Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Alhazen

Sivuja: [1] 2 3 ... 66
1
Niihin on niin tottunut, että rintataskuton pikkutakki tuntuisi jotenkin torsolta, tai muusta muodostaan riippuen joko periodimallilta viime vuosisadan alusta tai jonkun minimalismistaan tunnetun suunnittelijan kokeilulta (Jil Sander taisi tehdä näitä ainakin joskus). Tyhjänäkin hyvin sijoiteltu rintatasku luo takkiin kiinnostavaa epäsymmetriaa, tai ollessaan barchetta-mallinen kaareva, ehkä aavistuksen illuusiota leveästä rintakehästä ja sen kaaresta. Olen säilönyt omissani taskuliinan lisäksi joskus lyhytaikaisesti ainakin kyniä ja aurinkolaseja.

2
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 27.11.22 - klo:20:53 »
Ainakin silloin, kun tummalla puvulla korvataan suomalaiseen tapaan varsinaista juhlapukua eli sakettia tai frakkia, solmion pitäisi olla useimpien lähteiden mielestä harmaa. En usko, että edes sen kutsuun pukukoodiksi laittaville asialla on nykypäivänä lopulta valtavan suurta merkitystä, kunhan solmio ei pomppaa kielteisesti silmille, ja erityisesti varmaan itsenäisyyspäivän tilaisuuksiin hillityt sinisetkin sopinevat ihan hyvin noin teeman puolesta.

3
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 27.11.22 - klo:19:30 »
Käsitykseni suomalaisesta tumman puvun koodista - jos olisi esim. jonkun järjestön itsenäisyyspäivän vastaanotolle asiaa - on, että:

- Solmio on koodia noudatettaessa helmen- tai hopeanharmaa (joku pykälää tummempi "asemetalli" varmaan menee vielä) ja muuten kuvioton, mutta kankaaseen voi olla kudottu yksinkertainen kuvio. Hautajaisiin musta. Kuriositeettina Ruotsissa on paikallistapana, että vainajan lähiomaisilla valkoinen, minkä takia niitä näkee ruotsalaisten tavaratalojen juhlapukeutumisosastolla.
- Kaulahuivi on joidenkin tulkintojen mukaan hautajaisissa lähiomaisilla valkoinen, muuten sen kai oletetaan olevan lähinnä hillitty, juhlava ja päällystakin väriin sopiva. Esim. Turun joulurauhan julistuksen kuorolaisilla ja varmaan vastaavissa ulkotilaisuuksissa kaikilla on yhtenäisen ulkoasun vuoksi valkoiset.
- Hansikkaat mustat tai harmaat ja ylipäätään nahkaiset. Harmaita säämiskähansikkaita käytettiin kai ennen muinoin enemmän päiväpukeutumisessa saketin kanssa joten miksei päiväsaikaan puvunkin, jos sellaiset sattuu vaikka perintönä omistamaan. Tämä on niin pieni yksityiskohta, että säämiskä tai mokka tuskin pistää pintanahkaan verrattuna suuremmin silmään.
- Kengät mustaa pintanahkaa. En muista, että mokkaa olisi mainittu missään lähteessä erikseen, mutta se on sen verran erikoisempi valinta ja mokka lähtökohtaisesti sen verran pintanahkaa rennompi tai vanhastaan "urheilullisempi" vaihtoehto, että pitäytyisin pintanahassa.

4
Etiketti / Vs: Tumma puku
« : 27.11.22 - klo:11:08 »
Jos on luvassa seisomista noissa oloissa, harkitsisin päähineeksi  tummaa kelsi- tai turkislakkia, mielummin pyöreää läpätöntä mallia. Sille voi löytyä itäsuomalaisissa talvissa muutenkin käyttöä ja jos paikalla on paikkakunnan vanhempia herroja, se on tuskin edes ainoa laatuaan.

