Keikari > Etiketti

Tumma puku

<< < (3/38) > >>

Pchan:

--- Lainaus käyttäjältä: "Mikke" ---Tähän asiaan on kaksi näkökohtaa: 1) se mitä kukin haluaa tehdä, 2) se mitä etiketti edellyttää.
--- Lainaus päättyy ---

Eikös tässä nyt keskustella siitä, onko tummanharmaa puku tumma puku? Kaikki aiemin näkemäni lähteet väittävät tummanharmaan käyvän. Ilmeisesti sitten toistakin näkemystä löytyy tuolta vaatturiliitosta?

joe:
Itse hyppään myös tummanharmaan bandwagoniin. Jätän tosin tietyn tilannevarauksen, esimerkiksi firman vuosipäivällisille menisin silmää räpäyttämättä tummanharmaassa puvussa vaikka kutsussa lukisikin "tumma puku", sen sijaan tilaisuuksiin joissa "värillä on väliä" eli tummaa pukua käytetään juhlapuvun korvikkeena (*) laittaisin ennemmin sen mustan puvun. Etiketistä on toki hyvä pitää kiinni, mutta aika moni nykyään klassisena tunnettu vaatekappale olisi jäänyt syntymättä jos kukaan ei olisi rikkonut konventioita, esimerkkeinä vaikkapa tälläkin foorumilla mainittu silinterihattu.

Asiaa voisi toki tarkastella myös kielen kannalta. Tummanharmaa on "tumma" väri varmasti siinä missä tummansininenkin, joten loogista olisi olettaa sen käyvän tummasta puvusta. Mikäli tilaisuus edellyttää varsinaista juhlapukeutumista, niin korttiin voi merkitä vaikkapa "juhlapuku" tai jotain muuta.

(*) tuo ei nyt kovin järkevältä kuulosta toiseen kertaan luettuna mutta asia tulee ainakin itselleni selväksi 8)

Pchan:

--- Lainaus käyttäjältä: "joe" ---Etiketistä on toki hyvä pitää kiinni, mutta aika moni nykyään klassisena tunnettu vaatekappale olisi jäänyt syntymättä jos kukaan ei olisi rikkonut konventioita.
--- Lainaus päättyy ---

Käsittääkseni tumma puku syntyi saksassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Tuolloin edustustehtävät lisääntyivät kaupungillistumisen myötä ja toisaalta uudella virkamiesten sun muiden luokalla ei ollut varaa hankkia erillisiä pukuja joka tilaisuuteen. Syntyi tumma puku, jolla pystyi edustamaan kaikkina vuorokaudenaikoina kaikissa yleisimmissä tilaisuuksissa. Suomi on ilmeisesti ammentanut saksasta enemmän kuin anglosaksisista maista, joten meillä shakettien ja smokkien käyttö on todella harvinaista.

Alkuperäisen tapakulttuurin tarkastelu tukisi tummanharmaata, koska tumman puvun käyttöalueen halutaan olevan mahdollisimman laaja, jotta ei tarvittaisi useaa pukua.

Ville:

--- Lainaus käyttäjältä: "Sami" ---Arvostan vaatturit miehen klassisen pukeutumisen ja etikettiasioiden ylimmäksi auktoriteetiksi, kuten varmasti moni muukin herra täällä...
--- Lainaus päättyy ---

Mitä useamman räätälin olen tavannut ja haastatellut, sitä vähemmän pystyn antamaan arvoa heille etiketin asiantuntijoina. En suostu pitämään auktoriteettina räätäliä, joka on jättänyt taskuliinan kotio, käyttää kaukana klassisesta olevia jalkineita, näyttää 3-4 senttiä kalvosinta pikkutakin hihan alta tai kantaa kaulassaan mustaa solmiota hautajaisten ulkopuolella. Tämä ei tietenkään vähennä heidän asemaansa miesten klassisten vaatteiden valmistajina sekä kotimaisina käsityömestareina.

Sami:
Eivätkö räätälitkin voi vähemmän muodollisesti pukeutua? Tuskin se heidän tietoaan poistaa. Epäilen, että taas harva räätäli sooloilisi tumma puku-tilaisuudessa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta