Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - domppa

Sivuja: [1]
1
Laatutori / M:
« : 24.09.14 - klo:21:07 »
Kaikki kamat hyvässä kunnossa, myyn koska ei nää käyttöä tai liian pieniä. Mahdollisista pikkuvioista mainitsen erikseen tuotteiden kohdalla.

----------

---------

Kamojen nouto Töölöstä tai postitus ostajan kustannuksella. Yhteydenotot yksityisviestillä, kokojuttuja voi tietty kysellä tässä niin muutkin näkee! Sovitus onnistuu toki.

2
Laatutori / M: Drake's, Norse Projects, Superga, PRL...
« : 15.02.14 - klo:14:41 »
Moro! Laitetaan vähän tavaraa myyntiin vaatekaapin siivouksen jäljiltä. Kaikki kamat ihan hyvässä kunnossa, myyn koska ei nää käyttöä tai liian pieniä.

Norse Aros Heavy Chino: 60e->50e







Oikein hyvät peruschinot. Kaikkihan sellaset tarvitsee. Nimensä mukaisesti hieman tavallista raskaampi ja hintaisekseen laadukkaan oloinen kangas. Toisessa kuvassa toistuu väri parhaiten, nää on aika haalean väriset eikä juurikaan kellertävät. Todella monipuolinen sävy ja sopii siistimpiinkin setteihin. Lisäksi rise on mun mielestä aika ideaali. Näitä on käytetty kevättalvesta kesään ja pesty useamman kerran, mutta kuitenkin oikein hyvässä kunnossa. 100% puuvillaa, made in Turkey.

Mitat:
Koko: 32
Vyötärö: 86cm
Front rise: 27cm
Back rise: 39.5cm
Inseam: 81cm
Reisi (haarasauma-ulkoreuna): 28cm
Lahkeen leveys: 18.5cm

Tuote Norsen sivuilla

Polo Ralph Lauren Custom Fit BD: 20e





Hyvin vähälle käytölle jäänyt PRL kauluspaita. Sain joskus viitisen vuotta sitten lahjaksi tms. Sini-musta-valkoinen raitakuosi. 100% puuvillaa, Kangas on vähän rennompi, ei mikään pukupaita.

Mitat:
Olkapää: 45cm
P2P: 54cm
Selkä (kauluksen päältä): 82cm
Vyötärö: 50cm
Hiha (kainalosta): 54cm

Paul Smith/Guy Rover BD: 30e







Tää on ostettu Japanista joskus kauan sitten. Aikoinaan suht paljon käytetty, mutta hyväkuntoinen. Paul Smith brändätty, mutta Guy Roverin Italiassa valmistama. Menee vähän casualin/formalin välimaastoon, sopis varmaan parhaiten johonki irtotakkisetteihin. 100% puuvillaa. Toiseksi ylin nappi ottanut vähän vahinkoa, mutta toimii hyvin ja näyttää ihan normaalilta.

Olkapää: 44.5cm
P2P: 52.5cm
Selkä (kauluksen päältä): 81cm
Vyötärö: 50cm
Hiha (kainalosta): 52.5cm

Superga 2950 Sueu: 15e



Liian pienet mulle, sopii varmaan parhaiten about UK 7 kokoiseen jalkaan. Aika vähän käytetyt ja täysin ehjät. Bonuksena valkoiset Supergat samassa koossa halutessa ilmaiseksi messiin (menny pesussa vähän rikki kärjen sisäpuolelta, lienee kojattavissa). Sori tosta kuvasta, tässä näkyy toi materiaali vähän paremmin.

Drake's Lambswool Pipo 40e

http://www.fransboonestore.com/image/IMG_147418.jpg

Sama kuin kuvassa, mutta ilman tota tupsua. Made In Scotland, 100% lampaanvillaa jne. Erittäin laadukas pipo. Nähnyt maltillista käyttöä mut ulkoisesti kuin uuden veroinen.

----------

Kamojen nouto Alppilasta tai postitus ostajan kustannuksella. Yhteydenotot yksityisviestillä.

3
Kaunis elämä / Juoksukengät
« : 25.02.13 - klo:17:16 »
Kevät on toivonmukaan kohta saapumassa, joten on hyvä aika alkaa suunnittelemaan uusien juoksukenkien ostoa. Ajattelin jakaa tässä omia tietojani juoksukengistä ja etenkin siitä mitä tulisi niitä ostaessa ottaa huomioon. Suurimmalle osalle meistä (allekirjoittamut mukaanlukien) juoksu on lähinnä plusasteisissa keleissä tapahtuva harrastus. Käsittelen seuraavaksi siis ns. yleismalleja, joilla voi juosta koko vuoden talvea lukuunottamatta. Talvijuoksukenkien mallit ovat erilaisia, mutta niitä ostaessa pätevät pääsääntöisesti samat lainalaisuudet.

Oma tietouteni aiheesta perustuu työn ja harrastuksen kautta opittuihin asioihin. En kuitenkaan halua tuoda omia mielipiteitäni liian vahvasti esille, sillä se mitä juoksukengältä haluaa tai tarvitsee riippuu nimenomaan käyttäjästä. Yritän antaa neuvoja, joista on kokeneemman juoksijan lisäksi erityisesti hyötyä ensimmäistä kunnon juoksukenkää ostavalle.

Mistä aloittaa?

Ennen kun lähdet ostoksille mieti vastauksia muutamaan peruskysymykseen. Hyvä myyjä kartoittaa tarpeesi muun muassa näiden kysymysten kautta, mutta ne on hyvä tiedostaa myös etukäteen, jotta kenkävalinta onnistuisi mahdollisimman hyvin.

Kuinka paljon ja minkälaisia lenkkejä juoksen?

Aktiivisempi juoksu vaatii kengältä lähtökohtaisesti enemmän kuin satunnainen harjoittelu. Esimerkiksi 4-5 kertaa viikossa tapahtuva harjoittelu asettaa kengälle erilaiset vaatimukset kuin satunnainen juoksu. Juoksun perusharrastaja käy lenkillä noin kolme kertaa viikossa, 5-15km tasavauhtisilla peruskuntolenkeillä. Intervalliharjoittelu, vetotreenit ja pitkät matkat ovat tietynlaisia erityistreenejä jotka vaativat kengältä enemmän.

Puolimaratonille tai maratonille treenaavan kannattaa ehdottomasti harkita useamman kengät omistamista. Yksi tai kaksi kenkää erilaisia harjoituslenkkejä varten, ja kokeneemmalle juoksijalle yhdet kengät "kenraaliharjoituksiin" ja itse suoritukseen.

Millä alustalla juoksen enimmäkseen?

Kova alusta, kuten asfaltti vaatii kengältä enemmän vaimennusta. Pururadalla taas pärjää köykäisemmällä kengällä. Maastojuoksu vaatii kengältä parempia pito-ominaisuuksia.

Haluanko vedenpitävät kengät?

Juoksukenkiä tehdään paljon Gore Tex kalvolla. GTX juoksukenkä toimii hyvin myös ulkoilu- ja kävelykenkänä. Toisaalta valikoima on pienempi ja Gore Tex on lämpimällä kelillä hiostava materiaali. Harvoin juokseva saattaa kuitenkin tällaisen kengän avulla löytää monikäyttöisen yleiskengän.

Keikari-approval

Juoksukengät ovat yleensä melko rumia: useimpien juoksuvarusteiden estetiikka vaatii siedätystä. Jos ostat kengät ulkonäön perusteella, varaudu pettymään. Useat parhaimman näköiset mallit ovat kevyitä, paljasjalka- tai kilpailutyyppisiä kenkiä, jotka eivät ole monelle tavalliselle harrastajalle paras vaihtoehto. Mikäli useampi kenkä tuntuu yhtä hyvältä jalassa, voit tällöin tehdä valinnan ulkonäön perusteella.

Minkälainen askellus minulla on?

Omien tarpeiden tiedostamisen jälkeen on hyvä alkaa miettiä jalkojaan. Markkinoilla on lukuisa määrä kenkiä, mutta niistä useat ovat nimenomaan tietynlaiselle jalkatyypille suunniteltuja. Kaikki kengät eivät sovi kaikille. Mutta mitä ihmettä tämä tarkoittaa?

Askellus kannattaa testata alan liikkeessä tai fysioterapeutin vastaanotolla (mikäli mahdollista). Mikäli kauppa ei tarjoa askelluksen määrittämiseen mahdollisuutta, aloittelijan kannattaa kääntyä ovea kohti. Jos kaupassa ei välitetä kuluttajan auttamisesta tämän vertaa, eivät he myöskään välitä siitä sopiiko ostamasi kenkä sinulle.

Kannattaa muistaa, että askeltestit eivät ole 100% varmoja. Niitä tehdään eri tavoin ja tulokset saattavat vaihdella, mutta ne antavat jokatapauksessa suunnan siitä minkälainen askellus sinulla on.

Askeltyyppejä on periaatteessa kolme:



Ylipronaatio

Pronaatio on jalan luonnollinen iskunvaimennusmekanismi. Ylipronaatiossa pronaatioliike jatkuu periaatteessa liian pitkän, jolloin nilkan ja akillesjänteen linja kääntyy sisäänpäin. Ylipronaatiosta puhutaan usein virheaskeleena, mutta se on itseasiassa jalan luonnollinen tapa korjata jotain muuta alaraajan tai -ruumiin toimintoa. Mikäli jalkasi diagnosoidaan ylipronatoivaksi, olet osa enemmistöä. Tulkinnasta riippuen 60-80% ihmisistä kuuluu tähän askellusryhmään. Ylipronaatio on yleinen syy erilaisiin alaraajan ja -selän vaivoihin, sillä se vaikuttaa koko kehon tasapainoon.



Kengät jaetaan karkeasti neutraaleihin ja ylipronaatiotuettuihin. Tuetussa kengässä on valmistajasta riippuen jonkinlainen tuki kengän sisäsyrjän pohjarakenteessa. Lievästi ylipronatoivalle sopivat silti useimmat neutraalit kengät, etenkin hieman kiertojäykemmät neutraalit mallit tai kevyesti tuetut kengät. Selkeän ja vahvan ylipronaation tapauksessa suositellaan usein vahvemmin tuettua kenkää tai tukipohjallista, joista myöhemmin lisää.

Neutraali askel

Mikäli askelluksesi on neutraali, olet onnekas. Neutraali askellus ei sinänsä aiheuta vaivoja, vaan on ns. ideaali askeltyyppi.

Neutraalin askeltajan tulisi lähes poikkeuksetta valita neutraali kenkä. Pronaatiotuki jäykentää tässä tapauksessa kenkää turhaan ja saattaa myös hiertää jalkaholvia. Painavampi neutraali askeltaja saattaa silti juuri jäykkyyden takia valita kevyesti tuetun kengän. Yleensä lievästä pronaatiotuesta ei ole merkittävää haittaa neutraalille askeltajalle.

Supinaatio eli alipronaatio

Supinoivassa askeleessa pronaatio jää "vajaaksi", eli nilkka ei jousta tarpeeksi, jolloin paino jää askeleella ulkosyrjälle. Tällöin juostessa syntyvä tärähdys vaikuttaa voimakkaammin aiheuttaen penikka ja nilkkakipua. Supinaatio on harvinainen askeltyyppi ja se liittyy usein poikkeuksellisen korkeaan holvikaareen.

Tällaiseen jalkaan on ehdottomasti valittava neutraali kenkä. Kenkä ei saa myöskään olla liian jäykkä, jotta nilkan vajaa liike ei vähene entisestään. Supinoiva askeltaja tarvitsee kenkäänsä myös enemmän vaimennusta, sillä jalan nivelrakenne ei alipronaatiossa pääse tuottamaan kaikkea luonnollista vaimennusta.

Kengän valinta

Nyt kun tiedät hieman taustaasi, voit ryhtyä miettimään itse kengän ostoa. Hyvä juoksukenkä maksaa kivijalassa yleensä 100-200 euroa. "Superalennuksien" kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä maahantuojat dumppaavat joskus varastojaan jälleenmyyjille edullisin hinnoin. Nämä kengät saattavat olla vanhoja malleja, joista ei pidäkään pyytää uuden mallin hintaa. Juoksukengät valmistetaan synteettisistä materiaaleista, jolloin varastossa lojuvakin kenkä menettää ominaisuuksia.

Kengät voi jakaa esimerkiksi seuraaviin neljään ryhmään:

1. Peruskestävyyskengät, eli pk-kengät

Tämä on kaikista yleisin kenkätyyppi. Suurimman osan juoksijoista kannattaa käyttää tällaista kenkää perusharjoitteluun. Näissä kengissä on usein melko reilu iskunvaimennus, joten ne soveltuvat kovalla alustalla juoksemiseen. PK-kengän hinta riippuu lähinnä vaimennuksen määrästä ja päällismateriaaleista, mutta noin 100 euron kengät ovat mielestäni usein yhtä hyviä vaihtoehtoja kuin reilusti kalliimmatkin kengät.

Esimerkkejä:
Neutraali, keskivertovaimennus: Nike Pegasus 29
Neutraali, paljon vaimennusta: Asics Nimbus 14
Lievästi ylipronaatiotuettu, keskivertovaimennus: Nike Lunarglide 4
Vahvasti ylipronaatiotuettu, paljon vaimennusta: Brooks Trance 11

2. Trainerit

Trainerit ovat hieman edellistä ryhmää kevyempiä ja vähemmän vaimennettuja kenkiä, olematta kuitenkaan vielä varsinaisia kisakenkiä. Niiden päälliset ovat myös usein ohuempia ja lestit kapeampia. Trainerit sopivat harrastajalle kakkoskengiksi nopeammille lenkeille, vetoharjoituksiin tai kisamatkoille. Kokeneempi tai kevytrakenteisempi juoksija voi käyttää traineria myös pienellä varauksella harjoituskenkänä.

