Keikari > Asut ja pukineet

Skrodemmat varsikengät (PNW-tyyliset, ei cowboy)

(1/2) > >>

Jatimatic:
Talvikenkiä etsiskellessäni huomasin että näköjään foorumilla ei ole säiettä tai juurikaan keskustelua etenkin USA:ssa suurta mainetta nauttivista, järeähköistä, usein työkäytössä käytettävistä "saappaista". Nämä siis eivät ole mitään kobrannahkaisia teräväkärkisiä joita Suomessa usein buutseiksi kutsutaan, vaan enemmän vaelluskengän näköisiä ja oloisia, paksusta nahasta tehtyjä, suhteellisen rouhealla kumipohjalla varustettuja, Goodyear Welt -rakenteella tehtyjä kestäviä ja käyttökelpoisia matalavartisia varsikenkiä. Tietyn tyyppisistä kengistä käytetään usein termiä PNW boots eli Pacific North West, koska isoimmat valmistajat ja suurin suosio sijaitsevat tuolla suunnalla. Suomessa taitaa lähes ainoa yleisesti myynnissä oleva tähän kuvaukseen sopiva olla Red Wing, mutta noita malleja ja versioita ja materiaaleja ja valmistajia on kyllä ison veden takana enemmänkin. Historia ulottuu 1800-luvulle, kun Amerikan pohjoisosien metsä- ja kaivostyöläiset tarvitsivat työjalkineita.

Nämähän ovat sinänsä Suomen kuraisiin, hiekkaisiin, loskaisiin, lumisiin olosuhteisiin tehtyjä kenkiä jotka ovat yhtä kotonaan marraskuisella Esplanadilla kuin kesäisenä sadepäivän Pihtiputaalla. Menevät tyylillisesti nähdäkseni hyvin yksiin farkkujen, flanellipaitojen, chinojen tai muiden ei-niin-kevyiden kankaiden kanssa eivätkä herätä suurempaa huomiota hyvässä tai pahassa suomalaisessa katukuvassa. Sen sijaan italialaisen silkkipuvun kanssa, kesähäissä tai formaalissa pukeutumisessa näitä ei toivottavasti nähdä.

Mielestäni tämän tyylin jalkineet lyövät hienosti kättä käytännön kanssa arkipukeutumisessa. Nämä ovat kertakäyttöisiä muovipohjakenkiä huomattavasti laadukkaampia, kestävämpiä ja paremman näköisiä, mutta käyttöominaisuudet ovat enemmän kuin kohdallaan ja tämän tyylin jalkineet toimivat ympäri vuoden silloin kun ei olla kovin formaaleja eikä kovin hienona. Huonona puolena on heikohko saatavuus Suomessa Red Wingiä lukuunottamatta, ja kaikkien tyyliin ei sovi näin "rouhea" jalkine.

Vähän silmäkarkkia niin päästään jyvälle mistä on kyse.

Muutama iso valmistaja:
https://whitesboots.com/
https://vibergboot.eu/?shpxid=0f509b1e-c122-4512-906a-9b28ae125601
https://nicksboots.com/

salaryman:
Timberlandin bootseja löytyy suomalaisista kaupoista. Katso myös Boot Factoryn valikoimat.

Ville:
Melko samaa tyyliä olen nähnyt vuosien ajan Helsingissä, sillä Red Wing -tehtaan varsikengät ovat melko suosittuja. En ole varma, onko niiden kiilakorko Suomen talveen paras, kun en ole koskaan omistanut paria. Valtaosa näiden käyttäjistä ei nahkan perusteella huolla omiaan.

Jatimatic:

--- Lainaus käyttäjältä: salaryman - 25.03.24 - klo:22:07 ---Timberlandin bootseja löytyy suomalaisista kaupoista. Katso myös Boot Factoryn valikoimat.

--- Lainaus päättyy ---

Boot Factoryn näkemykset tuli tässä hetki sitten talvikengiksi ja niitä etsiskellessäni tähän aiheeseen tuli hieman tutustuttua. Timberlandin kengät ovat muotokieleltään vähän samaa, mutta niistä taitaa puuttua ommeltu pohjarakenne ja niissä on kaikenlaista kangas- ja muuta kikkulaa enemmän kuin puhdasoppisemmissa nahkakengissä. En ole sen tarkemmin perehtynyt, mutta eivät mielestäni edusta ihan tätä kenkätyyppiä.


--- Lainaus käyttäjältä: Ville - 26.03.24 - klo:09:19 ---Melko samaa tyyliä olen nähnyt vuosien ajan Helsingissä, sillä Red Wing -tehtaan varsikengät ovat melko suosittuja. En ole varma, onko niiden kiilakorko Suomen talveen paras, kun en ole koskaan omistanut paria. Valtaosa näiden käyttäjistä ei nahkan perusteella huolla omiaan.

--- Lainaus päättyy ---

Hyvä pointti, Red Wing lienee Suomessa yleisesti myytävistä lähimpänä niin sanotusti oikeaoppista. Voi olla että kärsinyt ulkomuoto on joillekin osa tyyliä, joillekin taas kovasta käytöstä seurannutta välttämätöntä kulumista, ja joillekin taas silkkaa välinpitämättömyyttä ja tietämättömyyttä. Red Wingejä on kyllä paljon muullakin kuin kiilakorolla, joka on ainakin minun silmääni melkoisen ruma. Samaten oma silmäni ei oikein arvosta tuota niin sanottua moc toea mitä osassa Red Wingejä on. Omaan silmääni esimerkiksi Red Wingin Blacksmith taas on varsin hyvän näköinen malli.

uuno:

Kengät näyttävät kivoilta, mutta ainakin osassa varpaat nousevat aika paljon, mikä ei tee pidemmän päälle hyvää jalan terveydelle.  Ks https://www.terveyskirjasto.fi/tju00274

Jäykissä työkengissä on tietysti tukeva ja joustamaton pohja, jotta epätasaisella suojataan jalkaa pistäviltä asioilta (ei noissa varmaan kuitenkaan nauloilta, mutta joltain vähemmän teräviltä). 

Arkikäyttöön kaupungille kuitenkin olisi varmaan kiva löytää joku löysäpohjainen kenkä, jonka pohja joustaa (niin kuin tyypillisesti pukukengät tekevät).

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta