Kirjoittaja Aihe: Pukeutumisen filosofia  (Luettu 13371 kertaa)

Dan-D

  • Vieras
Vs: Pukeutumisen filosofia
« Vastaus #15 : 10.03.10 - klo:16:01 »
Dan-D,
kynästäsi lähti yksi tasokkaimmista foorumilta lukemistani teksteistä. Kerrassaan hieno ja selvä analyysi pukeutumisen estetiikasta, metatasosta ja sosiaalisista ulottuvuuksista.

Kiitos.

Valtaosa jäsenistä käyttää näitä ilmaisuja silkasta huumorista. Esimerkiksi "The Great Gatsby" -teoksessa viljelty kutsunta "old sport" on saanut sittemmin niin suuren huumorilastin, ettei sitä mielestäni voi käyttää vakavissaan - ainakaan tiettyjen piirien ulkopuolella. Lisäksi The Chap -ryhmittymän kaltaiset yhteisöt ajavat klassista estetiikkaa, mutta suurella huumorilla.

Useimpien kohdalla tämä on tosiaan varmaankin totta.  Se osa porukasta, joka on tosissaan, onkin paljon pelottavampi ja paljastaa silloin tällöin todella outoja ajatuksia.  Toki valtaosa näistäkin yhteisöistä koostuu täysipäisistä ihmisistä.  Chap-liikkeen itseironia ja hulvaton huumori on toki jotain ihan muuta, kuin mitä tarkoitin.

Niin, luvallasi lisäisin tämän tekstin pohjustettuna blogin puolelle ikään kuin Vieraskynä-tyyliin.

Tämä käy toki.  Oletan kuitenkin, että nimimerkin turvin?

Dan-D:

Kiitos, yksinkertaisesti erinomainen ja jäsennellysti naputeltu kirjoitus. Kiitos hyvä herra, tällaisia haluan lukea lisää.

Kiitos.

Pari irrelevanttia sivuhuomiota: en ymmärrä miksi roikkuvat housut olisivat "tuomittavia" sen enempää kuin puvutkaan niiden moraalisesti arveluttavan alkuperän vuoksi. Sotilasvaatteista lainannut business-univormu kantaa paria kokoluokkaa verisempää taakkaa kuin Pohjois-Amerikan vankilapöksyt. De fakto rotuerottelu jatkui USA:ssa pitkälle 60-luvulle ja siitä ei ole taas kovin pitkää matkaa rap-kulttuuriin. Kaduilla ei välttämättä pidetty roikkuvia housuja yhteisön, vaan sortojärjestelmän vastaisena mielenilmaisuna. Also, voimarockin puolelta myös löytyy estetiikkaa joka on siirtynyt lainsuojattomien bikereiden kautta.

Totta tämäkin.  Roikkuvien housujen kulttuuriin kuuluu kuitenkin yhä monilta osin mm. jengiväkivallan ihannoiminen.  Ei toki Suomessa, mutta useissa osissa Yhdysvaltoja. Ero on arvomaailman nykyisyyden ja historian välillä.  Eivät roikkuvat housut kanna painolastia niinkään syntytapansa kuin nykytilanteen takia.  Tietyllä tapaa roikkuvat housut vastaavat minulle sitä, jos joku tatuoi ”La Eme” tai ”MS-13” ihoonsa – arvostelukyvyn puutetta.

On toden totta, että suorastaan rikollisia alakulttuureita on lukuisia.  Housunroikutus tuli mieleen, kun ketju on ilmeisesti syntynyt puvun housujen korkeutta koskevasta keskustelusta.  Sen lisäksi ko. triviatieto syntytavasta on mielestäni mielenkiintoinen.

Puvun ja lenkkareiden tuomitseminen epäesteettisenä on traditionalistin subjektiivinen käsitys. Samalla asteikolla tuomiten jokainen tyyli gooteista "klassiseen" brittipukeutumiseen ovat olleet jossain vaiheessa epäesteettisiä. Kaikki tyylit ovat olleet alkutilanteessa missä ne tarkoituksella rikkovat jotain olemassaolevaa esteettistä traditiota. Also, pukua ja lenkkareita yhdistellään vakavasti otettavien pukeutumistoimijoiden taholta niin paljon, että se on epäesteettistä ainoastaan meidän näkökulmasta katsottuna. En pyri tällä yhtään mihinkään, kaikkein vähiten suuntaamaan mihinkään kulttuurirelativistiseen suohon missä kohta mitään ei uskalla sanoa rumaksi. Kunhan pohdiskelen, kuinka subjektiivinen ja epämääräinen asia estetiikka käsitteenä on.

Juuri näin.  Kyse onkin useimmiten siitä, sopiiko valinta kontekstiin ja sen estetiikkaan.  Yökerhossa puku ja lenkkarit voisivat toimia (vaikka itse en ko. ratkaisusta pitäisi silloinkaan), sillä konteksti ja estetiikka olisi ”yökerhoihmiset” eli ”bilehileet”.  Business-tapaamisessa puku ja lenkkarit valintana ontuisi, sillä konteksti ja estetiikka olisi ”business-pukeutuminen” eli ns. ”pukumies”. 

Itsekään en halua sortua liialliseen relativismiin ja suoranaiseen nihilismiin.  Ruma on rumaa ja minulla on oikeus mielipiteeseeni.  Yritän kuitenkin olla tuomitsematta liikaa ja pikemminkin ymmärtää taustatekijöitä, jos kohta en haluakaan asettua samoihin lähtökohtiin liiaksi.  Kuitenkin kulttuurin tuomitseminen erilaisen estetiikan tajun takia on myös auttamattoman kapeakatseista.  Ei kaikkien kukkien tulekaan kukkia, muttei tuomio saa tulla pelkästä estetiikasta.

Olen 100 %:n samaa mieltä ylimielisyyden ja elitismin vaarallisuudesta, sillä minusta se kielii historiantajuttomuudesta; eikä lopulta edes eroa yhtään halveksimieni rap-videoiden bling-bling-matkijoista ja muusta yököttävästä.

Jos emme opi historiastamme, emme sitten mistään muustakaan.  Näin se menee.

Ville

  • Satraappi
  • Ylläpitäjä
  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 9275
    • Profiili
    • http://www.keikari.com
Vs: Pukeutumisen filosofia
« Vastaus #16 : 10.03.10 - klo:16:07 »
Tämä käy toki.  Oletan kuitenkin, että nimimerkin turvin?

Mikäli niin haluat. Laita preferenssisi tulemaan vaikkapa privaviestillä.
Pukimo Raivio: miesten käytetyt vaatteet - laatua järkihinnalla.
/

Pchan

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2133
    • Profiili
Vs: Pukeutumisen filosofia
« Vastaus #17 : 10.03.10 - klo:16:37 »
Business-tapaamisessa puku ja lenkkarit valintana ontuisi, sillä konteksti ja estetiikka olisi ”business-pukeutuminen” eli ns. ”pukumies”. 

Pukumiehenä pystyisin väsäämään esteettisemmän kokonaisuuden mustista nahkalenkkareista ja puvusta kuin mitä yleensä näkee suomalaisen pukumiehen päällä. Lenkkarit eivät kuitenkaan 'ole tapana' työpukeutumisessa.

Oma ajattalutapani on, että estetiikka on aina pelkästään visuaalista yhteensopivuutta ja tapakulttuuri, eli 'sopivuus', on sitten jotain muuta. Tapakulttuurin näkökulmasta pidän hoppareita hölmön näköisinä ja useimmiten he ovat myös epäesteettisia, suomalaisia kun ovat pohjimmiltaan. Hopparit voivat kuitenkin olla erittäin esteettisiäkin, vaikka housut roikkuisivatkin. Vastaavasti esteettisesti nuhjuinen nylon-läppärilaukku on puhtaasti ruma, mutta se on usein suomalaisessa yrityselämässä 'sopivampi' kuin sliipattu ja kiiltävä salkku.

werther

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 124
    • Profiili
Vs: Pukeutumisen filosofia
« Vastaus #18 : 10.03.10 - klo:19:02 »
Pukeutuminen on osa herrasmiehenä olemista, mutta ei suinkaan kaikki. Tämän lisäksi koen olennaisena osana käytöstavat ja yleissivistyksen. Tämä on se ihanne mitä tavoittelen siinä usein epäonnistuen, mutta tavoite on silti kirkkaana mielessäni. Tunnustan oman ihanteeni olevan viktoriaanis-edvardiaanisen herrasmiehen, mutta aatemaailmaltaan hieman päivitettynä.

Verraton

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 75
    • Profiili
Vs: Pukeutumisen filosofia
« Vastaus #19 : 10.03.10 - klo:23:36 »
Tietoa ja viisautta

Yhdyn omalta osaltani kiittäjien kuoroon. Erittäin tasokkaasti, tiedollisesti korkeatasoisesti ja viisaasti kirjoitettu.
Pureskeltavaa tuossa riittänee pitkäksi aikaa etenkin, kun abstraktitasoa sovittaa käytäntöön. Sehän se loppujen lopuksi hankalaa on; tietoa voi kukin hankkia päähänsä miten paljon vain, mutta sisäistys mitataan vasta käytännön soveltamisessa. Ja siinä ainakin allekirjoittaneella on yhä harjoiteltavaa.
 

 

Ville

  • Satraappi
  • Ylläpitäjä
  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 9275
    • Profiili
    • http://www.keikari.com
Vs: Pukeutumisen filosofia
« Vastaus #20 : 11.03.10 - klo:19:41 »
Danin teksti on nyt jaettu. Mikäli jäsenistöllä on halukkuutta tarjota tekstejään blogin Vieraskynä-otsakkeen alle, pyydän mailaamaan minulle osoitteeseen info(AT)keikari.com.
Pukimo Raivio: miesten käytetyt vaatteet - laatua järkihinnalla.
/