Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Laurenz K

Sivuja: [1] 2
1
Vapaa sana / Miten tehdään uusia klassikoita?
« : 25.10.17 - klo:20:37 »
Joistakin vaatekappaleista on tiettyjen historiallisten tapahtumien seurauksena tullut klassikoita, lähestulkoon institutionalisoituneita reliikkejä tai artefakteja, joilla on ainakin puristien mielestä ehdottoman tarkka ja muuttamaton muotokieli. Niiden status on jotenkin asettanut ne muodin ulkopuolelle, niin että vaikka ne, tai jokin versiointi tai derivaatio niistä saattaisikin olla joskus muodissa, ne eivät kuitenkaan hyvin toteutettuina yleisesti katukuvassa herätä sellaisia säälin ja myötähäpeän kaltaisia tuntemuksia, joita totaalisesti ohimenneiden, torpattujen ja "de-sakralisoitujen" trendien mukaisten vaatteiden käyttäminen voi ympäristössä aiheuttaa.

Jos ajatellaan vaikkapa klassisen miesten pukeutumisen klassikoita, käsittääkseni pelkistetty tumma puku saavutti asemansa porvariston noustessa ja esimerkiksi kansitakki, trenssi, chinot ja t-paita sen myötä, että niitä oli jaettu sotilaille ja sotien jälkeen näitä käytännöllisiä vaatekappaleita päätyi runsaasti siviilikäyttöön, joten niistä tuli osa useamman sukupolven sukupolvi-kokemusta ja runsaan esiintymisen myötä myös pukeutumista koskevaa normistoa.

Mutta miten tuon voisi tehdä tänään? Mitä ajattelette, mitkä voisivat olla uudempia klassikoita? Toki arvioiminen on vaikeaa, kun emme voi tietää, käyttävätkö niitä vielä tulevat polvet vuosikymmenten päästäkin.
Ikään kuin ajatusleikkinä, mitkä voisivat olla klassikon ominaisuudet, ja miten sellaisen voisi tarkoituksellisesti luoda?

2
Asut ja pukineet / Silmälasit / "browline"
« : 28.08.17 - klo:16:12 »


Lukemani mukaan tyypin nimitys on "browline", mutta oikeastaan kukaan ei sitä käytä.
Seuraavat rillit tulee saletisti olemaan tämän tyyliset, harmittaa vieläkin kun jouduin tekemään kompromissiratkaisun edellisten (ensimmäisten) kanssa, kun ei mieleisiä kehyksiä sovinnolla löytynyt. Ehdotuksia malleista ja valmistajista tässä tyylissä, kun se varmaan tunnetuin eli Ray-Ban Clubmaster ei ole vaihtoehto? (mikään kokeilemani versio ei sopinut naamaan) Erilaisia pokien materiaaleja kuten puuta, luuta ym vois harkita jos tulee järkihintaan vastaan, tietyt muovit ja asetaatit(?) tuntuu syöpyvän hiestä valkoisiksi ja pehmeiksi alta aikayksikön...

3
Asut ja pukineet / Harmaata
« : 17.07.17 - klo:16:44 »
Toimivat sävyt, materiaalit, yhdistelmät?
Ideoita ja inspiraatiota :)

Itselläni kutkuttaisi melko vaalea kalanruotoinen villaflanelli entisaikojen akateemikkojen hengessä

4
Asut ja pukineet / Housujen teettäminen
« : 21.05.17 - klo:20:06 »
Mahtaisikohan pikkupaikkakunnan ompelimoyrittäjä osata tehdä minulle asialliset suorat housut? Eräs jolta kysyin arveli työn hinnaksi 50€. Kaipaan myös näkemystä mistä (miltä ebay-kauppiailta esim) katsella kankaita, mitä huomioida kankaiden ostossa, mikä on sopiva paino ja laatu kesäkäyttöön?

5
Vapaa sana / Klassinen pukeutuminen vs. "Larppaus"
« : 18.05.17 - klo:11:51 »
Missä menee raja? Tiedättehän, kun on yritetty olla klassisia, mutta kokonaisuudessa on liian monta anakronismia/eksentristä yksityiskohtaa/armaijaylijäämäkaupasta hankittua kappaletta? (yhdistettynä ylipäätään kyseenalaiseen istuvuuteen?)

Jossain nettifoorumeilla on syntynyt jo varsinainen hahmo, "Gentlesir", pyöreäposkinen teini-ikäinen nörtti, joka koittaa saada lisää maskuliinisuutta yrittämällä pukeutua kuin miehet "ennen vanhaan". Lopputulokset ovat usein hiukan surullisia, siis näyttävät lähinnä rooli- tai naamiaisasulta (siitä liveroolipelaamiseen liittyvä sana larppaus) . Tunnetuin yksittäinen esimerkki lienee musta fedora (yleensä oikeasti trilby), jota käytetään "statement piece"nä kaiken mahdollisen kanssa?

Tässä voisimme tarkastella esimrkkejä kummastakin lajista, pohtia syitä, "taudinkuvaa", ja mahdollista hoitoa :) Sekä etsiä sitä rajaa, mikä on tässä mielessä hyvän maun rajoissa?

Tässä ohessa täytyy todeta että meinaa itselläkin välillä olla hiukan oma lehmä ojassa :) ja siksi haluaisin kuulla arvionneLarppausta vai ei? Vai riippuuko muun pukeutumisen kontekstista?
Tällainen rotsi houkuttelis, kun ois hyvään hintaan oikeassa koossa saatavilla. Tilanteen tekee kahta riskialttiimmaksi se, että olen lyhyenläntä ja kaltaisilleni ei yleensä suositella pitkiä tahi kaksirivisiä takkeja. Tulisin todennäköisesti käyttämään em. kappaletta talvella tummien housujen ja  punaisen cousteau-pipon kanssa... ;)

6
Linkit ja vinkit / Räätäli Ahmed Abasi, Lappajärvi
« : 16.05.17 - klo:14:34 »
Bongasin tällaisen artikkelin

Lainaus
Ahmed on vanhan koulukunnan räätäli, joka valmistaa pukuja mitta­tilaustyönä. Hänelle on löydetty juuri sopiva työtila, jossa hänen on tarkoitus tehdä ompelutöitä alihankkijana.
lähde http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/afganistanista-paennut-perhe-kiintyi-lappaj%C3%A4rveen-is%C3%A4-perustaa-ompelimon-1.180850

Vaikuttaa kiinnostavalta! Voisipa käydä joskus jututtamassa jos sattuu noille seuduin.
7
Tästäpä vaikka jollekin daamille sorjat Goodyear-monot!

Hyväkuntoiset, hiukan perus käyttökulumaa etenkin sisäpuolella ja pohjassa.
Siro, kapeahko pitkänpuoleinen lesti.
Pehmeät karheat kumipohjat, pitävän oloiset.

Kuvissa näkyvät lepolestit eivät kuulu kauppaan.
Hintareferenssiä valmistajan sivuilta, lähiten vastaava malli nykymallistossa https://www.ludwig-reiter.com/de/augustinerin-r-22-vmd-dv-2-ks

Hintapyyntö 80 € / tarjous.
Sijaitsevat Joensuussa, postitus onnistuu.

Tavoittaa osoitteesta [email protected]

8
Laatutori / M: Ghigo mokka captoe broguet 38/uk5
« : 08.04.17 - klo:18:11 »
Yksi pikku kävely tehty ulkosalla. Näissä oli hetken "sukansäästäjät" / heel gripit mutta otin ne pois, pienet jäljet vuorissa siitä. Koko on pitkähkö eur38/uk5, myyn koska itsellä ei jalka pysy kengässä. Valmistaja Ghigo Calzature Italia. Väri luonnossa hiukan tummempi kuin kuvissa näyttää


Hintapyyntö: 100€ 80€/ tarjous
Sijaitsevat Joensuussa, postitus onnistuu.

Tavoittaa osoitteesta [email protected]

9
Asut ja pukineet / Muuan kenkäodysseia
« : 22.03.17 - klo:20:35 »
Tervehdys!

Olenkin tätä aihetta jo hiukan kysymyspalstalla puinut, mutta arvelin tehdä jonkinlaisen koosteen kokemuksistani, josko joku tunnistaisi itsellään vastaavaa, tai osaisi selittää itseäni paremmin, mistä lienee kysymys tai mikä neuvoksi.

Tarina alkaa siitä, kun tyyli- ja laatutietoisuuden orastaessa lähdin etsimään jonkinlaista klassisensiistiä kenkäparia, jollainen noin kolmesta parista koostuvasta kenkäkaapistani puuttui. Ainoat omistamani "pukukengät" tässä vaiheessa olivat kenties hirveimmät koskaan näkemänne mustat derby-sämpylät, jotka hankittiin kai aikoinaan vanhojen tansseihin tjst. Minulla on todettu matala jalka, johon joku pediatri tms teetti isolla rahalla todella paksut ja erittäin hiostavat, hajua ja hikeä tehokkaasti itseensä imevät tukipohjalliset. Olen hiljalleen ymmärtänyt, että niiden takia olen joutunut ostamaan yhtä, ehkä jopa kahta kokoa suuremmat kengät kuin jalkani koko edellyttäisi. Mainituissa derbyissäkin tämän pohjallisenkin kanssa kantapää nousee kokonaan paikaltaan nauhojen ollessa tiukasti solmittu.

Eräässä vaiheessa tein sen havainnon, että ainoat käyttämäni ei-varrelliset kengät noiden aiemmin mainittujen lisäksi olivat lenkkarit. Syykin on lopulta varsin selvä: kun olen joutunut pohjallisten takia pitämään liian suuria kenkiä, nauhoitettu varsi on periaatteessa estänyt kenkää kokonaan irtoamasta jalasta askeltaessa, sillä kenkä on ikäänkuin roikkunut nilkan ympärille kiristyvän nauhoituksen varassa.

Jossain vaiheessa heräsi ajatus, että ehken tarvitsisikaan hiostavia pohjallisia, jos käyttäisin kenkiä, jotka on voimakkaammin muotoiltu ja tukevammin rakennettu. Aiempien sämpylän mallisten kenkieni kannasta päkiään melkolailla tasaisen leveä ja suorapohjainen lesti mahdollisti ehkä itse asiassa leveydellään sen, että jalka pääsi kääntymään nojaamaan sisäsyrjälleen?

Tänään hain postista kolmannen tähän tarinaan liittyvän kenkäparin. Kaksi edellistä olivat kaksi kokoa alussa mainittuja pienempiä, silti kantapää ei pysynyt niin millään paikallaan. Palautin ensimmäiset omakustanteisesti ja lesteistä kyseltyäni valitsi toisen parin. Sitä en enää voi palauttaa, sillä asennutin heel gripit siinä toivossa, että ne auttaisivat tilanteeseen. Nyt minulla sitten lojuu kaapissa tämä harvinaisen pientä kokoa oleva kenkäpari, joka on tullut maksamaan hintansa lisäksi vielä kolmasosan myyntihinnastaan postikuluja (nk. oppirahat). Tänään hakemani kauan odotettu pari sai osakseen suuret toiveet, näköjään kuitenkin taas turhaan. Vaikka kiristän nauhat niin kireälle kuin saan (derby-kielekkeiden väliin jää alhaalle n. 0,5 ja ylös n. 1,5 cm) saan kengän vedettyä jalastani ilman ongelmia, kanta kun nousee niin helposti.

Heel grippien tehottomuuden aiemmin todenneena kokeilin viimeisimpiin toisaalla mainittua järeämpää huonekaluhuopakikkaa, sen juuri vaikuttamatta. Vaikuttaa siltä, että kantaa lukuunottamatta näiden kenkien lesti on aivan liian pitkä ja kapea jalkaani, sillä pikkuvarpaan kohdalta pehmeä mokka pullistuu ulospäin epäesteettisesti, kun taas kärkeen jää aika paljon tilaa, olkoonkin se myös malliltaan melko pitkä ja terävä. Nämä käytetyt, siis jonkun toisen sisään ajamat kengät saavat parin tunnin kokeilussa jalkani kivistämään ja puutumaan ja tuntuu, ettei veri kierrä kunnolla.

En tiedä, onko muuta mahdollisuutta, kuin jatkaa tällaista hakuammuntaa tilailemalla epämääräisiä pareja eri puolilta maailmaa?
Sopivan lestin löytäminen on varmaan monelle teistäkin tuttu missio. Harvalla tosin on koon puolesta niin rajoittuneet valikoimat kuin itselläni, jolla jalat ovat ilmeisesti pysyvästi jääneet lapsen kokoon (olen kyllä muutenkin pienikokoinen, 160cm jäpikkä). Aiempien (liian suurten) kenkieni koko on 38, kaksi ensin tilaamaani paria nimellisesti 36 ja viimeisin, niitä selkeästi pienempi 37. Näissä koissa valikoima sijoittuu lähinnä naisten mallistoihin, ja on kaikinpuolin rajoittunut etenkin laatunäkökulmasta. Kuitenkin uskon että tietyt täällä monien toteamat istuvuusasiat pätevät tässäkin kokoluokassa, miltä pohjalta kokemuksenne voisivat minua tässä hyödyttää.

En tosiaan näe monia vaihtoehtoja enää: joko hankin ortopediset "bespoke"-tarralenkkarit ja/tai odotan jalkojeni laajentuvan iän karttuessa, tai sitten sijoitan puolen vuoden opintolainani Paljakan bespoke-pariin...

10
Linkit ja vinkit / Linkkivinkit Tori.fi, huutonet ym.
« : 22.03.17 - klo:13:28 »
Totesin, ettei täällä ollut sopivaa ketjua, johon jakaa kotimaista käytetyn tavaran verkkokauppojen tarjontaa. Tähän siis vastaan tulleet Keikari-luokan artikkelit mitä tulee vastaan suomalaisilla osto-myyntipalstoilla kuten tori.fi, huuto.net, nettimarkkina.com ja erinäisten nettikirppareiden, vintage-liikkeiden ym. nettikaupoissa.

Aloitan: nämä 50-kokoiset 50-60-luvun puvut voisivat kenties jotakuta kiinnostaa
https://www.tori.fi/keski-suomi/Vanhoja_miesten_pukuja__vintage___retro_20222170.htm

11
Linkit ja vinkit / Volt
« : 19.03.17 - klo:19:57 »
Hei

Tulipa käytyä nopsasti Vantaalle Jumboon syksyllä ilmestyneessä norjalaisen Volt-ketjun liikkeessä. Streetwear- ja muotipuolen takana oli pukuosasto, jossa pikasilmäyksellä rekisteröin ainakin Etonin paitoja melko valikoiman. Ketjun omalla brändillä oli myös kesämallistossa ihan kivan oloisia kevytrakenteisia/rakenteettomia pukuja/takkeja.

Yleisesti ottaen jäi jokseenkin upscale-vaikutelma paikasta.

Onkos muilla kokemuksia näiden tuotteista tai oletteko tehneet mahdollisesti laatulöytöjä kyseisestä liikkeestä?

(Tämän olisi jälkeenpäin ajatellen oikeastaan voinut laittaa Uudet putiikit Suomessa -ketjuun, moderaattori voi siirtää?)

12
Hei
Tätä olen viime aikoina mietiskellyt, eli miten henkilön ihon, hiusten, silmien ym. väri vaikuttaa siihen, minkä väriset vaatteet ja asusteet tätä suosivat.

Törmäsin joskus ihan fiksulta tuntuvaan luokitteluun nk. "värivuodenaikoihin" (colour seasons). Oman " vuodenajan " määrityttäminen ammattilaisella kuitenkin tuntui ainakin silloin liian tyyriiltä (muistaakseni ~70€, saa mukaan nipun näyteliuskoja sopivista sävyistä.) Tähän määritykseen kai yleensä käytetään kontrolloidussa valaistuksessa otettua kuvaa ja tietokoneohjelmaa. Onko muilla tällaisesta kokemusta?

Itse olen punakkakasvoisena ja hiuksissa sekä etenkin parrassa hiukan punapigmenttiä omaavana oppinut välttämään useimpia punaisen sävyjä kasvojen lähettyvillä, sillä ne saavat minut näyttämään punaiselta kuin paloauto. Tietyt vihreän ja sinisen sävyt taas jotenkin vahvistavat silmieni väriä, mutta sinisen käyttämistä valitettavasti estää lapsuuden yliannostuksesta seurannut asennevamma ;)

Vastikään törmäsin tekstiin, jossa kehotettiin vaaleaihoisia ja -hiuksisia suosimaan tummia harmaan sävyjä vaaleiden sijaan, mikä tuotti hienoisen sisäisen konfliktin vaaleahkon harmaasta flanellipuvusta haaveiluni kanssa. Oma kokemukseni on, että päälläni tumma harmaa synkentää ja haalistaa kasvot mustaakin tehokkaammin...

Ajatuksia, kokemustietoa?

13
Liekö tästä joskus täällä keskusteltukin, ei tosin tullut vastaan kun selailin noita kengänpohjadebatteja.
Mutta siis: minun järjelläni tuntuu hämmentävältä tämä yhdistelmä. Korkea varsi kengässä puoltaa paikkansa yleensä, kun on kosteaa ja/tai kylmää, joihin liittyy usein liukkaus, loska, lumi, hiekoitus ym. jotka taas ovat myrkkyä nahkapohjille. Nahkapohjia suosivissa olosuhteissa taas varrelle harvemmin on minun käytännönläheisellä logiikallani "tarvetta", ja se voi pahimmilllan olla vaan kömpelö ja hiostava. Pitääkö tästä tehdä se päätelmä, että mainitun laisissa kengissä on haluttu yhdistää Keski-Euroopan olosuhteissa menevä nahkapohja ja saappaan ulkonäkö?

Ehkä vaan nyt liian yksioikoisesti näen saappaan kurakelin kenkänä ja siten vaikea ymmärtää esim pukusaappaita, varrelliset kengät kun usein ovat hiostavat sisätiloissa. Kiinnostaisi muuten myös kuulla miten olette kokeneet, onko nahkapohjainen kenkä yleensä kumipohjaista vähemmän hiostava, hengittääkö kenkä todella myös pohjan kautta?

14
Tästä aihepiiristähän on siellä ja täällä kirjoiteltukin, Paljakka Handmade on saanut huomiota blogissa, ja foorumin puolella jonkin verran esim Boots Factoryn työkenkähenkiset tuotokse. Näköjään heiltä myös karskihko cap toe oxford löytyy nykyään https://bootfactory.fi/2872/cobra-lax-kavelykenka-ruskea (kärjen malli näyttää minun silmiini siltä, kuin siihen olisi tarvinnut mahduttaa rautakuppi...)
Löysinpä kuitenkin pari valmistajaa, joista ei löytynyt mainintaa. Näistä etenkin kiinnostaisi kuulla tuntojanne
Ensinnäkin Suomen Mittajalkine oy, http://mittajalkine.fi/ nimen takana sama Simo Nousiainen joka taannoin teki muuan kansanedustajalle melkoisen kohun täälläkin herättäneet popot linnan juhliin. Tässä juttua tekijämiehestä http://yle.fi/uutiset/3-7055490
Sitten vielä tällainen pulju, jonka tuotokset nyt enimmäkseen eivät juuri ehkä keikarilaisia kosketa, mutta luulenpa että eräillä olisi sananen sanottavana mm. nahan ja  työn laadusta http://kenkapajapihka.fi/category/kengat/ Tarjoavat myös mittatilauspalvelua

Kertokaapa toki, jos muita tiedätte, kuulemma viimeisen kymmenen vuoden aikana lopettanut pari vanhempaa toimijaa?


15
Asut ja pukineet / R.K. Salon Lakkitehdas
« : 04.11.16 - klo:21:15 »
Ilahduin valikoiman laajuudesta, kun uutta talvilätsää etsiessä eksyin heidän sivuilleen.
Löytyy kohtuuhintaan silinteriä https://www.salon.fi/cylinder-black-p-2934.html?sort=3a, knallia https://www.salon.fi/knalli-p-2639.html?sort=3a ja bowleria, jos perinteistä tarvitsee, sekä muuntyyppisiä lierihattuja.

Tekevät nimensämukaisesti myös lakkeja, esim. Harris Tweedistä vuorellista sisääntaittuvilla korvaläpillä varustettua flat cappia (vai onko tuo jo lähempänä newsboyta?) https://www.salon.fi/billy-sk-4-40-p-1984.html?keywords=harristweed&search_in_description=1&sort=2a
Itselläni polttelis tällainen!

Yllätyin, kun en löytänyt tästä mainintaa. 100-vuotias suomalainen firma, joka ilmeisesti nykyään teettää jonkin osuuden tuotannostaan ulkomailla. Monen tuotteen kohdalla lukee "Made in EU". Salon-päähineitä myydään useiden tavaratalojen miestenosastoilla, mutta hinnat vaikuttaisivat olevan edullisempia suoraan heiltä ostettaessa. Nytpä on vielä joku 100-vuotis-kampanjakin käynnissä!

Ajatuksia, kokemuksia?

Sivuja: [1] 2