Keikari > Yhteiskunta
Hinnoittelua - huijausta(?)
JPK:
Ihan hiljan on tullut kaksi kertaa vastaan hinnoittelutemppu nimeltä ankkurointi (anchoring). Siinä huippukalliilla tuotteella saadaan muut näyttämään edullisille ja siten ihmiset ostamaan niitä.
Business Week (feb 2010) oli arvio Wlliam Poundstone:n kirjasta Priceless: The Myth of Fair Value (and How to Take Advantage of It (2010). Tässä käytettiin esimerkkinä RL:n Ricky Alligator laukkua, hintaan 16 995$, jonka nähtyään Tiffin Bag 2595$ vaikuttaa suorastaan löydölle.
Uusi Suomen kuvalehti (8/2010, s.20) viittaa samaan asiaan ravintoloiden ruokalistakikkailu jutussaan eli listalle laitetaan 'sikakallis' annos, jonka jälkeen muut vaikuttavat edullisille.
Näin helppoa meitä on siis huijata :)
Fere:ssä asia on tullut mieleen; Brionin pukujen katsomisen (3000+) jälkeen Zileri (+/- 1000) tuntuu jo halvalle ja 600 Lubiamin osto onkin jo helppoa.
rjs:
Tällaisia hinnoittelutemppuja ei yleensä lueta huijaukseksi (kuluttajansuojassa tai kilpailulainsäädännössä) vaan ne ovat ihan tavallista valintapsykologiaa jota markkinoinnissa on harrastettu iät ajat. Kyllähän jo pelkästään keinot kuten tuotteiden esille asettelu tai alennuskampanjat ovat eräänlaisia huijaustemppuja joilla yritykset ohjailevat valintakäyttäytymistä. Internetin hakukoneet tekevät samaa hakualgoritmeillaan jne. Tuo ankkurointi-heuristiikka liittyy laajemmin epävarmuuden alla tapahtuvan päätöksenteon tutkimukseen, ihmiset ovat tunnetusti huonoja arvioimaan todennäköisyyksiä.
jda:
Kyllähän tätä anchoringia tulee vastaan vähän joka puolella ja hiukan eri muodoissa. Samaan sarjaanhaan menee pitkälti esim. halpalentoyhtiöiden "lennä (alkaen) eurolla (plus verot)" kun todellisuudessa niitä euron lentoja ei juuri ole saatavilla.
Itselleni hauska tälläinen anchoring tapahtui viimeksi itseasiassa Jermyn Streetillä. Vierailin Crockett & Jonesin liikeessä ja sovitin erästä mustaa oxfordia, olisiko ollut noin 300 punnan hintainen. Sovitustilanteen yhteydessä minua palvellut nuori mies kasuaalisti kyseli mm. mitä merkkiä yleensä käytän ja mistä yleensä hankin englantilaiset laatukengät. Tähän oli pakko todeta ettei minulla ole kovinkaan paljon kokemusta kyseisistä valmistajista ja yleensä en osta niitä mistään kun kotimaassani tarjonta on olematonta. Eli annoin itsestäni melko tietämättömän kuvan, vaikka internetin, Keikarin ja muiden foorumien pohjalta tietoisuuteni eri merkkien hinta- ja laatueroista onkin ihan kohtullinen ilman omia kokemuksiakin. No, päätin lopulta jättää kengät toistaiseksi hyllyyn ja totesin myyjälle vielä harkitsevani asiaa. Hän kehotti minua tekemään niin kaikin mokomin ja kiertelemään myös muiden valmistajien liikkeitä Jermyn Streetillä. Lopuksi hän vinkkasi että samanlaatuisia kenkiä voin käydä katselemassa John Lobbin ja Edward Greenin liikkeissä antaen samalla käyntikorttinsa merkaten siihen kokeilemani C&Jn mallin ja koon kera. Kiitin vinkistä ja poistuin Jermyn Streetin vilinään.
Palvelutilanteesta jäi erittäin hyvä mieli, vaikka tähän viimeiseen vinkkii olikin upotettu ovela anchor. Jos olisin ollut täysin tietämätön Jermyn St. valmistajista ja hintatasosta, olisin varmaan vieraillut Lobbin ja Greeniin liikkeissä, todettu kengät 2-3 kertaa kalliimmiiksi ja palannut hyvillä mielillä ostamaan C&J:n kengät hyvällä hinnalla. Malli, koko ja myyjäkin olisivat olleet valmiiksi käyntikortissa:D
On varmasti totta että C&J:n laatu on yleisesti Church'sin, Trickersin, Barkerin ja muiden kadulta löytyvien valmistajien yläpuolella, mutta suora vertaus vain ja ainoastaan kalliimpiin valmistajiin on myös hienosti tehty anchoring myyjältä. Päädyin sitten lopulta ostamaan kengät Churchsilta reilulla alennuksella...
Pchan:
^ Olisipa suomessakin noin hyviä myyjiä! Mutta meillä on vain niitä jurottavia ja palveluhaluttomia...
Ville:
^^Mainion kieroa!
Navigaatio
[0] Viestien etusivu
[#] Seuraava sivu
Siirry pois tekstitilasta