Keikari > Yhteiskunta

Statussymboli

<< < (8/9) > >>

Partasuti:

--- Lainaus käyttäjältä: Siska - 21.11.17 - klo:08:31 ---
--- Lainaus käyttäjältä: salaryman - 13.11.17 - klo:22:21 --- Vetoaako Sherlock Holmes siihen osaa sosiaalista tietoisuuttamme joka lukee ja tulkitsee vallan ja aseman symboleja ympärillään?

--- Lainaus päättyy ---

Hyvinkin mahdollista, että tuo selittää osaltaan Holmesin ajattomuutta.

Uskoisin, että yhteiskunnan voimakas keskiluokkaistuminen on jossain määrin muuttanut statussymboleiden ja yhteiskuntaluokkien yhteyttä. Tämän luulisin johtuvan siitä, että valtaosa ihmisistä on keskiluokkaa ja viettää aikansa pääosin keskiluokkaisten ihmisten kanssa. Näin ollen ihmiset huomaavat kyllä hyvin keskiluokkaiset statussymbolit, mutta heikommin muita. Väittäisin, että sotien jälkeisenä aikana on osattu päätellä jo kengistä, mihin yhteiskunnan kerrokseen kukin on sijoittunut. Nykyään rikkinäisissä tennareissa kulkeva mies voi olla yhtä hyvin IT-miljonääri kuin vähävarainen. Osaltaan ilmiön havainnointia vaikeuttaa samanaikainen kehitys kohti epämuodollisempaa pukeutumista.

--- Lainaus päättyy ---

Tätä olisi mielenkiintoista ajatella pitemmälle, millaiset statussymbit tunnistavat vain yläluokkaiset ja millaiset alaluokkaiset. Vaikeasti saavutettavan keikariklubin pinssi rinnanpielessä voisi olla vain eliitin tunnistettavissa. Mutta millainen statuksen esittämisen tunnistaisi vain alempi luokka, mutta eivät muut.

Siska:

--- Lainaus käyttäjältä: Partasuti - 21.11.17 - klo:17:52 ---Mutta millainen statuksen esittämisen tunnistaisi vain alempi luokka, mutta eivät muut.

--- Lainaus päättyy ---
Ensimmäisenä tulevat mieleen jengitatuoinnit ja tietynlaiset korut.

Arska:
Ns. vankilatakki.

salaryman:
Pitäisi varmaan ensin määritellä mitä tarkoitetaan alemmalla ja ylemmällä luokalla, jos puhutaan nykyajasta ja Suomesta. Siltikin keskustelun sisällöksi veikkaan muodostuvan stereotypiset mielikuvat ja ennakkoluulot joilla ei välttämättä ole kummoista kosketuspintaa todellisuuteen.

paddington:
Voisimmeko todeta vaatetuksen olevan viestintää, jolla sijoitutaan johonkin haluttuun ryhmään? Joko osoitetaan kuuluminen siihen, tai vastaavasti pyritään kuulumaan ja pääsemään siihen?

Ulkoisen habituksen muuttuminen osoittaa ryhmälle kantajan halua päästä siihen. Liian nopeasti tehty muutos särähtää silmään (terveiset Pasi Heikuralle), eli näyttää ympäristössä larppaamiselta. Sopivan hitaasti tapahtuva muutos taas antaa kuvan vakaasti etenevästä henkisestä transitiosta. Nopea muutos voi tapahtua myös takapakkia tai toiseen suuntaan, eikä kantajaa siis voida pitää luotettavana.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta