Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Kolibri

Sivuja: [1] 2 3 ... 13
1
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 30.07.24 - klo:16:46 »
Värjäsin päälle vuosi sitten kokeeksi vanhoja sukkia. Ei tullut aivan priimaa, koska niiden langassa on mukana muovia, mutta uusi väri on pysynyt. Mitä vaaleampi alkuperäinen sävy, sitä paremmin onnistuu värjäys.
Joo, yhdistelmät keinokuidun kanssa ovat haastavia ja voivat tuottaa yllättäviä lopputuloksia. Värjäsin kerran käsin mustalla värillä kevyen vaaleanruskean päällystakin, jossa on 25% polyamidia ja 75% puuvillaa. Lopputuloksena oli vihertävän ruskea, jonka tietyistä kulmista voi edelleen nähdä hieman alkuperäistä väriä. En lopulta pahastunut, koska käyttöalue monipuolistui huomattavasti verrattuna täysmustaan.

Ainoa harmi vain, että takkia tuli käytettyä sen verran paljon, että pari vuotta sitten se piti eläköittää säännöllisemmästä käytöstä.

2
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 25.07.24 - klo:20:34 »
Värjäys, uhka vai mahdollisuus?

Mulla on Charles Tyrwith chinot, 100% puuvillaa, khaki joka on ehkä turhan keltainen. Saisiko niistä oliivinvihreät vai onko tulos vain tunkkainen?
Varsinaista värin tummuusastetta näkemättä uskallan veikata, että oliivinvihreään värjääminen tuottaa ainakin äärimmäisen lähelle oliivinvihreää sävyä. Vaaleasta tummempaan sävyyn värjääminen onnistuu lähtökohtaisesti todella hyvin ja sitä luotettavammin mitä suurempi värjäyskontrasti on. 100% puuvilla on myös täydellisen otollinen imemään väriä ja ainakin Dylonin oliiviväri vaikuttaa saavan jykevää tulosta aikaan. Värinpoisto ennen varsinaista värjäystä sen mukaan haluaako yhtään vaaleanruskeaa sävyä mukaan vai halutaanko täysin yksiselitteistä vihreää.

3
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 02.05.24 - klo:10:15 »
Solmiotta tai muuta kaula-asustetta olo on oikeasti oma taitolajinsa ja väitän sen jopa haastavammaksi kuin solmion kanssa olon. Itse käytän tätä nykyä enää harvakseltaan solmiota tai rusettia, mutta kokonaisuuden pitää aina olla selkeästi hyvin erilainen kuten täällä on oikein huomautettu.

Ilman kaula-asustetta pääntien vaaka-akseli pitää siirtää tai romuttaa. Tällöin pikkutakin kanssa mainittu poolokauluspaita tilalle (päällekkäisten vaaka-akselien välttäminen) tai sitten avaa rohkeasti vielä sen toisenkin napin kaulupaidasta auki (selkeän v-akselin luominen). Jos taas kaksi nappia avaa ja paidan kangasta näkyy vielä hyvin reippaasti, niin uusi näkymä täytyy sekin pitää mielenkiintoisena esim. jonkin näkyvän korun tai hyvin selkeästi kuviollisen/poikkeavan värisen kauluspaidan kanssa. Kauluskäänteiden tyyli harvemmin ratkaisee, koska avonaisena kauluskäänteet haluavat piiloutua hieman takin alle.

Eli kaiken kaikkiaan "jätin vain solmion pois, mutta menen muuten bisneskokonaisuudessa"-sudenkuopan välttäminen vaatii oikeasti oman vaatekaappityylin ja siksi vaatii enemmän investointeja, koska pelkästään solmion vaihtamisen sijaan varianssi luodaan kokonaan erilaisten paitojen tai takki+alaosa -muunnelmilla. Laurentiuksen kuva on oikein hyvä esimerkki siitä, että irrottelu ei ole edes lähtöviivalla ja siksi tönkköys pysyy läsnä. Olisipa jotain John Bercow'n kaltaista ikonia Suomessakin, joka uskaltaa rikkoa jähmeää solmiokulttuuria.

