Kirjoittaja Aihe: Tumma puku  (Luettu 196540 kertaa)

SirWinston

  • Kisälli
  • Viestejä: 20
    • Profiili
Re: Tumma puku
« Vastaus #15 : 13.03.09 - klo:22:37 »
Lisäisin huomioitaviin asioihin myös puvun värin tai sävyn lisäksi sen kuvioinnin. Minulle liitu- tai neularaita ei kuulu tummaan pukuun vaan arkipukuun.

Tumma puku voi toki olla tumma harmaa, sininen tai musta. Itselläni tummaan pukuun kuuluvat vyö ja kengät ovat aina mustia, paita ja taskuliina valkoinen, ja solmio hillityn hopea. Kello ja kalvosinnapit hopeat. Täytekynä ja sytytin mustat.

Mikäli ns. "tumma puku"-tilaisuus osuu päiväsaikaan (ennen klo 18), saatan kapinoida italialaisen etiketin hengessä käyttämällä ruskeaa vyötä ja kenkiä, sekä vaaleansinistä tai -punaista paitaa.
"Minulla on yksinkertainen maku - tyydyn vain parhaaseen" -- Sir Winston Churchill

Ville

  • Satraappi
  • Ylläpitäjä
  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 9273
    • Profiili
    • http://www.keikari.com
Re: Tumma puku
« Vastaus #16 : 13.03.09 - klo:22:59 »
Lainaus käyttäjältä: "Sami"
Eivätkö räätälitkin voi vähemmän muodollisesti pukeutua?

Toki, mutta soisin heidän olevan jo ammatinsa vuoksi klassisen miesten tyylin esitaistelijoita. Jos räätäliksi kouluttautuminen vie 5-8 vuotta, täytyy olla mukana aitoa intohimoa sillä tässä ammatissa ei ainakaan Suomenmaalla pääse rikastumaan. Soisin heidän myös ottavan esimerkkiä ulkomailta, jossa bloggaavat räätälit ovat arkipäivää. Esimerkiksi Thomas Mahon (http://www.englishcut.com/) on tunnettu taitaja, itsensä prinssi Charlesin vaatettajia. Toistaiseksi minä ja Arman Alizad olemme ainoita, jotka jaksavat napista, valittaa ja muutoinkin pitää melua pukumiehen puolesta. Hupinsa kullakin.
Pukimo Raivio: miesten käytetyt vaatteet - laatua järkihinnalla.
/

Dan-D

  • Vieras
Vs: Tumma puku
« Vastaus #17 : 18.02.10 - klo:15:35 »
Kuolleista herätys!

Tummanharmaa ei ole mielestäni (eikä tosiaan monen etikettioppaankaan mukaan) varsinaisesti tumma puku, muttei pyhäinhäväistyskään.  Etikettivirheistä se on pienimmästä päästä, jos puku on todella tumma ja yksivärinen.  Esim. tavanomaisissa suomalaisissa häissä tumma yksivärinen harmaa olisi kuitenkin todennäköisesti onnistuneimpia valintoja koko hääseurueesta.  Kuitenkin jos joku marssisi kättelemään presidenttiä missä tahansa harmaan sävyssä, en voisi olla ihmettelemättä.  Tilannesidonnaista!  Isompaa ihmetystä saavat aikaan smokit samassa jonossa (tai kl. 12 alkaneissa häissä viime kesänä...  Smokin kantajasta huokui vieläpä äärimmäinen ylpeys omaa, muita hienompaa asua kohtaan, mikä oli monellakin tapaa varsin surullista.).

Sen sijaan en voi olla ihmettelemättä häissä, hautajaisissa ja muissa vastaavissa:

- liituraitoja!
- muita värillisiä kuvioita ja raitoja (esim. herringbone-kuvio voi sinänsä olla hyväksyttävä)
- sinisiä paitoja
- mustia paitoja (ehkä hautajaisissa, mutta häissä?)
- kuvioituja paitoja - ruudut ja raidat eivät kuulu juhla-asusteeseen
- selvästi business-henkisiä raidallisia solmioita
- kävelykenkiä
- puuttuvaa solmiota

Vaikka isäntämme pitääkin taskuliinan puutetta lähes rikoksena, on minun mielestäni taskuliina täysin vapaavalintainen useimmissa tilanteissa.  Juhlavimmissa tilaisuuksissa se kuuluu asiaan, mutta tavallisissa häissä sen puute ei ole mielestäni häiritsevää, arkipäivästä puhumattakaan.

Sen näkee aina valitettavan selvästi, kun joku ostaa uuden puvun - sen ainoan, jota seuraavina vuosina käyttää - ja keksii hankkia jotain vähän näyttävämpää ja tyylikkäämpää ymmärtämättä asusteen käyttötarkoitusta ja sen lähettämiä viestejä.  Moni ihminen ei näe eroa esim. vahvasti liituraidoitetun ja yksivärisen puvun käyttötarkoitusten välillä.

Yksi valinta, jonka suhteen en ole osannut tehdä lopullista päätöstä, on (tavallisen suomalaisen hääjuhlan tasoisissa juhlissa) vaaleanpunainen paita.  Tavallaan se on väärä valinta, mutta toisaalta se on vähän leikkisä ja iloinen.  Oikein tehtynä voin joskus sallia tällaisen, mutta toisaalta siinä on jotain väärääkin.

[/revival]

ChuckBass

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3886
  • #menswear editor
    • Profiili
Vs: Tumma puku
« Vastaus #18 : 18.02.10 - klo:16:04 »
Itse en "etikettien noudattamisesta" jaksa niin paljoa välittää, muuta kuin niissä tilanteissa missä se on välttämätöntä ja samalla tapa osoittaa kunnioitusta ja myös maalaisjärkeä. Siksi itse erotan hautajaiset omaksi lajikseen muista "juhlista". Hautajaisiin kuuluu tumma (musta) puku, musta solmio ja valkoinen paita.

Tämän jälkeen omasta mielestäni onkin sitten reilusti vapaampaa ja paljon kiinni myös siitä, mitä juhlien järjestäjät haluavat, eli löytyykö dresscode. Jos häissä ei tällaista ole, niin silloin puku voi olla tumma, liituraitaa, kesällä vaalea ja niin edelleen. Jos taas kutsussa lukee, että nämä juhlat ovat "all white", niin sitten päälle puetaan valkoista ja sillä selvä.
« Viimeksi muokattu: 06.11.13 - klo:21:02 kirjoittanut ChuckBass »

Barbarossa

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2613
  • Beta as fuck!
    • Profiili
Vs: Tumma puku
« Vastaus #19 : 18.02.10 - klo:17:41 »
Itse en vedä mustaa pukua päälle kuin hautajaisissa.
Listaisitko Dan-D mielestäsi sopivia pukuja esim. häihin?
Esim. tumma navy raidalla on käsittäkseni mielestäsi epäsopiva?

There ain't no rest for the wicked...

Fedora

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 217
    • Profiili
Vs: Tumma puku
« Vastaus #20 : 19.02.10 - klo:12:43 »
Hääpukeutuminen on mielenkiintoinen aihe ja herättää varmasti foorumilla eriäviä mielipiteitä.

Häitä vietetään useimmiten kesällä ja mielestäni mikään ei estä pukeutumasta kesäiseen pukuun jos kutsussa ei ole mainintaa pukukoodista. Räikeän väriset ja kuviolliset puvut voi mielestäni unohtaa, mutta esimerkiksi vaaleanharmaa ja hiekanvärinen liituraita mielestäni toimivat. Suuri osa vieraistahan on kuitenkin tummassa puvussa ja hyvä niin koska jos tässä kohtaa etikettioppaissa olisi runsaasti valinnanvaraa muistuttaisivat hääjuhlat sirkuskulkuetta. Sadan hengen juhliin mahtuu myös lähes aina mukaan pakollinen cowboy-tyylin edustaja ja muita juhlatunnelman kohottajia. Joku kirjoittikin aiemmin siitä miten hölmöltä vaikuttaa jos 50 miesvierasta on tummissa puvuissa kesähelteellä.

Talvihäissä pitäytyisin musta, navy, tummanharmaa linjalla. Liituraita ei mielestäni ole - vaikka onkin formaali - hääjuhla-asu, se sopii työelämään, merkkipäiviin ja valmistujaisiin paremmin.
« Viimeksi muokattu: 19.02.10 - klo:14:20 kirjoittanut Fedora »
"When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown into the sea."

Dan-D

  • Vieras
Vs: Tumma puku
« Vastaus #21 : 19.02.10 - klo:17:39 »
Jotenkin tuosta Dan-D:n viestistä tuli mieleen, että kaikkien tulisi esim häissä pukeutua siihen tummaan (hyvin tummaan / mustaan) pukuun, valkoiseen paitaan ja yksinkertaiseen solmioon. Itse en keksi mitään tylsempää, oli sitten kuinka klassista tahansa :D

No, toki asian voi noinkin ajatella.  Onko itsenäisyyspäivän vastaanotto tylsä, kun käytännössä kaikki miehet ovat täsmälleen samassa asussa?   Onko eleganssi ylipäätään tylsää?  Lisäksi solmioissa on variaatioita juhlasolmioiden saralla vaikka kuinka.  Bisnessolmio on silti bisnessolmio.  Paidoissa sininen ja ruudut ja raidat ovat businesspukeutumiseen kuuluvia.  (Raidoilla ei tarkoiteta esim. herringbone-kuvioita).  Vaaleanpunaisen voin todetuin tavoin hyväksyä, samoin tietyt muut hillityt ratkaisut (näin esim. eräissä häissä valkoisen paidan erittäin huomaamattomilla vaaleanpunaisilla raidoilla, joka sopi mielestäni tilaisuuteen vallan hyvin - mutta ei tässä liputeta pelkän pinkin puolesta!)

Häät ja monet muutkin juhlat kuuluvat niihin tilaisuuksiin, joissa miehen ei kuulukaan erottua.  Miehen pukeutuminen on parhaimmillaan vähäeleisen tyylikästä – elegantly understated.  Syitä tähän on monia, joista tärkeimpiä on se, että tietyn luonteisissa tilaisuuksissa miehen pukeutuminen korostaa rinnalla kulkevan naisen pukeutumista – sitä iltapäivälehtien kuuluisaa ”pukuloistoa”.  Tarkoituksen ei olekaan kilpailla seuralaisen kanssa siitä, kuka saa värikkäämmän kokonaisuuden aikaiseksi, vaan antaa tilaa seuralaiselle.

Sovinnaisuudesta poikkeamisessa on useita riskejä.  Ensinnäkin se edellyttää loistavaa tyylitajua, jota ei saa vain seuraamalla internetissä esiintyviä asukokonaisuuksia.  Kuten arvon isäntämmekin on jossain todennut, esim. Brummelin ansio oli juuri poikkeuksellinen estetiikan taju.  Ilman tätä on turha lähteä poikkeamaan perusasioista hirveän kauas tällaisissa formaalimmissa tilaisuuksissa, sillä metsään menee ja pahasti. Kaiken maailman WAYWT-ketjut ovat toki täynnä helmiä, mutta myös niin kovin usein täydellisiä huteja, jotka osoittavat, että se perinteisestä estetiikasta poikkeaminen ei ole kovinkaan helppoa.  Ja kuinka ollakaan: juuri kaikkia pukeutumissääntöjä noudattavat ovat yleensä kaikkein tyylikkäimpiä.  Ne internet-asukokonaisuudet osoittavat muuten kovin useasti, että esim. raha ei takaa tyylitajua.  Toisaalta sen puutekaan ei taida autuaaksi tehdä, siitä on kyllä todisteita enemmän kuin tarpeeksi.  Joka tapauksessa, kun hääjuhlissa yms. pukeutumissääntö sattuu edellyttämään yleensä tummaa pukua, on sooloilijalla iso riski näyttää pahasti epäonnistuneelta pannukakulta.

