Jos hieman tarkemmin: millainen iso koko kyseessä? Tavallista pidempi vai pyöreämpi vai harteikkaampi?
Pituudessa paitahihat voivat olla pidempiä. Helmoissa ollaan melko ok.
Harteikkuus vs. pyöreydessä sanon molemmat, jos kauluskoot pidetään ennallaan. Painotuksen suhteen on taas hankalampi sanoa. Se ei ole yllätys, että maha voi kasvaa slim fit -paidoista pois, mutta isompi yllätys oli se, että vanhassa koossani väljemmin leikatut paidat sopivat edelleen vatsanseudulla, mutta kiristivät ilman poikkeuksia rintakehällä.
Vegaaninahka on ajatuksena kiva, mutta senkin valmistus syö resursseja. Jos vegenahalla korvataan aito nahka, vuodat joudutaan hävittämään muilla tavoin, usein se hävittäminenkin kuluttaa resursseja.
Pahin skenaario mielestäni olisi että vegaaninahasta valmistetut halvat mutta lyhytikäiset tuotteet syrjäyttäisivät kalliimmat aidosta nahasta valmistetut tuotteet. Silloin oltaisiin tilanteessa jossa jättäisimme hyödyntämättä lihatuotannon sivuvirtoina syntyvän materiaalin, ja joutuisimme käyttämään sen prosessointiin resursseja ilman pitkäkestoista hyötyä. Tämän päälle käyttäisimme resursseja tuottaaksemme korvaavaa materiaalia joka on todennäköisesti ehkä hintaa lukuun ottamatta heikompaa ja lyhytikäistä. Eli lisäämme ympäristön kuormitusta saavuttamatta mitään muuta hyötyä kuin ehkä valheellisen hyvän mielen.
Hukkaan jättämättömyys on eittämättä ympäristöteknisesti validi argumentti, mutta se menee isomman pointin ohi eli sen, että vaikka itse sivutuote (nahka) voidaan saada itse ns. kaupan päälle päätuotteesta, niin päätuotteen (liha pl. biomanipulatiivisesti välttämättömät harvennustoimet) tuottaminen itsessään paljon enemmän ympäristöä kuormittavampaa kuin sivutuotteen mahdollinen hävittäminen. Se, miten nykytilanteessa toimitaan päästäen mahdollisimman vähän asioita on aina oma aikaan sidonnainen kysymyksensä, mutta en näe mitään syytä sille, että päätuotteen tuottajia pitäisi päästää helpommalla. Päinvastoin, ruuvia on syytä kiristää.
Sitten on myös sekin kysymys, että onko mieltä lähteä keksimään nahankorvikkeita. Jos soveliaisuuden estetiikkaa ei haluta lähteä muuttamaan, niin sitten kyllä, jos halutaan vähentää eläinnahan käytön haluttavuutta (ja siten vähentää luonnonvarallisesti huonomman panos-tuotanto-suhteen tuotantoeläinten käyttämistä). PVC-vinyyli-lateksi-akseli ei ole ainoa sauma nahankorvikkeeksi, sillä mm. mandariininkuorista on saatu aikaan keinonahkaa. Materiaalitekniikan kehittymisen ja biomatkimisen suhteen olen siis toiveikas.