Neutraali: Adidas Adizero Boston
Neutraali: New Balance 890v3
Lievästi ylipronaatiotuettu: Brooks Racer ST5
Lievästi ylipronaatiotuettu: Asics DS-Trainer 18

3. Kisakengät

Kisakengät on nimensä mukaisesti suunniteltu kisakäyttöön eri mittaisille matkoille. Ne ovat vielä trainereitakin kevyempiä ja pelkistetympiä. Niiden droppi on myös matalampi, eli pudotus kantapäältä päkiälle on pienempi kuin pk-kengissä tai trainereissa. Kisakenkiä ei vaimennuksen vähäisyyden takia voi juurikaan suositella kovinkaan usein käytettäviksi, mutta ne tarjoavat kunnianhimoiselle juoksijalle mahdollisuuden tavoitella kovia suorituksia. Tällaisella kengällä tulisi yleensä juosta ns. päkiätekniikalla, jolloin jalan luonnollinen liike vaimentaa iskua.

Neutraali: Adidas Adizero Adios 2
Neutraali: Karhu Racer Fulcrum Ride
Neutraali: Mizuno Wave Universe 4
Lievästi ylipronaatiotuettu: Asics DS-Racer 9

4. Paljasjalka- ja minimalistiset juoksukengät

Tämä kenkätyyppi on herättänyt viime vuosina paljon keskustelua. Näistä voi olla montaa mieltä, mutta paljasjalkakengillä on kieltämättä omat etunsa. Ne ovat käytännössä vaimentamattomia kenkiä, joiden tarkoitus on antaa jalalle mahdollisemman luonnolliset liikkumisedellytykset. Minimalistiset kengät ovat hieman varsinaisia paljasjalkakenkiä vaimennetumpia, mutta idea on melkolailla samanlainen. Paljasjalkakengällä voi opetella esimerkiksi päkiäjuoksua ja kehittää muutenkin juoksutekniikkaa. Ultramaratoonarit ja muut juoksushamaanit suosivat usein minimalistisia kenkiä loistavan juoksutuntuman takia. Aloittelijan kannattaa ennen innostumista muistaa, että tällaiset kengät vaativat huomattavasti pk-kenkää enemmän juoksutekniikkaa. Erilaisia paljasjalkakenkiä on kuitenkin nykyään niin suuri määrä, että valikoimasta aloittelijakin saattaa löytää sopivia malleja.

Kevyesti välpohjavaimennettu minimalistinen juoksukenkä: Nike Free 3.0
Vielä kevyempi minimalistinen juoksukenkä: Saucony Hattori
Varvastossumainen paljasjalkakenkä: Vibram FiveFingers Speed
Paljasjalkakenkä maastokäyttöön: Merrell Trail Glove

Tärkeintä on kuitenkin istuvuus

Kuten muissakin kengissä, juoksukengänkin valinnassa tärkein tekijä on istuvuus. Juoksukengän tulee istua tiukasti, mutta ei puristavasti. Kärkeen harrastaja voi jättää 0,5-1,5cm tilaa, riippuen hieman jalan turpoamisesta. Itse suosittelen ostamaan pituuden puolesta hieman istuvammat kengät, sillä se parantaa tuntumaa päkiän alueella. Kevyemmissä kengissä ei tarvitse olla juuri ollenkaan tilaa, sillä kengällä tavoitellaan muutenkin hyvää alustatuntumaa ja päällisen materiaalit venyvät näissä kengissä usein enemmän.

Minkä tahansa juoksukengän istuvuutta voi parantaa "bespokepohjallisella". Moni kauppa muotoilee pohjallisia paikanpäällä (mm. FootBalance ja Sole merkkisiä). Hinta on tällöin 50-60 euroa. Fysioterapeutit tekevät myös jykevämpiä tukipohjallisia, mutta niitä suositellaan lähinnä ihmisille joilla on selkeitä jalkavaivoja. Tällaiset pohjalliset maksavat 150 eurosta ylöspäin. Ne ovat kuitenkin usein hyvin paksuja ja jäykkiä, jolloin ne eivät sovellu aivan optimaalisesti juoksukäyttöön. Pohjalliset ovat aktiivisemmalle juoksijalle harkitsemisen arvoinen asia. Niistä hyötyy myös mikäli holvikaari on matala, kärsii virheaskeleesta tai lähes mistä tahansa alaraajan rasitusvammasta.

-----


Toivottavasti näistä neuvoista on apua. Juoksukengät ovat aikamoinen suo, johon voi uppoutua samalla tavalla kuin bespoke nahkakenkiinkin. Yritin nyt listata asioita, joita aloittelijan tulisi kenkää valitessa ottaa mieleen.

Vastaan mielellään kaikkiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin ja voin antaa kenkäsuosituksiakin.


Sivuja: [1]