Keikari > Yhteiskunta
Statussymboli
salaryman:
Taannoin kahvipöytäkeskustelussa tuli vastaan käsite, jota en muistaakseni ole kuullut moneen vuoteen: Statussymboli. Pieni turhautuminen iski kehiin, kun huomasin, etten oikein pystynyt hahmottamaan termin sisältöä ja merkitystä, toisin sanoen en ole uhrannut aikaa tämän työstämiseen.
En ole varmaankaan ainoa jolle sana ”statussymboli” ensimmäiseksi herättää tunneperäisen mielikuvan jostain moukkamaisesta, nousukasmaisen pröystäilevästä, mauttomasta rehvastelusta, sanalla sanoen jostain sellaisesta josta nykyään tavataan mediassa käyttää raivostuttavaa etuliitettä öky-. Öky -määritelmäähän halpamedia käyttää järjestelmällisesti lietsomaan ihmisissä kateuden, osattomuuden ja kuvitellun epäoikeudenmukaisuuden tunnetta joka meikäläiseen nollasummapelin säännöillä toimivaan metsäläis-agraarikulttuuriin uppoaa kuin kuuma veitsi mummoon.
Tarkemmin asiaa pohdiskeltuani päädyin ajatukseen – korjatkaa jos olen mielestänne väärässä -, että statussymbolithan ovat hyvin käyttökelpoinen väline ihmisten sosiaalisten hierarkioiden tutkimiseen ja ymmärtämiseen. Ja hyödyntämiseen.
Kirjaimellisestihan statussymboli on symboli joka viestittää asemaamme hierarkiassa. Tältä pohjalta kun ajatusta jatkaa niin lähestulkoon mitä hyvänsä henkilöön liittyvää esinettä, ominaisuutta tai julkista tekoa voidaan tarkastella ja arvottaa statussymbolina, jonain mikä määrittää kyseisen henkilön aseman suhteessa yhteisöön, muihin ihmisiin.
Tästähän taas on helppo johdattaa ajatus siihen, että näitä symboleja voisi viisaasti hyödyntää sosiaalisessa hakkeroinnissa, toiminnassa jolla nostetaan omaa asemaa sosiaalisessa hierarkiassa ylöspäin.
Miten valita oman sosiaalisen hakkeroinnin symbolit? Olisiko paras lähtökohta syvällinen pohdiskelu siitä, mitä minä juuri tällä hetkellä olen ja onko se sosiaalisen statuksen viesti jota koko ajan lähetän minulle edullinen? Mihin olen menossa minne haluan päätyä? Jos haluan parantaa asemaani, niin kenelle viestin ja mihin symboleihin minun kannattaa investoida? Tukeeko investointini viestiäni vai kääntyykö se tavoitteitani vastaan? Onko investoinnilla saavutettava hyöty niin suuri että se oikeuttaa resurssien käytön juuri tähän asiaan? Ymmärtääkö kohderyhmäni viestini vai lähetänkö sellaisella taajuudella jota kukaan ei kuuntele?
Ville:
Tämä on liian pitkä pohdinta foorumikeskusteluksi. Pyydän tiivistystä, jotta voin minuutissa vastata hyvin syvällisesti parilla lauseella!
salaryman:
Sorry Ville, karsin ylenmääräiset rönsyt pois avauksestani.
Laurentius:
--- Lainaus ---Kirjaimellisestihan statussymboli on symboli joka viestittää asemaamme hierarkiassa. Tältä pohjalta kun ajatusta jatkaa niin lähestulkoon mitä hyvänsä henkilöön liittyvää esinettä, ominaisuutta tai julkista tekoa voidaan tarkastella ja arvottaa statussymbolina, jonain mikä määrittää kyseisen henkilön aseman suhteessa yhteisöön, muihin ihmisiin.
Tästähän taas on helppo johdattaa ajatus siihen, että näitä symboleja voisi viisaasti hyödyntää sosiaalisessa hakkeroinnissa, toiminnassa jolla nostetaan omaa asemaa sosiaalisessa hierarkiassa ylöspäin.
