Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Jatimatic

Sivuja: [1] 2 3
1
Asut ja pukineet / Vs: Naisten jalkineet
« : 30.04.24 - klo:09:07 »
Kiitoksia vinkeistä. Carminan malleissa ei ole kuvioitua pohjaa vaan on enemmänkin puolipohjattu nahkapohjakenkä. Heschungin malleissa on vähän turhan jytky korko ja Crockett&Jonesilta puuttuu korko. Ei siis mennyt mikään noista läpi. Täytynee jatkaa tuon Red Wingin etsiskelyä ebaysta...

2
Asut ja pukineet / Vs: Naisten jalkineet
« : 24.04.24 - klo:12:33 »
Rouva kaipaisi kenkiä. Mieluinen mallikin löytyi Red Wingiltä, mutta tuon valmistus on joko tauolla tai lopetettu eikä tahdo oikein mistään löytyä. Toiveena korjattava rakenne (mieluiten varmaan GW), noin 5 cm korko, sopivasti kuviota pohjassa että kelpaa loskassa rämpiä ja chelsea-tyyppiset venykkeet sivuilla. Aiemmat muovipohjaversiot kestivät monta vuotta kovaa käyttöä, mutta nyt haettaisiin laadukkaampaa. Onko foorumiiteilla ideoita mistä kannattaisi vastaavaa hakea?3
Timberlandin bootseja löytyy suomalaisista kaupoista. Katso myös Boot Factoryn valikoimat.

Boot Factoryn näkemykset tuli tässä hetki sitten talvikengiksi ja niitä etsiskellessäni tähän aiheeseen tuli hieman tutustuttua. Timberlandin kengät ovat muotokieleltään vähän samaa, mutta niistä taitaa puuttua ommeltu pohjarakenne ja niissä on kaikenlaista kangas- ja muuta kikkulaa enemmän kuin puhdasoppisemmissa nahkakengissä. En ole sen tarkemmin perehtynyt, mutta eivät mielestäni edusta ihan tätä kenkätyyppiä.

Melko samaa tyyliä olen nähnyt vuosien ajan Helsingissä, sillä Red Wing -tehtaan varsikengät ovat melko suosittuja. En ole varma, onko niiden kiilakorko Suomen talveen paras, kun en ole koskaan omistanut paria. Valtaosa näiden käyttäjistä ei nahkan perusteella huolla omiaan.

Hyvä pointti, Red Wing lienee Suomessa yleisesti myytävistä lähimpänä niin sanotusti oikeaoppista. Voi olla että kärsinyt ulkomuoto on joillekin osa tyyliä, joillekin taas kovasta käytöstä seurannutta välttämätöntä kulumista, ja joillekin taas silkkaa välinpitämättömyyttä ja tietämättömyyttä. Red Wingejä on kyllä paljon muullakin kuin kiilakorolla, joka on ainakin minun silmääni melkoisen ruma. Samaten oma silmäni ei oikein arvosta tuota niin sanottua moc toea mitä osassa Red Wingejä on. Omaan silmääni esimerkiksi Red Wingin Blacksmith taas on varsin hyvän näköinen malli.


4
Talvikenkiä etsiskellessäni huomasin että näköjään foorumilla ei ole säiettä tai juurikaan keskustelua etenkin USA:ssa suurta mainetta nauttivista, järeähköistä, usein työkäytössä käytettävistä "saappaista". Nämä siis eivät ole mitään kobrannahkaisia teräväkärkisiä joita Suomessa usein buutseiksi kutsutaan, vaan enemmän vaelluskengän näköisiä ja oloisia, paksusta nahasta tehtyjä, suhteellisen rouhealla kumipohjalla varustettuja, Goodyear Welt -rakenteella tehtyjä kestäviä ja käyttökelpoisia matalavartisia varsikenkiä. Tietyn tyyppisistä kengistä käytetään usein termiä PNW boots eli Pacific North West, koska isoimmat valmistajat ja suurin suosio sijaitsevat tuolla suunnalla. Suomessa taitaa lähes ainoa yleisesti myynnissä oleva tähän kuvaukseen sopiva olla Red Wing, mutta noita malleja ja versioita ja materiaaleja ja valmistajia on kyllä ison veden takana enemmänkin. Historia ulottuu 1800-luvulle, kun Amerikan pohjoisosien metsä- ja kaivostyöläiset tarvitsivat työjalkineita.

Nämähän ovat sinänsä Suomen kuraisiin, hiekkaisiin, loskaisiin, lumisiin olosuhteisiin tehtyjä kenkiä jotka ovat yhtä kotonaan marraskuisella Esplanadilla kuin kesäisenä sadepäivän Pihtiputaalla. Menevät tyylillisesti nähdäkseni hyvin yksiin farkkujen, flanellipaitojen, chinojen tai muiden ei-niin-kevyiden kankaiden kanssa eivätkä herätä suurempaa huomiota hyvässä tai pahassa suomalaisessa katukuvassa. Sen sijaan italialaisen silkkipuvun kanssa, kesähäissä tai formaalissa pukeutumisessa näitä ei toivottavasti nähdä.

Mielestäni tämän tyylin jalkineet lyövät hienosti kättä käytännön kanssa arkipukeutumisessa. Nämä ovat kertakäyttöisiä muovipohjakenkiä huomattavasti laadukkaampia, kestävämpiä ja paremman näköisiä, mutta käyttöominaisuudet ovat enemmän kuin kohdallaan ja tämän tyylin jalkineet toimivat ympäri vuoden silloin kun ei olla kovin formaaleja eikä kovin hienona. Huonona puolena on heikohko saatavuus Suomessa Red Wingiä lukuunottamatta, ja kaikkien tyyliin ei sovi näin "rouhea" jalkine.

Vähän silmäkarkkia niin päästään jyvälle mistä on kyse.

Muutama iso valmistaja:
https://whitesboots.com/
https://vibergboot.eu/?shpxid=0f509b1e-c122-4512-906a-9b28ae125601
https://nicksboots.com/

5
Solovaria löytyy myös Keravan kenkäkingistä. Tsekkaamisen arvoinen yhdistelmä vintagekauppaa ja suutarinverstasta.

https://www.kenkakingi.fi/

Internetin kollektiivisen muistin hiomiseksi sanottakoon yksien Solovairien kokemuksella, että laatu oli pettymys. Pohja ei kestänyt kovinkaan kauaa, vaikka on toki vaihdettavissa. Pahempi pettymys oli ruskean nahan laatu; vaikutti suhteellisen aggressiivisesti pinnoitetulta ja ikääntyi huonosti, näytti muoviselta vanhetessaan ja rypistyi rumasti. En aio enää kyseiseen merkkiin koskea.

6
Yhteiskunta / Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« : 21.03.24 - klo:08:46 »
Vaan nämä ovat selvästi ohuempia ja voin lyödä vaikka vetoa, etteivät ole edes oikeasti lämpimiä kun pakkasta alkaa olla -10 astetta ja siitä enemmän.

Älähdän tähän koska kalikka kalahti :D Omistan itsekin tuollaisen ja käytän sitä asioillakäyntitakkina talven räntäkeleillä. Oli halpa, tuskin kestää kauhean kauaa, ei erotu hyvässä eikä pahassa pikkukaupungin katukuvasta, mutta en välttämättä ostaisi enää koska en usko että tuo kauhean kauaa kestää ja koetan kouluttaa itseni ostamaan aina kuin mahdollista vain sellaista kamaa jonka oletettu käyttöikä on kaksinumeroinen määrä vuosia. Ainakin tuo yksilö on kuitenkin vähän turhankin lämmin. Eteläisen Suomen talvessa ei ole aina tarvetta maailman lämpimimmälle takille, vaan sellainen takki jossa on nollakelissä mukava kävellä ripeästi on usein tarpeellisempi kuin naparetkeilytakki jolla voi seistä kuusi tuntia paikallaan. Edes talvivaatteita ei siis ole järkeä arvottaa logiikalla lämpimämpi=parempi.

Sitten kun pitää välttää palelemista vedän päälle untuvaisen alustakin ja kuoritakin, päähän karvalakin ja jalkaan aivan syntisen rumat vaahtomuovisaappaat. Ja nimittäin tarkenee. Tätä ei kuitenkaan kaupunkiolosuhteissa tapahdu, kun en vietä tuntikausia seisten kadulla kovimmilla pakkasilla.

7
Asut ja pukineet / Vs: Kenkien hoito
« : 21.03.24 - klo:08:38 »
Hevostarvikkeet ovat oma lukunsa, koska niissä tietynlainen napakkuus (kovuus ja sopiva joustavuus) ovat useimmiten toivottuja ominaisuuksia. Liiallisuuksiin menevä rasvaaminen ja öljyäminen voivat pehmittää nahkaa niin, että se menettää ryhdikkyytensä.

Kiitos selvennyksestä, tämä käy järkeen. Puuilossa tulee autoilevana omakotitaloasujana käytyä lähes viikottain, täytyypä tankata sieltä seuraavaksi rasvaa kun nykyinen purkki aikanaan ehtyy. Kiitos vinkistä!

8
Asut ja pukineet / Vs: Kenkien hoito
« : 20.03.24 - klo:14:43 »
Osuipa silmään eräältä hevostarvikkeita myyvältä sivustolta kommentti jonka mukaan nahkaa ei ikinäkoskaan saisi öljytä. En nyt heti löydä sivua, mtuta ilmoittivat, että takuu umpeutuu välittömästi jos nahkaisiin hevostarvikkeisiin on laitetty öljyä. Itse olen hoidellut nahka-asioitani (kenkiä, laukkuja, hanskoja) mehiläisvahapohjaisella kenkärasvalla ja lankilla, mutta kyllähän maailmassa on paljonkin nahkaöljyjä joten kai niillekin joku käyttötarkoitus on.

Osaako joku selittää, miksi nahan hoitoon myydään tuotetta joka ei nahkatuotteen valmistajan mielestä sovellu ollenkaan nahanhoitoon?

9
Asut ja pukineet / Vs: Talvikengät
« : 19.03.24 - klo:17:34 »
Vanha ketju naftaliinista. Muutama talvi on mennyt niin että ykköskenkinä on (uskokaa tai älkää) ihan fiksun näköiset mokkanahkaiset Eccot, mutta niistä mureni nyt sitten polyuretaanipohja rikki ja jotain pitäisi saada tilalle. Mihin tässä kannattaa suunnata, jos haluaisi suhteellisen klassista tyyliä olevat laadukkaat kengät joita ei joudu heittämään roskiin muutaman vuoden kuluttua? Käyttö on perus toimihenkilöelämää kaupungissa eli näillä ajetaan autoa, istutaan toimistolla, kannetaan ostoksia lähikaupasta loskassa ja haetaan lapsia päiväkodista. Eli mitään liian herkkiä ei kannata suositella, vaan jos Eccot pysyivät suht siistinä tuossa käytössä vuosia niin samaa edellyttäisin seuraajiltakin.

Hintaluokka max muutama satanen, sanotaan nyt että yli 400 en ihan mielelläni mene ellen oikeasti tiedä saavani sille vastinetta.

Boot Factoryltä löytyy pari mallia jotka saattaisivat toimia eli lähinnä Cobra Wings, mutta laatuun ja materiaaleihin en vielä perehtynyt. Muoto ei ole ihan spot on, mutta sinänsä hankinnan helppous ja kotimaisuus viehättävät...

Herring Shoes ainakin tarjoaisi monenlaista potentiaalista, mutta sovittamatta tuo nyt on aina vähän arvailua.

Mistäs Helsingistä löytyisi jotain mikä sopisi budjettiin, tyyliin ja laatutietoisuuteen?

EDIT: Loppuratkaisuksi päätyivät Boot Factoryn Cobra Wings Dingot. Eiköhän noilla taas muutaman talven loskassa kahlaa. Made in Finland, jytkyä saksalaista nahkaa, istuivat jalkaan oikein mukavasti ja sai tukea suomalaista käsityöläistä. Toivottavasti kestävät ja ikääntyvät hyvin. Ei ole Goodyear Welt -rakenne vaan ymmärtääkseni Blake/rapid, eli ns 270 asteen reunos joka on ommeltu sisäpohjan läpi kiinni ja johon on ommeltu kumipohja, ja kumipohja on vaihdettavissa ja ommeltavissa taas reunokseen kiinni aivan samoin kuin Goodyear Welt -kengissä. Toistaiseksi olen erittäin tyytyväinen hankintaan ja tuntuu että tällaisethan sitä olisi pitänyt ostaa jo kauan sitten.

10
En nyt tiedä olenko aloittelevakaan jäsen, mutta avaudun silti yhdestä jatkuvasta hankaluudesta pukeutua töihin. Olen hiljalleen neljääkymppiä lähestyvä, suht normaalivartaloinen (ei atleettinen mutta ei myöskään mainittavaa mahaa) ja työympäristö on suomalaista perusinsinöörimeininkiä eli konttorilla kaikki on OK ja osa firman kovimmista peruskivistä pukeutuu bändipaitaan, huppareihin tai shortseihin. Pienintäkään tarvetta formaaliuteen ei ole, eli yritän olla rennosti klassisen casual. Puku tai edes irtotakki omalla toimistolla menisi vähän statementin puolelle.

