Keikari > Etiketti

Pyhäpuku

(1/1)

Willy90:
Mikä on pyhäpuku? On vaikea löytää lähteitä joissa olisi edes suuntaviivoja mitä se on. Varmaan voi sanoa että se on tumma ja hillity.

En käy joka sunnuntai kirkossa mutta kun käyn niin käytän pyhäpukua.

Nykyään pukeudun pyhäpukuun seuraavasti:
-tummaharmaa tai laivastonsininen puku (toisessa harmaassa on kaksirivinen napitus ja neularaidat)
-valkoinen kauluspaita (ei kuviointia)
-solmio ja taskuliina eri väreillä ja kuvioilla hillityn rajoissa
-housujen tai kenkien väriset polvisukat
-mustat puvunkengät

Aiemmin käytin vaaleansinistä kauluspaitaa mutta nykyään pidän pyhäpukuun sopivampana valkoista. Aiemmin käytin vaaleanruskeita pukukenkiä, nykyään pidän mustia kenkiä parempina. 

Ville:
Kyllä se pyhäpuku oli aikoinaan tumma, pelkistetty puku. Siis sellainen, jota ei käytetty arkena työpaikalla. Toki joissakin ministeriöissä tms. tumma puku oli työasu. Valtaosa kansasta käytti arki- tai kävelypukua, jos käytti pukua. Niiden kangas oli jotakin muuta väriä kuin musta, harmaa tai sininen, tai kangas oli vaikka tweediä tai vakosamettia, jotka eivät ole juhlakankaita.

Willy90:
Mistä löytyy lähteitä pyhäpuvusta?

Alhazen:
Viktoriaanisen ja edwardiaanisen ajan Britanniassa vähän vastaava käsite on ”sunday best”, jota tuo Villen kuvaus vastaa oikein hyvin: vähemmän varakkaatkin piirit pyrkivät omistamaan mahdollisuuksien mukaan siis ainakin yhden ehkä hienommista materiaaleista tehdyn ja tummemman asukokonaisuuden, johon saattoi kuulua myös esimerkiksi arkipaitoja ”kovempi” valkoinen paita ja lierihattu lakin sijaan ja jota ei käytetty arkena työssä. Yksityiskohdat vaihtelevat, joten historiallisesta käytännöstä on vaikea sanoa mitään tuon yleispätevämpää: valokuvattavaksi käyminen oli silloin vielä sen verran erikoista, että jos katsoo viime vuosisadan alun ns. tavallisten ihmisten perhe- ja muotokuvia, niissä on yleensä tällaiseksi tarkoitettuja asuja päällä.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta