Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Mikke

Sivuja: 1 ... 5 6 [7]
91
Asut ja pukineet / Suomalaiset räätälit
« : 15.01.09 - klo:23:12 »
Haluaisin kysyä muiden kokemuksia - tai syitä kokemusten puutteeseen - suomalaisista räätäleistä. Teetetty puku tai paita on varmasti valmisvaatetta istuvampi mutta onko se niiiin paljon parempi? Itselläni ei tätä kokemusta ole, sillä muutaman tonnin hinta ylittää kipukynnyksen selvästi. Seuraan onnekkaampia ihailevan kateellisella katseella. Eikö puvun teettäjä joudu ahdistavan kompleksisten valintojen eteen, kun pitää valita kankaan laatu ja kuosi sekä vaatteen kymmenet yksityiskohdat? Onko mittatilauspuku sitten ratkaisu vai pääseekö se lähellekkään tilauspukua? Miten suomalaiset räätälit sijoittuvat hinnan ja laadun puolesta kansainvälisessä vertailussa?

Miten nämä asiat näette?

92
Linkit ja vinkit / Re: Verkkokauppoja jalkineiden ostoon
« : 13.01.09 - klo:21:07 »
Supera, sinulla on ilmeisesti minua ajankohtaisemmat hintatiedot. Hyvä, faktojen kanssa tulee olla tarkkana. Silti hyvät kengät ovat Suomessa jenkkejä kalliimpia. Harva siellä listahintaa maksaa. A&E on usein lippulaivana ns. tavallisissa kenkäkaupoissa ja tarjouksia löytyy. Pointtini oli se, että vaihtoehtoja on olemassa sille joka hakee tiukkaa hintaa.

Totta on varmaan myös se, että Ebayssa olevat mallit ovat iäkkäämpiä. Minulle se ei ole olennaista. Laatukenkien mallit ovat iästä riippumatta klassisen kauniita, vastakohtana trendiluomuksille.

93
Linkit ja vinkit / Re: Verkkokauppoja jalkineiden ostoon
« : 12.01.09 - klo:23:04 »
Vatteiden ja asusteiden hankinnassa kengät ovat aivan oma lukunsa. Kiina-ilmiö on tietty purrut niihinkin, mutta toisella tavalla kuin tekstiileissä. Jälkimmäisiä pystytään tuottamaan suht. laadukkaasti halvan kustannusten maissa. Kankaat ja kaavat voidaan niihin viedä ja laadun valvonta pystytään organisoimaan. Kehitysmaissa on yleensä laaja käsityöosaaminen ja vaateteollisuuteen saadaan melko helposti taitavaa työvoimaa.

Kengät ovat ihan toinen juttu. Ne ovat tänä päivänä yhtä monimutkainen kapistus kuin 200 vuotta sitten, ja suurin osa tehdään edelleen käsityönä. Kengäntekokonetta ei ole keksitty ja tuskin keksitäänkään. Kengän tekijällä täytyy olla kengän idea, jotta lopputuote on hyvä. Siksi kaksi päältä niin samannäköistä kenkää voi tuntua täysin erilaiselta jalassa. Kengän idea elää kenkäkulttuurissa, joka kukoistaa aika harvoissa maissa. Suomi ikävä kyllä ei niihin kuulu, eivätkä niihin kuulu halpatuotantomaat. Tämä ei ole arvolausuma tai halveksiva toteamus, vain puhdas tosiasia.

Edellä kuvattu on pääsyy siihen, että hyviä kenkiä ei saa halvalla ja että merkki on laadun tae.  Tämä sääntö pätee kenkiin paljon enemmän kuin vaatteisiin. Kenkäkulttuurin maissa työ maksaa ja muutkin kustannukset ovat korkeita. Hyvät kengät maksavat 200 eurosta ylöspäin. Toisaalta yli 500 euroa ei juuri kannata pulittaa. Jollei sitten päädy teetettyihin kenkiin, mutta siitä alueesta ei minulla ole omaa kokemusta. Alla satasen uusia kenkiä ei kannata vilkaistakaan, on aivan selvä että ne ovat roskaa.

