^Kuvat ei näy.
nyt pitäis näkyä... Eli siis kyselen kuinka paha on tilanne ja mitä sille tehtävissä, vai pitäisikö vaan jatkaa etsintää... Pituuden, rinnanympäryksen ym puolesta paras OTR fitti toistaiseksi
Ja tosiaan en pelkästään vitsaillut kun kysyin kehonmuokkausvinkkejä - paremmalla ryhdillä ja lihaksistolla varmaan puvutkin istuisi paremmin
Kyllä nopein ja helpoin tie on vain koettaa löytää istuvia vaatteita. Eipä se kovin helppoa ole, mutta etsivä lopulta löytää. Ja heti kun varanto alkaa riittämään, (tai jos jo riittää) niin mittatilausta kehiin. Varsinkin puvuntakit/irtotakit ovat aika vaikea pala, jos poikkeat kovinkin huomattavasti "kaavasta" 180-185cm/70-80kg.
Se on nimittäin tuo fysiikan muuttaminen niin, että ennen kuin useiden senttien "klappi" hartioissa, reisissä, hihoissa ja esim. rinnan ympäryksessä saadaan täytettyä, vaatii todella pitkäpinnaista työtä ja kärsivällisyyttä voimaharjoittelussa, ellet ala vetämään "mörriä" hevoskuormittain. Mutta fysiikan kehittäminen ja muutenkin kunnon ylläpitäminen/kehittäminen on toki ilman muuta erittäin järkevää, kunhan muistaa että siinä(kään) ei ole niitä ilmaisia aterioita tahi oikotietä onneen. (pl. tietysti se "mörrin" käyttö, mutta sitä nyt ei kannata alkaa missään tapauksessa tekemään, ei edes kokeilumielessä)
Mutta jos nyt kuitenkin haluat tehdä sen mitä puhtailla jauhoilla on tehtävissä, niin kovia perusliikkeitä 3-4 kertaa viikkoon, turhat "hilavitkutukset" ja eristävät ns. muotoliikkeet minimiin. Treenit lyhyitä mutta intensiivisiä. Alle tunnissa joka kerta salilta pihalle. (kattaa myös 5-10 minuutin alkulämmöt+muutaman minuutin loppuverryttelyn)
Aerobinen liikunta toki "polttaa" myös sen rasvan lisäksi hieman lihaksia, mutta yleisen terveyden ja hapenoton sekä raittiin ulkoilman nimissä sitä ei kannata missään nimessä unohtaa. Eli 1-3 kertaa viikkoon myös lenkkeilyä/uintia/hiihtoa/pyöräilyä. Lenkkienkään ei toki tarvitse olla mitään ylipitkiä puoli maratooneja, vaan sama pätee tässäkin... Eli lyhyempää lenkkiä, mutta vastaavasti intensiivisemmin. 30 minuuttia riittää vallan mainiosti, kunhan tempo on sellainen että sinua hengästyttää ja hiki tulee oikeasti. Tai vaihtoehtoisesti 15-20 min. kevyttä hölkkää ja sen jälkeen ylämäen juurelle ja siinä 60-100 metrin spurtteja esim. viisi kovaa vetoa.
Salilla alakropalle jalkakyykkyä ja maastavetoa (näissä sitten kannattaa se tekniikka oikeasti opetella kunnolla, tai muuten lopputuloksena on pahat loppuelämän selkä- ja polvivaivat)
- Keskivartalolle kovia vatsarutistuksia lisäpainoilla, voimapyörää, hyvää-huomenta liikettä, linkkuveitsiä jne. (unohtamatta niitä kuuluisia syviä keskivartalon lihaksia esim. erilaisin staattisin pidoin)
- Yläkropan työntäville lihaksille/etulohkoille penkkipunnerrusta, sotilaspunnerrusta, (eli pystypunnerrus edestä. Niskan takaa punnerruksia on syytä välttää mikäli haluat säilyttää terveet ja ehjät olkapäät)
dippiä, (tätäkin varovasti ja välttäen liian syvältä ja liian etukenosta tehtyä) sekä etunojapunnerruksia vaikeutettuna/lisäkuorman kanssa
- yläkropan vetäville lihaksille/koukistajille/lavoille/yläselälle/takaolkapäille kulmasoutua erityisesti levytangolla ja levypainoilla, kovia leuanvetoja niin myötä kuin vastaotteella
- vipunostoja takaolkapäille sekä sivuille. (eniten takaolkapäille, koska yleensä lihasepätasapaino alkaa muodostua sinne vrt. etuolkapäät, joita ei tarvitse erikseen harjoittaa koska ne kuormittuvat todella, todella, todella paljon kaikissa punnerrusliikkeissä)
Parhaiten näistä liikkeistä leventää hartioita/ parantaa vartalon V- muotoa kulmasoutu ja leuanvedot. Vipunostot on oikeastaan ainoat "hilavitkutus"/ muotoliikkeet joista on jotain konkreettista hyötyä puhtailla jauhoilla treenaavalle. (parantavat/pyöristävät olkapäiden muotoa) No ehkä silloin tällöin treenin loppuun voi ottaa pari sarjaa hauiskääntöä levy/mutkatangolla seisten, mutta kovin hirveästi ei kannata paukkuja siihenkään uhrata. Ihmiskeho on kuitenkin niin kokonaisvaltainen paketti ettei esim. hauis yksinkertaisesti kasva kovin kummoiseksi pelkkiä hauiskääntöjä tekemällä. (vaikka näin moni luulee)
Lisäksi prioriteetti on aina syytä pitää ala- ja keskivartalossa. Jalkojen lihakset ovat huomattavasti isompia lihaksia kuin esim. rintalihakset, joten luonnollisesti nämä vaativat treeniäkin enemmän. Salit on nimittäin täynnä kavereita joilla saattaa olla yllättävänkin leveät hartiat ja rintakehän seutu, mutta jalat ovat kuin "kanalla". Kuitenkin se kehon todellinen ja suurin voima lähtee ala- ja keskivartalosta. Eli älä sorru siihen että teet vain pari pakollista ja suhteessa varsin kevyttä sarjaa jotain jalkaprässiä tai jotain vielä turhempaa, kuten reiden ojennusta tai koukistusta ja sitten käytätkin loppuajan suhteettoman kovaan yläkropan/käsien treenaukseen.
Liikkuvuus, ketteryys, nopeus ja kimmoisuus kannattaa myös pitää läsnä jokaisessa harjoituksessa. raskas puntin vääntäminen kangistaa ja hidastaa muuten vuorenvarmasti... Eli jokaisen harjoituksen loppuverryttely kannattaa uhrata hermottamiselle ja nopeus/ketteryysjumpalle. Esim. erilaisin hypyin, ponnistuksin, kuntopallon heitoin jne. jne. "taputuspunnerruksin" yms. yms. Erityisesti erilaiset hypyt ja loikat vahvistavat myös luustoa sekä jänteitä. (puhutaan ns. "luuliikunnasta) Tosin hyppyjen kanssa se järki mukaan... Eli korokkeen päältä hypyt salikaveri tai tyttö/poikaystävä selässä ei "ehket" teekään kovin hyvää selälle eikä nivelille.
Ja varmaan ymmärrätkin, mutta painotetaan nyt vielä, että tietenkään noita kaikkia ym. liikkeitä ei tehdä yhdessä treenissä, eikä edes yhden viikonkaan aikana, vaan tuossa on esimerkkejä liikkeistä joita ylipäänsä kannattaa harjoittaa. Eli summa summarum, treenit lyhyitä ja intensiivisiä (tunti ehdoton maksimi, sisältäen myös alkulämmön ja loppuverryttelyn) 3-4 kertaa viikossa. Alakropalle työtä ja kuormaa suhteessa aina enemmän kuin yläkropalle. Omaan tasoon ja voimiin nähden kunnon painot. Liikkeissä toistomäärät 3-8. Jaksotus niin, että kolmen kovan harjoitteluviikon jälkeen pitäisi seurata aina kevyt viikko, jopa kaksikin tarpeen vaatiessa. Parin kuukauden välein yksi totaalinen huiliviikkokaan ei pahasta ole, vaan päinvastoin. Ruokavalioon selvästi lisää kalaa, kanaa, (viikottain kalaa ja kanaa) ja kohtuudella lihaa. Vihanneksia, kasviksia ja marjoja niin paljon kuin sielu sietää, pähkinöitä pieni määrä (pari kourallista) päivittäin ja runsaasti vettä. (sekä hedelmä tai pari päivittäin) Silloin tällöin herkuttelupäivä, (esim. kerran viikkoon tai kerran kahteen viikkoon, jolloin voit syödä mitä vain, pitsoista, hampurilaisista, suklaasta, karkeista aina hillomunkkiin tahi muutamaan saunakaljaan asti) jotta mieli pysyy virkeänä ja motivaatio säilyy.
P.S. Ja mainitaanpa vielä oikein erikseen, että sitä lihashuoltoa ei sitten pidä jättää pois, vaikka kuinka laiskottaisi.. Eli ennen harjoitusta lyhyitä/kevyitä venytyksiä ja harjoittelun jälkeen illalla pidempiä, joissa pyritään venyttämään lihas pitkäksi. Myöskään 10 euron panostus pilates/joogarullaan ei ole huono investointi, varsinkaan jos et satu käymään hierojalla säännöllisesti.