Talviaikaan homma hoituu suht kätevästi kun pistää chukkaa tai nahkaista klassista tennaria jalkaan, farkut tai chinot, nappikauluspaitaa ja päälle siistin yksivärisen V-aukkoisen neuleen. Usein jätän myös kauluspaidan pois ja laitan O-aukkoisen neuleen suoraan T-paidan päälle. Näillä kokee olevansa siististi ja tilaisuuteen sopivasti pukeutunut. Mutta kesäisin ongelmaksi nousee se, että t-paita+kauluspaita+neule alkaa olla liikaa. Jos jättää neuleen pois, tulee ikuinen ongelma: paidanhelma housuissa tulee hieman faija olo, toisaalta taas paidanhelma housujen päällä tuntuu vähän huolimattomalta ja osassa paidoista helma myös on ehkä vähän pitkän puoleinen pidettäväksi housujen päällä. Ongelma on vältettävissä slipoverilla, mutta se taas haisee 90-lukuiselta suvun joulupäivälliseltä. Kauluspaidat ovat pääosin ihan hyvin istuvia suht slimmejä malleja, pari jopa mittatilattua OCBD:tä löytyy.

Mainittakoon että hellepukeutumisessa käytän erittäin sujuvasti vapaa-ajalla vapaana liehuvaa pellavapaitaa ja shortseja ja mielestäni se on sekä tyylin että vilpoisuuden suhteen loistava kesäasu. Mutta sisätiloissa ja konttorilla tulee aina tämä ongelma, että paita ei tunnu oikealta housuissa eikä liehumassa.

Miten te pidätte kauluspaitaa ilman sen päällä olevaa takkia tai neuletta, vai pidättekö ollenkaan?

11
- Minkälaisten vaatteiden ja asusteiden kanssa neule tulisi käyttöön?
- Millainen kaulustyppi?
- Millainen sulkemismekanismi vai pelkällä kaula-/pääaukolla (ja sekin millainen)?
- Hihoilla vai ilman?
- Onko sinulla joku tietty, erityinen syy epäilylle, että valmisneuleet eivät sopisi sinulle?
-Farkkujen, chinojen yms perussiistien vaatteiden
-Olen omistanut sekä O- että V-aukkoisia, ja mieluisin on pienehkö V-kaulus
-Pelkällä pääntiellä
-Hihoilla
-Valmisneule sopii kyllä, tilauksella tarkoitin etten jaksaisi matkustaa kovin kauas etsimään neuletta, jos verkkokaupasta tilaamalla saa kotiin kannettuna.

Henkkamaukan mallistossa oli juuri täydellisen kokoisia, muotoisia ja värisiä, mutta ovat mokomat poistuneet. Mieluummin kyllä ostaisin jotain kestävämpää, tosin en tiedä onko noiden kestossa välttämättä juurikaan eroa ja miten hyvin se korreloi hintaan.

Kiitos myös Olli, pitääpä tsekata nuo!

12
Tarvitsisin pari mahdollisimman eleetöntä (merino)villaneuletta. Melkein taitaa mennä tilaushommiksi, ellei nyt kätevästi Helsingin keskustasta tai PK-seudun isoista kauppakeskuksista löydy. Mistä muualta kannattaa etsiä kuin Henkkamaukalta? Arvostaisin mahdollisimman eleetöntä ja logotonta mallia ja pitkää käyttöikää.

13
Asut ja pukineet / Vs: Tennarit ym. katujalkineet
« : 26.06.19 - klo:23:25 »
Tulipa ostettua ensimmäiset tennarit ikinä. Valkoiset Adidaksen Stan Smithit. Ovathan nämä nätit.

Tästä se sitten lähtee. Hups.

Tulipahan ostettua ensimmäiset tennarit ikinä. Valkoiset Vagabond Paulit alennusmyynnistä. Ovathan nämä nätit. Päällinen nahkaa. Omaa silmää miellyttää. Vagabondin laatu lienee jotain aika keskinkertaista, mutta eiköhän noilla nyt tallustele monta hauskaa päivää ennen kuin ovat loppu. Vedin pari kerrosta suojasuihketta, jos vaikka pysyisivät ei-ihan-helvetin-rähjäisinä vaikka parempi jos nyt eivät ihan hohtavan valkoiset ole. En nyt haluaisi kodittomaltakaan näyttää.

Hain mahdollisimman tylsän understatementia perustennaria, ja nähdäkseni nää on aika lailla sellaiset.


14
Asut ja pukineet / Vs: Kenkien hoito
« : 23.10.18 - klo:23:36 »
Bexleyssä jostain pienestä kesäisestä roiskeesta aika ikävät jäljet. Miten tällaisia korjataan? Olen 98% varma että kyseessä on vain vesi eikä mitään sen ihmeellisempää. Vai näistäkö se patina lopulta syntyy :D

Kuva kastumisen jälkeisistä tahroista.

15
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 19.08.18 - klo:15:10 »
En kyllä keksi mitään syytä miksi ei voisi. Eiväthän olosuhteet siellä eroa mitenkään siitä että ne olisivat eteisen kaapissa, jos kyseessä on huoneenlämpöinen tila kuten häkkivarastot yleensä tapaavat olla.

Sivuja: [1] 2 3