Toinen merkittävä riski on tilanteen ja sosiaalisten viestien ymmärtäminen.  Nykypäivän luokattomassa yhteiskunnassa sitä ei tule ajatelleeksikaan, kuinka joissain piireissä tietyt asiat kielivät täydellisestä sivistymättömyydestä.  Jos ei ole ehdottoman varma siitä, miten kuuluu toimia, ei ole varaa ottaa vapauksia.  Tilannetajusta se tosiaan on kiinni - vaatteet viestivät kuitenkin todella paljon.  Kun esim. joku Englannin kuningassukuun kuuluva ottaa vapauksia, hän tekee sen tieten ja tyylillä, ja silti luontevasti tekemättä asiasta liian harkittua.  Kun mattimeikäläinen tekee jotain sovinnaisuudesta poikkeavaa, kun se sattuu tuntumaan itsestä sopivalta ja hyvältä idealta, paistaa helposti läpi se, ettei oikein tiedettykään mitä tehtiin.  (Jopa klassisena esimerkkinä voidaan pitää sitä, kun vääränvärisen rusetin smokin kanssa valinnutta oman elämänsä sankaria luullaan palvelusväkeen kuuluvaksi.)  Jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi: kyse siis ei ole ylhäissyntyisyydestä, yläluokkaisuudesta tai mistään muustakaan luokkaisuudesta.  Esimerkki valittiin tahallaan kärjistäväksi korostamaan M. Meikäläisen ja vaikka His Royal Highnessin ymmärrystä tilanteista.  M. Meikäläinen voi opetella kirjasta käyttäytymissäännöt, HRH elää niitä ja ymmärtää siksi, mitä muut hänen piireissään kulkevat katsovat vinoon, ja mikä katsotaan hyväksyttäväksi sääntöjen väistämiseksi.  Kun tiedetään, mitä ratkaisuilla viestitään, on helppo olla välittämättä vähemmän tärkeistä säännöistä.  Ja valitettava tosiasia on, että vaikka ne säännöt olisi kirjasta (tai nykypäivänä: internetistä) opittu, se on aina vähän kömpelöä, jos ei ole luontevaa ymmärrystä sosiaalisesta kontekstista.  Vähän kuin (nykyään niin lukuisten) viininmaistelun peruskurssin käyneiden ”asiantuntevat” arviot jostain halvasta peruspunkusta: vähän teennäistä ja kiusallista. 

Eli: jos tyylin ja tilanteen taju on huippuluokkaa, mikä siinä: kokeilemaan vaan.  Kaikille muille: kyllä, häiden paras asu on

1) Saketti, jos tilanne sen sallii

2) Tumma puku

Ei-sovinnaisista vaihtoehdoista kuumana kesäpäivänä vaalea(mpi) puku on ilman muuta parhaasta päästä (Fedoran kanssa samaa mieltä), jos se on yksivärinen ja häät eivät ole erittäin formaalit.  (Esim. ylioppilasjuhlissa vaalea kesäpuku on taas selvästi paras vaihtoehto, vaikka siellä näkeekin lähinnä tummia pukuja).  Smokki on aina väärä valinta ja vielä en ole ollut häissä, joissa frakki olisi sopiva.  Vahvasti liituraidallinen puku osoittaa yleensä, ettei ymmärretä business- ja juhlapukeutumisen eroa.  Ja se kielii yleensä tietynasteisesta sivistymättömyydestä, ei hauskasta varioinnista. 

Silti tulee muistaa, että vaikka vaatteet osuisivat nappiin, jos niitä ei osaa kantaa, ei silläkään ole mitään väliä.

Takaan, että kun joku tulee tämän näköisenä häihin, ei kukaan pidä sitä tylsänä vaihtoehtona:



Takaan myös, että millään sovinnaisuudesta poikkeavalla ratkaisulla ei saada asukokonaisuutta paremman näköiseksi.  Takaan myös, että sääntöjä kiertävä todennäköisesti 30 vuoden kuluttua hääkuvia katseltaessa näyttää naurettavalta (kuten yleensä jo tänäkin päivänä) kun taas ylläolevan kuvan mukaisesti pukeutunutta ihaillaan vielä silloin.

Mutta sehän on jokaisen oma valinta, mitä päälleen laittaa.

dhilsu

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 230
    • Profiili
Vs: Tumma puku
« Vastaus #22 : 19.02.10 - klo:18:42 »
Tärkein noudatettava sääntö on pukeutua isäntäväen toiveiden mukaisesti. Mikäli hääpari haluaa vieraiden saapuvan tuulipuvussa, niin herrasmies pukeutuu sellaiseen. Tai lyö vesurilla polveen, että saa tekosyyn laistaa tilaisuudesta.

Olen ollut muutamissa häätilaisuuksissa, joista olen tiennyt etukäteen hääparin asun olevan eksentrinen. Tällöin olen ollut yhteydessä pariskuntaan ja tiedustellut haluavatko he vieraiden jollain tavalla huomioivan teeman. Jokaisella kerralla olen saanut ilahtuneen vastauksen, että se olisi hääparista oikein mukavaa. Joten olen sitten tätä toivetta kohteliaasti noudattanut.

Mikä on internet-asukokonaisuus?

Arska

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 4716
    • Profiili
Vs: Tumma puku
« Vastaus #23 : 19.02.10 - klo:18:47 »

Takaan myös, että sääntöjä kiertävä todennäköisesti 30 vuoden kuluttua hääkuvia katseltaessa näyttää naurettavalta (kuten yleensä jo tänäkin päivänä) kun taas ylläolevan kuvan mukaisesti pukeutunutta ihaillaan vielä silloin.


Herra Craig näyttää naurettavalta jo nyt, koska kiertää sääntöjä kellonsa kanssa.
Suositellaan täysraittiutta.

Dan-D

  • Vieras
Vs: Tumma puku
« Vastaus #24 : 19.02.10 - klo:19:47 »
Mikä on internet-asukokonaisuus?

Se on esim. sellainen yhden valokuvan ottamiseksi päälle laitettava naamiaisasu, joita internetin keskustelupalstat ovat pullollaan.  Toinen vaihtoehto on pelottava: joku ihan oikeasti lähtee ulos tämännäköisenä.

http://whatareyouwearingtoday.blogspot.com/

http://www.styleforum.net/showthread.php?t=160731

Herra Craig näyttää naurettavalta jo nyt, koska kiertää sääntöjä kellonsa kanssa.

Niin kello...  Eipä pikagooglettamisen jälkeen tullut huomattua tuota yksityiskohtaa.  Oli niin tai näin, jos vakavissaan ollaan niin kello jakaa mielipiteitä muutenkin aika lailla.  Jotkut pitävät sinnikkäästi kiinni näkemyksestä, jonka mukaan isot kellot eivät kuulu pukujen kanssa yhteen.  Välimeren maissa tätä näkemystä ei välttämättä jaa kovin moni.  Itselleni kello ei aiheuta kovin suuria intohimoja etikettivirheenä, kun etiketti tuntuu olevan siltä osin murroksessa.  Rannekello kun muutenkin tuntuu tekevän hidasta kuolemaa.  Rikkoo tai ei riko, ko. sääntö lähentelee kuollutta kirjainta monessa maassa.  Eihän etiketti kuitenkaan edellisestä paatoksestani huolimatta ole staattisessa tilassa.

Noh, naurettavuudesta puhuminen on joka tapauksessa aika pitkällemenevää.  Kokonaisuus lienee "uhreilukellojen" vastustajienkin mielestä suhteellisen tasapainoinen ja klassinen.
« Viimeksi muokattu: 19.02.10 - klo:19:49 kirjoittanut Dan-D »

ChuckBass

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3886
  • #menswear editor
    • Profiili
Vs: Tumma puku
« Vastaus #25 : 19.02.10 - klo:20:10 »
Jotenkin tuosta Dan-D:n viestistä tuli mieleen, että kaikkien tulisi esim häissä pukeutua siihen tummaan (hyvin tummaan / mustaan) pukuun, valkoiseen paitaan ja yksinkertaiseen solmioon. Itse en keksi mitään tylsempää, oli sitten kuinka klassista tahansa :D

No, toki asian voi noinkin ajatella.  Onko itsenäisyyspäivän vastaanotto tylsä, kun käytännössä kaikki miehet ovat täsmälleen samassa asussa?