4
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 15.10.23 - klo:11:28 »
Palatkaamme pitkästä aikaa etikettikysymysten pariin:

Olen lukenut tämän ketjun nyt alusta alkaen, ja sen myötä vahvistui käsitykseni siitä mitä tumma puku tarkoittaa.

Lähitulevaisuudessa odottaa alumni-illallinen, jossa pukukoodina tumma puku. Kaapissani tällainen onkin, mutta olen sitä käyttänyt viimeksi n. 10 vuotta sitten, ja nyt sovittaessani sitä havaitsin olleeni tuolloin ilmeisesti hoikemmassa kunnossa. Painonpudotus tekisi hyvää,ja saattaisin ehtiäkin tässä muutamassa viikossa karistamaan tarvittavan määrän vyötäröltäni, mutta tahdonvoimani puutteellisuuden johdosta näkisin, että jokin Plan B olisi syytä olla.

Tätä taustaa vasten pohdiskelen ja haen vertaistukea ajatukselle pukeutua ko. tilaisuutta varten kolmioisaiseen yönsiniseen liituraitapukuun.

En todennäköisesti olisi ainoa virallisesta koodista poikkeava, ja toisaalta uskoisin kantavani hyvin istuvan liivipukuni tyylikkäämmin kuin suuri osa muusta juhlakansasta mustat pukunsa.

Mitä ajatuksia tämä pohdintani teissä herättää?
Riippuu miten paljon työ- tai bisnesidentiteettiä haluaa tuoda mukaan illallispöytään. Alumniseurassa se voi olla jopa asiaan kuuluvaakin, joten tässä tapauksessa näen sen mahdollisena. Minulta hyväksynnän leima.

5
Vahva komppi heijastimen käytölle täältäkin, joten valitse se, mikä tuntuu kivoimmalta käyttää. Itse vannon joustavan heijastinnauhan (eri juttu kuin jousiheijastin) ja klipsiperiaatteella kiinnitettävien nimeen, sillä naruista roikkuessa alan nopeasti kiroilla kehoa vasten koputtelusta, jalkojen väliin sotkeutumisesta ym. neuroosista heijastimen poiketessa siitä paikasta missä sen toivoisi pysyvän. Laukkuihinkin on suositeltavaa laittaa, jos heijastin on normaalisti jossain päin kroppaa kiinni, mutta laukku estää kyseisen näkyvyyttä. Kovamuovisia sinänsä mitään ei ole vastaan ja onpahan joskus pohtinut, että jos tee-se-itse henkisesti kiinnittäisi kovamuovisen johonkin jo kulahtaneeseen heijastinnauhaan.

6
Asut ja pukineet / Vs: Kenkien hoito
« : 12.09.22 - klo:22:21 »
Mistä ihmiset tilaa nykyisin kenkienhoitoon tarpeelliset tarvikkeet?
Kotimaisista toimijoista ainakin Herrainpukimolla ja Caine Clothiersilla on nettipuoli, joista voi tilata Collonilin, Boot Blackin ja Saphirin jalkinehuoltotarvikkeita. Jos on tiukka budjetti, niin harjoiksi käy mikä tahansa muukin tarvittavaa lujuutta omaava kappale (mokkanukan pystyynnostattamiseen kynsiharja, varovaiseen pölyn ja hiekan pyyhkimiseen hevosenjouheen verrattava harja ja karskimpaan kuran poistamiseen luonnonharja). Kiillotusliinoiksi käy oikein hyvin mikä vaan nukkaamaton kangasmateriaali ja viimeistelykiiltoon nylon, joita voi ostaa myös esim. Eurokankaasta, jos ei omasta takaa löydy uhrattavaksi.

7
Myynnit päivitetty. Ostakaa hyvää herkkua pilkkahintaan!

8
Mistä löytyy tietoa mitkä kuosilliset kauluspaidat ovat klassista miesten muotia? Raivion Klassikosta löytyy kuvista useita. Toinen kysymys on missä niitä myydään. Tavalliset vaatekaupat saattaa myydä klassista muun ohessa.
Käännän kysymyksen niin, että mitkä kuosit ovat klassisia? Ainakin melkein kaikki raidat, ruudut ja paisley-kuviot. En tekisi paljoa eroa sen suhteen mikä puvuissa ja asusteissa koetaan klassiseksi, mutta sillä huomiolla, että paidan näkyvä ala solmiohin, solmukkeisiin ja taskuliinoihin verrattuna on suuri, joten siihen on hankalampi ahtaa yhtä paljon yksityiskohtia ilman silmien sirriin menoa.

9
Jos hieman tarkemmin: millainen iso koko kyseessä? Tavallista pidempi vai pyöreämpi vai harteikkaampi?
Pituudessa paitahihat voivat olla pidempiä. Helmoissa ollaan melko ok.

Harteikkuus vs. pyöreydessä sanon molemmat, jos kauluskoot pidetään ennallaan. Painotuksen suhteen on taas hankalampi sanoa. Se ei ole yllätys, että maha voi kasvaa slim fit -paidoista pois, mutta isompi yllätys oli se, että vanhassa koossani väljemmin leikatut paidat sopivat edelleen vatsanseudulla, mutta kiristivät ilman poikkeuksia rintakehällä.


Vegaaninahka on ajatuksena kiva, mutta senkin valmistus syö resursseja. Jos vegenahalla korvataan aito nahka, vuodat joudutaan hävittämään muilla tavoin, usein se hävittäminenkin kuluttaa resursseja.

Pahin skenaario mielestäni olisi että vegaaninahasta valmistetut halvat mutta lyhytikäiset tuotteet syrjäyttäisivät kalliimmat aidosta nahasta valmistetut tuotteet. Silloin oltaisiin tilanteessa jossa jättäisimme hyödyntämättä lihatuotannon sivuvirtoina syntyvän materiaalin, ja joutuisimme käyttämään sen prosessointiin resursseja ilman pitkäkestoista hyötyä. Tämän päälle käyttäisimme resursseja tuottaaksemme korvaavaa materiaalia joka on todennäköisesti ehkä hintaa lukuun ottamatta heikompaa ja lyhytikäistä. Eli lisäämme ympäristön kuormitusta saavuttamatta mitään muuta hyötyä kuin ehkä valheellisen hyvän mielen.
Hukkaan jättämättömyys on eittämättä ympäristöteknisesti validi argumentti, mutta se menee isomman pointin ohi eli sen, että vaikka itse sivutuote (nahka) voidaan saada itse ns. kaupan päälle päätuotteesta, niin päätuotteen (liha pl. biomanipulatiivisesti välttämättömät harvennustoimet) tuottaminen itsessään paljon enemmän ympäristöä kuormittavampaa kuin sivutuotteen mahdollinen hävittäminen. Se, miten nykytilanteessa toimitaan päästäen mahdollisimman vähän asioita on aina oma aikaan sidonnainen kysymyksensä, mutta en näe mitään syytä sille, että päätuotteen tuottajia pitäisi päästää helpommalla. Päinvastoin, ruuvia on syytä kiristää.

Sitten on myös sekin kysymys, että onko mieltä lähteä keksimään nahankorvikkeita. Jos soveliaisuuden estetiikkaa ei haluta lähteä muuttamaan, niin sitten kyllä, jos halutaan vähentää eläinnahan käytön haluttavuutta (ja siten vähentää luonnonvarallisesti huonomman panos-tuotanto-suhteen tuotantoeläinten käyttämistä). PVC-vinyyli-lateksi-akseli ei ole ainoa sauma nahankorvikkeeksi, sillä mm. mandariininkuorista on saatu aikaan keinonahkaa. Materiaalitekniikan kehittymisen ja biomatkimisen suhteen olen siis toiveikas.

10
Nykyisten valmisvaatevalikoimien sisällä:
  • Leikkaukset. Muutaman koon kasvaneena* slim fit -mania juhlavissa paidoissa ja XXL-kokojen puute joissain vaatetyypeissä ovat kiroiluttaneet kaupan päälle yli 185cm pitkänä elämisen lisäksi. Aivan kuin löysempi istuvuus automaagisesti rajaisi pois juhlavuudesta. Housuissakaan tilanne ei ole parempi. Farkuissa ja useissa arkisemmissa housuissa tasalahje on miesten kohdalla levein leikkaus mitä miehille on valikoimassa. Jopa naisten valikoimat ovat edistyksellisempiä. Leveämpiä leikkauksia miehillekin ilman överiksi menoja, kiitos.
  • Värit kauluspaidoissa. Jos solmiota ei käytä eli poistaa vaaleansävyiset paidat, niin jäljelle jää lähinnä punaista ja sinistä ja niitäkin tosi kapeissa sävyissä. Mielenkiintoisia värejä näkee lähinnä tehosteväreinä valkotaustaisten raidoissa ja ruudukoissa. Violetti, purppura, luumu, mintunvihreä ymsyms. (vaaleista vaaleanharmaa ja äärimmäisen punakka vaaleanpunainen) tuntuvat olevan varattu vain pellavaan tai jersey-puuvillaan.
  • Käänteet. Liiveissä käänteiden puute kummastuttaa vuosi vuodelta ja useissa kauluspaidoissa niiden kapeus taas on mennyt niin pitkälle, että leijuvat ilmassa yhdenkin napin avattuna hullunkurisen paljon.
  • Kukkapaidoissa sinistä sisältämättömät ovat olemattomissa. Ihan kuin sinisen puute kaataisi vaatevalmistajien mielestä miehisen itsetunnon.

Millaisia uusia vaatteita tai asusteita mietin:
  • Monipuolisempia taskuliinoja ja asusteita pellavaisina, puuvillaisina ja villaisina. Tämä silkinvälttäjille, jotka kokevat eläineettisistä syistä tuskaa silkin käyttämisestä. Pienemmillä toimijoilla tosin on hyvät valikoimat.
  • Laadukkaat tekonahkatuotteet. Sama syy kuin edellisessä ja erityisesti kengät mielessä. Jos koeputkilihaakin osataan tehdä, niin ei kai laadukas nahan jäljittely pitäisi olla pulma?
  • Edulliset pellavapaidat cutaway- eikä nappikauluksella. Suomessa nämä ovat kiven alla. Ruotsissa on jo huomattavasti laajempi valikoima ja Uniqloa voi yhtenä toimijana kiittää siitä.
  • Laadukkaasti kudotut sukat, jotka eivät rullaudu alaspäin. Onko ihme, että pitkät sukat eivät ole suosiossa, jos suurin osa on kudottu niin, etteivät pysy paikallaan ilman lisättyä kitkakerrointa eli aluskerrastoa? Tosin tässäkin pienemmillä toimijoilla on näitä jo valikoimissa.

*= Useissa tapauksissa painonnousu ja kokojen kasvu kuitataan itseä väheksyvällä huumorilla. Minä en. Terveydenhoitajani mukaan on fakta, että keho itsestään tasapainottuu tiettyihin painoihin ja minun tapauksessa aiemmissa ruokatottumuksissa söin unimääriinkin vaikuttavan vähän useiden vuosien ajan ja se meni hienovaraisuutensa takia ”tutkan ohi” pitkän aikaa. Korjattunakin ruokavalioni on erittäin terveellinen ja liikun terveyssuositusten mukaisesti. Häpeä pois kropan muuttumisesta.

11
Oolraittia. Kiitän selvennyksestä. Asiaan:
Lainaus
1) Voiko kyseistä puvuntakkia käyttää irtotakkina?
Tämä on haastavin kysymys. Se on siinä ja tässä rajalla. Terävimpien kuvien perusteella materiaali on melko kurillista kampavillaa vaikkakin suurijakoisempaa päätä, joten se tuo pukufiilistä (eli ei-rentouspisteitä). Väri on useimpien kuvien perusteella keskiharmaata, mutta joissain valaistuksissa se todellakin muuttuu hyvin erikoiseksi. Keskiharmaa irtotakki on harvinaisempi näky. Nappeja vaihtamalla irtofiilistä voi luoda, mutta se minkälaisiin nappeihin on sitten oma kysymys, johon tietämykseni ei riitä.

