Keikari > Yhteiskunta

Suomalaiset ostavat vaatteita eniten marketeista

(1/4) > >>

Ville:
Suomalaisille tärkeimpiä muuttujia vaatteissa ovat yhä ostamisen helppous ja halvat hinnat. Seurauksena vähemmän käyttöä kestävät vaatteet eli jätevuori, ja aasialainen halpatuotanto eli surkeat työolot.

Millaisia ajatuksia uutinen nostattaa?

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005689896.html

Calle_H:
Tuo on tilastollinen fakta, joka tukee niitä tuntemuksia, joita minulla on. Suomalaiset eivät satsaa keskimäärin vaatteisiin eivätkä esim. kelloihin (mainitsen senkin tässä yhteydessä). Toki puhutaan kovasti, että miesten muoti olisi nousussa ja samoin kellot, mutta en sitten tiedä ovatko nämä ilmiöt isossa kuvassa vain pientä piristystä, joka ei varsinkaan täällä "maakunnassa" näy juuri mitenkään käytännössä? Ehkä reippaan 100 000 asukkaan kaupungissa on "keikareita" kourallisen sijaan lähitulevaisuudessa 1,5 kourallista, mutta massa menee omaa harmaata menoaan?

sagaari:
Suomalaisessa kulttuurissa arvostetaan vaatimattomuutta. Koreilu ja itsensä esille tuominen ovat yleisesti ottaen paheita joita ei katsota hyvällä. Nämäkin syyt vaikuttavat siihen etteivät suomalaiset panosta pukeutumiseen niin paljoa. Lisäksi monet eivät ole tietoisia halpatuotannon haitoista ja siksi voivat ilman huonoa omatuntoa ostaa hikipajoissa tehtyjä halpavaatteita. Tieto lisää tuskaa ja vähentää halpamuodin käyttöä.

Calle_H:

--- Lainaus käyttäjältä: sagaari - 22.05.18 - klo:13:02 ---Suomalaisessa kulttuurissa arvostetaan vaatimattomuutta. Koreilu ja itsensä esille tuominen ovat yleisesti ottaen paheita joita ei katsota hyvällä. Nämäkin syyt vaikuttavat siihen etteivät suomalaiset panosta pukeutumiseen niin paljoa. Lisäksi monet eivät ole tietoisia halpatuotannon haitoista ja siksi voivat ilman huonoa omatuntoa ostaa hikipajoissa tehtyjä halpavaatteita. Tieto lisää tuskaa ja vähentää halpamuodin käyttöä.

--- Lainaus päättyy ---

Vaatimattomuus on hyvä kiteytys. Pukeutumisella ei tunnu olevan niin väliä. Ja siis tietynlaisen myrkyn tälle minusta luo tämä ns. "bisnespukeutumisen rentoutuminen", jonka avulla esim. solmioita on alettu pitää turhina tai liian virallisina. Tällä "rentoutumisella" voidaan pahimmillaan perustella huonosti pukeutumista ns. hyvällä omallatunnolla. Tuo rentoutuminen bisnespukeutumisessa ei ole läpeensä huono ilmiö, koska voihan sen esimerkiksi smart casualin tai vastaavan hoitaa tyylillä. Mutta sanoisin ko. asian olevan nimenomaan Suomen kaltaiselle ympäristölle myrkkyä.

Nostaisin esiin joitain poimintoja:

1. Miksi suomalaisen miehen kengät ovat niin huonot? Mistä tämä johtaa juurensa?
2. Puvun istuvuus tuntuu suunnattoman hankalalta suomalaisille miehille. Kaikenlaisia hyvätuloisiakin bisnesmiehiä näkyy monta kokoa liian isoissa pikkutakeissa ja puvunhousut ovat mallia 90-luvun lopun hiphop. Juontaako tämä kuitenkin osittain vanhempien aikojen erilaisista leikkauksista ja tyyleistä vai lihavuuden peittelystä ("iso puku peittää lihavuutta"-myytti) vai mistä?
3. Itse olen b2b-myynnissä huomannut, että hyviä automaattikelloja ei tunnu olevan bisnesmaailmassa edelleenkään kovinkaan monella, vaikka arvokellobuumista on puhuttu. Nuoremmalla kaartilla ei ole kelloa ollenkaan tai sitten jokin muotikello, vaikka varaa olisi ja sitten vanhempi kaarti käyttää jotain Leijonaa tai myöskin niitä Hilfigerin kelloja yms. Tässä kohtaa varmaan lienee selitteenä se vaatimattomuus ja erottumisen sekä jupin leiman pelko. Sinänsä hassua, koska Suomessa ei kyllä juuri kukaan erota Rolexia lukuunottamatta useamman tonnin kellomerkkejä ja näin ollen esim. IWC-mies ei erotu todellisuudessa.

Arska:
^ Muuten olen samaa mieltä mutta kellon ei kyllä tarvitse olla Rolex, jotta se huomataan ja pahoitetaan mieli. Minulla on viime aikoina ollut ranteessa Junghansin Meister Kalender ja säännöllisesti jonkun hapannaamainen katse tarttuu siihen. Nimenomaan hillityn tyylikkäät laatukellot tuntuvat herättävän huomiota, koska näyttävät "hienoilta" eli kalliilta. Erityisen pahaa on, jos kellon yhdistää tyylikkääseen pukeutumiseen eli kaikin tavoin hienostelee itsensä muita paremmaksi ihmiseksi. Täyskultainen, jättikokoinen Hublot todennäköisesti herättäisi vähemmän huomiota, koska ihmiset pitäisivät sitä kenties halpana rihkamana.

Mainittakoon, että näitä havaintoja ei ole tehty bisnesmaailmassa vaan lähimarketissa ym.

Yleisemmällä tasolla mielenkiinnon puute pukeutumista ja tyyliasioita kohtaan ei kyllä tunnu olevan erityisen suomalainen vaan paremminkin yleismaailmallinen ilmiö. Voi olla, että hyvin pukeutuvia on Suomessa esim. 1 % ja vaikkapa Italiassa 5 %, mutta kaikkialla enemmistöllä tuntuu olevan parempaa ajateltavaa. Siinä ei mielestäni ole mitään vikaa mutta naurattaa, jos tyylistä kiinnostuneita paheksutaan. 

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta