
1
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 22.03.23 - klo:02:19 »
Ne Vitale Barberis Canonicon flanellikankaat, joista suurin osa nykyajan flanellisista valmishousuista ja -puvuista tehdään...

Tähän on hyvä syy! VBC:n kutomat kankaat maksavat halvimmillaan noin 15 euroa per neliömetri. Tämä on kovin vähän Euroopassa valmistetusta kamasta, jolla on niin sanottu brändi takanaan. Tämä VBC on käynyt niin yleiseksi, että olen ruvennut miettimään, onko se sittenkään yhtään laadukasta.

VBC on erittäin laadukas valmistaja, joka toki tuottaa paljon kankaita - kaikki melkoisen tasalaatuisia. Flanelli, etenkin kevyempi flanelli, on nopeahkoa kulumaan, joten jos haluaa pidempään kestäviä, voi napata käteensä raskaampia kankaita sisältävän housupakan ja etsiä sieltä tiiviskudontaisen flanellin. Flanellipöksyt eivät kuitenkaan ole ikinä mitään vaatekaapin ikuisia vieraita ja mikäli kierrossa ei ole todella laajaa housuvalikoimaa, parin vuoden kesto on jo erittäin hyvä säännöllisellä käytöllä. "Refork" eli kuluneen haaruksen uusiminen skarvilla on suhteellisen yleistä flanellihousuissa, joskaan en kertaa enemmän sitäkään teettäisi. Tiukaksi ei flanellia, kuten pellavaakaan, koskaan kannata teettää.

Toisaalta, liika kangasgrammoihinkin tuijottelu saa sokeaksi itse kankaalle.

Kangashinta on muuten kangasmetreissä, ei neliöissä, kankaan yleensä ollen leveydeltään 140...160cm (usein 150cm). 15€/m kuulostaa kuitenkin joko poistomyyntitarjoukselta tai suuren valmistajan sisäänostohinnalta täysiä pakkoja ostettaessa, erittäin harvoin kuluttajakaupan standardimetrihinnalta VBC:n villakankaasta.

2
Nykyisin hänen 'Uuden Suomen Puheenvuoro' -bloginsa profiilikuvana on otos, jossa hän esiintyy elegantissa tummansinisessä liivipuvussa: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/tompackalen/

Paita näyttäisi olevan musta, jolloin ainakin klassinen eleganssi jää saavuttamatta. Rotsi myös roikkuu niskasta.

Tämä ei yllätä. Packsu ei ole ollut koskaan mikään eleganssin esiintaistelija. Hyvin toteutettu klassinen farkkuasu on poliitikkokostyymikolmiosaista parempi.

3
Asut ja pukineet / Vs: Smokki Helsingistä
« : 14.11.21 - klo:18:18 »
SuitSupply, SuitSupplyn MTM, Caine Clothiers, Sauma...siitä löytyy jo hyvin vaihtoehtoja.

4
Hei,

Ostin uudet chinot ja huomasin, että niissä on tavallisen vyötärökiinnityksen lisäksi toinen nappi housujen kiinnittämistä varten. Tämä sijaitsee hieman vyötäröä alempana housun sisäpuolella. Vastaikkaisella puolella on tähän napinlävi. Jos tämän haluaa kiinnittää, niin se pitää tehdä ennen vyötärön kiinnittämistä. Kuvassa nappi on oikealla ja napinlävi näkyy lähellä vyötärön kiinnikettä.

Osaatteko neuvoa mikäs tämän toisen kiinnitysmekanismin tarkoitus oikein on? En ole oppinut sitä käyttämään kun en keksi sen hyötyä.

Kuva: https://drive.google.com/file/d/1FhkFOF8HsYAbZvWHSOVglEldHJovcOrx/view?usp=sharing

Kyseessä on ns. "french bearer" joka pitää alilitsin kiinni ja ylipäätään saa vyötärön istumaan napakammin.

Jos joskus tutustut hivenen arvokkaampiin housuihin, niissä on tuon lisäksi usein lisänappi, joka tulee litsin etulaidasta vyönauhan läpi sisäpuolelle. Tämän lisäksi lisänä on vielä normaali vyönauhan jatko, jolle on joskus vyölenkki. Teen itse housut näin (enkä mielelläni käytä vöitä missään arjen tilanteissa - mieluiten en olkaimiakaan).

Napolilaisissa housuissa tuo "french bearer" tehdään joskus eräänlaisella sisäisellä puolivyöllä (neljännesvyö?) joka tulee lähes lantiolta kiinni litsiin kahdella napilla.


5
Vapaa sana / Vs: Mitä ostit tänään?
« : 20.04.21 - klo:00:58 »
Kai vaihdat nauhan?
Hyvin vahvassa harkinnassa. Jos tuossa nauhassa on joku pahisreferenssi, niin saa valaista.

Ei ole, mutta näyttää baarimuusikolta. Itse hattu on helt OK, nauha menee junttilänkkäriin.

6
Vapaa sana / Vs: Mitä ostit tänään?
« : 19.04.21 - klo:20:34 »


Stetsonin Vallejo Vitafelt Western tuli tilattua alkuviikosta ja saapui perjantaina. Menee arkikäyttöön neuleiden, t-paitojen ja arkialaosien kanssa (rennot kauluspaidat sitten joskus, kun pääsen infimasseihin/palkkahommiin kiinni).

Kai vaihdat nauhan?

7
Asut ja pukineet / Vs: Housujen oikea istuvuus
« : 05.04.21 - klo:18:43 »
Tykkään lisäksi haarojen gusset-kiilasta, joka tuo lisää liikerataa esim. pyöräilyyn.

Sinällään tämä on lähinnä kankaansäästötapa. Haarakoukun kärki saadaan näin leikattua eri kappaleesta kuin takahousu (joskus osa etuhousuakin on tässä palassa), jolloin päästään usein siihen, että housu voidaan leikata yhden mitan kokoisesta kappaleesta. Mitään vikaa tekniikassa ei ole - ns. "piecingiä" karsastetaan nykyisin usein vähän liikaakin ja etenkin langansuuntaan tehtynä ja mahdollisesti kuviokin kohdistettuna se on ihan elegantti ratkaisu. Mitään erityistä liikkuvuusetua sillä ei kuitenkaan saavuteta.

Casatlanticin housujen suurin puute on siinä, ettei verkkosivulla mainita lantiokokoa vaan pelkkä vyötärökoko. Olisi hyvä, jos lantiokoko (+ laskokset, mutta perusmitta ilmoitettu laskokset suljettuna) ilmoitettaisiin lähtökohtaisesti, samoin se kehomitta, jolle k.o. kaava/käyttötila on suunniteltu.

8
Kaunis elämä / Vs: Heraldiikka
« : 25.03.21 - klo:10:48 »
Toki on muistettava, että Euroopankin alueella on vallinnut useita heraldisia käytäntöjä ja ihanteita, joissa on ollut (ja edelleen on) useita tapoja käyttää värejä. Yhteistä kuitenkin on, että "taistelukenttäluettavuus" tulisi toteutua pitkältä matkalta ja lähempää voi sitten tarkastaa, että mitäs perheen haaraa se jolppi tässä nyt edustaakaan.

Omissani menen värillä, metallilla ja tehostemetallilla.

Ihan hyvää heraldiikkaa ovat myös eläinten "varukset" (hampaat, kynnet). Esimerkiksi hopeisella kentällä musta sudenpää, varukset punaiset menee oikein hyvin.

9
Kaunis elämä / Vs: Automuotoilu
« : 17.03.21 - klo:19:56 »
Muodot kohdallaan. Ja speksitkin hyvin lupaavat.

Eikä inspiraatiokaan ole epäselvä.

10
Asut ja pukineet / Vs: Vaatteet ja tyyli uutisissa
« : 24.02.21 - klo:09:12 »
Jos vaatekaappini tuhoutuisi, ostaisin vain muutaman mustan, harmaan ja valkoisen vaatteen joita voisi sujuvasti yhdistellä.

Kun valahdin hoikistumisen myötä vaatekaapistani ulos, ensimmäiset hankintani olivat selvedgefarkkujen ja mili-inspiroitujen tai -reissue -takkien tyyppiä. Mittatilauspaitavarantoa kasvatellaan pikkuhiljaa, syynä lähinnä omien mittojen sopimattomuus valmisvaatteisiin. Harjoittelu vielä lisää tätä. Olen lähinnä yllättynyt, miten hyvin noitakin voi "pukea ylös".

Nyt sitten on alkanut hitusen klassisempaakin #menswearia ilmestyä. Vaatekaappi kyllä kasaantuu paljon organisoidummin kuin aikoinaan ja värien puolella mennään tylsissä stapleissa. Sinistä, harmaata, ruskeaa, tummaa vihreää ja mustaa.

11
Asut ja pukineet / Vs: Räätälinvaateketju
« : 23.12.20 - klo:20:05 »
Mutta miten brittiläinen puku; onko se muuttunut ja ottanut vaikutetta esim. viime vuosikymmenen trendi-ilmiöistä tms. vai pitänyt sitkeästi pintansa paineen alla ja pysynyt perinteisenä?

Ainakin yhä useampi uudemman polven liike, siis perustettu 2000-luvulla, on ottanut valikoimaansa myös kevyitä takkeja. Usein ne ovat valmisvaatteita, koska räätäleiden koulutus on rakenteita suosiva. Lisäksi jotkin liikkeet valmistavat hyvin kevyitä takkeja myös räätälityönä, ainakin Cad&Dandyn kuvavirrassa olen moisia nähnyt.

Näiden takkien rakenne on suora kopio italialaisista USA:n Neiman Marcusilla myydyistä irtotakeista. Alkujaan nämä tehtiin Englannin ulkopuolien asiakaskunnan toivomuksesta vuonna 2018.


Lainaus
Sitten on noita firmoja, joiden perusrakenne on erittäin pehmeä, vaikkapa Steven Hitchcock.

Hitchcockin rakenne on käytännössä 1:1 Anderson & Sheppardin rakenteen kanssa. Hänen kohdaltaan on sanottava, että sisätöiden laatu on Savile Rown muita taloja hitusen korkeampi - uskon tämän johtuvan vaativasta asiakaskunnasta. Hän myös taitaa jakaa joitakin makereita Steedin kanssa, koska heilläkin on hyvä sisätyölaatu (ja käytännössä identtinen rakenne).


Lainaus
On sitten paha sanoa, missä menee raja erittäin kevyen brittityylin ja noiden erittäin kevyiden italialaisten välillä. En ole käynyt verstailla vertailemassa, joten en sano tästä mitään.

Sekä kaavat että sisärakenne eroavat (myös niissä tehdastyylistä kopioiduissa - räätälirakenteet eroavat Italiassakin tehdasrakenteista tuotannollisista syistä).

12
Asut ja pukineet / Vs: Räätälinvaateketju
« : 23.12.20 - klo:02:35 »
Netti on pullollaan italialaisen, brittiläisen ja amerikkalaisen leikkauksen vertailua. Italialainen tyyli on mielestäni sillä tapaa saanut nostetta, että rakenteettomat ja hyvin ohuet puvuntakit ja pikkutakit ovat kasvattaneet suosiota ympäri maailmaa ja myös slim fit-leikkaus on ollut varsinainen laaja trendi.

Mutta miten brittiläinen puku; onko se muuttunut ja ottanut vaikutetta esim. viime vuosikymmenen trendi-ilmiöistä tms. vai pitänyt sitkeästi pintansa paineen alla ja pysynyt perinteisenä?

On muuttunut, mutta tuntuu tulevan hivenen jäljessä ja reagoivan sen sijaan että "johtaisi muutosta". Muutokset ovat lisäksi aika pieniä. Savile Rowlla näyttäisi olevan jonkin verran uutta sukupolvea, mutta myös yhtä paljon erittäinkin vanhoillista ajattelua. Lisäksi on aika paljon kikkailua kikkailun takia ja tasapainottomuutta, jota Italiassa blokataan hyvällä maulla. Myös jonkinlainen ylpeystekijä on mukana - tämä saa ummistamaan silmät muulta maailmalta ja jämähtämään menneeseen. Valitettavasti ylpeys ei kuitenkaan ulotu käsityön laatuun asti, esim. vuorinompelun ja sisätöiden ollessa hätäisiä. Asioissa myös oiotaan ja laiskuutta perustellaan omituisilla argumenteilla - mm. takataskuttomista housuista sanotaan asiakkaalle, että ne ovat "more bespoke", joka ei selityksenä kanna mihinkään asti. Huonosti istuvia vaatteita myös säännöllisesti selitetään hyviksi. Tämä ei ole kuulopuhetta vaan paikan päällä havainnoitu.

On tullut todettua, mielipidettäni englantilaisesta tyylistä kysytteässä, Gandhia mukaellen: "It would be a great idea".

Paljon saa tapahtua, että brittityyli pääsee muun maailman tasolle. Asiaa ei auta se, että käytännössä kaikki Savile Rown liikkeet (taitaa olla yksi poikkeus) tekevät tappiota.

13
Vapaa sana / Vs: Velmuiluketju
« : 13.12.20 - klo:17:50 »
Ei helvetti, mun on saatava mokkanahkainen irtotakki.

Kuvan takki näyttäisi molskilta.

14
Asut ja pukineet / Vs: Crockett&Jones Snowdon kengistä
« : 11.12.20 - klo:12:52 »
Tuollaiseen käyttöön jättäisin C&J:t ja muut katu - tai edes "town and country" -kengät - kokonaan laskuista. Kunnon työkenkien ja metsäkenkien puolelta löytyy soveltuvaa tavaraa sitten kyllä.

Esimerkkeinä vaikkapa Thorogood, Nicks ja vastaavat. Yllärilisänä L.L. Beanin Bean Boot. Toki myös hyvät maiharit ovat eräs optio.

15
(Muuten, onneksi on työpaikkaergonomia kehittynyt. Selkä tulee kipeäksi pelkästään siitä, kun katsoo tuota vaattureiden työasentoa.)

Itse asiassa tuo ns. "sitting on board" on käsinompeluun erinomainen työasento, jos kroppa siihen vain taipuu. Asennon anatomiaa selostetaan useammassakin kirjassa. Siinä polvi on "työpöytänä", selkä suorassa ja olkapäät alhaalla. Kuvan herrat todennäköisesti tutkivat jotain yksityiskohtaa tai poseeraavat hieman. Itse ompeluasentona tuo on ergonominen ja hyvä (ja sitä näkee edelleen paljon Englannissa ja Italiassa).

Samoissa kirjoissa esitetään tuolilla istuminen huonompana tapana, mutta hyväksyttävänä kunhan muistaa lepuuttaa jalkoja välillä (toinen polvi kun on toisen päällä) ja varoo, ettei selkä kyyristy tai pyöristy.

Sivuja: [1] 2 3 ... 269