Lainaus
2) Onko se klassista miesten muotia?
Klassisesti irtotakit ovat tummaa tai erittäin rouheakankaisia, mutta vaaleitakin vastaesimerkkejä tulee ajatukseen hellesäille suunnattuina. Bleiserien ja klubitakkien kanssa sisältyy myös metallisia nappeja.

Keskisävyjä harvemmin irtonaisina näkee, koska kontrastin luominen muiden osien kanssa hankaloituu. Kuten aiemmin mainittu, ei se mahdotonta ole, mutta tiukasti klassista se ei ole. Takki itsessään on käänteiltään kapea, joka on toki nykymuodin mukaista, mutta klassisten trendien hitaamman heilurin nykymakuun liian kapea. Oma mielipide on, että ideaalikäänne on riittävän leveä peittääkseen edes pikkuriikkisen liinataskun linjaa (tilanne voi toki olla eri, jos omaa minua huomattavasti isomman rintakehän), mutta se ei ole vielä tarpeeksi painava syy olla käyttämättä takkia, jos se muuten tuntuu/näyttää hyvältä tai riittävän ok:lta.

Lainaus
3) Onko tuolle mitään käyttöä?
Jos nojataan turvalliseksi testatun pohjalla oleviin klassisen tukipilareihin, niin enemmän huti kuin hitti. Jos kompromissina sitä johonkin tilaisuuteen käyttää, niin kontrastit kunnossa pitämällä sitä voi pitää hyväksyttävänä. Simon Crompton kirjoitti tästä hyvin ja muutama kuva albumissasi antaa ymmärtää, että olet tainnut myös hoksata tämän kikan.

12
Ostin Dressmannista puvuntakin alennuksesta 50€ + vähän muokkauksia. Olisi ollut myös vaaleansinisenä, mutta ne eivät silloin itseäni miellyttäneet. Puvuntakin ostin irtotakiksi. Se on harmaa (ehkä keskiharmaa), siinä yhdistyy ruskean sävyjä, valoa vasten tällainen kiilto erottuu parhaiten. Tässä on Flickr-palvelun kautta kuvia puvuntakista. Siitä olisi muutama kysymys, johon toivon suoria vastauksia. Jos se oli hukkaostos, niin voin sen hyväksyä.

1) Voiko kyseistä puvuntakkia käyttää irtotakkina?
2) Onko se klassista miesten muotia?
3) Onko tuolle mitään käyttöä?

https://flickr.com/photos/willy-90/albums/72177720297831689/with/51979893274/
Linkki ohjaa moneen kuvaan, joissa kuvia eri takeista. Mikä niistä on kyseessä?

13
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 13.12.21 - klo:00:27 »
Pikkutakin ja kauluspaidan suhteen pidetään hyvänä linjana, että kauluspaidan hihansuu näkyy hieman sieltä pikkutakin hihan alta. Takin hihat siis lyhennetään hieman paidan hihoja lyhyemmiksi. Mutta miten tähän yhtälöön sopii poolokauluksinen neule? Tulisiko sellaisessa neuleessakin suosia kokoa/leikkausta, jossa hihat ovat riittävän pitkät, jotta "vilkkuvat" hieman sieltä pikkutakin hihan alta näkyviin?
Vilkkuminen on ok. En keksi skenaariota missä ei-vilkkuvan lyhythihainen pooloneule olisi hyödyksi. Kylmällä ranteeseen paremmin ulottuvampi hiha on plussaa ja jos tulee lämmintä, niin poolo imee/peittää hien eikä pääse aiheuttamaan korroosiota takin hihansuuhun.

14
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 14.10.21 - klo:15:35 »
Villalätsä syksyisin ja talvisin. Panamahattu kesäisin. Nyt vähän polttelisi siirtyä säiden viilentyessä lätsästä seuraavalle tasolle
Selventävä kysymys: onko tämä toteamus/vastaus edelliseen kysymykseen ja/tai neuvojen pyyntö liittyen tulevaan hankintaan?

15
Asut ja pukineet / Vs: Smokki Helsingistä
« : 11.10.21 - klo:20:58 »
Suitsupply tulee itsellä ensimmäisenä ajatukseen valmispuolelta.

Sivuja: [1] 2 3 ... 13