Mustasta tuli muoti-ilmiö kuningatar Viktorian aikana myös, koska kuningatar itse vietti ikään kuin loppuikänsä (eli 1861-1901j mittaista suruaikaa puolisonsa kuoltua ja näyttäytyi vain mustissa. Ysärillä muotiin vaikuttivat ehkä ajan populaarikulttuuri, mm. Tarantinon elokuvahahmojen kapeat mustat puvut, ja muodille tyypillinen heiluriefekti leveästä ja räikeästä kapealinjaiseen ja sisäänpäinkääntyneempääm.
Suomessa asiaan vaikuttaa varmasti täkäläinen ”tumman puvun” koodi, jossa usein alleviivataan että vain musta tai valmisvaatteissa harvinainen ja herkästi tulkinnanvarainen yönsininen käyvät ja käsitys/tapa, että hautajaisissa puvun on oltava musta. Jos näiden vallitessa pukua muuten harvoin käyttävä mies ostaa mahdollisesti ainoan pukunsa, on tosiaan helppo päätyä mustaan.
Senkin uhalla, että keskusteluun sekoittuu uskontoa ja politiikkaa, osissa Suomea mukana saattaa yhä olla myös ns. yksinkertaista pukeutumista korostaneen herätysliikkeiden vaikutusta ja voimakkaiden värien käyttöä vieroksutaan siksi - tosin esim. perinteinen miehen körttipuku on tummanharmaata, ei mustaa villaa.