Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Jussi

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 269
46
Ei kai se kuran roiskuminen nyt lahkeen mitasta ole kiinni, jos sitä roiskuu polvitaipeisiin asti.

Usein kosteus leviää kankaassa lahkeensuusta alkaen. Tosin, jos rapaa todella roiskuu polvitaipeisiin, on kävelytapa kai jotenkin outo.

47
Asut ja pukineet / Vs: lounaspuku
« : 13.12.17 - klo:21:53 »
Lounaspuku on omiaan kunnanvaltuuston kokouksiin.

Näin on. Välitön fiilis helposta yhteistyökyvystä on taattu.

48
Tervehdys,

Ongelmaa ratkaisemassa:
Kävellessä takaa rapaantuvat lahkeet. Pahimmillaan ikävän näköiset polven korkeudelle asti. Tämä rajoittaa hiukan siistimpien housujen käyttöäni loska- ja vesikeleillä. Pakko kuitenkin kävellä, autoilu ei onnistu.

Ehkä jollain muullakin ongelmana, joten
kuinka olette ratkaisseet? Varustelekan armeijasäärystimet? Jotkin muut säärystimet (mistä, pitääkö kukaan)? Hitaampi kävely? Vaateharja ja pesula?

1: Lahkeiden mitoitus oikeaan mittaan - kengän kantakaaren puolivälistä kengänsuuhun.

2: Suojasumute (yleensä mokalle sopiva sopii myös housuille).

49
Asut ja pukineet / Vs: lounaspuku
« : 13.12.17 - klo:12:29 »
Komea on lounaspuku!

Mutta missä tuota kokonaisuutta käytetään?

Periaatteessa voi ajatella lounaspuvun olevan saketille sitä, mitä smokki on frakille. Eli päiväajan rennoin "formaali" puku erilaisiin tilaisuuksiin.

Jos hakee nimityksiä ulkomaaksi niin: black jacket, stroller, stresemann.

Hauska reliikki.

50
Asut ja pukineet / Vs: lounaspuku
« : 12.12.17 - klo:23:10 »
Hyvä kuulla, että kielteisiä kommentteja et ole saanut. Tälläkin forumilla nähty lounaspuvun demonisointi on mielestäni tarpeetonta, semmonkin kun ei siihen edes huomiota kiinnitetä näköjään siellä kymenlaaksossakaan, saati täällä isolla kirkolla.

Tuskin demonisointi. Se vain on vahvasti dandy ja anakronistinen. Jos tykkää niin tykkää, mutta kyse on erottuvasta ja erikoisesta tyylistä.

51
Irtotakin kanssa solmuke ja huivi taitaa olla yliyrittämisen riskilläkin silti vielä ihan hyväksytty kombo, mutta meneekö ascot + silkkihuivi jo liian pitkälle? Olisi näissä samat värit mutta eri kuosi niin houkuttais... silleen että huivia näkyy ihan vähän samettitakin alta... myönnän itsekin idean kaikessa keikaroinnissaan tahattoman koomisuuden

Tähän teki mieli soveltaa vanhaa maksiimia: "Jos joudut kysymään, niin..." ...mutta eihän se niinkään ole. Noin paperilla setti kuulostaa aika överiltä, etenkin kun tyyliä vasta hieman haetaan. Toisaalta, se on vain pukeutumista - laita kokonaisuus päälle ja lähde kaupungille. Jos on olo, että "kaikki" tuijottavat ja että settiä on vaikea toimittaa edes itselle niin ei muuta kuin takaisin piirustuspöydän ääreen. Jos taas tuntuu omimmalta ikinä ja on fiilis vähintään Euroopan omistajuudesta, homma toimii.

Siitä huolimatta...kyllä se aika dandy on. Saattaisin vaihtaa ainakin silkkihuivin kasmiriin tai vastaavaan, jos ascot tuntuu omalta jutulta.

52
Yhteiskunta / Vs: Linnan juhlat 2017
« : 10.12.17 - klo:02:27 »
Kimissä ja Mintussa silmät lepäsivät, en keksi mitään moitittavaa.

Todellako? Smokki (tai joku "black tie optional" -säätö, koska rusetilla oli tehty puvusta smokki), iltapukeutumisen rennoin asu (bisnespukua rennompi) suuren iltapuvun l. muodollisimman pukeutumisen (frakin) juhlissa?

Ei tuota voi enemmänkään pieleen helpolla laittaa saapumatta smart casualissa tai muussa vapaa-ajanasussa.

Totuus voisi olla jossain näiden kahden (ei mitään moitittavaa / ei voisi mennä enempää pieleen) välissä.

Olen Jussin kanssa tällä kertaa eri linjoilla, kuten jo aiemmin tuli todettua. Räikkösen puku ei ollut smokki (paidasta ja rusetista huolimatta) toisin kuin esim Häkkisen ja Litmasen, vaan musta (tumma) puku. Rusetin olisi voinut korvata solmiolla, mutta huomioiden puvun istuvuus kokonaisuus menee silti plussan puolelle.

Symppaan Kimiä noin yleisesti (hieno mies), joten olen toki tässkin puolueellinen. Ja mies kun on jo kerran aiemmin esiintynyt Linnassa frakki-kokonaisuudessa, joka oli parempi kuin yksikään tänä vuonna itse näkemäni, niin kuitattakoon näytöt tältä osin jo annetuksi.

Positiivista juhlissa oli, että niin moni oli korvannut frakin tummalla puvulla. Istuva puku on aina parempi vaihtoehto kuin huonosti istuva frakki.

Jep, tummasta puvusta samaa mieltä, tummasta rusetista eri mieltä. Mustalla tai edes tummasävyisellä rusetilla ei täyty tummankaan puvun määritelmä, eikä varsinkaan silloin kun kyse on frakkietiketistä. Harmaa solmio olisi ollut se napakymppi, rusetilla tuli täyshuti (ellei ole tarjoilijana, näin asia ei käsittääkseni ollut). Kuitenkin, Räikkösellä tosiaan on todella hyvä frakkisuoritus taustalla. Sääli, että tällä kertaa näin, puku itsessään oli hyvä ja suht' eleetön pitkistä lahkeista huolimatta..


53
Yhteiskunta / Vs: Linnan juhlat 2017
« : 09.12.17 - klo:15:35 »
Kimissä ja Mintussa silmät lepäsivät, en keksi mitään moitittavaa.

Todellako? Smokki (tai joku "black tie optional" -säätö, koska rusetilla oli tehty puvusta smokki), iltapukeutumisen rennoin asu (bisnespukua rennompi) suuren iltapuvun l. muodollisimman pukeutumisen (frakin) juhlissa?

Ei tuota voi enemmänkään pieleen helpolla laittaa saapumatta smart casualissa tai muussa vapaa-ajanasussa.

54
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 01.12.17 - klo:14:48 »
Lainaamassani viestissä kirjoittaja pohti nimenomaan hautajaispukeutumista vuodenaikana, jolloin villakangastakit eivät tule kyseeseen.

Ah, tällöin kannattaa lainata alkup. viestiä. Kevyt hiilenharmaa tai yönsininen villakangastakki (lähes pukuvillamaista villaa) tai - koska kyse on puuvillasta - harmaa, sininen tai se hiekanvärinenkin poplari ovat ihan korrekteja päällystakkeja hautajaisiin kevät- ja syyskausina.

55
Larppauksen ohella kostyymi on toinen termi, jonka käyttöä en ymmärrä klassi(lli)sen pukeutumisen yhteydessä. Tietenkin jokin Hercule Poirot -tyyliset viikset, monokkeli, rusetti ymv setti tuo mieleen naamiaisasun, mutta kaikkien sääntöjen mukaan toteutettu lounaspuku ei ole mikään kostyymi.

Lainausten käyttö olisi suotavaa.

Mutta kyllä, lounaspuku on kostyymi. Se on anakronismi, koska sitä ei, käytännössä, nykyaikana käytetä ja kun sen näkee, sitä pidetään vanhahtavana - jopa klassisen pukeutumisen parissa runsaammin toimivien parissa. Jutustelimme k.o. asusta erään tanskalaisen herrasmiehen kanssa viime tammikuussa ja hän muisteli nähneensä sellaisen "tositoimissa" viimeksi 80-luvun alkupuolella - tällöin aatelisen päällä. Muitakin bongauksia toki oli, mutta nämä olivat - kuten hän asian ilmaisi - "young men who have fallen in love with old photos but do not know better". Olen samaa mieltä.

Lainaus
Tällä forumilla on ollut mm lounaspukua työssään käyttävä insinööri. Itse olen pitänyt lounaspukua itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa sekä joulukirkossa. Takki, housut ja liivi ovat vintagea (kahta viimeksimainittua ei saa uutena edullisesti). Paita, solmio ja taskuliina olivat uusia.

Se, että vintageen joutuu ylipäätään turvautumaan, kertoo paljon (OK, sekä liiviä että housuja saa järkihinnalla mittaan tehtynä, paljoa yli 500€ ei tarvitse kuvettaan kaivaa). Olit todennäköisesti ainoa paikalla ollut lounaspuvun käyttäjä - ja mahdollisesti sillä hetkellä maan tai jopa pohjoismaiden ainoa. Puku on vanhahtava kostyymi - tyylikäs, mutta en suosittelisi kenellekään asiakkaalleni muutoin kuin esiintymisasuksi tai eksentrisen maun osoitukseksi.

Lainaus
Jos arjessa käyttää pukua, voi huopaiseen lierihattuun pukeutua, kuten homburgia.

Voi, tämä ei kuitenkaan ole ainoa sopiva päähine ja voi joissakin piireissä tai liian nuorella miehellä olla erikoisuudentavoittelua. Hatut toki ovat edullisia ja parilla sadalla saa teetettyä jotakuinkin mitä haluaa, mutta huopahattu on nuorelle miehelle vaativa asuste. Muunkin on syytä olla kohdallaan pukeutumisessa ja tyyli sellainen, ettei se "haise" vintageshopilta vaan on tuore.

Lainaus
Toki arkipuvun ei tarvitse olla tumma, homburgkin voi olla harmaa tai ruskea. Minustakin arkipuku saa kernaasti olla muu kuin musta tai hiilenharmaa, mutta havaintoni mukaan moni ellei jopa suurin osa arjessa pukua käyttävistä suosii juuri noita värejä, johtuneeko sitten siitä että sen värisiä pukuja on kaupoissa eniten, varsinkin edullisemmissa kuten Dressmannilla.

Musta puku ei ylipäätään ole arkipuku (ja sopii huonosti kaikkialle muuallekin).

Lainaus
En tiedä, puhutko yleisellä tasolla, mutta oletko siinä käsityksessä, että en tuntisi perussääntöjä? Millä lailla retropukeutuminen on sääntöjen rikkomista?

Retropukeutuminen on yleistyylistä jopa enemmän eroavaa kuin tavallinen klassinen pukeutuminen. Se tuo mukaan kostyyminomaisia elementtejä (lounaspukuja, hattuja, miljoonahousuja jne.) ja yhdistelee niitä tavalla, joka on ollut ominaista menneinä aikoina mutta joka on koettu jopa pukupukeutumisessa aikansa eläneeksi. Lounaspuku, niin nätti kuin se onkin, on aina erittäin suuressa vaarassa kiepahtaa kostyymiksi. Yksi säännöistähän on myös "understatement", jota retropukeutuminen ei koskaan ole. Se saattoi olla sitä aikanaan, mutta nykyisin tuon ajan "understatement" on huutava overstatement.

Jos useinkin kysytään, onko menossa juhliin, kuvataanko lähistöllä jotain elokuvaa tai että pukeutuuko aina niin virallisesti, kannattaa vilkaista peiliin ihan huolella. Pukupukeutumista ei tarvitse jättää, mutta sitä kannattaa päivittää. Hatuista, irtotakeista, puvuista jne. ei tarvitse luopua, mutta niistä kannattaa tomutella pölyt pois. Vintagekirppispukeutuminen pomppaa silmiin sadan metrin päästä ja on yhtä räikeä statement kuin rujolla kuvalla koristettu T-paita ja "kiitos" -selkälippu.

56
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 01.12.17 - klo:11:02 »
Homburgin voi yhdistää tummansinisen tai mustan balmacaanin eli popliinitakin kanssa.

Samoin kuin hiekanvärisen ja keskiharmaan. Mustaa kannattaa välttää päällystakeissa, ellei kyse ole hautajaisista - ja silloin kankaana on toivottavasti jokin popliinia parempi kangas.

Mustaa kannattaa ylipäätään välttää kaikessa pukeutumisessa ennen kuin tasan tietää mitä tekee tai tilaisuus sitä ehdottomasti vaatii (jolloin yleensä yönsininen on kuitenkin parempi). Tästä huolimatta...no, musta neulesolmio puolustaa paikkaansa joskus arjessakin, harkitusti ja satunnaisesti käytettynä.

57
Toinen suosikkini on lounaspuku.

Tästä on joitakin onnistuneita nykyaikaisia tulkintoja. Yleensä, kuitenkin, tulos menee retroestetiikaksi. Tässä ei tietenkään ole mitään isompaa vikaa, mutta vaikutus on yleensä kostyymimäinen sen sijaan, että pukeuduttaisiin tosielämään.

Baskerit, flatcapit ja kruunulliset hatut ovat kaikki "hienoja pukuhattuja" siinä missä homburgkin, mikäli ne tukevat kokonaisuutta ja sopivat yhdistelmään ja tilaisuuteen. Jos kyseessä on juhla, käytetään virallisempia, jos taas arki, käytetään niitä. Arjessa liian tummasti ja jäyheästi pukeutunut tekee usein mielikuvituksettoman vaikutuksen. Jopa se punainen irtotakki voisi olla parempi - ja sillä on toki vahva historiallinen taustansa. Etenkin kesällä voi olla hyvinkin kova setti, enkä jättäisi pois winter whitesien kanssa pikkujoulujenkaan kavalkadista. Punainen tai pinkki pellava tai tweed (vuodenajasta riippuen) voivat hyvin yhdistettynä olla todella toimivia.


Retropukeutuminen on myös sääntöjen rikkomista. Ennen sen vahvaa ihannointia kannattaa tutustua niihin perussääntöihin.

58
90-luvulla hän esiintyi mm. punaisessa pikkutakissa, joka oli tuolloin muotia, ym tyylittömissä asuissa

Hetkinen.

Jos pukeutuu muodikkaaseen vaatteeseen, ei ole automaattisesti tyylitön. On yhtälailla huonoa makua larpata historiaa. Mikäli punainen irtotakki on yhdistetty oikein ja istuu hyvin, ei siinä ole lähtökohtaisesti mitään ongelmaa.

Ymmärrän toki liivipukujen viehätyksen (ovat ne kivoja, ei siinä mitään), mutta hiilikellariväreihin pukeutuminen tai hatun käyttö aikana jolloin hattu on poissa muodista ei tee ihmisestä kertalaakista tyylikästä.

Lainaus
Olen ajatellut mennä johonkin Väyrysen tilaisuuteen sitten, kun hänellä sellainen pk-seudulla taas on, ja kysyä miksi hän luopui hatun ja liivipuvun käytöstä.

Koska hattu jäi pois muodista (vaikka onkin pikkuhiljaa palailemassa) ja puku ilman liiviä - tai yhdistelmäasu ilman liiviä - on sekä käytännöllisempi että hyvin usein mukavampi.

Lainaus
Viimeinen homburghattua käyttänyt valtakunnantason suomalainen aktiivipoliitikko oli havaintoni mukaan Pertti Paasio, jolla mainittu päähine oli yllä hänen poistuessaan eduskuntavaalien tuloslähetyksestä 1991. Viimeinen valtionpäämies homburgissa oli puolestaan tunnustusta vaille jääneen Tšetšenian presidentti Dzohar Dudajev 90-luvulla; tunnustetuista valtioista Etelä-Afrikan P.W. Botha 80-luvulla ja Malawin Banda 90-luvulla.

Veltto Virtanen käytti persoonallista baskeriaan ja on hattuja muutenkin nähty. Homburg on, virallisten tilaisuuksien ulkopuolella, yleensä tylsä.

59
Etiketti / Vs: Smokki sulhasella
« : 27.11.17 - klo:12:38 »
Eniten kummastuttaa (myös hääkamoja myyneenä) se, että kesähäitä maalla vedetään tumman puvun kaavalla.

Ei tässä mitään kummallista; Suurella osalla miespuolisista vieraista on vain yksi, juhlatilaisuuksia varten hankittu musta puku johon karrikoidusti sanottuna pukeudutaan velvollisuudesta. Maaseudun kulttuuri eroaa edelleen kaupunkikulttuurista monin tavoin eikä maaseudulla tavata juuri vaatteilla keekoilla. Arvostukset on toisenlaiset, eikä siinä mitään moitittavaa sinänsä.

Tarkoitin siis häitä, joissa teema on nimenomaan maalaishäät l. romanttinen latotunnelmasetting, en niinkään aitoja maaseutuväen häitä.

Juhlallisuus ei sinällään yhdisty mielessäni vakavuuteen automaattisesti - eikä vakavuuskaan välttämättä jäykkyyteen. Ehkä pää on myrkyttynyt ulkomaisista jutuista kun itselleni häät ovat iloinen juhla, jonka sopisi näkyä myös pukeutumisessa.

60
Etiketti / Vs: Smokki sulhasella
« : 26.11.17 - klo:11:06 »
Hääetikettinä paras on lähes aina joko cocktail - mihin sopii käytännössä mikä tahansa puku - tai "juhlava pukeutuminen", joka on vieläkin rennompi. Yleisesti lähtisin siitä, että hauskuus ja ilo on tärkeintä. Kummastelen aina jäykkiä hääkoodeja ja -järjestyksiä. Vaikka kyse onkin juhlasta, pönötys ei ole mikään juhlien vaatimus.

Smokki on rento ilta-asu, joka on kohdallaan silloin kun hyvässä hengessä otetaan ystävien kanssa häppää. I.e. häihin erinomainen valinta epämuodollisuudessaan. Sopii hyvin cocktailetikettiin ja voidaan vaihtaa vaikka arkipuvusta.

Eniten kummastuttaa (myös hääkamoja myyneenä) se, että kesähäitä maalla vedetään tumman puvun kaavalla. Kukin tavallaan toki, mutta näkisin itse mieluusti värikästä pellavaa ja muutenkin iloista menoa moisissa. Yhdistelmäasutkaan eivät olisi poissuljettuja.

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 269