Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tumppi$

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 113
16
Vapaa sana / Vs: Mitä ostit tänään?
« : 13.04.23 - klo:09:57 »
Ostin pitkästä aikaa uuden rannekellon, kun oli niin hyvä tarjous. Luulin tilaavani ihan suomesta, mutta tulikin suoraan jostain espanjasta. Verkkokauppa oli https://www.petenkello.fi/. Nuorempana tuli harrastettua laajemmin rannekelloja mutta kännyköiden yleistyessä nuo jäi pois. Nyt tuntuu että nämä taas yleistyy ja hyvä niin.

Vanha sanontahan kuuluu, että puku tekee miehen. Jos taas asiaa kysyisi äärikonservatiiviselta isäukoltani, niin hän sanoisi että rannekello tekee miehen. (aikanaan parikymppisenä kun sain ensimmäisen vakituisen työpaikan intin jälkeen, niin hän todella kritisoi vahvasti kun en siihen aikaan jatkuvasti pitänyt ja oli ihan oikeasti sitä mieltä, että johan tulevat työkaverisikin pitävät sinua arveluttavana huithapelina)


17
Asut ja pukineet / Vs: Mieluisimmat kuviot ja tekstuurit
« : 05.04.23 - klo:14:51 »
Juuri tänään (maku muuttuu ja on muuttunut toki vuosien mittaan) olen ehkä kallellaan visuaalisesti yksiväristen, mutta selvästi teksturoitujen kankaiden suuntaan. Tällaisia ovat kalanruodot, vahvat twillit (whipcord ja cavalry twill), avoimet kudokset kuten hopsack ja mock leno ja muu tällainen. Donegal tweediä on myös tullut kaappiin viime vuosina lisää, sekä jonkinlainen kalanruoto että toimikas alustana. Vähän tylsää, mutta näitä on helppo yhdistellä ja tällaisten kankaiden sormituntuva ja elävyys miellyttävät. Kyseessä on varmaan myös eräänlainen heiluriliike poispäin takavuosikymmenten voimakkaammista kuoseista.

En juuri nyt omista minkäänlaisia ruudullisia takkeja tai housuja - glen checkille voisi antaa taas periaatteessa mahdollisuuden - enkä ole jostain syystä koskaan lämmennyt ollenkaan neula- tai liituraidallisille puvuille. Vaikka sitä joskus päätyisi perinnetietoiseen pankkiin töihin, valitsisin työhaalariksi jotain muuta.
Erinomainen nosto tuo Donegal tweed. Itseltäni löytyy harmi kyllä toistaiseksi vain yksi irtotakki ruskeasta Donegalista, muttei takuulla jää viimeiseksi. Ihastuin suuresti heti ensisilmäyksellä. Ja enpä tiedä montakaan, tai oikeastaan toista yhtä helppoa yhdisteltävää. Flanellien, vakosametin tai farkkujen kanssa (tosin farkkuja tulee nykyään pidettyä aika harvoin) aivan ykkönen. Tuhtina tavarana on myös kuin kotonaan intin vanhojen sarkahousujen kaverina. Neuleet kuin myös useat kauluspaidat pelittävät oikeastaan edes suuremmin miettimättä hyvin vaivattomasti Donegalin kaverina. Päällystakkien kirjo niin ikään lähes rajaton tuon kanssa. Menee polvipituisen villakankaisen takin alla siinä missä vaikkapa kenttätakinkin. Kenkinä oikeastaan ainoat "väärät" ovat mustat juhla oxfordit tai kevytrakenteiset kesäloaferit, kun siis pysytään klassisissa perusjalkinemalleissa.

18
Asut ja pukineet / Mieluisimmat kuviot ja tekstuurit
« : 31.03.23 - klo:11:34 »
Pidätkö vaate- ja/ tai asustekankaissa kuvioista tai muuten erottuvasta tekstuurista kuten tietynlaisesta kudonnasta, vai onko mahdollisimman sileä pinta enemmän mieleesi?

Omat suosikit:

- Kalanruoto, (herringbone) tulee suosittua paljon eri vahvuisina päällystakeissa, puvuissa, irtotakeissa ja paidoissa, sekä joissakin asusteissa
- Glen- ruudukko, (Glen Urquhart) puvuissa hillitympänä, irto- ja päällystakeissa voimakkaampana, joissakin asusteissa
- Ikkunaruudukko, (windowpane) kokopuvuissa, joskaan ei hirvittävän voimakkaana
- Polka- pilkut/ pallot, asusteissa kuten solmioissa ja taskuliinoissa
- Kasmir- eli Paisley- kuvio, asusteissa kuten solmioissa ja taskuliinoissa

Oikeastaan noiden lisäksi ei muita kuvioita taida kaapistani juurikaan edes löytyä. (pois lukien joitakin tvillikudonnalla olevia) Mutta toisaalta näitä sitten onkin suurimmassa osassa klassisen tyylin vaatteitani ja asusteitani. Toki sileäpintaisia löytyy esimerkiksi kauluspaidoissa jotta saan vältettyä liiallisen kuvioinnin vaateparressa. Mutta esimerkiksi puvuissa tällä hetkellä ainoa täysin kuvioton taitaa olla vain musta hautajaispuku. Toisessa tumman puvun määritelmän täyttävässä puvussani on siinäkin hillitty ja kapeahko kalanruoto.

Miten muilla? Uppoaako kuviot ja tekstuurit, vai oletteko enemmän "silestone- miehiä"? Mitä ajatuksia ja suosikkeja tai kenties jopa inhokkeja tästä aiheesta?




19
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 31.03.23 - klo:07:49 »
Paidankalvosimen mitoituksesta muutaman ajatuksen esitän vielä. Olen n. 15 vuotta käyttänyt vain mittatilauspaitoja ja filosofiani on se, että kalvosimen ympärysmitta valitaan sellaiseksi, että kalvosin ei pääse valahtamaan liian pitkälle kämmenselän päälle. Mielestäni nimittäin hihan pitää olla pari senttiä liian pitkä, jos niin voi sanoa, jotta se ei kättä kohotettaessa vetäydy liiaksi ylöspäin takin hihan alla. Käden roikkuessa rentona alhaalla estää väljyydeltään sopiva kalvosin hihaa putoamasta liian alas. Tällöin sopiva kalvosimen mitta riippunee ranteen ympärysmitan lisäksi jonkin verran käden rakenteesta: onko se äkkiä levenevä kuin lapio vai solakampi. Minun kohdallani sopivaksi on osoittautunut n. 4,5 cm ranteen ympärysmittaa suurempi yksinappinen kalvosin (mitattuna napin kannasta napinläven ulkosyrjään). Kaksinappisen kalvosimen kohdalla mitta saattaa olla hieman toinen, koska kalvosin ei samalla tavalla pääse elämään. Perinteisen kokoinen pukukello ja jopa maltillisen paksuinen sukeltajankello mahtuvat näillä mitoilla hyvin kalvosimen alle. En suosittelee väljempää kalvosinta kellokädelle, koska silloin kalvosimet asettuvat eri korkeuksille käsissä ja mielestäni erilainen väljyys kalvosimien välillä ei itsessäänkään näytä tai tunnu hyvältä.

Mielestäni siis kalvosin ja hihan pituus ovat oikein mitoitettuja, kun nappi kiinni kalvosin roikkuu oikealla korkeudella ja nappi auki valahtaa pari senttiä alemmas.

Arskalta hyviä pointteja. Prikuulleen ns. oikean mittainen hiha paidassa aiheuttaa tosiaan sen, että sitä saa olla vaistomaisesti nyppimässä alaspäin vähän väliä. Ja myös tuosta kalvosinten eripari väljyydestä olisin samoilla linjoilla. Yhdessä paidassa olen tuota kokeillut, enkä oikein tykännyt. Oli vähän "toispuoleinen" olo koko ajan. Jotkut ilmeisesti pitävät hyvinkin paljon ja ottavat lähes jokaiseen paitaansa sen option.

20
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 25.03.23 - klo:23:06 »
Puvusta ja sen väristä suomalaisessa pukeutumisessa,

mistähän mustan puvun suosio johtuu suomalaisten yli kolmekymppisten miesten pukeutumisessa? Olin tässä taannoin Koillismaalla kirkkohäissä, joissa näin yhden keskiharmaan puvun, yhden vaaleanruskean irtotakin ja kymmenittäin mustia pukuja.

Onko se "monikäyttöisyys" siinä mielessä, että samalla puvulla voi mennä hautajaisiinkin, eikä tarvitse omistaa kuin yksi puku? Häiden miespuoliset vieraat oletukseni mukaan pääsääntöisesti eivät varsinaisesti panosta klassiseen pukeutumiseen. Nykyään kuitenkin Dressmannilla ja vastaavissakin näkee harmaita ja sinisiä pukuja myynnissä.

Varmasti tuo veikkauksesi on hyvin lähellä totuutta. Eli se musta puku tavallaan ”käy joka paikkaan”. Tai siis niinhän se täällä yleisesti mielletään, vaikka tietenkin klassiseen pukeutumiseen vihkiytyneet tietävät ettei asia noin suinkaan ole.
Mutta suurten rivien keskuudessa se tosiaan noin mielletään.
Lisäksi suuri syypää on lehtien ynnä muiden tiedotusvälineiden muotitoimittajien ja kaikenmaailman muotikonsulttien ja ”stylistien” hokema, että ”musta käy suomalaiselle” ja ”musta pukee suomalaista”.

Muistan oikein hyvin, kuinka tuota mantraa hoettiin naistenlehdistä lähtien vuosikaupalla yhdessä vaiheessa. (90- luku ja 2000- luku)

21
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 22.03.23 - klo:15:06 »
Tuo nimimerkki Alhazenin vinkki on sellainen, joka kannattaa jokaisen niin sanotusti ottaa onkeensa. Aivan erityisesti uusien lukijoiden. Itse suosittelen nykyään jokaiselle tutulle ottamaan puvun kuin puvun materiaalista riippumatta kaksilla housuilla, jos mittatilaukseen alkavat. Kyllähän se muutaman satalappusen lisäpanostus yhteen ja samaan pukuun aiheuttaa nieleskelemistä, (niin tekee itselläkin) mutta maksaa itsensä taatusti takaisin vuosien saatossa, jos pukua on tarkoitus käyttää enemmän kuin muutaman kerran vuoteen. Ottaa vaikka toiset housut erilaisilla yksityiskohdilla, niin tällöin samaan pukuun lisäinvestointi ei tunnu ostovaiheessa ihan niin turhauttavalta.

22
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 20.03.23 - klo:21:40 »
No tottapa kyllä. Tuli ehkä rajattua hieman turhan tiukasti tuo. Onhan esim. Holland & Sherryn South Pacific- pellavakin jo suht' tuhtia tavaraa 340- grammaisena. Näin siis yhtenä esimerkkinä omasta kaapista.

Ja tulipa hiljattain tilattua varsin ohkaista tavaraa vartavasten kesää varten H&S:n Oceania mallistosta irtotakiksi. Sehän ei ole kuin 250- grammaista puuvilla-pellava-villa-silkki yms. sekoitetta. Kaveriksi vaaleanharmaata Minnisin 310- grammaista Fresco III:sta pöksyiksi.

Itsellä paksuimmat ovat Schott NYC:n kipparitakki joka taitaa olla noin 900- grammaista, H&S:n Pardessus pakasta ruskeaa -olikohan noin 800- grammaista tavaraa se. Luonnollisesti nuo ovat päällystakkeja. Tuhdeimmat -ei päällystakit- ovat SA-Int sarkahousut (veikkaisin ehkä jotain 600-700- grammaista) sekä pari tweed- irtotakkia 500- grammaisina. Hardy Minnisin flanellipökät 450-470 grammaisia.
Täytyy myöntää, että tuo Schottin kipparitakki ja H&S:n Pardessus alkavat olla liikaa tällä hetkellä vallitsevalla suojakelillä. Mutta ovat kyllä omiaan oikealla talvisäällä.   


23
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 20.03.23 - klo:16:31 »
Näissä pitäisi olla jonkinmoinen sormituntuma kuinka paksua on 350-grammainen. Valmiiseen pukuun sitä ei ole merkitty.

Tuossapa se suuri haaste onkin. Samasta syystä johtuen omaankin kaappiin on päätynyt muutama alle 350 grammainen. Kangastyyppi niin ikään vaikuttaa merkittävästi, sillä esimerkkinä vaikkapa 350g pehmoinen villaflanelli eroaa melkoisesti 350g tiheään kudotusta kampalankavillasta, tai puhumattakaan saman painoisesta pellavasta. Näin ollen tuota vinkkiä on syytä pitää vain hyvin, hyvin karkeana ja suuntaa antavana nyrkkisääntönä.

24
Asut ja pukineet / Klassisen vaatekaapin ABC
« : 20.03.23 - klo:16:14 »
Olisiko tällaisessa ketjussa mitään järkeä ihan tuohon pysyvien aiheiden listalle asti?

Eli ajatuksena olisi antaa suuntaviivoja aivan alusta lähtien klassisen tyylin vaatekaapin pitkäjänteisessä rakentamisessa.

Nämä kaikki tiedot ovat toki jo nyt löydettävissä sieltä täältä. Mutta mielestäni koottu, aivan alkutekijöistä lähtevä pysyväiskeskustelu voisi kuitenkin olla monia helpottava lisä, vai kuinka?

Jotta kupletin juoni avautuisi niin sanotusti kaljaksi ja makkaraksi, niin voisin tähän samalla aloittaa siitä ensimmäisestä ja aivan pakollisesta, (muttei ollenkaan tylsästä, kun vain tietää ja omaksuu knopit) eli tummasta puvusta.

Linkki keskusteluun Tumma Puku:
https://www.keikari.com/foorumi/index.php/topic,99.0.html

Mitä kaikkea tuo kyseinen asukokonaisuus pitää sisällään, mistä lähteä liikkeelle, mitä on syytä ottaa huomioon, mitkä ovat niitä ensiarvoisen tärkeitä seikkoja, mitkä vasta toissijaisia? Mitä erityispiirteitä ja lisätarpeita selkeästi toisistaan erottuvat vuodenajat tuovat tullessaan? Kuinka varmistua kokonaisuuden toimivuudesta ja maksimaalisen pitkästä elinkaaresta niin kestävyyden kuin myös tyyliseikkojen ja yksityiskohtien osalta? Mitä karikoita ja mahdollisia "ansoja" on syytä välttää?

25
Asut ja pukineet / Vs: Suuri kangaskeskustelu
« : 20.03.23 - klo:15:38 »
Tähän kangaskeskusteluun on pitänyt kirjoittaa muutama oma havainto vuosien varrelta. Omat pukuni ovat suureksi onnekseni osoittautuneet ihan onnistuneiksi ja aikaa kestäviksi valinnoiksi. Jos nyt kuitenkin pääsisin tilaamaan samat uudelleen, niin yhtään alle 350 grammaista kangasta en niihin valitsisi. Pois lukien ehkä aivan pelkkään kesäkäyttöön tarkoitetut. Mutta tuohonkin tarkoitukseen on olemassa myös tuhtia tavaraa, kuten paksua pellavaa tai alkuperäistä, sitä painavampaa Minnisin Frescoa yms.

Toki kuten todettua, ainakaan toistaiseksi vielä yksikään valinta ei ole mennyt pieleen, mutta niin kuin kaikessa, tietämys lisääntyy kokemuksien myötä ja omat mieltymykset tulevat selkeämmiksi.

Tämä pienenä vinkkinä aloitteleville klassisen tyylin pukeutujille, sillä eri kangastalojen vihkoista esimerkkejä selaamalla on mielestäni hyvin vaikea erottaa, miltä mikäkin kangas tuntuu (tai edes lopulta näyttää) sitten kun siitä on tehty kokonainen vaate tai jopa kokonainen puku liiveineen. Ilman muuta niistä kangasvihkoista ja mallipaloista on hyötyä ja paljon, mutta ihan lopullista tulosta nekään eivät pysty kertomaan.

Eli nyrkkisääntönä; suosi aina painavia ja paksuja kankaita, ellet aivan välttämättä ja 110%:n tietoisesti halua ohutta ja hyvin kevyttä tuntumaa.

26
Asut ja pukineet / Vs: Satunnaisia kysymyksiä
« : 20.03.23 - klo:08:59 »
Mikä olisi kauluspaidan kalvosimelle sopiva napakkuus? Teetätin ekat mittapaitani tuossa taannoin ja minusta tuntuvat kalvosimet todella väljiltä, mutta myyjän mielestä ne ovat ok.
Ilman muuta pitkälti makukysymys, kuten edellä jo mainittiin. Tosin, liian väljä kalvosin kyllä näkyy harjaantuneemman silmään. Eri asia tietysti, että ketä moinen haittaa..
Itse pidän niin napakasta, että oikeastaan vain etusormi menee väliin jos kokeilee. Napakan istuvuuden etu on kalvosimien/ hihojen paremmin pysyminen oikealla kohdallaan ilman toistuvaa korjailun tarvetta. Myös takin hiha laskeutuu huomattavasti paremmin.
Puhutaan mittojen suhteen niin pienistä mittasuhteista, että kokemuksen karttuessa sen oppii määrittelemään jopa 1cm:n tarkkuudella ja sillä sentillä voi sitten pelata joko napakampaan tai väljempään suuntaan esimerkiksi paidan käyttötarkoituksen mukaan. (eli lähtökohtaisesti muodollisiin paitoihin napakampaa ja vapaa-aikaan aavistuksen väljempää. Joskaan ero ei iso ole, ainakaan omissani)

Mutta omakin kokemus on ihan sama, että myös mittapaitoihin pyritään hyvin usein tarjoamaan pikemminkin turhan väljää kuin napakkaa ikään kuin varmuuden vuoksi. Olen tainnut ainakin yhdestä paidastani korjauttaa ko. asian. Eli jos sinusta tuntuu, että ovat turhan väljiä, niin korjauta takuun piikkiin reilusti vaan, koska muuten ne saattavat jäädä tulevaisuudessa vaille käyttöä turhan pantiksi, jos/kun paitoja tulee jatkossa lisää paremmalla kalvosimien istuvuudella.

27
Asiasta kolmanteen.. Oletteko huomanneet internet- aikakauden myötä muutosta klassisen tyylin saralla..?
Alan uskoa pikkuhiljaa, että kyllä hatut ovat pienimuotoisen paluun tehneet. Toki edelleen näillä seuduilla ne rajoittuvat lähinnä flat capeihin, mutta muistan hyvin ajan jolloin ei niitäkään näkynyt.

Toinen huomio klassisen pukeutumisen saralla housujen yksityiskohdat/ rakenne. Jälleen näkee nuoremmillakin veijareilla etulaskoksia sekä upslaakeja. (mikä on mielestäni erittäin positiivinen paluu) Tässäkin muistan hyvin ajan, jolloin ne olivat ehdottomasti poissa laskuista. Huomaan sen omastakin vaatekaapistani. Housut joita olen hankkinut kymmenen vuotta tai jopa toistakymmentä vuotta sitten, ovat järjestään ilman upslaakeja olevia flätti frontteja... Kun taas viimeisen viiden vuoden aikana juuri päinvastoin. Eli upslaakit suurimmassa osassa ja aika monissa myös etulaskokset, jopa tuplana.

Kolmas huomio on, että vihdoin on alkanut näkyä oikeasti sellaisia irtotakkeja joita ei miellä vahingossakaan orvoksi puvun takiksi. Eli kuviota ja kuosia sekä elävämpää tekstuuria näkee selvästi enemmän kuin vaikkapa vielä kymmenen vuotta sitten. Lisäksi värejäkin uskalletaan jo hieman reippaammin käyttää. Parhaimmassa tapauksessa vuodenajan mukaan.

Näitä huomioita on tullut tehtyä ihan täällä ylempänäkin maata.

Toki klassisen tyylin saralla näkee omaan silmään myös joitakin ei-toivottuja juttuja, mutta näinhän se aina väkisinkin menee. Toisaalta, ehkäpä muodissa olleet hyvin kapeat kauluskäänteet ja turhan lyhyet takit ovat saaneet houkuteltua uutta käyttäjäkuntaa, vaikkei se näkynä ehkä meitä kaikkia niin miellytäkään. 

28
^ No sopii hyvin noiden nykyajan yliliberaalien valehtelijoiden joukkoon. Niinhän meidän pääministerimmekin näytti silloin aikanaan Ruotsin vierailulla nahkatakissaan enemmän katuvarpuselta kuin pääministeriltä.
Muutenkin tuo "bisnes" ja "bisnespukeutuminen" jo terminäkin hieman kuvottaa.. Sillä "bisneshän" on täyttä kusettamista jossa ajatellaan pelkkää rahaa, niin miksi moista touhua varten pitäisi pukeutua fiinisti? Tuota paradoksia olen koko ikäni hämmästellyt. Tästä syystä vanhat termit, kuten arkipuku, juhlapuku, iltapuku ja sotilailla tarvittaessa paraatipuku ovat mielestäni paljon parempia termejä kuin joku "kusetus" eli bisnespuku...

29
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 16.02.23 - klo:09:18 »
Nyt on ollut reilun viikon käytössä Booksterin baker boy- lätsä kivihiilen harmaasta, kalanruotokuvioisesta 500 grammaisesta Lovat Mill:n tweedistä. Sanoisin että onnistunut ostos. Vaikka baker boy on hieman muhkeampi kuin flat cap, niin onneksi ero ei kuitenkaan valtava ole. Eli ainakaan nämä Booksterin lätsät eivät mitään valtavia ja huomiota herättäviä torttuja ole. Sanoisin että tyylikkäämpi kuin litteä, tavallinen flat cap. (tosin tilannetta saattaa vääristää Suomessa paljon viljellyt halpikset, jotka ovat usein sileistä liurukankaista tehtyjä ja niitä monesti näytetään pidettävän täysin niille sopimattomien kamppeiden kanssa ja usein väärinpäin jos halutaan näyttää oikein "nuorekkailta") Litteän flat capin kanssa en vaan pysty pääsemään yli "ukki- mielikuvasta" (enkä tarkoita nimimerkki Ukkia) joten siksi päädyin astetta "härskimpään" riskillä ja näköjään tällä kertaa kannatti, ainakin siis omasta (ja äidin) mielestä.

Sen verran ihastuin tähän, että tilasin myös toisen baker boy:n hieman pidemmällä lipalla ja keskiruskeana.

30
Vapaa sana / Vs: Mitä ostit tänään?
« : 10.01.23 - klo:11:11 »
Ebay-löytö ja itselle joululahja


Ohhoh! Onpahan vaan komea päällystakki. Hieno löytö!

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 113