Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Jacomus

Sivuja: [1]
1
Etiketti / Vs: Frakki
« : 16.09.21 - klo:20:30 »
Mä olen aina laittanut valkoiset käsineet pöydälle siinä vaiheessa kun illallispöytään istutaan, ja pukenut ne taas kun pöydästä noustaan. Oma kokemukseni on opiskelijajärjestöjen vuosijuhlista ja sittemmin väitöskaronkoista. Pari vuotta sitten vaihdoin kankaiset käsineet säämiskäisiin, enkä ole katunut. Ensi kevään promootiota odotan innolla, siellähän nuo kuuluvat etikettiin. Sen jälkeen voikin sitten vaihtaa silinterin vielä hassumpaan hattuun.

Heh, opiskelijajuhlissa ei paljoa vaadittu, että sai tanssitaidoistaan kehuja: "sä olet tosi hyvä tanssimaan, sua ei tartte pitää pystyssä!"

Frakkikokonaisuuteen liittyen kysymys. Huomasin, että omat lakeerikenkäni ovat derbyt, olen ne ostanut ennen kuin asiasta mitään ymmärsin. Onko hankittava oxfordit?

2
Asut ja pukineet / Vs: Hatut
« : 14.09.21 - klo:22:50 »
Täältäkin ääni lätsälle. Itsellä käytössä kesällä pellavainen, syksyllä sitten paksumpi villainen. Tykästyin kovasti, näiden hankkimisen jälkeen olen ollut ulkona paljain päin lähinnä lenkkeillessä.

3
Kulttuuri / Vs: Mitä luet nyt?
« : 17.08.21 - klo:20:56 »
Lukeminen on minulle mieluista vapaa-ajan puuhaa, joten alanpa raportoida lukemisiani tähän lankaan.

Elias Lönnrot: Suomalaisen Talonpojan Koti-Lääkäri
Uusi parannettu laitos, 1856

Folklorististen ansioidensa lisäksi Elias Lönnrot oli asiansa osaava lääkäri, joka myös kirjoitti paljon. Lääkäri lienee tuohon maailmanaikaan toivotettu tervetulleeksi taloon kuin taloon, etenkin maaseudulla, joten Lönnrotin ammatti on varmasti myös helpottanut runonkeruutyötä. Hauskasti joiltakin osin 1850-luvun lääketieteellinen ymmärrys on aika lailla linjassa nykyisen kanssa, ja toisilta osin ollaan aivan hakoteillä. Iilimatoja käytetään miltei vaivaan kuin vaivaan. Sairauksien hoidon lisäksi tässä on ohjeita terveelliseen elämään, esimerkiksi pukeutumiseen:

Waatteista pidämmä parhaana, mikä muuten on hyödyttäväisin, ei niin, mikä ainoasti on silmän kaunis. Niiden tulee warjella ruumis kylmältä, suojella ruumiin tawallista hikua (transpiratio), jonka tukahtumisesta monta wikaa, sulku- ja loka-tauteja, luuwaloja, kuiwatauteja, sisällisiä polttoja, keuhkowikoja, wesitauteja, ruusu-wikoja, ryyhdynnäisiä ja monta muuta waiwaa saawat alkunsa. Ei ylen paksut ja lämpimät, eikä ylen hienot, kewiät ja ohuet waatteet ole erittäin kiitettäwät, waan jotka wuosiaikain ja sääwaihetten, tottumisen ja töiden suhteen ei milloinkaan waiwaa eikä rasita ruumista. Ei talwella ainoasti waan kylmempinä kesäaikoinaki on tarpeellinen pukea lämpimämmästi ja kesähelteessäki waroa, ettei semminki hikisellä, kuumalla eli palawalla ruumiilla aworinnoin ja alastomin eli wähäturwatuin mahoin paljaalle maalle nukuta. Lapsuudesta wiluun tottuminen on kyllä hyödyllinen, mutta usiastiki waarallinen enää wanhemmalla iällä sihen totuttaita. Ylen ahtaat waatteet estäwät weren liikunnon ruumiissa; liian wäljät eiwät lämmitä tarpeeksi. Ei pidä kesäwaatteisiin kewäillä, eikä syksyllä talwiwaatteisiin ylen aikaisin eikä yhtäkkiä ruweta. Semminki iällisten ihmisten tulee tämä asia panna muistoon.

Jne.

Sivuja: [1]