Kun on ensin haukkonut henkeä hintojen edessä, kannattaa rauhassa miettiä mikä on kallista. 300-400 eurolla saa elinikäiset kengät. Korkolappuja joutuu vaihtamaan ja ehkä pohjanahan, mutta runko kestää. Joka kerta kun sellaisilla kävelee, jalat ja mieli iloitsevat. Jalkojen hyvinvointi on avain koko kehon hyvään oloon. Nykyisenä kertakäyttöisyyden ja poisheittämisen aikana kestävä - ja monasti käytössä paraneva - tuote on arvo sinänsä. Näillä premisseillä en osaa pitää muutamaa satasta kalliina hintana kengistä, kun vertaan miten monta kertaa laitan saman rahan paljon turhempaan. Ei pidä rinnastaa vuosikymmeniksi tehtävää investointia sellaisiin kenkiin, jotka kestävät vain muutaman vuoden. Tietysti jotain voi hirvittää elinikäisten kenkien valintaan liittyvä päätös: tulenko pitämään niistä sekä myötä- että vastoinkäymisissä? Kuten muissa yhtä tärkeissä valinnoissa, pohjatyö tulee tehdä kunnolla. Mutta se onkin osa tyydytystä.

Tottakai silti kannattaa etsiä hyvää mahdollisimman edullisesti. Tällä foorumilla on jo lueteltu useita verkkokauppoja, joista yleensä saa hyvät diilit. Hankaluutena tietysti se, ettei sovittamaan pääse. Jos mahdollista, kannattaa käydä ulkomailla kenkäostoksilla alennusmyyntien aikaan. Monissa Euroopan maissa niitä on kahdesti vuodessa; tammi- ja heinäkuussa. Tämän hetken halvat dollari ja punta kannattaa hyödyntää. Kun mainitsit, Elenkhos, että Allen&Edmonds on sinulle liian kallis, niin en tiedä mihin hintaan viittasit. Suomalaisissa kaupoissa AE onkin rajusti ylihinnoiteltu (400-500 euroa) mutta USAsta ostettuna 150-250 USD on varsin kohtuullinen hinta. Ebay: ta kannattaa käyttää, eikä vain Iso-Britannian, vaan myös muiden maiden (USA, Ranska, Saksa, Italia etc.). Hakusanoina kannattaa käyttää tunnettuja merkkejä. Niitä on Villen blogissa lueteltu kattavasti. Ostan paljon mieluummin Ebaysta 10 vuotta käytetyt Churchit 50 eurolla kun Andiamosta uudet Finnmonot 99 e:lla.

Vielä yksi pointti. Vaikka kengistä puhuttaessa merkki on laadun tae, on juttuun tullut viime vuosina poikkeuksia. Eräät tunnetut talot (esim. Florsheim ja G.W.Bass) ovat siirtäneet tuotantoaan halpamaihin ja sen tuntee jaloissaan. Kannattaa siis aina tsekata kengän alkuperämaa. Intia, Brasilia tai Vietnam eivät ole kenkäkulttuurin maita, valitettavasti.

94
Asut ja pukineet / Re: Vaatetuksesta yleisesti
« : 12.01.09 - klo:22:55 »
Niinhän pellavan rypyistä sanotaan, mutta eivät ne kaikkien luonnolle sovi. Takki vielä menee ryppyineen, mutta housut ovat kuin seitsemästä veljeksestä. Cyberbog, olet oikeilla jäljillä. Villakankaista löydät takuulla vilpoiset vetimet. Etsit vain ohutta kangasta niin saat mahtavan lookin kaiken lisäksi. Käy asiantuntevissa liikkeissä joissa myyjät osaavat auttaa. Varmista ettei villakankaan raikkautta ole pilattu hengittämättömällä vuorikankaalla. Mohair on perinteinen kuuman ilmaston villakangas, mutta taitaa olla aika arvokasta. Osui tosin muutama päivä sitten netistä edullinen mohair-puku silmiin, mutten enää muista osoitetta...

95
Asut ja pukineet / Re: Hanskojen hoito
« : 11.01.09 - klo:12:10 »
Puhut asiaa, kaikki nahka kaipaa hoitoa. Itse käytän Bilteman myymää Nahkakylläste-tuotetta.

96
Asut ja pukineet / Re: Polvihousut(breeks)
« : 11.01.09 - klo:10:17 »
Gamekeeper, kiitos mielenkiintoisesta postista. Bookster-hankkeeni yhteydessä olen katsellut ja miettinyt polvihousuja. Niissä on jotain, varsinkin kun ne vahvasti kuuluvat eurooppalaiseen klassiseen pukeutumiskulttuuriin. En ole kuitenkaan keksinyt luontevaa tapaa jolla niitä käyttäisin. Joten ilmeisesti jäävät tilaamatta, varsinkin kun vaimon kommentti niistä oli lyhyen tyly. Olen ulkoilmaihmisiä, joten sikäli kyllä voisin. Patikoinnissa olen kuitenkin turvautunut teknisiin vaatteisiin. Eivätkö sukat ole heikko kohta kylmällä ja märällä säällä? Missä tilanteissa itse käytät breeksejä - muulloin kuin tunnelmoidessa takan ääressä?

97
Asut ja pukineet / Re: Hermes-vyö
« : 08.01.09 - klo:15:09 »
Kieltämättä, Villen esimerkin kaveri tarvitsee sääntöjä. On varmaan se sama tyyppi joka pallottelee tennissukkia Lenitan kanssa.

Esimerkki vahvistaa teesiäni siitä, että hyvä maku käy sääntöjen edellä. Maun vaikeus on siinä, että se on pitkälti sisäsyntyistä ja sen kehittäminen on työläämpää kuin sääntökokoelman ulkoluku. Myönnän toki, että säännöillä ja maulla on yhteinen alue. Edelliset ovat yleensä syntyneet jostain mielekkäästä tarpeesta, joka sittemmin saattaa olla unohtunut, ja heijastelee yleistä kokemusta esteettisestä ja elegantista. Niiden avulla jokaisen tulisi kehittää oma tyylinsä. Hyvä maku ylimpänä tuomarina.

Mutta se alkuperäinen kysymys vyöstä. Ei mikään sääntö voi sanoa yksiselitteisesti onko 32 mm:n vyö farkkujen kanssa oikein vai väärin. Rippuu siitä onko yläpuolella kauluspaita vai t-paita ja onko alapuolella louferit vai bootsit. Ynnä monesta muusta asiasta. Pukeutumisen tulee olla keskiössä, ei vaatekappaleiden.

98
Asut ja pukineet / Re: Hermes-vyö
« : 06.01.09 - klo:17:44 »
Sami,

Jos itsestäsi tuntuu että vyösi sopii farkkuihin, niin siitä vaan. Silloin se on varmaan hyvä. Kokonaisuus ratkaisee, ei yksityiskohdat. Hyvä maku on tärkeämpää kuin säännöt.

Liian usein pukeutumisessa takerrumme sääntöihin. Oikeasti niitä ei ole, paitsi muodollisessa juhlapukeutumisessa (frakki, saketti, smokki). Muuten ratkaisee hyvä maku. Siitä on kysymys elegantissa tyylissä. Siinä sen vaikeus ja viehätys. Maun kehittäminen on elinikäinen projekti, jossa oppimisen tie kulkee virheiden ja nöyrtymisen kautta. Mutta palkintona on löytämisen ja onnen elämyksiä, ripoteltuna sinne tänne tien varrelle. Maku on omakohtainen asia, siihen voi saada neuvoja muilta mutta päätökset ja vastuu niistä ovat aina miehellä yksinään. Sitä kehittäessä ja etsiessä olet yksin itsesi kanssa. Mukana on vain se peilistä katsova tutulta vaikuttava tyyppi. Kysymys on itsensä kohtaamisesta; aidosti, rehellisesti ja alastomana. Näin olen ymmärtänyt maun ja eleganssin.

Joitakin ”säännöt” auttavat ja hyvä niin. Jos tuntee olonsa seurassa varmemmaksi kun tietää tekevänsä asioita samoin kuin moni muu, on se täysin hyväksyttävää. Mutta se on eri asia kuin eleganssi. Ajatelkaa miestä, joka toteuttaa orjallisesti jokaista pukeumisoppaasta lukemaansa sääntöä. Veikkaanpa että kokonaisuus ei ole tyylikäs. Ne tyylin ikonit, joiden väitetään olevan sääntöjen takana, olivat aikoinaan sääntöjen rikkojia.

En väitä, että kaikki käy ja mitkä tahansa rytkyt kelpaavat. Nykyiset tyyliraamit eivät ole syntyneet sattumalta, ne ovat ainakin parin sadan vuoden evoluution tulos. Jos miehistä ympäri maailmaa tuntuu hyvältä pukeutua 1800-luvun Englannista lähteneeseen liepeelliseen takkiin, niin siinä on varmasti jotain joka kuuluu maskuliiniseen eleganssiin. Mutta minkälainen napinläven tulee olla, täytyykö tweed-takissa olla keskihalkio, voiko nappikauluspaidan kanssa käyttää solmiota? Who cares?

99
Etiketti / Re: Käytöstapojen rappion lyhyt historia
« : 31.12.08 - klo:13:09 »
Oikeassa olet. Mutta ei tämä nykyajan ilmiö ole, aina on ollut huonoa käytöstä (ks. Mooseksen kirja). Asia ei muutu sormen heristelyllä. Parempi on luoda oma mikrokosmos joka säteilee hyvää oloa ympärilleen, vaikka pienenkin määrän, ja tuo kantajalleen mielenrauhan.

100
Linkit ja vinkit / Re: Verkkokauppoja jalkineiden ostoon
« : 31.12.08 - klo:11:12 »
Kun haluaa ostaa itselleen todella hyvät, ihmisiän kestävät kengät, joista jalat ja sielu kiittävät joka kerta kun ne jalkaansa laittaa, ei haluaisi turvautua vippaskonsteihin kuten "varanumeroon" tai pohjallisiin tai mahdollisuuteen myydä eteenpäin. Perusongelma on se, ettei Suomesta saa hyviä miesten kenkiä. Totesin tämän jo vuosia sitten ja tilanne ei ole muuksi muuttunut. Siksi ulkomaan matkoilla aina hiljakseen kiertelen kenkäkaupoissa. Sovittelen, joskus ostan mutta usein en. Laitan kuitenkin mallit ja koot visusti muistiin, jotta voin palata niihin myöhemmin. Itsensä kengittäminen on pitkän tähtäimen projekti. Kunnon kenkiä myydään kaikissa Euroopan isoissa kaupungeissa, joten jos tie niihin vie, kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen. Juuri nyt siellä on alet meneillään. Muutaman kympin halpalentokin Lontooseen, Pariisiin tai Brysseliin on järkevä teko jalkine- ja vaateostosten kannalta.

101
Linkit ja vinkit / Re: Verkkokauppoja jalkineiden ostoon
« : 30.12.08 - klo:20:41 »
Arvaat siis ostaa kengät niitä kokeilematta? Minä tuskin uskaltaisin. Esimerkki: Aldenilla on jokaista numeroa kohti kahdeksan eri leveyttä. New Yorkissa pääsin niitä sovittamaan, havaitakseni räpyläni kuuluvan leveimpään EEE luokkaan. Kokeilematta en olisi uskonut.

102
Asut ja pukineet / Re: Booksterin tweed-puvut
« : 29.12.08 - klo:14:38 »
Kiitos, Ville. Jatkan tweed-projektiani ja kerron kokemuksista sitten kun olen edistynyt.

103
Asut ja pukineet / Booksterin tweed-puvut
« : 28.12.08 - klo:23:05 »
Aikeenani on tilata kolmiosainen tweed-puku Bookster'lta, josta Villekin jokin aikaa sitten postissaan kirjoitti ja suositti. Onko kellään kokemuksia B:sta? Tai jostain toisesta kohtuuhintaisesta tweedin tekijästä?

104
Linkit ja vinkit / Re: Keskustelufoorumeja
« : 28.12.08 - klo:11:06 »
Monista tyylisivustoista ehdotonta kärkeä edustaa Lond Lounge, http://www.thelondonlounge.net. Erityisesti sen Archive of Featured Articles on hyvän maun ja tyylitiedon ensyklopedia.

Sivuja: 1 ... 5 6 [7]