--- Lainaus päättyy ---
Luin aiemmin myös tiivistämättömän version, olisihan senkin tuohon voinut jättää, mutta voi olla että moni sortuisi skippaamaan tällöin koko viestin.
Ymmärrän statussymboli -sanalla ja koko käsitteellä hieman eri asiaa.
Minusta tuo siteeraamaani ensimmäinen kappale kuvaisi esimerkiksi entisajan aatelis- arvoja tms., tai vaikkapa armeijan arvomerkkejä. Ovathan ne kirjaimellisesti statusta kuvaavia symboleja, jotka viestittävät asemaa suhteessa muihin kyseisessä ympäristössä. Kenraalin kaluunoilla varustettu henkilö ja sotamies kohtaavat - kummallekin on selvää missä kohdin kyseistä yhteisöä he ovat toisiinsa nähden.
Statussymboli sellaisena kuin se nykykielessä ymmärretään on mielestäni nimenomaan osa tuota sosiaaliseksi hakkeroinniksi nimeämääsi menettelyä. Pidän sitä jollekin ihmiselle epäluonteenomaisena ja/tai tarkoitushakuisena käyttäytymismallina, jolla pyritään antamaan itsestään positiivisempi kuva viiteryhmässä. Viiteryhmä voi olla oikeastaan mikä vain joukko kanssaihmisiä.
Vanha, arvokas vuorineuvos ja nuori, pöyhkeä kauppatieteilijänkloppi kohtaavat kutsuilla. Vuorineuvoksella kädessään isältään perimä Patek Philippe -rannekello. Pöyhkeällä pojulla faijan rahoilla ostettu Hublot, samanlainen kuin julkkisräppärillä. Kumman kello on statussymboli? Aivan oikein, molempien tavallaan.. Toisen kello symboloi statusta, toisen kello ainoastaan haluttua statusta. Ensinmainitun kellon on tarkoitus näyttää aikaa ja kulkea mukana osana suvun perintöä, eikä vuorineuvos välttämättä ole asiaa sen kummemmin pohtinut, isänsä vanha sveitsiläinen kultakello, ei sen kummempaa. Mutta toisen kellon tarkoitus on herättää ihailua ja kateutta, ja asemoida kantajaansa varakkaaksi ja trendikkääksi.
En oikein tiedä mitä höpisin yllä. Olen huono filosofeeraamaan, mutta statussymboli on jonkinlaista keinotekoista itsebuustaamista, halua osoittaa kuuluvansa tiettyyn ryhmään.
paddington:
Editointi oli hyvästä. Nyt pääsin ydinajatukseen kiinni paremmin. Executive summary, you know.
Joku pohdinta (taisi olla täällä foorumilla) businesspukeutumiseen oli tämä: "älä pukeudu sen tehtävän mukaan jossa olet, vaan sen tehtävän mukaan, johon haluat päästä". Siis tietoinen valinta, jolla pyritään edesauttamaan liikkumista kyseisessä järjestelmässä.
Itse olen ajatellut statussymbolien olevan juuri niitä merkkejä, joita emme tarkoituksella anna. Kuten tuo vuorineuvoksen perintökello, jonka Laurentius mainitsi. Kun kello muuttuu "kalliista kultakellosta" vain ajannäyttäjäksi, kertoo se juuri silloin käyttäjänsä statuksesta. Asemassa, jossa yksi sveitsiläinen kultakello on vain ajannäyttäjä, on status jo saavutettu. Se, joka miettii kellonsa aiheuttamaa vaikutusta ympäristöönsä, on vasta pyrkimässä asemaansa.
Mikään ei ole niin miellyttävää kuin itsevarma, asemansa löytänyt ja siihen tyytyväinen ihminen. Hänestä paistaa rentous ja tieto siitä, että omien kykyjen rajat ovat tiedossa. Hänen ei tarvitse olla kiipimässä millään konkreettisilla tai kuvitteellisilla tikapuilla, eikä kuluttaa energiaansa ympäristön kanssa taistelemiseen. Silloin kaikesta mitä hän tekee tulee statussymboleita.
Navigaatio
[0] Viestien etusivu
[#] Seuraava sivu
Siirry pois tekstitilasta