5
Taskuliinat tuntuivat olleen selvästi nosteessa 2010-luvun alussa, nyt ehkä suurin into niihin on laantunut netin vaatepiireissäkin. Laitan itse yhä aina taskuun valkoisen pellavaliinan kapealla suoralla taitoksella, jos päällä on puku valkoisella paidalla. En ole miettinyt syvällisemmin miksi, mutta se on asukokonaisuus, joka tuntuu visuaalisesti selvästi hyötyvän rintataskun korostumisesta näin. Toinen yhdistelmä, joka on jäänyt käyttöön on villasilkkinen (kiiltävimmät silkkiliinat jäivät omalta osaltani 2010-luvulle) painokuvioitu liina taskussa silloin, kun kaulassa on yksivärinen solmio s.e. solmion väri toistuu liinan kuviossa.

6
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 18.11.22 - klo:21:43 »
Suosituksia neuleen korjaukseen Helsingissä? Pari merinoneuletta kaipaisi parsimista, ja ovat sen verran hintavia etten itse viitsi opetella ja kokeilla vaan vien ne suosiolla ammattilaiselle.

Blogin puolella mainittu Ateljee Elegant Albertinkadulla on taideparsinut itselleni muutaman hankalan tapauksen ja yhtä lukuunottamatta pienet reiät onnistuivat käytännössä näkymättömästi. Paikalla ei ole verkkosivuja ja sen pitäjä tekee usein töitä alakerrassa, soita ovessa näkyvään numeroon.

7
Tähän keskusteluun kuuluu jotenkin myös Karl Lagerfeld -vainaa Ranskan liikenneministeriön mannekiinina.


8
Heijastin on CE EN 13356 -standardin mukainen tekninen turvaväline ja yleistynyt vasta sotien jälkeen, joten sillä ei varmaan ole suhdetta klassiseen miesten muotiin. Tunnepohjalta paksu käsivarsinauha tuntuisi yhdistyvän parhaiten klassisiin päällysvaatteisiin, koska se mukailee visuaalisesti niiden kanssa historiallisesti käytettyjä suru- ym. nauhoja ja sotilasvaatetuksessa esiintyviä vastaavia nauhoja.

9
Asut ja pukineet / Vs: Sukat
« : 01.10.22 - klo:13:11 »
Omat luottomerkkini ovat Falke ja arkisempaan menoon Uniqlo. Kauppakeskusten Volt-kaupoista sai aikoinaan ruotsalaisen Topeco-merkin bambuviskoosisukkia, jotka olivat kesäisin mukavia, mutta ne ovat jostain syystä kadonneet valikoimasta. Hienommista merkeistä Brescianit ovat hienoja, mutteivät missään tapauksessa kestäviä ja Pantherellan resorit tuntuvat olevan järjestään liian löysiä ja valuvan, eikä pokka tai mielenkiinto ole toistaiseksi riittänyt sukkanauhoihin.

10

Entäs ne kengät, jos ei siis puhuta mistään tennareista tai vastaavista? Vähän aikaahan oli sen yhden kaverin liike Helsingissä, (missä tosin hintoihin oli roiskaistu ihan kunnon "suomilisä") mutta sehän yhdistyi toisen firman kanssa ja valikoima huononi merkittävästi ainakin nettisivujen perusteella. No Herrainpukimo toki, mutta taitaa rajoittua lähinnä yhden valmistajan ympärille.

Cainella Helsingissä, josta tässä taisi olla puhe, on minusta kiitettävästi katettuna hintahaarukka n. 200 eurosta (oikein hyvän hinta-laatusuhteen Berwick ja myös käsittääkseni Espanjassa teetetty oma brändi) Aldeniin, Vassiin ja Saint Crispiniin, hinnat ovat myös euroalueella nykyisellään ihan kilpailukykyisiä.

