Itse myöskin näen tämän ainoastaan positiivisena, tosin sillä rajoituksella, että kyse on ennen kaikkea symbolisesta merkityksestä.
Suomen valinta "teemamaaksi" on periaatteellisella tasolla ja mielikuvallisesti äärettömän hienoa. Se, että Suomi huomioidaan miesten
muotibisneksen suurimmassa tapahtumassa, on pelkästään positiviinen asia. Tässä kannattaa samalla muistaa, että Pitti ei ole mitenkään ainoastaan klassisen pukeutumisen tapahtuma (etenkään nykyään), vaan tarjontaa on laidasta laitaan.
Käytännössä merkitys ja (toivottavasti) positiiviset (taloudelliset) vaikutukset sitten taas kohdistuu luonnollisesti noihin valittuihin brändeihin. Omalla kokemuksella tuo teemamaa / valinta ei näy sinänsä juuri mitenkään erikoisemmin vierailijoille siellä, ellei asiasta tiedä. Ruotsi oli teemamaa (#Swedishpot) 2015, joten pohjoismaisuus näkyy olevan nosteessa. Toki Ruotsi nyt ollut muutenkin #edelläkävijä näissä.
Toki se sitten näkyy tapahtumassa vieraileville medioille, lähinnä siinä muodossa, että tuolle teemamaalle on aiemmin ainakin ollut oma erityinen "alue" jossain päin messuja ja sen yhteydessä on ollut erilaisia media-tilaisuuksia, runway-show-juttuja sekä muuta happeningia.
Jo aiemminhan (muistaakseni 2014) Samuji oli esillä "young designer"-kategoriassa (olisiko siihen liittynyt jokin kilpailukin) ja sai näkyvyyttä tuolla. Varmasti yksi syy siihen, miksi Samuji nyt ei ole valittujen joukossa. Samoin Frenn ja Makia, jotka olisivat varmasti olleet ehdokkaita valituiksi, ovat mukana omilla osastoillaan. Toisaalta ymmärrän tällä foorumilla heräävän skeptisyyden, mutta itse näen, että tärkeintä olisi saada ylipäänsä suomimuodille ja suomalaisille suunnittelijoille nostetta ja myyntiä ja sitä kautta luotua tarinoita / esikuvia siitä, että myös Suomesta voi tulla kansainvälisiä menestysbrändejä. Hyvä kysymys on, että ketä tuolla sitten olisi pitänyt olla, koska fakta vain lienee se, että ei Suomesta löydy tällä hetkellä sellaisia klassista miesten pukeutumista edustavia brändejä, jotka olisivat #keikari-approved. Itse olisin mielelläni nähnyt tuolla Balmuirin, mutta heidän painotuksensa on niin vahvasti naisissa, että se ei ehkä tässä tapauksessa olisi ollut edes mahdollista.
Ja todettakoon vielä, että yleisemmin nämä "teemamaa" sekä muut erityiset korostukset ovat ainakin omasta mielestäni keskittyneet lähinnä designereihin ja brändeihin, jotka eivät edusta sitä "klassista" tailored-linjaa, vaan enemmänkin nimenomaan hieman enemmän "fashion forward"-kategoriaa. Tuolla Ruotsin Swedishpotissa mm. oli mukana brändejä kuten Whyred, Nikolaj d'Étoiles, Army of Me, Ljung, Bread&Boxers. Silti en usko, että Ruotsissa heitä ja edustustaan hävettiin.
http://www.pittimmagine.com/en/corporate/fairs/uomo/specials/swedishspot.htmledit. ja esim Muurimäen Teemu & Formal Friday on kehittäneet omaa juttuaan todella vahvasti ja itse olen ainakin luopunut siitä alun skeptisyydestä, etteikö Teemusta olisi myös miesten vaatteiden suunnittelijaksi (vaikka kamat eivät etenkään pukujen / irtotakkien osalta omiin mieltymyksiini osukaan).