Maksukortteja tulee olla matkassa vähintään kaksi kappaletta, mieluiten eri pankeista, koska pankin palvelut voivat hajota. Puolison kortti lasketaan toiseksi. Matkustatte melko turvallisiin paikkoihin, mutta kannattaa tiedostaa se mahdollisuus, että teidät molemmat voidaan putsata vaikka iltakävelyllä LA:ssa, jolloin hotellin seiffiin jätetty varakortti voi tulla vielä tarpeeseen. Itse raahaan reissussa myös tiliavaimia, joilla voi tehdä tarvittaessa tilisiirtoja, vaihtaa kortin voimassaoloaluetta, lopettaa kortit ja siirrellä rahaa eri korttitilien välillä jne. Toki niillä voi myös maksella laskuja, jotka tulevat ja erääntyvät matkan aikana.
Käteiseenkiin liittyy ongelmia, kuten rahan hukkaaminen, säilytys- ja kuljetusongelmat, vaihdon kustannukset (todennäköisesti kalliimpaa kuin rahan nostaminen kortilla jossain kaukomailla - etenkin kun vaihtopiste vähän kusettaa, etkä hoksaa), varkausmahdollisuus, ja erityisesti automaateissa lymyilevät skimmauslaitteet. Toki käteistä vähän tarvitaan, sillä en ainakaan itse maksaisi juuri missään ravintoloissa kortilla, koska kortin numerot on äkkiä silmäilty, eikä internetin kaikissa kolkissa tarvitse suinkaan enempiä tietoja sillä maksamiseen. Lähimaksaminen ja erilaiset puhelimen maksusovellukset ovat maailmalla yleistymässä, ne ovat näppäriä ja niitä kannattaa käyttää, jos mahdollista.
Kannattaa tarkistaa erikseen kohdemaiden yleisimmät maksutavat ja käyttää niitä. Matkustusvälineissä, esim. junissa ja laivoissa, voi olla omia rajoituksiaan. Kuuba lienee myös oma lukunsa.
Matkapuhelimeen ja tietokoneeseen kannattaa asentaa VPN, jonka avulla voit käyttää avoimia WLAN-verkkoja huoleti (muuten et todellakaan voi), mikä mahdollistaa esim. pankkiasioiden turvallisen hoitamisen ulkomailta käsin ilman puhelinliittymää. Esim. F-Securen Freedome on ihan OK. Netti auttaa myös kummasti, kun kaikki ei mene niin kuin piti, alkaa kaivata vaihtelua suunnitelmaan, tai haluaa löytää vaikkapa paikallisen pizzataksin.
Kuukausi kuulostaa todella lyhyeltä lomalta noin monelle kohteelle, joten tee pidempi reissu. Ymmärrän toki, että niska limassa painaneelle yrittäjälle se voi kuulostaa jopa liian pitkältä, mutta suosittelisin nyt käyttämään ainakin viikon per kohde. Ota huomioon, että seitsemän kohdetta maailmalla tarkoittaa ainakin kahdeksaa matkapäivää (olettamuksella, että kaikki menee kuin unelma). Itse käytin juuri lähes kuukauden Italian puolikkaaseen, eikä se riittänyt alkuunkaan kaikkeen kiinnostavaan - hyvä loma se toki silti oli.
Huomioi, että yli 45 vuorokauden matkoille ei riitä tavallinen matkavakuutus.
Loman voi myös pilata liiallisella suunnittelulla, mutta toki joka paikasta kannattaa ennalta poimia muutama kiinnostavin asia. Huomioi siis aikataulussa mahdollisuus pieneen harhailuun.
Olen ymmärtänyt, että noissa lentopasseissa on joskus rajoituksia esim. ilmansuunnan suhteen - joko itään tai länteen, eli ei missään välissä takaisin (esim. Singapore - Hong Kong), tai että reitti pitää olla yhtenäinen (jolloin siirtyminen esim. junalla paikasta toiseen vaatisi myös paluumatkan). Muistelenko väärin, keksinkö omiani vai onko tämä asia, joka pitää ottaa huomioon?
Madventuresin Uusi kansainvälisen seikkailijan opas vaan kirjastosta lainaan ja suunnittelemaan. Onhan se toki enemmän reppureissaajille suunnattu, mutta tokkopa haitannee.
Mitä tuohon itse reittiin tulee, niin esim. Singaporesta pääsee Hong Kongiin myös laivalla, jopa alle 10 vuorokaudessa. Siinä voisi olla jotain erilaista. Toki Singaporen lähellä on esim. Kuala Lumpur, joten niillä huudseilla kyllä riittää tekemistä.