Verkkokaupan valikoima ei edusta siellä missään tuoteryhmässä ihan kaikkea mitä kivijalasta tai puhelimitse kyselemällä löytyy ja saavat usein myös tilattua edustetuista valmistajilta malleja, joita ei ole juuri nyt hyllyssä.

11
Asut ja pukineet / Vs: Kenkien hoito
« : 13.09.22 - klo:11:05 »
Saphiria on viime aikoina näkynyt jonkin verran Helsingin kivijalkasuutareilla, mm. Redissä ja Bulevardin Haukanvuorella.

12
Jos mennään viime vuosisadan  alkuvuosikymmenten tapojen mukaisesti (eli siteerattua nimimerkki Bagheeraa mukaillen), arki- ja vapaa-ajan pukujen kanssa käytettävät pehmeäkaulukselliset paidat saattoivat olla aika nykymittapuulla värikkäitäkin, mutta eivät varsinaisia printtipaitoja vaan kuosit pysyttelivät ajan kuvituskuvien perusteella raidoissa, ruuduissa, kukonaskeleessa, jacquard-kudotuissa pilkkujen ja raitojen yhdistelmissä jne. Tälle voi olla villinä arvauksena sellainen käytännöllinenkin syy, että painokuviot eivät olisi kestäneet ajan pesutekniikoita siinä missä kudotut. Kontrastikauluksia ja -kalvosimia (valkoinen kaulus värikkäässä tai kuosillisessa paidassa) käytettiin myös paljon, alkujaan varmaan myös käytännöllisistä syistä eli siksi, että ne likaantuivat ja kuluivat ensimmäisenä ja saatettiin vaihtaa uusiin valkoisiin. Solmioissa saattoi olla taas aika voimakkaitakin painokuvioita.

Eräänlaisena visuaalisena nyrkkisääntönä voisi varmaan todeta, että mitä vaaleampi ja kaukaa erottumattomampi kuosi, sen ”muodollisempi” se on.

13
Irtoliivit ovat aavistuksen haastava laji, mutta lähtisin liikkeelle aika perinteisistä vaaleanruskean sävyistä hiekan- ja kermanvärisestä alkaen. Kannattaa kiinnittää huomiota värilämpötilaan ts. siihen onko kyseessä "kylmä" vai "lämmin" oliivi ja valita sävy sen mukaan. Myös sopiva vaaleanharmaa voisi toimia. Tattersall, jonka ruudukossa on samaa oliivinvihreää, olisi myös aika perinteinen valinta, mutta selvästi rustiikkisempi.

14
Helsingin palvelutarjonta on nyt v. 2022 rehellisesti sanottuna niin kattava, etten koe omien mieltymysteni puitteissa tarvetta matkustaa ostoksille ulkomaille tai esim. tilata verkosta vaatteita alennusmyyntejä, eBay-löytöjä ja muutamaa muuta poikkeusta lukuunottamatta. Yksi näistä on, että oslolaisen Cavour-vaatekaupan omalla merkillään teettämät valmisvaatteet sopivat leikkaukseltaan keholleni todella hyvin ja niiden hinta-laatusuhde on erityisesti kausialeista ostettuna erinomainen.

Huomaan kaipaavani juuri nyt oikeastaan vain 1) ompelutarvike- tai kangaskauppaa, joka myisi laadukkaita luonnonmateriaaleista (sarvi, helmiäinen yms.) valmistettuja nappeja sekä 2) Uniqlon (josta tulee yhä ostettua määrättyjä tuotteita) kivijalkakauppaa.

15
Asut ja pukineet / Vs: Vaatteet ja tyyli uutisissa
« : 13.06.22 - klo:10:12 »
Viime viikolla Concertgebouw-orkesterin tulevaksi ylikapellimestariksi julkistettu kapellimestarikomeetta Klaus Mäkelä vaikuttaa olevan aika korostetusti klassisen tyylin miehiä ja pitävän erityisesti kaksirivisistä puvuista.
Sivuja: [1] 2 3 ... 66