Niin, kuten jo aiemmin mainitsin, silloin kun dresscode on kutsussa mainittu (tai se on muuten itsestään selvä), siitä pidetään kiinni. En ole (vielä) linnaan juhliin kutsua saanut, mutta oletan, että tämä kutsusta löytyy. Ja siltikin, ainakin omaa silmääni tuo kiltissä viimeisimpiin linnan juhliin astellut mies miellytti kovasti tuomalla oman persoonansa esiin. :)

Ja kuten todettua, tärkeintä on noudattaa juhlien isäntäväen toiveita, olivat ne sitten millaisia tahansa. Toinen mikä on mielestäni tärkeää, ettei myöskään "kävelisi isäntäväen" yli. Eli jos tietää sulhasen olevan pukeutunut tummaan pukuun, olisi omasta mielestäni hassua saapua paikalle shaketissa. Vähän samaan tyyliin kuin en myöskään innostunut sproilyn ideasta mennä katsomaan vanhojen tansseja frakissa. Ei vaan ole mielestäni soveliasta. (en sitten tiedä, mihin ratkaisuun sproily tänään päätyi) :)

Tuohon puolison pukeutumisen huomioimisen ja sen tukemisen näen itse niin, että tärkeintä on yhteensovittaa tuo pukeutuminen. Minä näen asian niin, ettei kummankaan tarvitse yksipuolisesti korostaa toista, vaan molemmat voivat säihkyä rintarinnan omassa pukuloistossaan. Olkoon se sitten nykypäivän tasa-arvoa :D

Lainaus
Mutta sehän on jokaisen oma valinta, mitä päälleen laittaa.

Kyllä, juuri näin. :D :D :D


Petuski

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 52
    • Profiili
Vs: Tumma puku
« Vastaus #26 : 15.03.10 - klo:12:13 »
Mikä on yleinen mielipide vaalemman kesäpuvun käytöstä esimerkiksi yo-juhlissa? Helteisenä kesäpäivänä ulkona oleminen tummassa puvussa ei tunnu kovin "mieluiselta" valinnalta. Harvemmin kutsukortissa mainitaan pukukoodia. Aikaisemmin on viitattu esimerkiksi häihin, jossa vaalemmat sävyt voisivat toimia. Onko esimerkiksi hiekan värisen puvun käyttö yo-juhlissa mielestänne paha etikettivirhe?

Jami

  • Ylläpitäjä
  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3433
    • Profiili
    • Kuusikorpi.fi
Vs: Tumma puku
« Vastaus #27 : 15.03.10 - klo:13:23 »
Mielestäni paras tapa on kysyä asiaa juhlanjärjesteltä.
Rakkaudella maalta: http://www.kuusikorpi.fi

Calle

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 804
    • Profiili
Vs: Tumma puku
« Vastaus #28 : 15.03.10 - klo:13:29 »
Miksi kesäpuku yo-juhlissa olisi etikettivirhe? Kyse on iloisesta tapahtumasta kesän kynnyksellä. Kovin formaalin pukukoodin määrääminen kyseisiin juhliin olisi mielestäni moukkamaista toimintaa isännän puolelta, etenkin kun osa vieraista todennäköisesti kiertää useammat juhlat samana päivänä. 

PleaseDeleteMe

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2726
  • Delete me please
    • Profiili
Vs: Tumma puku
« Vastaus #29 : 15.03.10 - klo:14:03 »
Itse soisin vaaleampien pukujen lisääntyvän, koska se että stereotypisella suomalaisella miehellä on se yksi turo-puku kaapissa, on ratkaisuna mielestäni "liian helppo" jokaiseen juhlaan - vaikkakin korrekti. Kesäjuhlat voisivat vaatia enemmän vaaleampia pukuja. En itsekään pitänyt mustassa puvussa hillumista kesähäissä ulkona auringon paahteessa. Sain päänsäryn siitä kuumuudesta. Tätä kesää odotellessa pellavaista pukua etsimään..